У Чорнобильській зоні величезних щурів немає – є велика риба

У Чорнобильській зоні величезних щурів немає – є велика риба
У Чорнобильській зоні рівень радіації в п’ять разів вищий, ніж у Києві. Особливо небезпечними є тільки певні території. Кілька тисяч людей постійно тут працюють. Кілька сотень – постійно тут живуть.

– Те, що розказують, ніби тут щурі як коні – це байки, – запевняє наш супроводжуючий по Чорнобильській зоні Володимир Вербіцький. – Але насправді тварин є багато. Є лосі, коні, кабани. Є й щурі – звичайні щурі. Вони навіть під реактором жили до аварії і лишилися там після неї – не знаю, чим вони там харчувалися, але вижили.

 

 

Відео дня
>Прийом відвідувачів у зоні відчуження проводить структурний підрозділ МНС – ДП “Агентство Чорнобильінтерінформ”. Узгодивши програму перебування в зоні, виїжджаємо автівкою з Тернополя. Їдучи київською трасою, повертаємо на північ не доїжджаючи до столиці. В’їздом на територію відчуження з цієї сторони служить КПП “Дитятки”. Перевіривши документи і оглянувши машину, міліціонер пропускає нас на територію. З супроводжуючим зустрічаємося в самому Чорнобилі.

Саме місто зараз не здається мертвим, і з першого погляду нічим кардинально не відрізняється від середнього райцентру – тротуарами ходять люди, вулицями їздять авто, на перехресті стоять “даішники”. Біля будівлі організації, що займається екскурсіями, по газонах бігають коти.

– Зараз на території зони працюють близько п’яти тисяч людей, – розповідають організатори прийому. – Частина з них ліквідовує наслідки аварії, частина слідкує за роботою зупиненої АЕС – адже реакції там тривають і зупинити цей процес не можна. На території зони живуть близько 200 самоселів.

Минулого року територію відчуження відвідали 4700 людей – це чиновники, вчені, журналісти та так звані туристи.

– Туризмом це назвати важко, – пояснює супроводжуючий. – Бо туристи ходять там, де вони хочуть, а тут ви ходитимете там, де я скажу.

Маршрут нашої екскурсії пролягає від Чорнобиля до самої атомної станції і далі в місто Прип’ять.

 

 

 

Біля центрального входу на станцію все так, ніби аварії і не було – перед входом гарно доглянутий газончик, доріжки встелені новою плиткою, на стінах корпусу кондиціонери. Біля станції ходять люди в синіх уніформах. Кілька з них виходять на міст, що веде через канал, і починають кидати у воду хліб.

– Обідній час, – пояснює Володимир Вербіцький. – Працівники виносять із їдальні хліб і годують риб.

На хліб підпливають великі рибини. Супроводжуючий каже, що раніше тут рибу ловили, тепер же вона забруднена, тож рибалити заборонено.

Четвертий енергоблок, який саме і вибухнув у 1986 році, знаходиться ззаду від центрального входу. Поруч нього встановили пам’ятник тим, хто після аварії споруджував об’єкт “Укриття” над реактором. Саме ж укриття – це кількарівнева бетонна коробка, всередині якої зберігається більшість радіаційно небезпечних речовин. Цю гігантську споруду звели в рекордні терміни – за п’ять місяців. Якби її не було, каже супроводжуючий, то зону відчуження довелось би робити не 30-кілометрову, а 130-кілометрову.

– В цей час, коли починали працювати над “Укриттям”, була така радіація, що після трьох годин перебування на цьому місці наступала смерть, – каже Володимир Вербіцький. – Під час же самого вибуху потужність була така, що людське тіло, якби його помістити над реактором, згоряло моментально, без залишку.

“Укриття” вкрите риштуванням. Супроводжуючий пояснює, що зараз його укріпляють, бо одна зі стін почала рухатися.

 

 

 

 

Від станції їдемо до Прип’яті – міста, звідки після аварії евакуювали все населення – близько 50 тисяч чоловік.

На в’їзді в місто стоїть ще один пропускний пункт, за яким починається центральна алея.

  • Це, звичайно, була вулиця Леніна, а ми її називали Бродвей, – згадує провідник – він також свого часу жив у Прип’яті.

У магазинах, що на центральній вулиці, розбиті вікна та пооблуплювані стіни. Стелажі та прилавки всередині теж побиті, зі стелі звисають обірвані кабелі та деталі від ламп денного світла. Так само виглядає і центральний готель міста. На сходах та підлозі в холі повиривана плитка.

 

 

 

Вигляд на місто відкривається з оглядового майданчика готелю. На двох високих будинках, що поруч з ним, залишилися стояти поржавілі герби Союзу.

– До вибуху на одній з будівель було гасло “Хай буде атом робітником, а не солдатом”, – розповідає екскурсовод. – Букви були великі, залізні. Так після аварії мужики залізли на той дах, зробили з дерева велику букву “у” і поставили її замість “а” в першому слові. Потім цей напис повністю завалили.

За готелем видніється великий дитячий майданчик з атракціонами – на заасфальтованій площадці стоять поржавілі каруселі, “автодром” з поперекидуваними розваленими машинами та велике чортове колесо.

– Майданчик мав запрацювати 1 травня, – розповідає Володимир Вербіцький. – До того його запустили тільки один раз – якогось вихідного прокатали кілька дітей, щоб перевірити, чи все працює. А офіційного відкриття так і не сталося.

При виході з палацу культури, що біля майданчику, на асфальті лежить розвалена лялька – голова окремо від тіла, ніг немає, відкриті очі спрямовані до неба. Звідки взялася лялька біля палацу культури, неясно – можливо, хтось приніс її з жилого будинку. Просимо провідника завести нас до одного з них.

– Зараз виберемо, який тут менш аварійний, – відказує він. – Тут же за будинками ніхто двадцять років не дивиться.

У будинку, до якого нас заводить супроводжуючий, видно, що побували мародери. Меблі в кожній кімнаті потрощені, подекуди повиривані навіть дошки з підлоги, проводка. Речей небагато – переважно книжки, старий одяг. В одній з кімнат знаходимо фотоальбом чоловіка – він закінчив політехнічний університет у 1972 році.

Після відвідин будинку заходимо в школу. Вона обдерта і розбита, як і всі інші будівлі. На старих стендах потріскала і повідпадала фарба, через розбиті вікна до приміщення заглядають гілки дерев. В класах порозкидувані зошити. Записів, зроблених після 25 квітня, у них нема. Аварія трапилася 26 квітня – це була субота. В неділю ж усе населення міста вивезли за межі 30-кілометрової зони.

Програма нашого перебування на території відчуження обмежена в часі. Після відвідин школи провідник каже, що пора збиратися – маємо покинути зону о 16.00.

На виїзді з зони проходимо радіологічний контроль. Апарати мигають зеленим. Провідник каже, що на території відчуження, окрім окремих небезпечних зон, радіаційний фон в п’ять разів більший за київський. Сайти турфірм, які організовують масові тури в зону, повідомляють, що за день екскурсії тіло приймає менше радіації, ніж при флюорографії легень.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Anonymous

    стаття цікава,але очікувала чогось більшого від екскурсії.((((
  • Anonymous

    80449352449 - контакт організації яка займається прийомом людей в зоні відчуження
  • Anonymous

    Чесно кажучи, моторошно туди їхати. Побиті вікна, розгромлені будинки, речі, які кругом валяються.... Як в фільмі жахів...
  • Anonymous

    а я то думав,куди поїхати літом в відпустку?!?!вєрка треба відвідати

    Anonymous reply Anonymous

    Автору зарах!

    Anonymous reply Anonymous

    Які туристичні агенції організовують ці поїздки, як можна з ними зв'язатися??
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вона вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up