Наобіцяли, але не зробили. Хто з нардепів із Тернопільщини працює краще – аналізуємо

Наобіцяли, але не зробили. Хто з нардепів із Тернопільщини працює краще – аналізуємо
  • Позачергові вибори народних депутатів до Верховної Ради України відбулися 21 липня 2019 року. Обранці з Тернопільщини вже пройшли дворічний рубіж своєї роботи. 
  • Чим запам’яталася їхня робота? Що вони обіцяли, скільки обіцянок виконали і чи відвідували сесії? Ми проаналізували.
  • Завдяки Вашим підпискам ми можемо готувати більше цікавих матеріалів. Дякуємо за підтримку незалежної журналістики!

 

Почнемо з того, що нашу область у парламенті 9-го скликання представляють п'ятеро депутатів від  провладної партії «Слуга народу»: Андрій Богданець, Ігор Василів, Володимир Гевко, Людмила Марченко та Іван Калаур.

Іван Чайківський («За майбутнє»), Микола Люшняк («Довіра»), теж представляють Тернопільщину у парламенті.

Скільки подали законопроєктів, пропозицій до таблиць, поправок, депутатських запитів, скільки було виступів із місця та трибуни, а також пропущених засідань, з’ясовували журналісти «20 хвилин».

Відео дня

За основу матеріалу ми взяли дані з аналітичного порталу «Слово і діло» і Громадянської мережі «ОПОРА».

До слова, місячна зарплата нардепа становить у середньому 42 тисячі гривень без відрахувань, а після відрахування податків вони отримують 32-35 тисяч, залежно від того, чи брав парламентар відпустку. Окрім цього, нардепи додатково отримують різного роду відшкодування за витрати, пов'язані із виконанням депутатських повноважень, компенсації вартості проїзду по Україні, компенсації вартості проживання у м.Києві (для іногородніх), тощо. 

 

Бійки і ...невиконані обіцянки

Андрій Богданець – обраний більшості голосів у Тернополі по округу №163, член депутатської фракції політичної партії «Слуга народу». Голова підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Народився 13 липня 1983 року в смт. Рокитне на Рівненщині. Закінчив факультет комп'ютерних технологій Тернопільського національного економічного університету (2006, диплом спеціаліста).

З 2012 по 2014 рік був менеджером з логістики у ПрАТ «Птахофабрика Тернопільська». З 2014 — заступник директора ПрАТ «Птахофабрика Тернопільська». У березні-квітні 2015 року служив в зоні АТО поблизу Слов'янська, Курахового та Пісків.

На його рахунку за дворічний з копійками «стаж» народного депутата 9-го скликання: 63 законопроєктів, 16 проєктів пропозицій до таблиць поправок та 11 депутатських запитів. Він тричі виступав із місця, а з трибуни – жодного.

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», Андрій Богданець виконав 20% своїх обіцянок. Так, він загалом дав 46 обіцянок, з яких 35 у процесі, 9 виконано, дві не виконано. 

Не виконав народний обранець обіцянку відвідувати всі пленарні засідання ВРУ, засідання комітетів та комісій. Згідно з рішеннями Комітету з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України, пан Богданець без поважних причин не брав особистої участі у пленарних засіданнях протягом лютого, листопада та грудня 2020 року. Крім того, за даними Громадянської мережі «ОПОРА», протягом весняної сесії ВРУ – березень-травень 2021 року Андрій Богданець був відсутній у 36,8% разів, не голосував у 7% випадків.

Андрій Богданець вже не раз потрапляв у бійки в парламенті. 

Так, 30 жовтня 2019 року після нерезультативного голосування за створення тимчасової слідчої комісії (ТСК) щодо подій в Одесі 2 травня 2014 року в одному із проходів між рядами робочих місць народних депутатів зібралися кілька парламентаріїв і почали сперечатися. Згодом там зібралося близько 20 депутатів. При цьому деякі з них були дуже емоційними. Почалась штовханина, у якій були Ігор Василів та Андрій Богданець. Інший учасник конфлікту – народний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Микола Скорик, якого проектом постанови передбачалося обрати головою ТСК.

11 грудня 2019 року нардепа побили у Раді свободівці. Богданець потрапив у лікарню із підозрою на струс мозку. 

Читайте також: Нардепи з Тернопільщини "засвітилися" під час штовханини у Верховній Раді. Чому ледь не почубилися?

 

«Не спав, а просто скучав» 

Ігор Василів – обраний більшістю голосів у Тернополі по округу №164, член депутатської фракції політичної партії «Слуга народу». Голова Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України для здійснення парламентського контролю за розслідуваннями нападів на Катерину Гандзюк та інших громадських активістів протягом 2017-2018 років.

Ігор Василів народився 16 листопада 1979 року в місті Тернопіль. Закінчив Тернопільський технічний університет (2002, спеціальність — інженер-електрик).

З 2006 року займався підприємницькою діяльністю.

У 2014 році став співзасновником першого волонтерського Логістичного центру допомоги бійцям АТО в м. Тернополі. У тому ж році шляхом відкритого голосування був обраний головою Тернопільського осередку ГО "Всеукраїнське об'єднання «Автомайдан».

На його рахунку за дворічний статус народного депутата 9-го скликання:  49 законопроєктів,  2 проєкти пропозицій до таблиць поправок та 12 депутатських запитів. Він чотири рази виступав із місця і один – з трибуни. 

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», пан Василів виконав 29% своїх обіцянок. Всього дав 34 обіцянки, з них: 21 – у процесі, 10 – виконано і три не виконано. 

Так, Василів зобов’язався бути на всіх пленарних засіданнях ВРУ, проте слова не дотримав. Вже восени 2019 року, Ігор Василів пропустив пленарні засідання ВРУ, а протягом березня-травня 2021 року був відсутній у 8,5% випадках, не голосував у 5,6%. 

У січні 2014-го всеукраїнські ЗМІ повідомили, що Ігор Василів заснув під час засідання в сесійній залі Верховної Ради. Однак згодом обранець з Тернопільщини уточнив: "Не спав, а просто скучав".

За інформацією інтернет-видання Bigus.info, тендери на утримання доріг на Тернопільщині з червня 2019 року отримує фірма, наближена до депутата Ігоря Василіва від політичної партії "Слуги народу", який переміг на цьому окрузі.

Читайте також: Нардеп з Тернопільщини "засумував" у Верховній Раді. І ще зарплати народним обранцям хочуть збільшити

 

Майже не був відсутнім 

Володимир Гевко – ще один представник від «Слуги народу». Його округ – №167 (Чортків). Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Володимир Гевко народився 20 серпня 1975 року в смт. Товсте Заліщицького району Тернопільської області України.

Закінчив Тернопільський державний технічний університет (1997, за спеціальністю — «менеджмент організацій») та навчався в аспірантурі за спеціальністю — «Організація управління, планування та регулювання економіки».

Працював:

Від 1995 року у Тернопільському національному технічному університеті: лаборант, інженер, завідувач комп'ютерної лабораторії, асистент, старший викладач, доцент (від 2013) кафедри менеджменту у виробничій сфері. На кафедрі працював з 1995 року на посаді лаборанта, з 1997 року — інженера кафедри, з 1998 року — завідуючого комп'ютерною лабораторією кафедри, з 1999 року — асистента, з 2004 року — старшого викладача.

Від 2001 — директор навчально-консалтингової компанії «Профі-Центр».

На його рахунку за дворічний статус народного депутата 9-го скликання:  26 законопроєктів, 6 проєктів пропозицій до таблиць поправок і 6 депутатських запитів. Він чотири рази виступав із місця і три – з трибуни. 

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», пан Гевко виконав 16% своїх обіцянок. Всього дав 38, з них: 31 – у процесі, 6 – виконано і одна не виконана обіцянка. 

Так, Гевко пообіцяв, що міст поблизу села Лисівці буде відремонтовано до кінця осені 2019 року. Капітальний ремонт моста почався лише через рік – у жовтні 2020 року. 

За даними Громадянської мережі «ОПОРА», протягом весняної сесії ВРУ – березень-травень 2021 року Володимир Гевко був відсутній всього у 0,4% випадках, не голосував у 1,5% разів. 

Нардеп опікувався ремонтом траси М-19 «Тернопіль-Теребовля-Чортків-Заліщики».

Виконав 19% обіцянок

Іван Калаур обраний по загальнодержавному багатомандатному округу від політичної партії «Слуга народу». Голова підкомітету з цивільного та адміністративного законодавства Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Іван Калаур народився 4 липня 1968 року у м. Підгайці Тернопільської області. У 1985 році закінчив Підгаєцьку середню школу, у цьому ж році вступив до Тернопільського педагогічного інституту на фізико-математичний факультет. 

Закінчив фізико-математичний факультет Тернопільського державного педагогічного інституту та спеціальний правничий факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. Доктор юридичних наук. Заслужений юрист України. У 2003-2005 роках працював асистентом кафедри історії України Тернопільського національного педагогічного університету. З 2005 до 2006 року був доцентом кафедри цивільного та трудового права ТНЕУ.

2006-2007 роки – завідувач кафедри загальноправових дисциплін Галицького коледжу імені В'ячеслава Чорновола.

У 2013-2014 роках був заступником декана юридичного факультету, а у 2008-2015 роках працював на посаді доцента кафедри цивільного права і процесу там само. З 2015 року – завідувач кафедри цивільного права і процесу Тернопільського національного економічного університету.

На його рахунку за дворічний статус народного депутата 9-го скликання:  69 законопроєктів, 2 проєкти пропозицій до таблиць поправок та троє депутатських запитів. Виступав з трибуни один раз.

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», пан Калаур виконав 19% своїх обіцянок. Всього дав 94 обіцянки, з них: 70 – у процесі, 18 – виконано і шість не виконано. 

Іван Калаур був відсутній у червні цього року на пленарних засіданнях Ради через поважні причини. 

Майже не прогулював

Микола Люшняк обраний по тернопільському округу №166. Член Комітету Верховної Ради України з питань бюджету.

Микола Люшняк народився 8 лютого 1974 року у  м. Бережани. У 1990—1996 роках навчався у Львівському державному сільськогосподарському інституті. Отримав кваліфікацію вчений-агроном. Від травня 2002 року донині — директор ТОВ «Галич Агро-Стек» (м. Тернопіль). Компанія займається гуртовою торгівлею пестицидами та агрохімікатами сільгоспвиробникам, насінням сільськогосподарських і технічних культур та продажем продукції сільськогосподарського виробництва, надає агрономічні консультації фермерам та агрономам господарств. Також на сьогодні засновник ТОВ «Золотники Агро» (с. Золотники Тернопільської області). 

Пана Люшняка звинувачували в порушеннях умов участі в тендерах і торгівлі впливом.

На його рахунку за дворічний з копійками «стаж» народного депутата 9-го скликання: 32 законопроєкти, 7 проєктів пропозицій до таблиць поправок і  10 депутатських запитів. Він 15 разів виступав із місця, а з трибуни – тричі.

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», Микола Люшняк виконав всього 12% своїх обіцянок. Так, він загалом дав 32 обіцянки, з яких 20 у процесі, 4 обіцянки виконано, вісім не виконано. 

За даними Громадянської мережі «ОПОРА», протягом весняної сесії ВРУ – березень-травень 2021 року Микола Люшняк був відсутній всього у 0,1% випадках, не голосував у 11,3% випадках.

Дала майже сотню обіцянок

Людмила Марченко обрана по загальнодержавному багатомандатному округу. Членкиня депутатської фракції політичної партії «Слуга народу». Голова підкомітету з питань законодавства про статус народного депутата України Комітету Верховної Ради України з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

Людмила Марченко народилася 28 березня 1983 року у м.Сміла Черкаської області.

Вона закінчила теперішній Західноукраїнський національний університет за трьома спеціальностями: «Підприємництво», «Фінанси та оподаткування», «Економічна кібернетика».

До 5 серпня 2019 року пані Марченко була зареєстрована, як фізична особа-підприємець. Займалася ресторанними послугами.

На її рахунку за дворічний статус народної депутатки 9-го скликання: 103 законопроєкти, 3 проєкти пропозицій до таблиць поправок і 4 депутатських запити. Вона виступала з трибуни шість разів, коли з місця – жодного.

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», пані Марченко виконала своїх обіцянок на 19% із загальної кількості 95, з яких: у процесі – аж 71, 18 – виконано та шість не виконано. 

Не виконав жодної обіцянки?

Іван Чайківський обраний по округу№165 (Зборів). Секретар Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики. 

Іван Чайківський народився 29 травня 1972 року у с.Настасів. У 1990 році закінчив Тернопільське ПТУ № 10 (спеціальність «Будівництво»). У 2009 році отримав ступінь магістра економіки та менеджменту інвестицій у Тернопільському національному економічному університеті.

Був головою правління Товариства власників «Колос» (с. Настасів Тернопільського району), очолив підприємство «Агропродсервіс».

У 2010 році був обраний депутатом Тернопільської районної ради по 26 округу (с. Настасів) від «Партії регіонів», очолював однойменну фракцію у районній раді. Був членом постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, фінансів і бюджету та міжбюджетних відносин.

Заступник голови Аграрної партії України, з 2016 року очолював Тернопільську обласну організацію Аграрної партії.

На його рахунку за дворічний статус народного депутата 9-го скликання: 29 законопроєктів, 12 проєктів пропозицій до таблиць поправок. Депутатських запитів від депутата не надходило. Він 18 разів виступав із місця і жодного – з трибуни. 

За даними аналітичного порталу «Слово і діло», пан Чайківський виконав аж… 0% своїх обіцянок. Хоча дав 14, з яких – 13 у процесі, 0 виконано і 1 не виконано.  

Не виконав, зокрема, обіцянку запровадити ринок земель сільськогосподарського призначення. 31 березня 2020 року ВРУ прийняла законопроєкт №2178-10 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення. Іван Чайківський був відсутній без поважної причини під час прийняття цього законопроєкту. 

За даними Громадянської мережі «ОПОРА», протягом весняної сесії ВРУ – березень-травень 2021 року Іван Чайківський був відсутній у 24,3% випадках.  Не голосував – у 15,7% з них. 

 

 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (5)
  • Тетяна Теодозів

    Люшняк працює найкраще
  • Лидия Коломиец

    Всі вони найкраще працюют на себе і своє оточення.
  • марія дідюк

    Уе зелені бандюки ,за нікого з них я не голосувала
  • Uliia Uliia

    Пездіти не мішки носити!!!

keyboard_arrow_up