Їдемо на море. Ми порахували, яким транспортом найдешевше, а яким найшвидше чи найкомфортніше

Їдемо на море. Ми порахували, яким транспортом найдешевше, а яким найшвидше чи найкомфортніше
  • Ми взяли три напрямки на півдні, де найчастіше відпочивають тернополяни. І порахували, у скільки обійдеться дорога літаком, потягом, автобусом чи авто.
  • Якщо надумали подорожувати автомобілем, у скільки обійдеться дорога і як підготувати машину до дальньої дороги радить експерт.
  • За квиток на один й той же потяг у різні дні заплатите різну суму, яка коливатиметься в межах + - 80 грн. Тому якщо ви не прив’язані до дати, пошукайте найдешевший варіант.
  • Авіа переліт можливий лише з найближчого Львова та до великих міст. Аби дістатись до курортів, ще доведеться шукати додатковий транспорт. Доплюсуйте ці дві поїздки до вартості перельоту.

Сезон літніх відпусток стартував. Тернополяни скучили за морем, адже минулоріч, через суттєві посилення карантинних вимог, багатьом довелось відмовитись від пляжного відпочинку.

Їхати на базу, скористатись послугами зеленого туризму чи обрати український найвищий сервіс, який, часом, обійдеться дорожче, аніж у популярних Туреччині та Єгипті, — вирішувати вам, враховуючи запити до відпочинку та фінансову спроможність родини. А ми для вас порахували, у скільки обійдеться дорога за трьома найпопулярнішими напрямками, якщо діставатись на море літаком, потягом, автобусом чи власним авто. Як останнє підготувати до далекої дороги і що обов’язково має бути в автомобілі, радить авто експерт.

Для цього ми обрали Одещину, Херсонщину та Запорізький Бердянськ. В цих областях безліч курортних містечок — на всяк смак і гаманець. І, як зізнаються місцеві туроператори, туди найчастіше вирушають на море тернополяни.

Відео дня

Одразу зазначимо: у кожного виду транспорту, яким плануєте діставатись на море, є свої плюси і мінуси. Якщо, скажімо, літаком діставатись найшвидше, то потрібно врахувати, що найближче від Тернополя летовище – аеропорт ім. Д. Галицького у Львові. А до нього ще потрібно доїхати з Тернополя. І продумати варіанти транспортного сполучення від місця призначення, якщо, скажімо, ви плануєте відпочивати не в Одесі, а, приміром, в Затоці. Це все потрібно доплюсувати до вартості самого авіаперельоту, який стартує від трьох тисяч грн. на одного пасажира. Звичайно, можна пошукати лоукости. Але для цього потрібно знати дати можливого вильоту та врахувати, що багажу не має бути більше 8 кг на людину. І до валізи, яку маєте перевезти лише як ручну поклажу,  не дозволять покласти, приміром, рідкий сонцезахисний крем — всю рідину доведеться купувати на місці. Як і гострі предмети, які можуть знадобитись – ніж, ножиці.

Якщо подорожувати потягом, це досить дешево, у порівнянні з літаком, зручно, бо можна прилягти і відпочити, але довго. Окрім того, з обраних нами напрямків прямий потяг їде лише до Бердянська – проте у дорозі ви проведете добу. Якщо їдете не в саму Одесу, доведеться ще шукати транспорт, яким дістатись до місця відпочинку – до тієї ж Затоки. А якщо обрали курорт на Херсонщині — Скадовськ, Залізний порт чи Лазурне, до вартості поїздки до плюсуйте до 200 грн за одного. У сезон приблизно стільки вартуватиме стокілометрова поїздка маршруткою до курортного містечка.

Можна скористатись рейсовим автобусом, який привезе вас до Одеси чи Херсона. Квитки є у продажі, їхня вартість приблизно така ж, як і на проїзд потягом. Проте, така поїздка буде менш комфортною і зручною, адже в автобусах лише «сидячі» місця. Якщо ви замовляєте відпочинок від оператора, майже у ста відсотках випадків вам одразу пропонуватимуть перевезення автобусом від Тернополя і до безпосереднього місця відпочинку транспортом компанії. Вартість проїзду зазвичай вже включена у вартість туру. Проте поцікавтесь наперед, чи є у салоні кондиціонер і чи опускаються бодай трохи сидіння – для комфортнішого відпочинку. Чи вестимуть вас два водія, міняючи один одного в дорозі, як того вимагає закон.

Якщо автобус більший, поцікавтесь, чи є в салоні вбиральня. Якщо її немає, з якою періодичністю водій зупинятиметься «за вимогою».

Одеса та популярна Затока

Дістатись до Одеси літаком можна з Львівського аеропорту. Врахуйте, що найвигідніше летіти рейсом близько обіду – вранішні польоти вартуватимуть на 10-15% дорожче. Як правило, найкращий день для вильоту вівторок, а п’ятниця зазвичай найдорожчий. Квиток в один бік для дорослого пасажира обійдеться в середньому у 2, 5 тис. грн. Проте можна знайти квитки і за 1800 грн. Тривалість перельоту — 1 год 15 хв. Але врахуйте, що ви маєте зареєструватись на рейс приблизно за 2 год до вильоту.

Якщо їдете не до самої Одеси, а далі, приміром, до Затоки — пошукайте варіанти, як дістатись до місця призначення від аеропорту Одеси.

Потягів до Одеси з Тернополя їде або 2, або 3 в добу. Квитки в касах і онлан продажі поки є. Щоправда, мало плацкартних місць. На вибір є й чимало автобусних рейсів.

Курорти Херсонщини

Ми шукали, чим дістатись на морські курорти Херсонщини. У самому Херсоні моря немає, до найближчих курортів потрібно діставатись автобусом чи маршруткою. Серед найпопулярніших у тернополян курортів цього краю – Залізний порт, Скадовськ та Лазурне. Всі вони – на відстані близько 100 км від обласного центру.

Інформації про прямі рейси літаками до Херсону ми не знайшли. Якщо летіти зі Львова, всі мають бодай одну пересадку, здебільшого – у київському Борисполі. Чекати потрібно від 1, 5  до 17 год. Тому навряд чи про поїздку в цьому напрямку літаком можна говорити «найшвидше». Окрім того, така дорога обійдеться у чималу копійчину.

Потяг до Херсону їздить єдиний, і той через день. Минулі роки Укрлізниця влітку запускала додатковий потяг, який через Тернопіль курсував на Херсонщину. Цьогоріч додаткових потягів не пускали. Якщо вам все ж вдалось купити квиток на потяг і ви вирішили таким чином діставатись на море, врахуйте, що ще години півтори від залізничного вокзалу доведеться діставатись маршруткою чи автобусом. Проблем, правда, окрім втоми і додаткових коштів, не мало би виникнути. Адже на привокзальному майдані Херсону, щойно підходить потяг, одразу вишиковується чимало маршруток, які доправлять до курортних місць. Зараз, у червні, вартість проїзду для дорослого обійдеться приблизно у 150 грн. у сезон, в липні-серпні, перевізники зазвичай піднімають ціну на 50 грн.

Можна знайти в онлайн-продажу і прямі автобусні рейси до міст-курортів, а не лише до Херсону. Пошук за потрібним маршрутом, ввівши дату запланованої поїздки, займе кілька хвилин.

Бердянськ – добу у потязі, зате прямий

До Бердянська можна дістатись з того таки Львова літаком. Щоправда, в онлайн продажі на червень квитків ми не знайшли. а от на липень, після 20 числа, - будь ласка. І врахуйте, що цей рейс з одною пересадкою. Щоправда, вартість поїздки буде в рази дорожчою за потяг. Проте інформація може оперативно змінюватись і, якщо задатись ціллю, можна пошукати квиток на потрібну дату.

Потяг теж їздить один. Час у дорозі – без 10 хвилин доба. Наразі в онлайн-пошуку є можливість купити квиток тільки на 12 червня – не раніше. На всі сусідні дати, а ми погортали на тиждень наперед, квитків у продажу немає. І ціна ані за плацкартні, ані за купейні місця на сайті Укрзалізниці не вказана. Тому варто уточнити на довідці залізничного вокзалу чи на сайті Укрзалізниці, чи справді курсуватиме потрібний вам потяг на дату запланованої відпустки.   

Рейсовий автобус до міста-курорта ми теж знайшли – на 12 червня. Вартість квитка 1 100 грн, а в дорозі вам доведеться провести 21, 5 год. Це майже стільки ж, скільки автобусом їхати до курортної Болгарії.

Готуємо авто і рахуємо, у скільки обійдеться заправка

Якщо ви плануєте поїздку на море власним авто, у цьому також є свої переваги. Передусім у тому, що ви не витрачатимете час і нерви на пошуки квитків, окрім того, не будете прив’язані до конкретної дати і часу виїзду. А оберете більш прийнятний для вашої родини чи компанії варіант.

У скільки обійдеться подорож на курорт, як підготувати машину і про що потрібно пам’ятати водієві, порадив фаховий автоексперт, член правління ГО «Автоексперти України» Сергій Хмаров.  

  • Середньостатистичне авто в умовах траси має розхід палива 7-8 літрів на 100 км, — пояснив Сергій Хмаров. — Сучасніші авто досягають розходу у 4-5 літрів на трасі, відповідно, до тієї ж Одеси кошторис буде з майже вдвічі меншою сумою. І, якщо бак на 40-60 л пального, вистачить разової заправки.

Експерт не радить при поїздці на далеку відстань економити на якості бензину, навіть якщо це вийде на 100-200 грн дорожче. Якщо пальне буде дешевшим, але при цьому поступатиметься і якістю, це може обернутись неприємними сюрпризами у дорозі. Розраховуючи вартість, ми обрали приблизну ціну за вартість 1 л бензину А-95 – 30 грн. Якщо у вас на автомобілі встановлене ГБО, літр газу коштуватиме 17 грн. Врахуйте, що зазвичай автомобіль на газу споживає на кілька літрів більше при тій де дистанції, наголошує автоексперт.

  • Перед поїздкою важливо підготувати ваше авто, — радить Сергій Хмаров. — Передусім, перевірити стан та об’єми усіх технічних рідин автомобіля: гальмівна рідина, рідина гідропідсилювача керма, омивача для скла. Обов’язково зверніть увагу, чи немає плям або витікання масла двигуна.

Наступним пунктом перевірки мають стати шин і колеса. Експерт наголошує, що їх має бути не 4, а саме 5. Так, перевіряти потрібно не лише колеса, на яких їздить авто, а і так звану запаску. Коли вона лежить в багажнику, часто непомітно, чи вона в нормальному стані і, коли доведеться на неї поміняти пробите в дорозі колесо, чи не «спускатиме».  

  • При їзді на дальні дистанції в спекотний період рекомендовано накачати всі шини на максимально високий показник, допустимий технічними характеристиками, — радить експерт. — Це прямо впливає на стійкість авто, його динаміку та розхід палива. А також на гальмівні властивості на сухому розігрітому асфальті.

Ви перевіряли колеса на шиномонтажу – перевірте обов’язково, чи достатньо добре закрутили болти, радить автоексперт.

Під час далекої подорожі в авто мають бути запасне колесо та засоби для його монтажу-демонтажу, — домкрат, балонний ключ, електричний або механічний насос. Портібні також запобіжники різних номіналів і кілька лампочок — для поворотників, габаритів, стоп-сигналів і фар головного світла. Перевірте вміст аптечки, дату придатності вогнегасника та наявність буксирувального тросу.  

  • Палива має бути повний бак, якщо дистанція понад 500 км, — радить експерт. — Звичайно, це більш актуальне для холодної пори року, але часто влітку ночі холодні. І якщо щось трапиться в дорозі, має бути пальне, аби ваші рідні не померзли. Якщо авто обладнане ГБО, наповнити бак під зав’язку газом.

Якщо щось трапилось вночі і вам довелось зупинити авто, встановлюйте знак аварійної зупинки за 150 метрів від автомобіля. Подбайте і про наявність світло відбиваючого жилета.

Що потрібно пам’ятати водієві

Водієві потрібно добре відпочити перед дальньою дорогою – і це одне із головним правил успішної мандрівки, каже автоексперт. Варто також добре спланувати час виїзду. Аби, якщо проїжджатимете великими містами, не потрапити у час пік і не застрягнути у заторах. Це, окрім втрати часу і нервів, збільшить і розхід палива.

Врахуйте, що якщо ви виїдете зранку і рухатиметесь на південь, вже після опівдня сонце світитиме в очі. У зворотному напрямку назустріч сонцю їхатимете від 18.00 і до його заходу.  

  • Якщо за обраним маршрутом їдете вперше, бажано не тільки розраховувати на навігатор, а й перенести маршрут на листок, вказавши ключові пункти і приблизні відстані між ними, — радить Сергій Хмаров. — Трапляється, що на трасі немає належного інтернет-покриття. І в цьому випадку навігатор вам навряд чи допоможе.  

Це ж стосується і адрес автосервісів та евакуаторів на вашому маршруті. Їх варто виписати на листок чи блокнот і взяти із собою.

Експерт також рекомендує обнулити лічильник пройденого добового кілометражу. Щоб контролювати пробіг і розхід палива.

Якщо ви затятий кавоман, перед дорогою варто пити каву, а потім решту рідини чи воду. Якщо напої приймати в іншому порядку, зупинятиметесь «за потребою» щотридцять хвилин, адже це матиме сильний сечогінний ефект.

  • Я особисто не рекомендую вживати енергетики, — каже Сергій Хмаров. — Вони нібито з одного боку посилюють реакцію, а насправді це стереотип, який не відповідає дійсності. Окрім того, енергетики можуть додати дискомфорту, викликати головний біль, підвищити тиск. Навіть якщо вони і «стимулюють», то це має короткочасний ефект.

Варто подбати про зручний комфортний одяг і взуття. Табу на шльопки, відкрите взуття і надто жаркі кросівки.

  • Не забудьте пристебнутись, це може врятувати життя, — наголошує Сергій Хмаров. — Діти до 12 років – лише в авто кріслі. Габарити чи ближнє світло варто увімкнути, навіть якщо на це немає прямої вимоги. Проте ваше авто буде більш помітним на дорозі для інших водіїв.

Оптимальний клімат в авто – 22 градусів за Цельсієм. Варто взяти із собою засіб, який прикриватиме скло від нагріття, якщо плануєте десь надовше зупинитись.  

Промоніторте заздалегідь точки на трасі, де можна зупинитись, перекусити, дозаправитись чи перепочити. Якщо це ваша перша поїздка, варто виїхати на кілька годин раніше, аби не перевищувати швидкість і не провокувати створення аварійної ситуації на дорозі. Врахуйте погодні умови.

Короткотривала зупинка врятує, якщо ви вже, скажімо, проїхали 800 км, а залишилось ще 200 до місця призначення. Навіть якщо ви почуваєтесь нормально, дасться взнаки втома,  зосередженість на дорозі та навантаження на опорно-руховий апарат. Якщо вас застала ніч, а попереду ще 300 км шляху і більше, варто зупинитись у мотелі і відпочити. Авто експерт не радить спати в авто, такий сон, як показує практика, ще більше втомлює. Не подякує за нього і ваше тіло.

  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up