Партнер рубрики Погода

Пил з Сахари прийшов до України — коли повітря стане чистішим (ОНОВЛЕНЕ)

Пил з Сахари прийшов до України — коли повітря стане чистішим (ОНОВЛЕНЕ)
  • Пил з Сахари поширюється Україною: небо буде тьмяним, синоптики радять зачиняйти вікна.
  • Яка якість повітря у Тернополі 1 квітня — дивіться у матеріалі.
  • Відома синоптик Наталка Діденко радить не спішити мити вікна і зволожувати помешкання.

Пил з Сахари прийшов до України.

Про це повідомив Український гідрометеорологічний центр.

— Хвиля тепла із західного Середземномор'я, яка принесла до нас аномально високі температури повітря останніми днями, захопила ще пил із Сахари (це добре видно на супутниковому знімку з платформи EUMETSAT), — йдеться у повідомленні.

Відео дня

Мешканці західного регіону могли спостерігати це ще вчора 31 березня, а сьогодні 1 квітня він пошириться на більшість областей України. Небо буде тьмяним.

— Зачиняйте вікна, пил може бути шкідливим для людей з распіраторними захворюваннями, осіб похилого віку та дітей, — йдеться у повідомленні.

Яка якість повітря у Тернополі

За даними сервісу saveecobot.com — карті моніторингу якості повітря в Україні, у Тернополі три з п'яти датчиків показують добрий рівень — заміри відбуваються на вулицях Грушевського, Листопадовій та Чорновола. А в районі Горбатого моста та бульварі Куліша — помірний рівень.

 

Не спішіть мити вікна

Відома українська синоптикиня Наталка Діденко пояснила, що треба знати про пил із Сахари, який поширюється в Україні.

— Спочатку про сахарську пилюку! Шановні громадяни! Пил, який переміщується із районів красивенної, але часом небезпечної пустелі Сахари, охопив вже значну частину Європи, добирається і до України, — йдеться у дописі, — Наше запилення повітря - це відголоски справді піщаної далекої бурі. Проте називати це пиловою бурею саме в Україні не поспішайте.

Пилова буря - коли тривалий час дме сильний вітер, пересушується грунт, тоді вітер і ганяє масштабними просторами пилюку, грунт, піщинки.

Погіршується видимість, тьмяніє небо, пил не дає нормально дихати і осідає, де прийдеться.

В Україні найчастіше пилові бурі виникають на півдні та південному сході. Бувають винятки і масштабніші поширення.

Теперішня ситуація - перенесення атмосферою пилу із Сахари. Також може поширитися на значну частину України найближчим часом.

Тому подбайте про зволоження помешкань, людям із проблемами дихання - особливо обережно, вікна відкривайте дозовано.

Як бачите, прийшло аномальне тепло із південних широт, проте додало ложку піщаного дьогтю)

Що завтра? Як я вже тут сказала - запилення повітря через сахарську пилюку, не поспішайте мити вікна пару днів. 2-го квітня в західних областях - дощ, місцями ГРОЗА, та зниження температури повітря до +14+19 градусів.

На решті території України без істотних опадів, +20+25 градусів.

Увага! Завтра очікується сильний вітер, пориви південні та південно-західні можливі до штормових, до 15-20 метрів за секунду. У Києві завтра також буде сильний південний вітер до штормових поривів 15-20 метрів за секунду. Можливе погіршення видимості, ускладнення самопочуття через перенесення пилюки із Сахари.

Протягом вівторка в столиці - без опадів, хіба аж завтра ввечері місцями незначний дощ, часом із ГРОЗОЮ. Максимальна температура повітря 2-го квітня досягне +24 градусів. Впродовж 3, 4 та 5 квітня очікується зниження температури повітря.

— А поки що вікна не мити, хай почекають пару днів, зробити легеньке вологе прибирання, особливо від котячої шерсті, провітрювати можна і треба, але дивіться просто по ситуації. — написала Наталка Діденко. — І ще можна принагідно почитати про пустелю Сахару. 

Коли якість повітря поліпшиться

Концентрації пилу не перевищують гранично допустимих норм. Про це повідомили в Укргірометцентрі в 14.37 1 квітня.

Найближчої доби така ситуація утримається у більшості областей країни, лише у західних областях завтра вдень атмосферний фронт зумовить дощі, згодом 3-4 квітня дощі пройдуть на більшій частині території країни, зміниться повітряна маса, якість повітря поліпшиться.

На зображенні може бути: постер та текст

 

Читайте також:

Від -32 до +23: якими були рекорди температур на Тернопільщині у березні

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Pavl Rebrov

    брєд

keyboard_arrow_up