Віталій Дерех: "Гори вчать боротися з труднощами"

Віталій Дерех: "Гори вчать боротися з труднощами"
  •  Перший раз у гори варто йти з досвідченим провідником.
  • А коли ви зрозумієте, що це ваше та зможете орієнтуватись за картою з компасом, уже можна вибиратися у гірський похід і самому

Як не заблукати у гірських походах, як вижити там без харчів та багато інших корисних порад може дати мандрівникам тернопільський журналіст, пластун, екстремал Віталій Дерех. Він навіть проводить семінари з виживання для мандрівників. Хоча каже, що фахівцем із виживання ніколи себе не позиціонував. Просто має багатий досвід походів у гори і готовий ним поділитися з іншими.

Мандрувати Карпатами Віталій почав з 16 років. Каже, що відтоді багато чого змінилося, адже ще якихось 10-12 років тому зустріти людину у горах було майже неможливо.

- З тих, хто йшов у гори, дивувалися, - каже Віталій Дерех. – Кататися на лижах – це ще півбіди, а пішки в гори... Це вже тепер дуже популярно. Та й насправді гірські походи – це чудово! Тому що люди змінюють ставлення до життя, вчаться переборювати справжні труднощі. І милуватися незвичайною красою. Хоч цікавіше, коли ти йдеш безлюдною місциною, аніж кожних п’ять кілометрів бачиш туристичну групу. Та водночас туристи завдають шкоди Карпатами, бо багато хто там залишає сміття.

Відео дня

Ночує у горах без намету

Перший раз у гори Віталій Дерех радить йти з досвідченою людиною - провідником чи фахівцем із турклубу.

- Коли ви зрозумієте, що це ваше і будете готові готові до походів, можете орієнтуватись за картою з компасом, тоді можна вибиратися у гірський похід самому, - каже Віталій. - Це не є дуже небезпечно, але для початку слід обрати нескладний маршрут.  

Як пластун із багаторічним стажем Віталій неодноразово проводив заняття з виживання в горах для вихованців «Пласту». Хлопець бував у складних мандрівках узимку з аномальною кількістю снігу чи наприклад, у походах з обмеженою кількістю речей і ночував без намету. Тому впоратися з труднощами у горах нашому співрозмовникові під силу.

Разом із групою туристів, які хочуть навчитися правильно поводитися в екстремальних ситуаціях, Віталій вибирається у гори на три дні.

- Це люди, які хочуть мандрувати, і на випадок, якщо з ними щось трапиться, потрібно, щоб вони не розгубилися, - каже він. - Я даю їм базовий рівень. Адже в Україні немає надзвичайно складних погодніх умов, але є зима, є міжсезоння. І, на жаль, щороку у Карпатах, особливо взимку, гинуть люди, які обриваються з карнизів, блукають, замерзають.

Розводить рідкісних буйволів у Карпатах

Завдяки походам у гори Віталій Дерех познайомився з німцем Мішелем, який сім років тому приїхав в Україну і втілює в життя екологічний проект - розводить у Карпатах рідкісних буйволів. До речі, раніше цей чоловік займався порятунком китів і тварин, які вимирають.  

- На схилі гори Пересліп, поблизу села Кваси, він збудував колибу і там живе разом із місцевими пастухами, спілкується кумедним галицьким діалектом упереміш з німецькими словами, - розповідає Віталій. - На літо виводить буйволів у гори. На зиму спускається в село і на закинутій фермі доглядає тварин.

Дорогою в гори разом із мандрівниками-учасниками семінару Віталій відвідує і полонину з буйволами. Там туристи слухають лекцію про екологію від ГО «Екологічний спротив». Далі мандрівники вирушають у похід, де час від часу зупиняються й обговорюють різні теми.

- Все починається від звичайних правил туризму – як правильно зібрати наплічник, що брати з собою,  а що буде зайвим, як правильно одягатися, - каже Віталій. - Потрібно знати, що наплічник має бути максимально зручним, важкі речі складаємо донизу, легші - зверху. Також обов’язково зверху має бути дощовик. Краще вдягнути у похід сорочку з довгими рукавами і довгі штани, адже маршрут у горах не завжди йде через стежки та дороги, а й через хащі. Взуття обов’язково має бути на твердій підошві – найкраще це трекінгові черевики або спеціальні кросівки. Щоб було зручно та не відчувалися камінці.

Розвести вогонь струною від гітари

Якщо ви заблукали в горах – треба зупинитися, заспокоїтися, випити води і скласти план дій, радить Віталій Дерех. Можливо, цей план буде змінюватися, і це нормально, але він має бути. План має складатися з  моментів, які допоможуть комфортно почуватися у ворожому середовищі – щоб у вас була вода, їжа, прихисток на ніч та вогонь. Тож вам потрібно спланувати, де ви це все візьмете. Залежно від того, куди ви потрапили, на перший план виходить одна з цих речей – наприклад, якщо ви у горах влітку, то вода у вас є, бо з цим у горах не проблема. Їжу влітку ви знайдете – ягід у горах багато. Але настає ніч, і вам потрібно десь переночувати – це на першому місці. На другому – це вогонь.

- Кожен мандрівник повинен навчитися розводити вогонь з одного сірника в будь-яку погоду, - каже Віталій. - Коли людина це вміє, можна вчити, як розводити вогонь без сірників. Способів є багато - за допомогою батарейки, лінзи чи струни від гітари. Але так ви не розпалите вогонь, якщо не навчитеся це робити сірником за різних погодніх умов. Узагалі в горах розвести вогнище взимку на висоті, де розріджене повітря, складно. Хоч є сірники, але усе в снігу. Сухого дерева мало, а розріджене повітря не сприяє загорянню. Але це доводиться робити, бо інакше можна просто замерзнути. До речі, більшість учасників семінару вперше ночували під відкритим небом. Ми розпалювали спеціальне вогнище - триколод, натягували тент між деревами на випадок дощу. Хоч зазвичай я ночую просто під зірками у спальнику на карематі, або й без них.

Кожен має спробувати зїсти равлика чи жабу

Також Віталій Дерех вчить мандрівників, як не вмерти з голоду в горах, коли за якихось обставин вони опинилися там без харчів.

– Кожен пробував з’їсти жабу, равлика та іншу дрібну живність, яку можна знайти в лісі чи в горах, — розповідає він. — Я показую,  як правильно це все приготувати на вогні. А загалом влітку знайти щось їстівне в горах – не проблема, адже де не глянь - всюди ростуть чорниці, суниці, малина, ожина. А от навесні з цим важче, а взимку взагалі складно. Тому надія лише на те, що щось вполюєш. Окрім того, можна їсти бруньки, вербові котики, корінь копитняка.

Віталій додає, що в його мандрівках вміти виживати у дикій природі дуже часто стають у нагоді.

- Приміром, нещодавно я їздив у Чорнобиль, а там дуже важко знайти питну воду, - каже хлопець. – Джерел там немає, тому воду треба фільтрувати, набираючи з річки чи болота.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • тойво

    Дерех буде Беар Грілс -2!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 На фронті загинув відомий волонтер Едуард Хатмуллін. Прощатимуться з воїном у Шумську 21:00 Біля Катедри на Великдень відбудуться гаївки 20:01 З фісташками, трояндами та позолотою: скільки коштують авторські паски та де придбати 19:00 Як відбуватимуться богослужіння на Великдень у тернопільських церквах Від читача 17:08 Кіберполіція запустила проєкт "Чатові онлайн" 18:10 Підтвердили загибель військовослужбовця з Підволочиської громади 17:06 «Діду, рятуй, бо бабуся б'є маму»: засудили за те, що, розбороняючи, вдарив сусідку 16:05 Аварія на Замонастирській — рух транспорту ускладнений 15:35 200 доларів і 500 гривень: жителя Тернопільського району підозрюють у підкупі працівників поліції 15:03 Скуповують м’ясо та паски: як тернополяни готуються до Великодня photo_camera 14:05 У Тернополі 18 багатоквартирних будинків відремонтують на умовах співфінансування 13:20 Як отримати посвідчення донора крові у Тернополі: «20 хвилин» перевірили photo_camera 12:40 У тернопільському гідропарку «Сопільче» відкрився зоокуток photo_camera 11:30 У Гусятині 17-річний хлопець на мотоциклі зіткнувся з автобусом 11:05 Тернопільського лікаря нагородили грамотою Верховної Ради «За заслуги перед українським народом» 10:25 На 2 і 3 травня в районі вулиці Сахарова змінили рух громадського транспорту 09:46 Школярка з Заліщиків отримуватиме стипендію Президента 09:00 Тернопільська громада втратила захисника Руслана Зазуляка 08:01 Тарифи на платні медичні послуги Тернопільської міської дитячої лікарні затвердив виконком (документ)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up