Партнер рубрики Погода

Випав сніг, а дороги у місті нерозчищені. Як у Тернополі прибирають після негоди?

Випав сніг, а дороги у місті нерозчищені. Як у Тернополі прибирають після негоди?
  • У Тернополі 20 листопада вдруге випав сніг. Синоптики завчасно попереджали, що на дорогах можлива ожеледиця, але від ранку містяни скаржаться на неочищені вулиці та тротуари.
  • Ми звернулися за коментарями у міську раду. Як боряться зі снігопадом? 

20 листопада у Тернополі очікували хмарну погоду з мокрим снігом та дощем. Температура вночі становила від 3° морозу до 2° тепла, а вдень від 0° до 5° тепла. Вітер південно – західний, 5 – 10 метрів за секунду. Дороги може «скувати» ожеледиця – ще 18 листопада попереджали на сторінці Тернопільського обласного центру з гідрометеорології.

Вдруге за осінь у Тернополі випав сніг. Містяни активно публікують фото у соцмережах і обурюються, що дороги неочищені та не посипані спеціальною протиожеледною сумішшю.

Відео дня

Читачі надіслали у редакцію «20 хвилин» світлини. Люди розповідають, що у місті багато заторів на різних локаціях.

– Погода супер, а дорожня служба як завжди не готова до зими. Зима застала їх зненацька, – коментує тернополянка Наталія.

– Просто ніхто не чекав снігу наприкінці осені. І ніхто не дивився прогнозу погоди! – каже тернополянин Віктор.

– Випало всього 3 см снігу, а в місті – затори, бо дороги усі в снігу. Чому не чистять? – пише тернополянин Олег.

– Для комунальників несподівано випав сніг? Прогнозу погоди зовсім не дивляться, – додає тернополянин Дмитро.

У соцмережах пишуть про затор зі сторони «Ватри», а також від міського стадіону у напрямку центру.

Як місто чистять від снігу?

Натомість у міській раді стверджують, що дороги в громаді чистили вночі.

Через мокрий сніг у ніч з 19 на 20 листопада на вулиці міста виїхала снігоочисна техніка. До прибирання вулиць Тернополя та населених пунктів громади залучили 16 одиниць снігоочисної техніки, коментує речниця Тернопільської міської ради Мар’яна Зварич.

– Здійснювалося механізоване посипання проїжджих частин і тротуарів, підмітання  пішохідних ділянок від снігу. 12 одиниць техніки «Техно-Буд-Центру» проводили механізоване очищення та посипання ділянок у центральній частині міста, мікрорайоні Новий Світ, на масивах «Східний» і «Сонячний», в Промисловому районі, Старому Парку, «Канаді», Березовиці, Кутківцях і Пронятині, а також на Об’їзній дорозі Тернополя та у селах громади. Ще чотири одиниці спецтранспорту «Міськшляхрембуду» виконували підмітання тротуарів та механізоване посипання піскорозкидачами у мікрорайоні «Дружба», – повідомили  від міської ради. 

Містянам нагадують, що роботи з належного утримання дворів та міжквартальних проїздів у місті у зимовий період забезпечують управителі багатоквартирних будинків. Тернополяни можуть дізнатися, хто відповідальний за ту чи іншу територію, на Інтерактивній карті відповідальності.

Інформацію (з доданою фотографією) щодо неналежного прибирання дворів, міжквартальних проїздів мешканці Тернополя можуть надсилати на Viber муніципальної інспекції за номером: +38 073 015 14 81. А при виявленні небезпечних ділянок дороги або тротуару, які не прибрані від снігу чи ожеледиці, повідомляти можна на «гарячу лінію» мерії за номером: +380 67 009 15 40.

– Звертаємося до тернополян з проханням не паркувати приватний транспорт на узбіччях доріг. Адже автомобілі, які заважатимуть роботі снігоочисної техніки, можуть бути евакуйовані на штраф-майданчик інспекторами з паркування, – додала пані Зварич.

Яка ситуація на державних дорогах?

На дорогах області у першу негоду працювали 37 одиниць техніки, повідомили у Службі відновлення та розвитку інфраструктури у Тернопільській області.

У ніч з 19 на 20 листопада на державні дороги Тернопільщини виїхали 19 піскорозкидачів та 18 навантажувачів. Покриття доріг розчищали від снігу та посипали протиожеледною сумішшю.

– Наголосимо, що через повномасштабне вторгнення росії зимове утримання автошляхів здійснюється у новому режимі. Змушені надавати пріоритет дорогам міжнародного та національного значення, важливим для обороноздатності дорогам та гуманітарним маршрутам. Під час екстремальних погодних умов ми виважено вводитимемо обмеження або заборони руху на державних дорогах. З огляду на це особливо важливо не виїжджати у негоду без належної підготовки транспортного засобу, – повідомляє Служба.

Про безпеку на дорозі

Снігопад створює нові випробування для усіх на дорозі. Пам’ятати про безпеку за будь-яких погодних умов має кожен учасник дорожнього руху, нагадує патрульна поліція у Тернопільській області. Правоохоронці радять бути уважними та обережними:

  • не виїжджати на літній гумі;
  • переконатись у справності склоочисника;
  • дотримуватись безпечної дистанції та правил маневрування;
  • не порушувати швидкісний режим;
  • рухатись з увімкненим ближнім світлом фар чи протитуманними ліхтарями;
  • якщо довелось зупинитись, обов’язково ввімкнути аварійну світлову сигналізацію.

Тернополяни, коментуйте, яка зараз ситуація на вулицях міста!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Леся Костюк

    Років 5 тому мер казав: скоро весна...
  • Тая Кріль

    Та як все.Тося зробить.
  • Ігор Синишин

    В Тернополі завжди готові до снігу але немошуть прибрати це ше небуло снігу😂
  • Olga Borodina

    І в снігопад без війни не обійшлося.Скільки можно спихати на війну.як це просто не належне виконання своїх обовязків.Цікаво чи на переднтьому краї війни солдати не підуть воювати,бо вночі випав сніг.Амінь

keyboard_arrow_up