І в польській Нисі є вулиця Тарнопольська

І в польській Нисі є вулиця Тарнопольська

У Тернополя, як і в кожного поважного міста, є міста-побратими та міста-партнери. Із такими друзями місцева влада має підписані угоди, відбуваються взаємні візити, обмін досвідом та співпраця влади та бізнесу. Одне з таких партнерських міст – Ниса.

Територія і населення польської Ниси в декілька разів менші, ніж у нас. Але бюджет – майже тернопільський, а досвіду варто повчитися. Крім того, місто цікаве для туристів.

Днями Ниса святкувала свій «День народження», туди з’їхалися делегації із партнерських міст Європи. Були польська, грузинська, румунська, чеська та українська, з Тернополя.

Мерія – лише адміністратори

Життєдіяльність Ниси, як ми дізналися, забезпечує міська рада. Там вона функціонує по-іншому. Міський голова займається господаркою, координує виконавчі органи та стежить за виконанням рішень ради депутатів. У сесії участі не бере. Головує над депутатами секретар міської ради. Такий формат роботи забезпечує більше об’єктивності та невтручання господарника в прийняття рішень, які йому згодом виконувати. Комунальних підприємств мало, діють лише ті, що займаються «монопольними» послугами, наприклад, "Водоканал". Усі інші послуги, необхідні для міста, надає бізнес через тендерні процедури.

Відео дня

Святкування днів Ниси тривало три дні. У місті були концерти по різних локаціях, офіційні зустрічі та спортивні свята. Загальна вартість для міської скарбниці – 50 тисяч євро. У цю суму включені й витрати на прийом офіційних делегацій та гонорари польських зірок естради, які тішили місцевих та гостей.

Вразила лікарня

Гордістю Ниси можна назвати міську лікарню. Результат їхньої медичної реформи вражає…

  • Наш заклад обслуговує місто та район, загалом ми надаємо послуги майже 250 тисячам осіб, - розповів керівник лікарні Norbert Кrajczy. – За старої системи роботи, яка і вам відома, тут працювало майже 2 тисячі осіб, були проблеми з обладнанням. Зараз також не все ідеально з грошима, але ми оптимізували кількість працівників. Зараз достатньо 800 осіб. У нас відремонтовані приміщення, сучасне обладнання, і ми надаємо весь спектр послуг лікарні нашого рівня. Фінансуємось з держави в залежності від кількості пацієнтів та послуг, із міського бюджету коштів не маємо.

Закладу підпорядкована швидка медична допомога. На даху госпіталя – вертолітний майданчик та свій гелікоптер. У лікарні розповіли й про можливі загрози, які може нести реформування медицини та «гроші за пацієнтом». Одна з найяскравіших  - приватні медичні центри, які надають послуги, котрих людям не потрібно, і держава за це платила гроші.

  • Був скандал з приватним кардіологічним центром, де кожному другому призначали операції і казали, що це «питання життя чи смерті», хоча вони не були потрібні, - розповів один з медиків.

У госпіталі Ниси стажується багато медиків з України і Тернополя. Щоправда, там вони – через необхідність ліцензії, можуть лише асистувати.

Є спілка тернополян

У Нисі – багато вихідців з Тернополя та області. У  післявоєнні роки, коли змінювались кордони, багатьох тернополян з польськиим корінням чи зі змішаних сімей депортовували до Польщі. Небагато живих свідків тих подій згуртувались у клуб тернополян.

- Я пам’ятаю Тернопіль, жив там до 6 років, у районі, який називався Загребелля, - розповів під час зустрічі один з переселенців.

Учасники клубу вже декілька разів приїздили у Файне. Шукали свої помешкання та могили родичів. Під час спілкування делегації з Тернополя та учасників клубу домовилися про сприяння в пошуках архівних даних щодо родичів та поховань.

Є в Нисі й вулиця Тарнопольська…

Цікаве для туризму

Ниса – місто старіше від Тернополя і Магдебурське право отримало на 200 років швидше. Під час війни 60% міста знищила пожежа, але 40 % давніх будівель – залишилось, а знищене відновили. Давні костели, будинки, фортеця та замок – варті уваги туристів. Польська влада, аби не витрачати грошей на реставрацію, збереження та утримання історичних будівель пішла цікавим шляхом – майже все в приватних руках, але з умовою: зберегти архітектуру й стиль, не обмежувати вхід на територію. Так в палаці – готель, в замкових будівлях – приватний геріатричний будинок, а в давніх будовах – ресторації та офіси.

За 20 кілометрів від Ниси, знаходяться золоті копальні, де окремі шахти в скальній породі прокладені на глибині 250 метрів. Копальня не працює, хоча в 15-17 століття там добували 8% всього золота світу. Золоті запаси там є і зараз, але видобуток не рентабельний. Були копальні, в свій час, й номером 1 у світі за видобутком миш'яку… Під час екскурсії можна спуститися на 80 метрів під землю, пройти сплетінням тунелів, покататись на вагонетці і побачити підземний водоспад, туристам розповідають, що в копальні видобули таку кількість миш'яку, яка могла б вбити все населення планети пів сотні разів…

Офіційно про партнерство

Віктор ШУМАДА, секретар Тернопільської міської ради Віктор Шумада

- Мали можливість обмінятись досвідом та взяли участь у офіційних заходах, організованих до Днів Ниси. Зокрема познайомились з досвідом впровадження реформи охорони здоров’я, яка почалась в Польщі на 10 років швидше, ніж у нас. У місцевій пожежній частині Ниси оглянули нові зразки техніки та амуніції. Ознайомились із організацією роботи добровільних пожежних команд, вивчили досвід з їх створення та функціонування у місцевих громадах. Зустрілись спілкою мешканців міста Ниси, які є вихідцями з Тернополя або їх нащадками, передали їм книги про Тернопіль. Щодо співпраці в минулі роки, то підписали договір між ЗОШ №8 Тернополя та гімназією міста Ниси. Заклади реалізували перший молодіжний проект обміну за кошти ЄС. Організували візит фольклорного колективу з Ниси до Тернополя для участі в міському заході «Католицьке Різдво» в 2017 році. Делегація з Тернополя прийняла участь в VII фестивалі «Вогню і Води» в Нисі 2017 році.

Про Нису з Вікіпедії

Ниса (пол. Nysa, нім. Neisse) — місто в південно-західній Польщі. Адміністративний центр Ниського повіту, Опольського воєводства. Ниса одне з найстаріших міст Сілезії. Вже в Х столітті тут було поселення. Назва міста вперше згадувалася в 1223 році. У 1308 році Ниса отримала Магдебурзьке право. На початку 14-го століття, місто стало столицею герцогства Ниса, яке проіснувало до 1810 року.

З 1741 року до французького вторгнення 1807 року Ниса перебувало під владою Пруссії і стала містом-фортецею, значно розширюються існуючі укріплення на правому березі ріки Ниса-Клодзка. Місто залишалося під французькою окупацією до 1808 року. У 1810 р. Прусська влада здійснила секуляризацію церковного майна. У Нисі влада єпископів Вроцлава припинила своє існування, що тривала безперервно з XIV ст.

В середині XIX ст. інтенсивно почала розвиватися інфраструктура: у 1848 році було прокладене залізничне сполучення, в 1852 році відкрився муніципальний театр, у 1860 році почав працювати гасовий завод та з'явилося вуличне газове освітлення, у 1878 році побудовано перші гідротехнічні споруди, у 1888 прокладено каналізаційну систему, а в 1907 в місті з'явилася електрика. У 1903 році Ниса втратила статус фортеці..

Останній раз місто було перетворено в фортецю в 1945 році. Найгірший погром міста відбувся у березні 1945 року. Ниса була зайнята червоноармійцями майже повністю. П'яні радянські солдати почали палити історичні будівлі та почали полювання на жінок. Вони вбили 27 черниць-ельжбеток, які доглядали за хворими і пораненими в лікарнях Ниси. 150 інших сестер були зґвалтовані та депортовані на роботу в Радянський Союз.  Пожежею було знищено 60% будівель міста. У 1945 році Ниса перейшла до складу Польської держави. З 1960-х років місто було відновлено і розширено, і в цей час будуються промислові заводи: з виробництво комерційних автомобілів "Zakład Samochodów Dostawczych" (ZSD Nysa), харчової промисловості, металургії. Будуються нові житлові масиви, комунальні будівлі та гребля на Ниса-Клодзка.  Після адміністративного розподілу в 1950 році Ниса по-сьогодні лишається у складі Опольського воєводства.

Місто займає площу 27,51 км², там мешкай близько 45 тисяч громадян.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up