На Малишка величезна аварійна труба може впасти на будинки, скаржаться мешканці

На Малишка величезна аварійна труба може впасти на будинки, скаржаться мешканці

Жителі вул. Малишка переживають, що стара труба від недіючої котельні впаде на їхнє житло. Оскільки під час останнього пориву вітру труба сильно хиталася і скрипіла. Балансоутримувач котельні каже, що проблему знають, але наразі демонтувати трубу не можуть.

На вул. Малишка між будинками 12 і 2 є недіюча котельня, біля якої височіє стара димова труба висотою 25 метрів, розповідає місцевий житель Любомир Криськів. Під час сильного вітру труба хитається і скрипить. Вона навіть дещо похилилася у бік житлових будинків. Труба на розтяжці, але вона стара, поржавіла та ще й добряче провисає.

- Ситуація насправді критична. Це як російська рулетка: знаєш, що труба впаде на будинок 100%, але коли це станеться і на чий будинок - сказати важко, - продовжує пан Криськів. - Ми  неодноразово зверталися в ЖЕК, аби допоміг з демонтажем труби, але результату нуль. Це все, мабуть, через те, що провести демонтаж такого роду складно та й дорого. Більше того наш ЖЕК, давно ліквідували. Що робити зараз, не знаємо.

Котельня місту не належить

У Тернопільській міськраді кажуть, що труба, як і сама недіюча котельня на вул. Малишка, не перебувають на балансі міської ради чи КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». 

Відео дня

- За цей об’єкт відповідальне дочірнє підприємство Укрзалізниці, - кажуть в прес-службі міськради. - Працівники управління муніципальної поліції вчора обстежили територію. Після чого звернулися до балансоутримувача для технічного обстеження та, у випадку незадовільного технічного стану демонтувати дану трубу.

 

 

Демонтувати трубу буде складно

Про проблему знають, але нічого не можуть зробити, кажуть балансоутримувачі котельні.

- Ми знаємо про цю проблему, але станом на сьогодні ми аварійну трубу не можемо демонтувати, тому що таке рішення мають приймати на рівні Укрзалізниці у Києві, - коментує ситуацію заступник керівника Рівенсько-Тернопільського територіального управління Укрзалізниці Степан Федоришин. - Основна проблема в тому, що котельня хоч недіюча, але не списана. 

- Я буквально вчора обговорював це питання з директором нашого управління, який пообіцяв створити відповідну комісію та направити фахівців, які дадуть оцінку стану цієї димової труби, - каже пан Федоришин. - Комісія буде створена у Рівному, оскільки вся наша адміністрація там. І вже після висновку комісії ми будемо діяти і приймати подальші рішення. Однак наразі це питання важко вирішити.

- По-перше, навіть якщо буде дозвіл про демонтаж труби, фізично немає можливості загнати техніку до неї аби провести демонтаж, оскільки люди огородили власні подвір’я бетонними парканами, - наголошує пан Федоришин. - По-друге, в нас немає техніки, яка б це здійснила, тому потрібно її наймати. А це все витрати і відповідні процедури. Таке питання вирішують на рівні Укразалізниці у Києві.

Компромісний варіант вирішення цієї проблеми -  передача об’єкту в комунальну власність аби місцева влада могла сама профінансувати та здійснити демонтаж труби. Але наразі він не реальнитй, наголошує співрозмовник, тому що на рівні законодавства немає відповідних норм, які б могли надати можливість Укрзалізниці перевести майно з власного балансу на баланс міста. 

- Якби такий механізм був, то ми б цю проблему вирішили давно, - продовжує він. - Я прекрасно розумію, що люди переживають за своє життя та майно, однак ми на своєму рівні не можемо цього питання вирішити. Тим паче, це не перша подібна проблема. До прикладу, аналогічна ситуація є в Чорткові, де між житловими будинками стоїть стара цегляна труба від котельні. Мер міста звертався особисто до керівництва Укрзалізниці аби вони передали її у комунальне майно, проте, як я вже казав, законно цього наразі не можливо зробити. Питання з аварійною трубою що на вул Малишка вирішуємо, але як скоро його вирішимо сказати важко.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Lesia Yavorska

    Люди добрі, чи ви смішні, чи дивні? Та викликайте МНС і кричіть, що біда!

    Віталій Ониськів reply Lesia Yavorska

    В Управлінні надзвичайних ситуацій м. Тернпіль та в Управлінні ДСНС України у Тернопільській області кажуть, що котельня Укразалізниці, відповідно вони не мають повноважень вплинути на ситуацію. Якщо труба впаде і хтось загине, то це проблеми Укразлізниці...

    тойво reply Lesia Yavorska

    біда.100%.
  • Андрій Гурневич

    На таких конструкціях передбачено підтягування тросів, адже вони розтягуються. Якщо не хочете - продайте той клаптик землі комусь під хатинку. Тоді і трубу демонтують (місце ж хороше), і на брухт її здадуть, і всім буде щастя.
  • Piter Savka

    Можна з неї зробити ракету і запустити в космос. В неї вже ї стабілізатори, тільки ковпак приробити,  ну незнаю, може зняти з дітака того шо на східному. Так от, взяти зробити ракету і запустити в космос звичайно з якимось корисним вантажем. В якості корисного вантажу наприклад можна зварити найбільший казан Куті в Україні, а може в  світі, і це буде "Найбільший казан куті на ОРБІТІ", за одно і хлопці з МКС будуть мали шо їсти.
  • Роман

    Поки не впаде то усім то до одного місця, а коли впаде то будуть перегнати стрелки один на одного
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera 15:15 Актуальні вакансії роботи у Тернополі станом на 27 березня 14:53 На будівництві Палацу спорту привласнив майже 25 млн грн: слідчі оголосили про підозру
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up