Найцікавіше з десятої сесії міськради: створення нового садка, іспити для депутатів та нові автобуси

Найцікавіше з десятої сесії міськради: створення нового садка, іспити для депутатів та нові автобуси
  • 29 жовтня в Українському домі "Перемога" відбулося засідання десятої сесії міської ради Тернополя восьмого скликання.
  • Що цікавого наприймали? Читайте в тексті.

На засіданні сесії депутати розглянули аж 429 проєктів.

Вони не прийняли пропозицію щодо відсторонення від роботи на час проведення судового процесу головного архітектора обласного центру Василя Бесагу. З відповідним зверненням виступив депутат Іван Ковалик.

Пропозицію висунули на голосування, однак потрібної кількості голосів вона не набрала: За проголосували троє депутатів, ще семеро утрималися, решта проголосували проти.

Відео дня

Нагадаємо, головного архітектора області підозрюють в службовій недбалості, за це йому загрожує позбавлення волі строком від трьох до семи років.

Депутатів перевірятимуть на знання мови?

Натомість депутати одноголосно підтримали проєкт "Про затвердження Програми сприяння функціонуванню української мови в Тернопільській міській територіальній громаді". Відповідно до проєкту, передбачено і стимулювання чиновників державного та місцевого рівня пройти курси та скласти тести на знання української мови.

Таке рішення на рівні обласних центрів України прийняли вперше. Воно передбачає розвиток української мови на всіх рівнях.

Що стосується складання іспиту на знання державної мови серед депутатів, це питання політичної перспективи, їхньої толерантності та дотримання вимог і доручень виборців,   пояснив уповноважений з питань захисту державної мови Тарас Кремінь. Сподіваюся, що рано чи пізно до Виборчого кодексу та інших документів будуть внесенні рішення за порушення мовного законодавства дострокове припинення повноважень. А такі прецеденти в нас є.

Відкриють новий садок

Також депутати проголосували за передачу довгобуду Тернопільської бібліотеки у власність міської ради.

В Тернополі створять ясла-садок №7. Заклад розрахований на 40 місць, там навчатимуться діти з інвалідністю. Ясла-садок буде комунальним закладом. Відповідний проєкт підтримали 37 депутатів.

Депутати міськради звернуться до уряду щодо присвоєння підполковнику Михайлу Цимбалістому звання "Герой України" посмертно. Проєкт підтримали 40 депутатів.

Нагадаємо, Михайло Цимбалістий загинув у 2019 році на Сході України від кулі снайпера виконуючи бойове завдання.

В Тернополі будуть нові автобуси

КП ТМР "Міськавтотранс" укладе договір фінансового лізингу для закупівлі 30 низькопідлогових автобусів середньої місткості довжиною до десяти метрів. Депутати підтримали відповідний проєкт, за нього віддали 39 голосів.

Розмір фінансування не більше 96 мільйонів гривень терміном на 60 місяців, тобто на 5 років року. Передбачено, що автобуси будуть екологічного стандарту не нижче "Євро-5", повідомив начальник управління транспортних мереж та зв'язку Олег Вітрук. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Halyna Panas

    Буде що обговорювати, там ще ті "професорі ".
  • Аня Фроляк

    Знов свіжий бізнес.
  • Світлана Петрук

    Вони мали ще той іспит скласти перед тим, як іти в депутати
  • Ирина

    А для чого? У них же є шкільні атестати і дипломи про одержання освіти. А там вони і мають оцінені свої знання. Чи може, у нас є депутати з інших країн у міській раді? Чи то так - для понту?...

keyboard_arrow_up