Найпопулярніші садиби для нестандартного відпочинку на Тернопільщині. Дізналися ціни

Найпопулярніші садиби для нестандартного відпочинку на Тернопільщині. Дізналися ціни
  • Сільський зелений туризм набув широко розвитку в Україні. Кажуть, що це прекрасна альтернатива дорогому відпочинку. Чи так це? За скільки насправді можна відпочити у садибах в селі?
  • Які райони області найбагатші на сільський зелений туризм? Розповідаємо про три найпопулярніші садиби області, де можна відпочити від міської метушні і повністю з’єднатися з природою і її дарами, особливо щедрими восени. 
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

 

Сільський туризм – це відпочинковий вид туризму, що передбачає тимчасове перебування туристів у сільській місцевості. Всі сільські садиби Тернопільщини поєднує надання послуг з відпочинку у сільській місцевості та організація додаткових атракцій (веломандрівки, піші екскурсії, збір грибів, ягід, рибальство, майстер класи з виготовлення крафтової продукції гастротуризму та народних ремесел тощо).

Заступник директора Департаменту культури та туризму Тернопільської ОДА –начальник управління етнополітики, свободи совісті та цифрових трансформацій Ігор Кульчицький повідомив журналістам «20 хвилин», що розвиток сільського туризму поки законодавчо не внормований. Департамент культури та туризму, відслідковуючи тенденції розвитку сфери гостинності області шляхом моніторингу відкритих інтернет джерел, проводить аналіз розвитку цього виду туризму та діяльності агросадиб. 

Де надають такі послуги

Загалом Департаменту вдалося віднайти інформацію про понад 50 садиб зеленого туризму в області, з яких у Кременецькому районі – 15 садиб, Тернопільському – 24 садиби і Чортківському – 16 садиб.

Відео дня

За словами Ігоря Кульчицького, Департамент провів аналіз, який свідчить, що проєкти з розвитку агро та еногастрономічного туризму на сільських територіях активно розвиваються в області. Агротуризм є організацією відпочинку на селі, що активно поєднується з екологічною складовою, а тому є недоцільним робити поділ між ними.

Послуги сільського зеленого туризму пропонуються в Бережанській, Борщівській, Бучацькій, Гусятинській, Заліщицькій, Теребовлянській та інших територіальних громадах. Активно діє і розвивається кластер сільського зеленого туризму «Мальовнича Бережанщина», який об’єднує більш ніж десять садиб, що дає поштовх для відродження і розвитку традиційної місцевої культури й організації відпочинку у селі. 

Найбільш відвідуваними садибами нашого краю, за словами Ігоря Кульчицького, є три екосадиби: Зелена садиба «Карахово» в с.Куряни на Бережанщині, еко-ферма «Веселі козенята» в с.Хомівка на Зборівщині та ТОВ «Швейків ТМ».

Конкретно про садиби

Зупинимося на кожній із них: який відпочинок пропонує і яка вартість?

Так, Зелена садиба «Карахово» в с.Куряни, як нам повідомили в Департаменті культури та туризму, є найуспішнішою на Бережанщині. Власник садиби Олег з дитинства любив подвір’я довкола бабусиної хати та зміг перетворити це захоплення у відповідальну гостинність. Ірина виготовляє вироби прикладного мистецтва та веде майстерки, власноруч збирає та сушить трави для чаїв, варить кульбабковий мед та дуже смачно пригощає туристів. Місце сили – саме так називають поляну, огорнуту лісом, де знаходиться садиба. Тут дуже вдало можна відновлювати ресурси свого організму, відвідавши сауну та басейн з підігрівом, чани з заварними травами, а також екскурсії на ,,Курянівський феномен”, поїздки на велосипедах чи раритетних позашляховиках. У зеленій садибі «Карахово» проводяться майстеркласи з приготування місцевих смаколиків у печі від господині Ірини Юськів. 

Що входить у відпочинок у садибі «Карахово»?

Яка ціна?

У соцмережах у вільному доступі цін на відпочинок немає. Тому журналістка «20 хвилин» зателефонувала по контактному номеру садиби в Інстаграмі і під видом клієнтки дізналася, що кімната на двох за добу там 1000 грн. Чан за годину вартує 600 грн. За цю ціну паритися у чані можуть до десяти чоловік, хоча мінімальне замовлення на чан – дві години. Сауна – 350 грн година до шести чоловік, мінімальне замовлення сауни також на дві години. У садибі відповіли, що зараз вони не проводять екскурсій. Кажуть, що якраз з'являються гриби в лісі і є різні осінні трави, тому можна йти і збирати.

Чим добратися: автобусом Тернопіль – Куряни за 77 грн із автовокзалу «Центральний». Час в дорозі: 1 година 37 хвилин. 

Еко-ферму «Веселі козенята», що в мальовничому селі Хомівка на Зборівщині, за 17 км від Тернополя, відвідало вже чимало гостей з різних областей і навіть з-за кордону. Десять років тому подружжя тернополян Тарас і Галина Назари купили посеред лісу стару хатину й почали розводити на обійсті тварин. Нині у господарів є вже майже сотня кіз та овець, корова, кілька поросят, кури, качки, собаки, голуби. Тарас окреслює своє хобі як агротуризм, адже тут відпочинок на території ферми для родин та компаній, поєднаний з екскурсією, купанням у басейні, приготуванням страв із натуральних продуктів. Гостям пропонують активний відпочинок веломаршрути, збирання ягід, грибів. Господар варить смачні сири й частує ними гостей. Родзинкою господарів є приготування унікального морозива з козячого молока. Невдовзі почне приймати на ночівлю відвідувачів екоферми, для цього звів будинок, облаштовує кілька комфортних номерів.

Що входить у відпочинок у еко-фермі «Веселі козенята»?

На сайті ферми є перелік основних пропозицій. На даний момент у «Веселих козенятах» пропонують екскурсію по фермі яка закінчується дегустацією сирів або без такої дегустації. Одноденний відпочинок на фермі, де є у розпорядженні велика альтанка, мангал, тандир і каркасний басейн, можна спробувати себе в ролі доярки, є можливість приїхати з палатками і відпочити від міських клопотів, коли це дозволяє погода.

Цін на вхід, послуги, екскурсії і на сири у відкритому доступі також не знаходимо. Ми додзвонилися у еко-садибу «Веселі козенята». 

Чоловік, який підняв контактний телефон, відповів, що вони пропонують екскурсію, яка закінчується дегустацією сирів. Її ціна – 150 гривень з людини. Просто зайти на ферму і подивитися на тварин без дегустації – 85 гривень з людини. Чоловік каже, що крім сирів вони ще виробляють власне морозиво. Основні види сирів, які виготовляються на фермі,  – це Кроттен і Сент мор. Окрім того, є звичайні молоді сири для дітей і сири під Пармезан. Ціна найпростішого сиру типу Бринзи – 350 гривень кілограм. Витримані ж сири коштують вдвічі дорожче – 600-650 гривень за кілограм. 

Чим добратися: автобусом Тернопіль – Хомівка за 20 грн із автовокзалу «Центральний». Час в дорозі: пів години.

ТОВ «Швейків ТМ» реалізує на Монастирищині у с.Швейків проєкт розвитку виноградарства та автентичної кухні і пропонує туристичний маршрут зі cмаком вина та сидру. Компанія працює над створенням агротуристичного кластеру.

На сайті ТМ «Швейків» знаходимо різні позиції напитків: бренді, бурбон, сидр і різні вина. 

За цінами гастротурів ми також звернулися у телефонному режимі за номером, вказаним на їхньому сайті. 

Тут пропонують гастротури і дегустаційні набори. 

Нам повідомили, що у гастротур за 350 гривень на людину входить: три годину безлімітного алкоголю, дегустація, прогулянка виноградниками. У харчування в ціну входять гарячі страви, салати, канапки. 

Продають також дегустаційні набори. У такий набір входять біле та червоне вина, сидр. Його акційна ціна зараз – 720 гривень.  

Чим добратися: автобусом Тернопіль – Монастириська за 80 грн із автовокзалу «Центральний».Час в дорозі: дві години. Звідти добиратися до с.Швейків ще 15 хвилин автобусом чи автостопом.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Марина Дашкевич

    Зі всього списку екосадибою є тільки "Карахова", все інше не підпадає під цю класифікацію.
    "Швейків" - агрокластер
    "Веселі козенята" - еко-ферма

    Марія reply Марина Дашкевич

    Всі три відносяться до садиб сільського зеленого туризму за даними Департаменту культури та туризму ОДА.

    Марина Дашкевич reply Марія

    У статті спутані поняття: "садиби сільського зеленого туризму", вони передбачають проживання та " сільський зелений туризм", до якого відносяться : садиби, еко-ферми та агрокластери.

    Марія reply Марина Дашкевич

    Дякуємо за зауваження.

keyboard_arrow_up