У Берліні тернополянка пройшла 285 сходинок

У Берліні тернополянка пройшла 285 сходинок
Коли подорожуєш за власним маршрутом, можна зупинятися, де й скільки захочеш, взяти з собою хоч весь гардероб і… завітати хоча б на вікенд до Берліна - столиці Німеччини. Відпочинок тоді перетвориться на казку, а позитиву вистачить щонайменше на місяць, переконалася тернополянка Оксана Чуйко.

- Ми з хлопцем – його звуть Бартош - мріяли помандрувати європейськими столицями, - розповідає дівчина. - У вересні побували в Празі та Варшаві. У середині листопада поїхали на три дні в Берлін. І не пошкодували.

Мандрівники “зі стажем” порадили туристам почати знайомитися з Берліном з річки Шпрее. Пояснили: з води місто видно найкраще.

Відео дня
>- Ми так і зробили. Коли каталися на кораблику по Шпрее, бачили німецький парламент - Рейхстаг, прекрасні собори, яких, до речі, в Берліні небагато, 69-метрову колону Перемоги, - каже тернополянка. - Була тепла, сонячна погода. Цікаво, що в Тернополі тоді з дерев уже опало все листя, а там золота осінь тільки починалася.

У Берліні - 60 різдвяних базарів
Згодом виявилося, що всередині колони Перемоги - аж 285 сходинок. Вони закручені, як у старих львівських будинках.

- На вершечку колони є оглядовий майданчик. Питання підніматися чи ні у нас навіть не виникало. Хоча наприкінці “маршруту” трохи паморочилося у голові, - розповідає Оксана. - Уже на 40-й чи 50 сходинці ми побачити частинку міста, а заодно помилуватися репродукціями картин італійських і фламандських художників.

Колону вінчає богиня перемоги Вікторія. Оглядовий майданчик міститься в неї під ногами. Звідти відкривається неповторна панорама Берліна і вигляд на парк Тиргартен.

- Сідало сонце, один за одним вмикали вуличні ліхтарі, сяйво від фар автомобілів змішувалося із золотистими барвами опалого листя, - пригадує туристка. - Було настільки гарно, що перехоплювало подих!
Наступним пунктом мандрівки стали Бранденбурзькі ворота. Це - незмінне місце зустрічі туристів. Цікаво, що впродовж усього року в Німеччині не можна запускати феєрверки. Це табу знімають лише в Новорічну ніч. Люди тоді "відриваються" на повну.

- Хоча до Різдва і Нового року ще було далеко, місто активно починало готуватися до свят,  - каже українка. - Всюди відчувалася особлива, піднесена атмосфера.

У Німеччині - сотні ярмарків. Лише в Берліні з 23 листопада до 31 грудня працюють одразу 60 базарів! Найкращий, у районі Wilhelm Gedächtniskirche, приваблює близько мільйона відвідувачів.

- Але найпопулярніший у Європі, а заодно найстаровинніший із них - Різдвяний базар у Нюрнбергу, - додає співрозмовниця. - Простора ринкова площа міста перетворюється на "живий" театр, наповнений будиночками з пряників, кольоровими марципанами і міні-хатками, де живуть казкові персонажі. Тут можна скуштувати фірмову страву регіону - імбирне печиво і випити гарячого глінтвейну.

Передріздвяний шопінг стартує з 1 грудня. Знижки сягають піку, тож встояти - неможливо. Всюди - прикрашені вітрини, багато спокусливих пропозицій та акцій.

Поляка сприйняли як українця
Не обійшлося й без пригод. Коли тернополяни зупинилися в центрі Берліна, біля телевежі, паркувальника не було, а лише паркомати.

- Вони приймають лише монети. Оплативши, водій отримує талон, де вказано до котрої години можна стояти. Наклейку треба прикріпити до лобового скла усередині машини, - пояснює Оксана. - У нас були тільки паперові гроші. Але довго стояти просто так не можна. За це там штрафують.

Поблизу не було ні відділення банку, ні магазину. Дівчина залишилася в авто, а її хлопець побіг міняти гроші.

- Через кілька сотень метрів Бартош знайшов сувенірну крамничку. Розмінявши гроші, придбав карту Берліна, бо без неї зорієнтуватися у місті досить важко, - додає тернополянка. - Коли він спілкувався польською з продавцем, німець поцікавився чи він, бува, не з України. Бартош здивувався: “Ні. Я - поляк. А що?”. Німець сказав, що мова дуже схожа.

Єдиного тарифу на паркування у Берліні немає. На одних парковках за 5 євро можна залишити машину на дві години, на інших - лише на 30 хвилин.

- Пізніше ми запитали в німців, чому так? - веде далі Оксана. - Виявилося, парковки поблизу туристичних місць - завжди дорожчі, ніж на околиці.

Німці свято дотримуються правил дорожнього руху. Найвищі штрафи - за безквитковий проїзд у метро та міських електричках. Квитки треба компостувати.

- До речі, перший світлофор у Європі запрацював у 1924 році саме в Берліні, - каже дівчина. - Він був заввишки 8,5 метра. Його копію на Потсдамерплатц можна побачити досі.

Ресторан крутився навколо осі
Телевежа з оглядовим майданчиком - одна з туристичних “родзинок” Берліна. Її висота - близько 300 м. Підйом, як кажуть туристи, коштує 25 євро.

- Але це того варте! На телевежу можна підніматися пішки східцями або ліфтом. Ми обрали другий, легший спосіб. І не прогадали, - розповідає туристка. - Ліфтер розповідав історію вежі, її призначення, висоту. Коли піднялися трохи вище, обмовився: якщо пройти 20 сходинок убік, там є затишний ресторанчик.

Якщо всі столики у ньому - зайняті, він починає повільно крутитися навколо своєї осі. Люди сидять і щоразу бачать щось нове. За склом видно Бранденбурзькі ворота, колону Перемоги, річку, додає українка. Туристи не встояли і вирішили попити там кави. Меню було досить широким, а ціни - на диво демократичними. Не вищі, ніж в одному із центральних барів чи кафе.

- За каву, морозиво і фрукти ми заплатили 18 євро, - пригадує Оксана. - Опівдні, коли  прийшли у ресторан, там ще були вільні столики. Але вже за півгодини перед ним вишикувалася довжелезна черга!

Традиційна німецька кухня – це сотні сортів пива, сардельки, смажена картопля і тушкована капуста. Вартість обіду з двох страв і напою в кафе самообслуговування або таверні попри трасу – 10 євро, у ресторані – 15-20 євро. У торговельних кварталах є лотки та кіоски з ковбасками і кренделями. Там харчі дешевші. Півлітровий кухоль пива коштує від 2 до 3,5 євро.

- В усіх ресторанах дуже великі, щедрі порції. Шніцель більше схожий на овальну частину тенісної ракетки, а пельмені “маульташен” - просто гігантські, - ділиться спостереженнями туристка. - Німці дуже люблять картоплю фрі з відбивною, запеченим м'ясом або стейком. Всюди - дуже смачна кава, що мене неабияк здивувало.

Німці солідарні навіть у їжі. Вони не встають з-за столу доти, поки всі в компанії не поїдять. Навіть якщо хтось прийшов пізніше.

В аквапарку ночують у наметах на пляжі

Чи не найбільше вражень у туристів залишилося від відпочинку в аквапарку Тropical Іsland. Він - за 60 км на південний схід від Берліна, в Бранденбурзі. Це - “2 в 1”: найбільший критий басейн і найбільший аквапарк у Європі. Він одночасно вміщує до восьми тисяч людей.

- Відвідувачів було дуже багато. Переважали поляки. Адже аквапарк - недалеко від кордону, - додає Оксана. - Якщо відпочивати там удень, промені сонця падають на прозорий купол. Видається, що ти - на морі. На пляжі - пісок.

Аквапарк нагадує містечко у мініатюрі. До того ж - із ботанічним садом, де живуть екзотичні птахи і тварини, і тераріумом. Турист може перебувати там цілодобово, розважатися і відпочити “на всі сто”.

- Любителі комфорту можуть заночувати у кімнатах з усіма зручностями та євроремонтом, - продовжує дівчина - Екстремали оселяються в кемпінгу, у наметі - просто на пляжі.

Денний абонемент у Тropical Іsland коштує близько 150 євро на двох.
- Ми провели там шість годин, - додає туристка. - Навіть умудрилися заблукати. Якби не таблички з вказівниками, довелося б дуже складно. На ніч не зупинялися. Жили в готелі за 30 км від Берліна. За двох платили 85 євро за добу. Це - економ-варіант. У Берліні за перебування в таких же умовах довелося б віддати 150 євро.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up