Ностальгія за старим Тернополем (ФОТО)

Ностальгія за старим Тернополем (ФОТО)
Втрату Парафіяльного костелу тернополяни вважають найвагомішою для міста. Дехто каже, що іншої такої “родзинки” Тернополю набути так і не вдалося.


Старші городяни також ностальгують за колишніми парками та скверами, танцмайданчиками і кінотеатрами. Молодші — згадують обеліск і танк, чистоту на вулицях (див. коментарі http://te.20minut.ua/news/10182777).

ЦЕ МІСТО ВСІХ ЗАСМОКТУЄ
— Тернопіль — особливе місто. Він якось... засмоктує і вже не відпускає, — зізнається Роман Зарічний (60 р.). — Так, тут набагато менше пам’яток, ніж у Чернівцях, де я народився. Зі Львовом, звісно, нашому місту теж важко сперечатися. Тернопіль “бере” чимось іншим.
Пан Зарічний пригадує, як, приїхавши відвідати маму на початку 90-х, уже не зміг повернутися до Мукачевого, де жив і працював не один десяток років.
— Пройшовся вулицями, парками, скверами, зайшов у гімназію, яку закінчував, зустрівся з друзями, — пригадує чоловік. — І передзвонив у Мукачеве: “Усе — залишаюся!”
Погоджується із паном Зарічним корінна тернополянка Мирослава Красій. Дуже дорогими її серцю є затишні вулиці “Нового Світу”, “Циганка”, куди дівчинкою бігала з друзями плавати у Ставу, парки, де гуляла з коханим.
— Хтось із класиків сказав: “Майбутнє, якого ми боїмося, перетворюється в теперішнє, яке ми не любимо, а потім у минуле, яке ми обожнюємо”, — каже 60-річна жінка. — Це пояснює, чому ми так любимо згадувати минуле.

Відео дня
>АВТОБУС ЇЗДИВ ПО-ІНШОМУ
Пані Красій пригадує, як підірвали церкву Успення, що на вул. Острозького (за Союзу — Островського). Адже будинок, в якому мешкала родина, був на “Рогатці”. У всіх довколишніх садибах від вибуху повилітали шибки. Натомість римо-католицький костел жінка пам’ятає погано, бо була ще надто малою.
— Моя мама любила згадувати колишні забави, — продовжує тернополянка. — Так, дорога на Микулинецькій була набагато крутішою. Вирівняли її за Союзу, коли будували новий міст через колію. Раніше діти зі всієї околиці взимку разом викочували великі сани на горбок. Вмощувалися у них і неслися до “Рогатки”. Тоді і молоді, і старі любили проводити час на вулиці...
Тернополянка пригадує, що міську ковзанку тоді облаштовували просто на Ставу. Заливали майданчики і в школах, і в парках.
Ритм життя у місті у 60-70-х ХХ ст. був іншим, ніж тепер, пригадують корінні тернополяни. Транспорту було набагато менше, тому вул. Леніна (тепер — Руська) була затишним бульваром, а вздовж дороги, що на дамбі Ставу, просто посередині рядком росли тополі. Автобус, що їздив маршрутом №4 на “Новий Світ”, прямував через нинішні вулиці Йосипа Сліпого, Листопадову, Грушевського, а тоді догори — сучасною вулицею Головацького.
— Той маршрут давно “перекриває” висотка, що на вул. Крушельницької, 1, — пригадує пані Красій. — До речі, одна із зупинок рейсу була навпроти центрального входу у парк ім. Т.Шевченка — з колонами, до яких треба було підніматися східцями. За тією “брамою” розбивали красиву велику клумбу. Алеї вели між старими деревами.
Різні атракціони, за її словами, працювали трохи далі, з правого боку парку, за літньою естрадою у вигляді мушлі. Навколо її оточував досить високий кам’яний паркан.

У ПАРКАХ ГУЛЯЛИ СІМ’ЯМИ
— У 1964-му пляж ще був на цьому боці Ставу, до того ж причалу й огорожі навколо води не було, — пригадує жінка. — Згодом пляж “перекочував” на інший бік водойми. На березі з боку парку встановили пам’ятник моряку і змайстрували причал, де можна було взяти човни напрокат. У гарну погоду народу в парку завжди було багато. Гуляли цілими родинами!
Там, де тепер діє літнє кафе, був танцмайданчик — улюблене місце відпочинку молоді. Там і знайомилися, і побачення призначали. Розмір майданчика можна собі уявити, бо його круглий фундамент залишився.
— Пам’ятаю, як ми всією родиною ходили на відкриття музичного фонтану у парк, — пригадує тернополянка Уляна Заболотна (37 р.). — Може, мою доньку таке сьогодні й не здивувало б, але я досі не забула ті лампочки, що “зафарбовували” струмені фонтана в різні кольори. До того ж, вода била з різною інтенсивністю, залежно від мелодії, що звучала з динаміка.
Загально прийнятими орієнтирами для городян доволі тривалий час були обеліск (при в’їзді на дамбу Ставу з боку Центру) і танк (на майдані Перемоги). Саме тому, як припускає пані Уляна, тернополяни досі й призначають зустрічі “біля обеліска” та “біля танка”, хоча їх уже давно зняли. Велику роль відіграє звичка. Втім, не все в Тернополі за останній час, на думку тернополян, змінилося на гірше. Мовляв, нащадки, ймовірно, з ностальгією згадуватимуть уже не пам’ятник Хмельницькому чи Пілсудському, а “Пару лелек” чи “Серце любові”.
 

Довідка
Урочисте посвячення Парафіяльного костелу відбулося у 1908 р. У Першу світову війну він зазнав руйнувань, але "рани" залікували. Постраждав храм і в роки Другої світової, але до травня 1949 р. у ньому йшли Богослужіння. Проте у 1954 р. костел підірвали. У 1959-му на тому місці відкрили універмаг.
 

За інф. краєзнавця Любомири Бойцун

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (22)
  • Anonymous

    як би ми ненудьгували за старим . але життя іде вперед. Для нас Тернополян наше місто завжди буде найкращим - ми його ЛЮБИМО !!!
  • Anonymous

    http://www.times.te.ua/pages/years_59_1.html

    Anonymous reply Anonymous

    Кожна жаба хвалить своє болото:))) Погоджуюсь, що то лиш ностальгія і звичка. Я коли поїду кудась за Тернопіль - зразу хочу додому, нема в нас такого гамору і шаленості як в Київі чи Львові, добратись швидко можна з однієї точки міста в другу. І головне - все знайоме і всі знайомі.. На рахунок чистоти і загруженості машинами - данина часу - ви де за ССР бачили кульочки чи пластмасові бутилки? чи міг хтось собі машину купити просто так? треба було в черзі пару років стояти..Є мінусі і плюси - головне самому старатись підтриувати ту чистоту..хоча той хто викидає сміття на дорогу чи через вікно - зазвичай щоденних газет не читає..може і взагалі не читає..
  • Anonymous

    Тернопіль був колись гарним містом. Зараз він теж нічим не гірший,але після реконструкції деяким частин Тернополя ,.він втратив дещо сірим і млявим.Дивлячись на старі фото Тернополя розумієш,що колись він мав інші барви..і був дуже яскравим..

    Anonymous reply Anonymous

    Коротше,поверніть той фонтан на озері шо був колись.

    Anonymous reply Anonymous

    Приходь на водоканал, замовляй великі кавалки нового металу, зварювальний апарат в руки і давай, роби фонтан!

    Anonymous reply Anonymous

    Коротше (хі-хі) підіть увечері у парк Шевченка і подивіться на відреставрований фонтан. Він чудовий! Сумніваюсь що за "совка" був кращий...
  • Anonymous

    Чи мені одному здається, що на сайті сидять "плюсовики" конкурентів заставного? Достатньо лише написати одну гадость в сторону міської влади, як одразу рейтинг коменту злітає до небес..
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up