Кандидати у нардепи розповіли, скільки заробляють за місяць та чому відсутні дані про їх доходи

Кандидати у нардепи розповіли, скільки заробляють за місяць та чому відсутні дані про їх доходи

До виборів лишається менше тижня. Чи визначилися ви з вибором? У прямому ефірі на сайті «20 хвилин» відбулися дебати між кандидати у народні депутати по 163-му округу м. Тернопіль.

З уточненнями, провокаційними питаннями та дискусією – саме так відбувалися дебати між кандидати у нардепи на сайті «20 хвилин». Детальніше про свої програми та шляхи  їх втілення розповідали Леонід Бицюра, Богдан Брич, Іван Ковалик та Максим Черкашин. Кожен із них мав три хвилини, аби озвучити всі обіцянки та шляхи їх втілення у життя. Після того усі присутні могли поставити лише одне запитання своєму опоненту. Після того модератор зачитала запитання від читачів та від редакції. Аналізували декларації, говорили про заробітні плати та суми, витрачені на передвиборчу рекламну кампанію. Крім того, кожен із кандидатів на камеру пообіцяв, що він ніколи не робитиме, ставши депутатом Верховної Ради. Тож аналізуйте та робіть висновки, аби 21 липня зробити свідомий вибір.

Леонід БИЦЮРА,  кандидат від Об'єднаних сил націоналістів у Тернополі

«Ми вже достатньо дорослі, аби справді працювати»

Програма

Відео дня

- Моя програма складається із двох частин. Перша – загальнодержавного рівня, друга – місцева проблематика. Я добре розумію, що відбувається у місті та області. Деякі проблеми мають застарілу історію. Питання «Гаївського моста», із яким ми не можемо розібратися уже три роки. Підготовка медичних закладів до другого етапу медичної реформи, є питання про завершення процесів децентралізації, функціонування об’єднаних територіальних громад. Разом із тернопільським комбайновим заводом вдалося позиціонувати Тернопільщину як індустріальний кластер. Тому є що представляти, і з чим йти в парламент.

Питання від опонентів

Богдан Брич: - Чи підтримує Вас міський голова, адже Ви є його заступником?

Леонід Бицюра: - Це абсолютно логічне питання, як і відповідь на нього. Я є заступником міського голови уже дві його каденції, очолюю гуманітарний напрямок. І, власне, зроблене для міста багато – і в медичній, і освітній галузі, і в соціальних проектах. До нас приїжджають вчитися. Вважаю, що я  посилив команду міста, а підтримка міського голови дасть можливість добре представляти місто Тернопіль  та інтереси його жителів у парламенті.

Іван Ковалик: - Дуже часто їжджу по Гаївському мосту. А чому Ви оцінили його ремонт на суму понад чверть мільярда гривень? Чому так дорого?

Леонід Бицюра: - Це є ділянка двох трас міжнародного значення, плюс під мостом проходить міжнародна залізнична колія на Берлін. Тому це вузол із трьох важливих магістралей. У 2007 році було прийняте рішення Кабміном на передачу цієї ділянки «Укравтодору», тобто в державну експлуатацію. Скупчення доріг державного значення – це пряма ознака питання національного характеру. Є проектна організація, яка розробила приблизну вартість робіт – 250 млн грн. Відбувся тендер. Одна з фірм-переможниць назвала цифру – 167 млн грн. Тут вже треба задавати питання експертам і експертизі. Цей вузол має велике значення. Він мав би розвантажити вулиці міста плюс забезпечити міжнародне сполучення. Є багато висновків різних інстанцій. Зрештою, ми підготували петицію до Кабміну про виділення коштів на ремонт мосту. Сподіваюсь, що новому депутату буде легше доводити уряду про необхідність виділення грошей, аби закінчити реконструкцію.

Максим Черкашин: - Ви були заступником голови облради, двічі заступником міського голови. Є ряд об’єктів, на яких роками нічого не робиться. Наприклад, обласна бібліотека чи аеропорт. Чому?

Леонід Бицюра: - Як депутат облради я очолював комісію законності. Будучи заступником міського голови, ми провели повну інвентаризацію незавершеного будівництва. У цьому списку є і бібліотека. Ми дуже часто зверталися до Кабміну, оскільки бібліотека – це державний об’єкт, і ним розпоряджається Фонд держмайна. При розмові з Яценюком я чув: «Ви давайте купуйте її».  А це чималі гроші. Ми мали бачення зробити тут цілий мистецький комплекс імені Герети. На жаль, об’єкт залишився у державній власності. Наразі триває процес його передачі або в обласну, або в міську комунальну власність.

 

Богдан БРИЧ, кандидат від ВО «Батьківщина»:

«Я ініціюватиму питання створення слідчих комісій по забудовам»

Програма:

  • Виконую обов’язки старости села Гаї Шевченківські. У рамках децентралізації приєдналися до Байківецької ОТГ. У 93-му закінчив школу. Вчився у технічному інституті ім. Пулюя. Працював у Великій Британії. Повернувся, створив приватне підприємство, яким керував до 2013-го року. Саме тоді я став свідком подій, коли побили студентів на Майдані. Був активним учасником Революції Гідності. 18 лютого 2014 року отримав поранення, Ангел мене крилом закрив. Тоді я вирішив присвятити частину свого життя державі, почав займатися громадською діяльністю. Разом із побратимами створили ГО «Майдан Тернопіль». Боролися з незаконними забудовами парків, дитмайданчиків, інших соціальних об’єктів. Вдалося вберегти від забудови стадіон «Текстерно». Нині там хочуть звести великий спортивний комплекс. У Верховну Раду йду зі своєю командою – партії ВО «Батьківщина». Завдання номер один – це зупинення війни. Якщо ворог покине територію нашої держави, - це перемога, а якщо ми повернемо втрачені території Криму – ще й подвійна!

Питання від опонентів

Леонід Бицюра: - Ми зусиллями, але зробили ОТГ. Як зараз після виборів має відбуватися співпраця Вашої громади і міста?

Богдан Брич: - Загалом про реформу децентралізації – її мають проводити професіонали. Обов’язково мають бути розраховані всі нюанси громади. Люди в селах не знають, як це відбуваються. Перепис населення ніхто давно не проводив. Тому ніхто не знає ні про людські, ні про фінансові ресурси в тих громадах. На практиці маємо одну сильну громаду, а іншу – бідну. Інше питання – фінансове забезпечення. Куди поступає ПДФО? Коли людина живе в іншій громаді, вона обділена цими фінансовими ресурсами.  Тому одним із моїх законопроектів буде внесення змін до закону про децентралізацію в частині її фінансового забезпечення. Щоб людина могла спрямувати свої кошти туди, де вона проживає. А наразі взаємодія між територіальними громадами зберігається. 

Максим Черкашин: - Ваші найбільші досягнення на посаді сільського голови.

Богдан Брич: - Я ніколи до Майдану не думав про будь-які функції при владі. Коли йшов балотуватися, я не давав обіцянок, лише запевнив, що все буде відкрито і прозоро. Створив сайт сільської ради. І всі виконкоми, будь-які процеси ми знімали на відео і викладали у вільний доступ. Ми провели громадські слухання, на яких затвердили межі. Потім це дало нам можливість проводити аукціони, на яких бізнесмени купляли право оренди землі, але при цьому вона залишалася у власності села. Ми змогли збільшити бюджет села на 25%. Коли передавали його у Байківецьку ОТГ, наш бюджет уже становив 1,5 млн грн, понад 200 тисяч було від оренди землі. Звичайно, є і зроблені майданчики, дороги. Головне – задати правильний вектор для розвитку громади.

Іван Ковалик: - Одна з проблем, яку ми разом відстоювали, - побудова котелень на торфі. Як оцінюєш цей процес?

Богдан Брич: - Був неодноразово на акціях. Ці котельні могли би бути за містом. Не було проведено відкритих громадських слухань, аби люди могли взнати позиці екологів, фахівців. Тому таке обурення. Коли я стану нардепом, ініціюватиму питання створення слідчих комісій по забудовам і цьому питанні, зокрема.

 

Іван КОВАЛИК, самовисуванець:

«Ми не маємо права допустити реванш Росії»

Програма:

  • Я не працював наразі ніде у владі. За фахом – історик. Політикою почав займатися після Революції Гідності. До Майдану став членом організації «Молодіжний націоналістичний конгрес», яка займається патріотичним вихованням молоді. Активна наша діяльність припала на режим Януковича, ми включилися на захист процесів українського державотворення. Ми створили громадський рух «Самооборона Майдану». Я був одним із керівників 14-ої сотні, потім – комендантом «Самооборони Майдану Тернопільщини». Згодом ми з друзями організували штаб допомоги військовим. Близько 4000 осіб нашої організації ввійшли у три перші батальйони Нацгвардії. Останні кілька років займався тим, аби не допустити реванш Росії. Він реально може бути. Тому ключовим парламентом є захищати все українське і не дати, аби всі здобутки, які ми захищали на Майдані та умовах російсько-української війни лишився незмінним.

Питання від опонентів

Максим Черкашин: - Чим заробляєте на життя?

Іван Ковалик: - Я є помічником нардепа Андрія Левуса, він був заступником керівника «Самооборони Майдану».  За ці роки ми зробили багато, хочемо, щоб Україна стала членом НАТО, вважаю, що основний ключ – входження країни у колективну систему безпеку. Реформа спецслужб має завершитися. Вимога партнерів – аби СБУ займалася винятково безпековими питаннями, а не економічними злочинами. Андрій Левус – одним із ініціаторів санкцій до проросійських телеканалів.

Леонід Бицюра: - Велика кількість виїжджає за кордон. Як зробити так, що вони лишалися тут, не розчаровувалися і не втікали, щоб могли отримувати достаток тут?

Іван Ковалик: - Моє гасло – правдою доб’ємося змін. Напередодні виборів партії багато обіцяють, але потім не виконують. Українці спочатку зачаровуються обіцянками, а потім розчаровуються через їх невиконання. Змінюють електоральні симпатії. Ми економічна слабка держави. Органи держвлади не виправдовують довіру громадян, корупція триває. Щоб українці не виїжджали, нам потрібна влада, яка буде дбати про інтереси людей. Вони могли би заробляти трішки менше, але залишатися тут.

Богдан Брич: - На минулих виборах до парламенту ти йшов під стягом «Народного фронту», тепер – самовисуванець. Чому так?

Іван Ковалик: - Після Революції мої друзі пішли в політику, бо вважали, що це є правильно. Ми мусили підставити своє плече. Наших хлопців запросили у «Народний фронт». Мені Андрій Парубій запропонував йти по мажоритарці від Тернополя, я зайняв тоді друге місце, дякую усім тернополянам, які мене підтримали.

 

Максим ЧЕРКАШИН, кандидат від партії «Голос:

Програма:

- Закінчив педуніверситет, працював вчителем німецької мови, стажувався у Верховній Раді. Співпрацював із німецькою урядовою компанією, що займається впровадженням децентралізації. Після того повернувся у Тернопіль, з 11 по 16 роки був помічником міського голови. У 16-му році, коли почався процес децентралізації, подумав, що може допомогти громадам у цьому напрямку. Я консультант з правових питань Асоціації міст Украйни, а також керівник ГО "Освітьо-аналітичний центр розвитку громад". Також я співзасновник проекту "Фестиваль Файне місто". До цього часу в політиці не був. Одного разу зателефонував Сергій Притула, розповів про те, що набирають команду молодих людей, які не знають, що таке дерибан, що таке схеми, олігархи. Нам закидають те, що ми – молода партія, але подивіться, що зробили старі. Ми йдемо змінювати країну. Наші люди – фахівці у галузях. Ми за те, щоб з економіки пішли олігархи. Щоб розвивався малий та середній бізнес. Нам потрібні робочі місця, а пенсіонери повинні отримувати гідну пенсію. Необхідно продовжувати реформи, які почалися, та зробити акцент на судовій системі.

Питання від опонентів

Богдан Брич: - Голова вашої партії вже був у парламенті, але склав мандат і пішов. Як розцінюєте ті його кроки, чи можливо, що він далі і не буде в політиці?

Максим Черкашин: - Вакарчук пояснює свою минуле рішення тим, що він був один у полі воїн, але, коли він побачив, що сам не може нічого змінити, то не залишився п'ятою точкою сидіти на кріслі, а пішов. Сьогодні він має можливість привести команду, із якою може робити зміни. Якщо Святослав у майбутньому захоче вийти із партії, то відбудуться перевибори, як і передбачає статут партії. Нині такий час, що саме такі, як Святослав Вакарчук, Сергій Притула, вони можуть перетягнути владу на бік адекватних молодих людей. Якби цього не було, яким чином потрапити гарному спеціалісту без допомоги олігархів?

Леонід Ковалик: - Мілітарний конфлікт і боєздатність армії, робота з мирним населенням на Сході. Що треба зробити, аби там не підтримували проросійських партій, а перелаштувалися на підтримку української державності?

Максим Черкашин: - Ми всі повинні любити Україну, ми повинні розуміти, що на Сході є нормальні люди, а на Заході нема фашистів
і бандерівців. Потрібно розвивати внутрішній туризм та інформаційну політику.

Іван Ковалик: - На сьогодні у Тернополі ти є рекордсменом у плані зовнішньої реклами, роликів на ТБ, матеріалів у газетах. Інші кандидати від "Голосу" по мажоритарці і близько не наближаються до такого рівня. Звідки гроші? Це кошти Сергія Надала, який на всій візуалці з тобою?

Максим Черкашин: - Я не є кандидат від Сергія Надала. Гроші – з фонду, гроші вкладають мої друзі, родина, мій брат, який проживає у Канаді. Докладається Сергій Притула. Ми кинули клич, усі люди, які мене підтримують, наповнюють фонд. Формується проміжний звіт. Уся ця інформація буде відкрита.

 

Найцікавіші обговорення на сайті "20 хвилин":

 

Василь

Скільки витрачаєте на рекламу?

Богдан Брич

Наразі я витратив 24 тис. грн. власних коштів на агітки, а також заплатив за розробку макета 5 бігбордів. Так сталося, що один із моїх товаришів має борди, я плачу за макет і їх поклейку.

Іван Ковалик

Я відмовився від зовнішньої реклами. Усі кошти, які витрачаю на рекламу, - це гроші моїх друзів, які вони вносять на рахунок. З телебаченням ми працювати будемо. На фонд зайшло більше 100 тис. грн. Думаю, буде ще більше.

Максим Черкашин

Ми хочемо бачити нові обличчя, ЗМІ дуже рідко щось розміщує безкоштовно. Ми використовуємо і борди, і ефіри. Більше 200 тис. грн. уже витрачено. Це все з фонду. Сума буде збільшуватися.

Леонід Бицюра

Напевне, я єдиний кандидат, який готувався до виборів

Моя неофіційна кампанія почалася чотири роки тому, отже, я проектами, зустрічами з людьми, акціями набув певної відомості. Люди знають мене, як і знають, на що від мене чекати, на що я спроможний. Ця кампанія почалася із внесення застави. 42 тис. грн. за мене внесла партія, стільки ж приблизно заплатили за розміщення рекламних матеріалів у ЗМІ.

 

Ольга

Яку зарплату отримуєте?

Максим Черкашин

12 500 грн, плюс робота з проектами.

Леонід Бицюра

20 тис. грн. плюс гонорари за викладацьку роботу.

Богдан Брич

Близько 15 тис. грн..

Іван Ковалик

11 500 грн. Чистими на руки.

 

Від редакції

Леоніде, у Вашій декларації немає даних про авто. Ви ходите пішки?

Леонід Бицюра

У мне є службовий транспорт. Живу на "Дружбі". До центру мені 10 хв. йти. Вкладаю у книги, фільми, благодійний фонд, який очолюю.

 

Від редакції

Пане Богдане, Ваш дохід трішки більше 100 тис. грн. Ви вже озвучили ціни на рекламну кампанію, чи вписуєтеся у річний бюджет?

Богдан Брич

Я невимоглива людина. Раніше, коли займався бізнесом, зроби собі непогану фінансову подушку. Тому можу працювати за кошти, які я зараз отримую. Наразі мою справу перейняла дружина. У неї є свій дохід бід бізнесу, нам цього вистачає.

 

Від редакції

Максиме, у Вашій останній декларації нема інформації про готівкові рахунки. Ви не відкладаєте на майбутнє?

Максим Черкашин

Останню декларацію подавав у 2017-му. На той час не було що відкладати. Нині є.

 

Від редакції

Іване, а у Вашій декларації взагалі немає інформації про Ваш дохід.

Іван Ковалик

Я свідомо подав декларацію перед виборами, бо вважаю це правильним. У 2018-му я насправді ніде не працював, у мене захворів син, дружина була вагітна. У нас були кошти, які ми мали і жили за них. У 2019-му я офіційно працевлаштований помічником народного депутата.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Леонід Бицюра "Разом із тернопільським комбайновим заводом вдалося позиціонувати Тернопільщину як індустріальний кластер. Тому є що представляти, і з чим йти в парламент". Де він той комбайновий бачив там вже давно все порозтягували по малим підприємствам .Утворилося купа фірм ,купа складів , будівельний супермаркет , а біля супермаркета взагалі знесли під 0 корпус. Мене той Бицюра продовжує дивувати своїми висказуваннями "Вдалося позиціонувати Тернопільщину як індустріальний кластер. Тому є що представляти, і з чим йти в парламент".
  • Микола

    А скільки крадуть?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up