На Гуцульщину – за враженнями, ексклюзивним жилетом та… на чуже весілля

На Гуцульщину – за враженнями, ексклюзивним жилетом та… на чуже весілля
  • Етнічні тури, зазвичай одно- або дводенні, набувають шаленої популярності. Вартість – від 500 грн за одну людину.
  • Ви відчуєте місцевий колорит, матимете ексклюзивне напівпальто, якому не страшні ані 50-градусний мороз, ані дощ зі снігом, відвідаєте майстер-класи місцевих умільців та навіть побуваєте на автентичному весіллі – у ролі гостя. 

- Аби тури були справді цікавими, нам довелось провести близько 80 екскурсій, - каже керівник турфірми «Окрайна» Наталя Минько. – Міняли садиби, запрошували майстрів…  Все – автентичне та ексклюзивне. Серед найпопулярніших – тур «Народні промисли Карпат» - одноденний тур варістю 525 грн з чоловіка.

До туру входять екскурсія селом Космач. Ви дізнаєтесь про дохристиянське походження назви села – Келії сонця та його 32 присілків, побачите камінь - місце загибелі опришка Олекси Довбуша, почуєте про силу кохання та зрадливий вчинок від рук коханої Олекси (за народними переказами).

Гірські пейзажі та краєвиди зможете побачити, переїжджаючи присілками на возах, запряжених кіньми, прикрашеними дзвіночками та яскравими кутасами.

Відео дня

Перша ваша зупинка буде в садибі майстринь з писанкового розпису. Колоритні, одягнуті в гуцульські строї майстрині вас зустрінуть на порозі, наллють чарочку гірської настоянки, пригостять полонинськими сирами і ще коломийку заспівають.

  • Опісля можна буде оглянути виставку писаночок, котра прикрашає одну з кімнат: там і пташки на гілці з писанок, нашийна прикраса з перепелиних яєць, класичні космацькі візерунки. А власноруч довершену писанку заберете із собою, - каже Наталя Минько. – Почастуєте настоянкою з сиром, банушом, грибною юшкою та трав’яними чаями.

Фотосесія серед гір в автентичному одязі Князя та Княгині, дружок та бояр також чекатиме на вас. На конях ви приїдете до садиби майстрині з сирної пластики – давній обряд ліпити коники з сири-буцу переріс в обряд прикрашати великі коні паєтками, нитками, доліплювати гуцула і гуцулку. У таких майстринь молоді пари замовляють найголовніше – весільну повницю із пташками.

Майстриня вам покаже свою сирну колекцію, роздасть по сирній паляничці і ви змайструєте свого коника чи пташку.

Довершить маршрут майстер з виготовлення гуцульських музичних інструментів із особливого дерева.

Тур «Гуцульське весілля в Космачі» триватиме два дні і коштуватиме 850 грн. Проте вам вдасться побувати на автентичному весіллі у ролі гостя. Та побачити всі традиції.

-           Космач - єдине село в Україні, де досі проходять весілля за старими звичаями, - розповіла пані Наталя. – До речі, проходять вони два дні, або й два тижні. Спочатку автентичне, потім – європейське весілля.

Колорит описувати марно – все треба бачити. Побувати під час підготовки княгині до одруження, погомоніти з дружками, а їх на весіллі – аж п’ятеро. І наймолодшій зазвичай три рочки. Старшій – близько 20-ти. Дружки в коронах та колоритному вбранні. Подібне, до речі, можна взяти на прокат.

-           Після шлюбної церемонії наші мандрівники відвідають місцевих майстринь та візьмуть участь в майтер-класах, а ввечері всі йдемо на весілля – у ролі гостей, - каже пані Наталя. – Одяг можна взяти напрокат. До речі, місцеві мають свій колір, який не притаманний іншим районам – яскравий помаранч і відтінки від червоного до оранжевого. І понад 20 візерунків вишиття.

Цікавим є і тур «Косівське мистецтво». Туристи відвідають с. Яворів. Тут цікаво буде модницям та тим, хто любить якісний та ексклюзивний одяг. «Родзинкою» краю є безрукавки, які раніше мали фасон, як «на бабцю». Тепер моделі осучаснили. І зробили з них молодіжне вбрання.

-           Можна придбати ексклюзивне напівпальто від місцевих майстринь - вітру, дощу і снігу не пропускає зовсім. І тепло навіть в мінус 50, - каже пані Наталя. - На Різдво було дуже холодно, то наші туристи вже одягали вишукане вбрання до церкви.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up