Партнер рубрики Погода

Віряни з Кутів судяться за церкву, яку будували всім селом

Віряни з Кутів судяться за церкву, яку будували всім селом

Вже четверте слухання справи щодо храму у селі Кути на Тернопільщині, відбулося у четвер 9 березня. Конфлікт між вірними УПЦ КП та УПЦ (МП), триває вже декілька років. Віряни ніяк не можуть дійти спільної згоди за храм, який будували усім селом. 

“Яблуком розбрату” став храм, який будували жителі села спільними зусиллями, ще у 1991 році. Цей храм був приватизований у 1997 році УПЦ (МП). Останніми роками у Кутах часто виникають перепалки між вірними обох конфесій і в громаді. Справа дійшла суду. Зокрема, перше слухання справи щодо храму у селі Кути на Тернопільщині відбулося, ще на початку минулого року. Станом на сьогодні, відбулося вже четверте судове засідання. Представники громади УПЦ КП хочуть аби Феміда скасувала незаконну приватизацію храму УПЦ (МП), ті ж відстоюють своє право на цей храм.

-   

Відео дня

- Ми не претендуємо бути правонаступниками цього храму, оскільки вся територіальна громада будувала храм у селі Кути, - коментує представник громади УПЦ КП Ярослав Мосійчук. - Ми хочемо, щоб були почергові богослужіння.

Почерговість богослужіння - світова практика, яка проводиться у всьому світі, зокрема у Храмі Гробу Господнього, у Греції де є більше п'яти церков і все таки люди знаходять спільної згоди і не конфліктують. 

-    Навіть в нас у Шумську в одній православній церкві два благочинники проводять почергово Служби Божі. А на території нашої нашої сільської ради у с. Малі Садки є церква, де проводять почергові богослуження священики київського та московського патріархатів. Тому ми надіємося, що ми з опонентами таки дійдемо спільної згоди у тому, щоб можна було проводити почергові богослуження. 

Представник громади УПЦ (МП) Микола Вознюк каже, що односельцям важко буде дійти згоди. 

-    “Корова ніколи не буде їсти сала, а вовк сіна!”, - заявив Миколи Вознюк. - Ми проти того, щоб проводити почергові богослужіння, оскільки це суперечить канонам нашої церкви. Два роки тому наша громада поділилася на дві рівноцінні частини. Представники відділеної громади почали нас зневажати і казати, що ми є проросійськими. Представники УПЦ КП закликають жителів навколишніх сіл аби вони не ходили у наш храм, мовляв кошти від пожертви ідуть на озброєння російської армії. Ми вже навіть домовилися з ними, що наш священик буде на українській мові вести службу, а не на російській, проте спільної згоди ми так і не дійшли. Ми богослужіння проводимо у наметі, а не у храмі, оскільки вже понад рік нас туди не впускають.

Єдине правильне рішення щодо вирішення даного конфлікту представники УПЦ (КМ) бачать лише у будівництві ще одного храму для парафіян УПЦ КП.

-    Ми згідні на те, щоб розпочалося будівництво нового храму, - наголошує пан Вознюк. - Ми їм допоможемо рівно стільки, скільки вони нам допомагали у будівництві храму. Єдине, що ми зараз хочемо - повернути право власності на наш храм, яке ми набули ще у 1997 році. Сьогодні вже спільноти між нами не буде. Все майно, яке є у храмі, необхідно поділити  навпіл. 

Суддя на засіданні всіляко намагалася примирити дві сторони конфлікту, нагадуючи їм, що сьогодні християни усіх конфесій знаходяться у стані Великого посту. Тому для того аби Пасху зустріти в примиренні, необхідно перш за все дійти спільної згоди за межами суду, оскільки судове рішення не примирить людей. Проте, односельчани не дійшли згоди і суддя змушена була перенести засідання.

Про те, що членам різних громад варто дійти згоди, радить незалежний юрист Роман Руснак.

-    Односельчанам необхідно перш за все обговорити позицію щодо користування даною церквою, - каже Роман Руснак. - Бо часто буває так, що люди  звикають до конфлікту, самі ж стають заручниками такого стану. Таки й конфлікт не є перший. З власного досвіду знаю, що може дійти до того, що пересваряться цілі родини, сусіди, які проживали разом будували своє рідне село. А Бог над нами один.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Vlad Vladuk

    Той кацапський патріархат гнати в шию треба.....
  • Niko

    ну якщо навіть церкви  напередодні такого великого свята не можуть прийти до злагоди, то що хотіти від людей

    Stels reply Niko

    Можна подумати, що московська церква колись шукала злагоди...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up