У Тернополі запрацювала автостанція за 1,7 мільйона гривень. Ми дізналися, куди з неї можна поїхати

У Тернополі запрацювала автостанція за 1,7 мільйона гривень. Ми дізналися, куди з неї можна поїхати

Автостанція, яку збудували ще у 2008 році, розташована біля ТРЦ «Подоляни». Але запрацювала вона зовсім недавно. Які напрямки та маршрути доступні для пасажирів, кому підпорядковується станція та інше, дізнавалися журналісти «RIA плюс».

Наш журналіст прибув на автостанцію, на якій за повідомленням тернополян часто бачать автобуси на закордонні напрямки. Однак жодної інформації про її відкриття, та й про самі напрямки у вільних джерелах ми не знайшли.

На автостанції квитки купити не можна

Біля автостанції ми побачили два автобуси, що прямують в польські міста. Щоб дізнатися, скільки вартують квитки, зайшли у приміщення мініавтостанції. Однак дізнатися потрібну інформацію про квитки нам так і не вдалося.

Відео дня

– Ви на тест? – запитує один з двох молодиків, котрі продають закордонні телефонні картки біля входу.

Відповідаємо, що хотіли би придбати квиток.

– Ні, то не сюди. Треба дзвонити на автовокзал, і там купуєте, а потім з квитком сюди приїжджаєте і сідаєте на потрібний автобус, – пояснив чоловік. – У нас звідси курсують автобуси на Польщу і також можна зробити швидкий тест на коронавірус. 

Також нам пояснили, що деякі автобуси на Польщу, які відбувають з мініавтостанції, зупиняються і на центральному автовокзалі, однак цю інформацію потрібно уточнювати.

У відділі перевезень ТОВ «Тернопільавтотранс», підприємства, що займається перевезеннями з центрального автовокзалу, пояснили, що ніякого стосунку ця автостанція до центрального міського автовокзалу не має.

– Вам потрібно звертатися до перевізника, автобуси якого курсують через автостанцію. Деякі автобуси курсують і через наш автовокзал і зупиняються також на мініавтостанції, однак до неї ми відношення не маємо, – пояснили нам. Тобто квиток на автобус за кордон, можна придбати в касах центрального автовокзалу, у випадку, якщо автобус даного приватного перевізника зупиняється і на самому автовокзалі, і на мініавтостанції. 

Скільки вартують квитки 

Перевізником, який обслуговує автобусні напрями через цю автостанцію, як ми дізналися, є Тарас Стецик. За вказаними в інтернеті номерами нам вдалося додзвонитися до диспетчера служби з продажу квитків ФОП «Стецик Тарас Володимирович». Та пояснила, що автостанція біля ТРЦ «Подоляни» функціонує вже орієнтовно два місяці. Від неї відправляються автобуси перевізника Тараса Стецика.

– Придбати квитки можна на будь-яких інтернет-ресурсах.  Також на автостанції можна зробити швидкий тест на ковід, який вимагають на польському кордоні. Він вартує 350 гривень, – каже диспетчерка Оксана Снігур. – Від центрального автовокзалу у нас також курсує окремий автобус, яким забирають пасажирів з квиточками до автостанції.

Сам перевізник Тарас Стецик розповів журналісту «20 хвилин», що безпосереднього відношення до автостанції він не має, адже у неї є свої власники, його автобуси лише зупиняються тут.

На жаль, розкладу маршрутів на самій автостанції поки немає, але ближче до Пасхи, пояснив пан Стецик, коли буде більше перевізників через неї курсувати, розклад також буде. Поки ж люди можуть подивитися розклади відправлень на інтернет-ресурсах.

–Щодня від автостанції відправляється по п’ять-шість автобусів на Польщу та Чехію. Напрямків дуже багато, автобуси курсують у багато міст. На самій автостанції забезпечені всі умови для безпечних подорожей пасажирів, – додає Тарас Стецик.

Від перевізника «Стецик Тарас Володимирович» курсують автобуси з України у чималу кількість польських та чеських міст. За даними сайту busfor.ua, автобуси перевізника присутні на 54 напрямках, зокрема, до Вроцлава, Жешува, Катовіце, Кракова тощо. Вартість квитків становить від 550 до 1 300 гривень, залежно від напрямку.

– Я маю дозволи від міністерства транспорту щодо зупинки на даній автостанції, тож беру звідти пасажирів, – каже пан Стецик. – Автостанцією володіє компанія «БАС АЙ Т». Наскільки мені відомо, мініавтостанцію цьогоріч будуть розбудовувати, там буде кафе, та й сама вона працюватиме цілодобово. Окрім моїх автобусів, там зупинятимуться і автобуси інших перевізників, які возять людей за кордон. 

Далі пан Стецик розповідає, що комунальну землю під автостанцію виділили ще в 2007-му році. Від неї мали відправлятися автобуси у райони – Кременецький, Лановецький тощо, а також у Луцьк та Рівне.

Мініавтостанція до минулого року жодного дня не працювала.

– Тоді компанія «БАС АЙ Т» викупила автостанцію. Нові власники давали інформацію в міськраду щодо відкриття, а також в Укртрансбезпеку щодо входження до реєстру автостанцій, – додав пан Стецик. 

За даними сайту youcontrol, керівником  ТОВ «БАС АЙ Т» є Мирна Марія Миронівна. Поспілкуватися з нею нам так і не вдалося, за номером вказаним на сайт, чоловік відповів, що він до компанії ніякого стосунку не має.

Основним видом діяльності компанії є діяльність туристичних агентств, а серед інших: комп’ютерне програмування, веб-портали, надання в оренду і експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна тощо. Розмір статутного капіталу компанії становить 210 469,75 гривень.

Марія Мирна також є засновником ще однієї фірми, зареєстрованої у селі Біла, Тернопільського району та головою ОСББ в місті Дрогобич.

Як і чому ця фірма, можливо, має зв'язок із автостанцією? Відповіді поки немає.

Витратили 1,7 млн

Мініавтостанцію біля ТРЦ «Подоляни» побудували у 2008 році за 1,7 мільйона гривень за підтримки дирекції ТРЦ «Подоляни», повідомляли.  Фактично від 2008 до 2021 року її приміщення пустувало.

Однак генеральний директор ТРЦ “Подоляни” Михайло Ібрагімов пояснює, що з торгово-розважальним центром автостанція ніяк не пов’язана.

– Жодного відношення ТРЦ “Подоляни” до автостанції не мають і не мали. Там є свої власники, – каже він. – Чи співфінансували “Подоляни” створення автостанції? Пройшло вже 15 років, зараз не можу сказати про це нічого, потрібно з’ясовувати.

За кадастровою картою України, земля де побудували мініавтостанцію  належить до комунальної власності та має цільове призначення: «Для розміщення та експлуатації будівель і споруд автомобільного транспорту та дорожнього господарства Для обслуговування приміської мініавтостанції».

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Tatiana Czop

    Найгірші перевезення які тільки можуть бути це піеревезення автобусами ППСтецика. Їздила з ними кілька років і після кожної поїздки все більше розчаровувалася. Водії хами, всі як на підбір, відношення до людей як до худоби. Перед границею можуть стояти кілька годин і навіть не випустити людей в туалет. В такому випадку на мою думку повинні бути туалети всередині автобуса. Так, вони є, але запхані речами і посилками водіїв .Від недавна їжджу fluxbusem i надзвичайно задоволена.Високий рівень культури у водіїв, та навіть їх зовнішній вигляд( білі сорочки і галстуки), ціни доступні( нижчі ніж у Стецика), не затримуються по всіх окружних селах, туалет є всередині, ну і самі автобуси набагато комфортніші

keyboard_arrow_up