Грузія: там досі викрадають наречених, а на весіллях - до тисячі гостей

Грузія: там досі викрадають наречених, а на весіллях - до тисячі гостей
Тернополянка і грузин разом уже п'ять років. Зимує пара в Україні, а літо проводить - під теплим сонцем Грузії.До життя по-грузинськи тернополянка Любов Петровська звикла одразу. Тамтешня кухня - така ж розмаїта і смачна, родинні цінності - на першому місці, а повага до інших і гостинність - у крові.

Сучасна Грузія - це європейські дороги, ввічливі поліцейські, медицина без хабарів і повна відсутність бюрократії, - ділиться враженнями українка. - Там, якщо не вступиш у вуз сам, сподіватися на чиюсь допомогу - марно.

Країна розвивається, йде вперед. Всі вулиці освітлені, ніхто перехожого і пальцем не зачепить.
Водій може при собі прав не мати. Досить назвати своє прізвище, і поліцейські усе перевірять у  базі даних, - розповідає її чоловік - Володимир Лемонджава. - Зарплати патрульних сягають 700-1000 доларів на місяць. Якщо водій трохи напідпитку, то навіть може підійти до поліцейських, розказати все, як є, і попросити, щоб його доправили додому. Без проблем! Один поліцейський відвезе його, інший – машину. Нікому не спаде на думку виписати штраф чи вимагати хабара. Все - за законом.

Відео дня
>За водіння в нетверезому стані - високі штрафи. Якщо п’яного впіймають за кермом, оштрафують на 100 ларі (60 доларів - прим. ред.). Якщо того ж року порушник попадеться знову, - 150 доларів.

Порозумітися з грузинами нескладно - російську знають майже всі, - каже Любов. - У рідному місті Володі - портовому Поті - близько 20-ти шкіл. Три чи чотири з них - російські. Я вивчила багато грузинських слів. Чоловік навіть жартує, що раніше можна було “шифруватися”, а тепер я все розумію. Залишився лише менгрельський – один з грузинських діалектів.

З бювета тече... чача

Туристів з України з кожним роком в Грузії усе більше. Адже країна - дуже цікава як для екскурсійного відпочинку, так і пляжного релаксу. Візи не потрібно. Доба проживання у готелі середнього класу в курортному місті обійдеться у 5 ларі (3 долари).

П'ять років тому, коли я вперше відвідала Тбілісі, взагалі не бачила туристичної реклами. Тепер – інша справа. Влада зацікавлена у цьому, - продовжує тернополянка. - З 14 грудня пустили бюджетні авіалінії. Це значно здешевило вартість перельоту. Раніше квитки в обидві сторони коштували 300-400 доларів, тепер – 70-80. Але рейс - з  Жулян, а не з Борисполя.

Основа грузинської кухні - телятина. Свинина там – рідкість, тому це м'ясо дорожче. Наприклад, 1 кг сала коштує 100 грн. Фрукти - мандарини, апельсини, фейхоа - дуже дешеві. За долар можна купити 6-7 кг.
Коли ми побачили, що в  нас у супермаркеті кілограм фейхоа коштує 140 грн, були шоковані! - пригадує Любов. - Це солодкий, схожий на грушу фрукт, який має зернисту структуру. Мама Володі закриває з фейхоа компоти. Смакота - пальчики оближеш!

Всі грузинські вина - з регіону Кахеті. З Поті туди 450 км, з Тбілісі - 150-200 км. Всі вина – натуральні.
Я ніколи не купую вина. Роблю своє, домашнє, - додає Володимир. - Щороку заготовляю 300-400 літрів вина. У нас не такі стакани, як у вас.

Для вина передбачена різна тара: 200-грамові стакани, піали, тюри, навіть роги місткістю від 0,5 до 2 літрів. Під час застілля чоловіки за вечір випивають від 3 до 5 літрів вина.

Торік біля ратуші в Батумі навіть встановили бювет, з якого тече грузинська самогонка - чача. Вона міцніша за нашу горілку – 70-80%, - каже Любов. - Але з собою треба мати стаканчик. Інакше не скуштуєш. Така розвага - тільки для туристів. Грузинів до бювета не пускають. Мабуть переживають, що все вип'ють.

Сім'ю забезпечує чоловік

60% грузинських жінок не працюють. Вони ведуть домашнє господарство, куховарять і виховують дітей. Оселя для грузинів – це святе.  Там прийнято, що сім'ю забезпечують чоловіки. У сім'ях переважно по троє-четверо дітей, рідше - по п’ять-шість, навіть десять. Все залежить від можливостей родини.
Нас - шестеро: батьки і четверо дітей, - розповідає Володимир. - Живемо усі разом у великому триповерховому будинку. Дуже дружно, без сварок і непорозумінь.

Грузини сповідують православ'я. У країні є лише одна мечеть.
Там не прийнято , щоб жінки ходили в храм в штанах. На голові обов’язково має бути хустка. Спідниця повинна накривати коліна, - додає Любов. - Ми були в Грузії на Вербну неділю. Там святять не лозу, а гілочки якогось вічнозеленого куща.

Окрема тема - гостинність по-грузинськи. Представники цього народу ніколи не залишить когось у біді. Якщо людині ніде зупинитися, її приймуть як найкращого друга: нададуть нічліг і нагодують. Йому навіть не знадобляться гроші.

Там не просто інша культура, а й кулінарні вподобання і сервірування страв. Усе було нове і незвичне, - пригадує тернополянка. - Пам'ятаю, коли вперше приїхала у гості до Володі, робила овочевий салат. Дуже старалася, все нарізала дуже дрібно і винесла до столу. Володя, не міг стримати здивування. Перепитав: “Це що? Салат?”. Я зніяковіла. Кажу: “Куди ще дрібніше?”.

Виявилося, що в Грузії все нарізають великими шматками Людина не повинна щоразу тягнутися за шматочком ковбаси чи сиру. Взяла раз і наїлася. Не виняток - і хліб. Тамтешні буханці більші, ніж наші, пухкі, як булка, і неодмінно – гарячі, адже щойно з печі.

На весіллі - двоє тамадів

В грузинів дуже красиві тости, - веде далі жінка. - Володя інколи жартує: “У вас що, будьмо та й будьмо, а потім вже - давай-давай!”. Без тостів не обходиться жодне застілля, навіть якщо зібралися лише кілька людей.

    Перший тост – за мир, другий – країну, третій та четвертий – за іменинника. Далі – за батьків, сестер, братів, тих, кого уже немає з нами. Коли звучить такий тост, всі стоять. Тости виголошують довго, навіть до 20 хвилин, красномовно, з душею.

Це просто треба бачити!  - захоплюється Любов. - Мені дуже сподобалися тости за жінок. Вони для грузинів - святе. Незалежно, чи то сестра,  сусідка чи незнайома дівчина. Якщо місцеву дівчину образять, за неї неодмінно заступиться хтось із перехожих. І тут - без варіантів. Адже це – чиясь сестра або дочка.
Весілля молоді влаштовують окремо. Спершу - хлопець, потім - дівчина. Гулянки велелюдні - на 200-300, а то й 900 осіб. Смажать поросят, баранів. Але бійок немає - панує взаємоповага. На весіллі двоє тамадів. Але головний - лише один.

Там не так, як у вас – випили, закусили і до танцю, - каже жінка. - Гості роблять усе, що скаже тамада. Скомандує танцювати - всі танцюють, пити- п'ють. Кожен тамада має свій ріг. Вони усе весілля змагаються, хто кого переп'є.



Гостя свани перевіряли... дочкою

Одна з народностей Грузії - свани. У них свої традиції, закони, стиль життя. Наприклад, коли чоловіки сідають за стіл, жінки заносять всю їжу, а самі виходять. За стіл разом не сідають. Кровна помста  для сванів – звичне явище. Якщо одна родина образила іншу, можуть убити навіть немовля чоловічої статі.

У давнину в них був один дуже цікавий звичай, - розповідає Володимир. - Коли гість лягав спати, біля нього клали дочку господаря. Тобто довіряли найдорожче. Він не  мав права її зачепити. Зранку, коли гість ішов митися,  дівчина мала винести йому рушник. Якщо вона його кидала – отже, вночі щось було.

Якщо сван ста вашим другом то піде заради вас навіть під кулю. Дім у них – як фортеця. Міліція не потрібна. Збираються старійшини і вершать суд: хто правий, а хто ні.

В Грузії досі викрадають наречених. Таке буває, коли батьки не дають своє благословення або хлопець хоче одружитися силоміць. Подальше рішення залежить від батьків.

Такий випадок трапився з моєю двоюрідною сестрою. Батько був проти її заміжжя, - продовжує грузин. - Вони ризикнули. Домовилися і втекли. Пошуки тривали тиждень. За цей час молоді таємно одружилися, поїхали в Казбегі і вже звідти подзвонили рідним.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (6)
  • Anonymous

    На минулих виборх чуть більше місяця назад тому міші показали грузини де його місце..Навіть прищаавий ющ туда ганяв з сочуствієм

    Anonymous reply Anonymous

    Я так розумію в тебе ненависть нетільки до українців.
  • Anonymous

    "А"Саме Міша там і навів порядок.без підтримки населення він би нічого там ненавів навіть на гроші марсіан.Так що думай трохи що пишеш.Якщо би росіяни поважали грузинів то незаборонили продаж в своїй москалії грузинського вина в мін.води "Боржомі"Це політика,що Росія зі всіма своїми рублями нічого там неможе зробити.
  • Anonymous

    Росіяни поважають грзинів..Трохи розбирйся в політиці читай новини літературу..В них там є такий миша американський пес який і збаламутив весь народ..Але все не вдалося .
  • Anonymous

    кльово, хочу туди. одне незрозуміло-чому москалі так не люблять грузинів

    Anonymous reply Anonymous

    Бо вони розумніші!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:15 Знімають асфальт та кладуть нову бруківку: на вулиці Торговиці знижують висоту бордюрів play_circle_filled photo_camera 12:46 На «Алясці» чоловік пошкодив чотири автомобілі, припарковані у дворах — поліція 11:25 Масована атака росії: удару зазнали об'єкти критичної інфраструктури України 11:01 На Тернопільщині через негоду перебої з електропостачанням є у 39 населених пунктах Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 10:25 У Мінекономіки назвали причини переходу на літній час 09:35 Помер військовослужбовець із Кременецької громади 09:00 29 березня без світла буде одна вулиця в Тернополі 08:00 У Тернополі відновлюють футбольні матчі з вболівальниками 22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up