Забуте місто Баворів

Забуте місто Баворів
Баворів – невелике село на півдні Тернопільського району, майже на межі з Теребовлянщиною. Власне, між двома світовими війнами воно належало до Теребовлянського, а не Тернопільського повіту. Тепер – навпаки.

Отак і “завис” Баворів між двома адміністративними центрами, що навіть виваженої історії його досі не написали: поляки творили, та й продовжують творити, польську, за часів СРСР – радянську, а українці? Згідно з переписом населення 2001 р., у Баворові проживало 688 жителів. Але поселення є набагато давнішим – вперше його згадали у 1411 р.
Що там можна побачити
Сучасний Баворів – село, хоча й велике. Приватні садиби розкинулися у дуже мальовничій долині Гнізди – річки, на якій стоять княжі колись Збараж і Теребовля. Село виникло на невисокій горі чи, радше, на крутому пагорбі, оточеному яскравою зеленню пасовищ, сріблясто-синьою стрічкою річки і клаптиками соснового лісу. Колись, кажуть, ліси були набагато більшими. Життя тут якесь сонливо-розмірене, принаймні у суботу. Аж не віриться, що колись то було місто із замком.
І справді, про замок у Баворові не знають не те, що гості, а й багато місцевих жителів.
— Він у селі Грабовець був, — розповідає місцевий житель села пан Ярослав. – Це зо два кілометри вздовж річки звідси.


Натомість більшість людей на вулицях Баворова перепитують, чи, можливо, ми не переплутали і не руїни костелу шукаємо? І справді, від замку в екс-містечку збереглися хіба підземелля та дуже сильно перебудована церква Різдва Івана Хрестителя – колишня замкова каплиця. Більшості туристів закинуті льохи будуть нецікаві. Але цікавою буде стара церква з 1727 р., а найромантичнішими – руїни костелу. Саме там, а не в іншому місці, ви побачите... копії славетних робіт італійського майстра Леонардо да Вінчі. І це – у селі під Тернополем!
На жаль, костел теж занедбаний. Його тільки-но почали відновлювати: декілька робітників розчищають завали старої штукатурки і цегли, носять непотріб на відстань від храму і спалюють. Роботи – непочатий край.
— Ви вже там напишіть про нас, може, хтось допоможе відновити храм. За часів Союзу його перетворили на колгоспний склад, — розповідає пан Ярослав.
Споруду не берегли зовсім, от і вийшло, що “Тайна вечеря”, “Народження Ісуса”, “Вознесіння Господнє” та інші фрески сусідили з реманентом, мішками... Будучи у церкві, так і відчуваєш, як Ісус і святі дивляться на тебе сумними очима.


Тепер у храмі – пустка. Даху немає. Головний і бічні вівтарі – запустілі, а казальниця – ветха.
— Зверху над дахами справжній ліс виріс, — продовжує пан Ярослав. – Тільки нещодавно його викорчували.
Історії цього місця
Якщо тепер життя у Баворові спокійне, то у давнину жити тут було навіть страшно. Адже поблизу проходив кордон зі степом, а татари не лінувалися робити часті набіги, аби тільки захопити невільників та чуже майно. Саме тому у XVI ст.. власник містечка Вацлав Баворовський наказав укріпити його. Так виник перший, здається, дерев’яно-земляного типу замок. У 1589 р. На околицях Баворова навіть розбили татарську орду. Подібні бої повторювалися у 1615 і 1652 рр., а в 1648 і 1649 рр. містечко зазнавало руйнувань під час козацько-польських воєн. Баворівський замок, як на ті часи, був доволі архаїчним, тому у XVII ст. його перебудували у камені. Точно не відомо, коли саме це сталося, але у 1638 р. твердиня уже мала кам’яні мури.

Відео дня
>
Містечко славилося і своїм ярмарком, що спершу проходив першого, а з 1543 р. – 21 листопада.
У 1673 р. Баворів розділили між собою двоє братів — Вацлав і Симон Баворовські. Цікаво, що згодом Баворовські стали графами Священної Римської імперії. Проте вони втратили права власності на містечко і тільки у 1861 р. у родини Маленьких його викупив Віктор Баворовський – відомий у ті часи колекціонер і бібліофіл. Він на основі прибутків баворівського маєтку утворив цілу фундацію для Бібліотеки родини Баворовських. Приміщення для останньої спершу шукали у Тернополі, але згодом її відкрили у Львові.
Баворовські, між іншим, радо сприяли церкві: саме вони заснували тут одну з колись існуючих церков і костел. А Віктор Баворовський навіть похований у гробівці, що у стіні справа від входу.
Як туди дістатися
До Баворова можна доїхати автобусами із приміської автостанції Тернополя. Автобуси туди до обіду курсують приблизно щогодини, а після обіду – кожні 40 хв. Вартість квитка – 4-5 грн.
Кому варто їхати
Відвідати Баворів можна порадити всім, хто любить природу і старовину. Адже, окрім цікавих споруд і руїн, можна ще й порибалити чи прогулятися сосновим лісом із майже гірським повітрям.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Іоаннопредтеченська церква, то колишня замкова каплиця. Але після зруйнування замку вона ще якийсь час діяла як римський костел а вже у 1747 році була перебудована в церкву УГКЦ.
  • Anonymous

    колись у Баворові була страусина ферма (може і зараз є) :) страуси за сіткою - близько так, що можно було підійти і доторкнутись..

    Карбовський Ваня reply Anonymous

    уже нажаль дуже давно її немає ....все продали
  • Anonymous

    Нічого собі.. живу у сусідньому селі, а навіть не знала, шо у Баворові так цікаво. Обов'язково поїду туди. А в костел можна всередину зайти, чи він закритий?

    Anonymous reply Anonymous

    Відкритий. Ми там не раз були і без проблем. Тільки важайте бо можна вбитись ненароком.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up