Правда починається з брехні. Як перевірка фактів впливає на політиків

Правда починається з брехні. Як перевірка фактів впливає на політиків

Правда в політиці – це оксюморон. Який сенс перевіряти слова політиків, якщо всім відомо, що вони брешуть? Таку тезу команда VoxCheck почула від декількох своїх читачів після запуску проекту “Рейтинг маніпуляторів та брехунів”

Короткий зміст рейтингу політиків такий: топ-3 брехуни серед політиків – Юлія Тимошенко з «Батьківщини», на другому місці — Вадим Рабінович з фракції «Опозиційний блок», на третьому — його колега Юрій Бойко.

Топ-3 правдоруби – Володимир Гройсман, Петро Порошенко та Міхеїл Саакашвілі. У брехунів чиста правда тільки в одному випадку з 10. У правдорубів три брехні з десяти. Риторика головних брехунів – суцільний негатив, критика реформ і дуже багато маніпулювання фактами. Правдиві політики концентруються на позитиві і обходять незручні теми.

Відео дня

Як журналісти прийшли до таких висновків? Зібрали всі фактологічні висловлювання (тобто статистику і дані) топ-20 політиків за два осінні місяці і перевірили їх разом з економістами з редакційної колегії VoxCheck. У вересні-жовтні 2017 команда VoxCheck щодня відстежував слова 20 політиків, які визначають політичний порядок в нашій країні і формують свідомість виборців. Президент, прем'єр, голови фракцій в парламенті, їх заступники або медійно активні депутати плюс пара позафракційних політиків/поза парламентом.

Журналісти стежили за їх словами в YouTube, на телебаченні, на офіційних сторінках у Facebook, на сайтах партій та у новинах.   У кінцевий рейтинг увійшли 15 з 20 політиків, які зробили за вересень-жовтень 10 і більше заяв, які містять факти, які можна перевірити. Політики в рейтингу «брехунів та маніпуляторів» проранжовані за сумарною часткою неправдивихх, маніпулятивних та сильно перебільшених заяв за період моніторингу. Результати перевірок більшості цитат були опубліковані на сайті VoxUkraine.org протягом вересня — першої половини листопада 2017-го.
 

Рейтинг маніпуляторів і брехунів сколихнув медіа-простір України. Новина «Теорія брехні. Перший рейтинг популістів і брехунів в українській політиці» про рейтинг вийшла в 70 українських ЗМІ та на кількох телеканалах і радіо; матеріал отримав 60 тисяч переглядів і більше 4000 репостів у Facebook.  

Читайте також Теорія брехні. Перший рейтинг популістів та брехунів в українській політиці

Хтось погодився з висновками фактчекерів, хтось звинуватив в перемогофільстві і роботі на владу. Насправді, чому правдоруби і брехуни опинились на своїх місцях, VoxCheck детально пояснив на основі контент-аналізу: риторика політика багато в чому визначається його точкою сидіння. Представники влади – Порошенко, Гройсман, Садовий – брешуть мало, оскільки говорять в основному про позитив і рапортують про досягнення, тоді як про провали воліють замовчувати.

Тоді як опозиція активно критикує – і часто перегинає палицю з критикою. Не виключено, що поміняйся вони місцями у кабінетах влади, рейтинг б теж змінився.

Втім, були й інші претензії до рейтингу – всі вони зводилися до марності подібних проектів, мовляв, всі політики брехуни. Подібні коментарі змусили замислитись команду VoxCheck.

Чи правда, що всі політики брешуть і перевіряти їх немає сенсу?

“Брехня, на жаль, – звичний інструмент в наборі прийомів політика – незалежно від країни, партії, ідеології, – пише політолог Кость Бондаренков своїй колонці у “Апострофі”. – В Україні брешуть – свідомо чи несвідомо – практично всі, при цьому приблизно в рівній мірі. Як і в США. Як і в Німеччині чи Британії. Як і в Росії або в Польщі. І перебільшують. І маніпулюють. На те вона і політика, яка в білих рукавичках не робиться. Але ось робити рейтинги за розмірами носа наших Піноккіо додумається не кожен. Та ще й говорити про те, що президент і прем’єр у нас – майже еталони чесності”.

Схожу думку  висловив Юрій Романенко, шеф-редактор онлайн-ЗМІ “Хвиля”. Мовляв, яка користь від перевірки політиків, якщо всі вони одним миром мазані. Тим більше коли мова заходить про представників влади.

Насправді в США, наприклад, і ступінь неправдивості вимірюють, і звання Піноккіо року присвоюють.

І все ж таки автори згаданих колонок мають рацію: за великим рахунком політики брешуть скрізь. У нашому проекті правдоруби ж теж брехали, просто менше за інших. Тож: чим небезпечна брехня політиків і в чому роль фактчекерів?

Абстрагуємося від України і розглянемо західний досвід.

“В останні два роки в Америці спостерігається трагічне зростання кількості насильницьких злочинів”, – нещодавно заявив президент США Дональд Трамп. Журналісти видання The Hill відразу спростували  це висловлювання: насправді рівень вбивств у США падає, як і в цілому рівень злочинності.

Брехня Трампа і багатьох інших політиків не мала б великого значення, якби у неї не вірили мільйони американців. За даними нещодавнього дослідження Perils of Perception(Небезпеки сприйняття), кожен другий середньостатистичний американець вірить у те, що злочинність у країні зростає.

Дослідження стосується багатьох важливих питань – тероризму, іммігрантів, статевого виховання підлітків, вакцинації, споживання продуктів харчування  тощо.  У підсумку найбільш критично мисляча країна – це Швеція, а найлегковірніша – Південна Африка. Україна у дослідженні не брала участі.

Можливо, політики брешуть від незнання матчастини. Але скоріше – з бажання догодити електорату: зіграти на негативних емоціях і страху набагато простіше, ніж на позитиві чи складних змінах. Президентські вибори у США, Brexit і медіа-політика нашого північного сусіда – тому красномовні підтвердження.

Чим брехня політиків є небезпечною для України?

Останнє соціологічне опитування Центра Разумковащодо підтримки реформ українцями свідчить, що населення не підтримує найважливіші реформи цього року: пенсійну, медичну, земельну, судову. Проти них виступає понад 50% громадян України.

Все б нічого, якби українці й справді були проти змін. Насправді ж вони дуже навіть “за” – про що свідчить інше дослідженняЦентра економічної стратегії.

Чому люди суперечать самі собі? Схоже, що уряд і президент надто бідно комуніціюють суть реформ, а опозиція занадто активно бомбардує реформи критикою.

Виходить, хто як не політики винні у тому, що українці неправильно розуміють суть того, що відбувається? І чи потрібно перевіряти слова політиків і доносити правду до населення? Відповідь очевидна.

“Люди не довіряють політикам – тому перевіряти їх немає сенсу”

Цю думку висловив Юрій Романенко у своїй колонці. “Рівень недовіри до ключових інститутів держави становить мінус 60-70%,– написав він у відповідь на рейтинг VoxCheck. – Дивно, що державні інститути, яким українці не довіряють найбільше, очолюють лідери, які, за версією Vox, мають найвищий рейтинг правдивих висловлювань. По суті Vox потрапив у пастку формального підходу, оскільки сам по собі аналіз цитат поза контекстом не має сенсу. Бо цифри статистики поза контекстом не дають правдивої картини”.

Насправді VoxCheck завжди перевіряє слова політиків у контексті. Але в частині недовіри людей до влади і політиків Романенко правий – це одна з найсерйозніших проблем в Україні. Наші співгромадяни взагалі мало кому вірять – тільки сім’ї, церкві, волонтерам та армії.

Проблема з довірою спостерігається мало не з початку незалежності України. Інститут соціології проводить дослідження  про довіру українців з 1992 року. Весь цей час індекс довіри парламенту і президенту були на рівні 2-2,5 з максимально можливих 5. Найвищі показники довіри президенту були в 2010 і 2014 роках, коли главою держави став Віктор Янукович, а потім – Петро Порошенко. Через рік-два каденції довіра до них знижувалася.

Яка роль фактчека в формуванні довіри? Найпряміша. Якщо політики стануть відповідальніше ставитися до своїх слів – і довіра до них підвищиться.

“Без оцінки виконаних обіцянок рейтинг правдивості політиків – неповний”

До завдань фактчека не входить перевірка обіцянок – залишимо цю функцію політологам і експертам. Та й як порівнювати виконання обіцянок опозиції і влади – які знаходяться в нерівних позиціях в частині можливостей і доступного ресурсу? Якщо політики будуть акуратні в своїх словах, то, можливо, вони будуть більш обережні й з обіцянками.

Підсумок: навіщо потрібен фактчек політиків?

Деякі читачі Рейтингу маніпуляторів і брехунів помилково вирішили, що цей проект – керівництво до дії. Мовляв, VoxCheck пропонує виборцям зробити вибір, за кого голосувати в 2019-му. Це не так. Мета фактчека – пропаганда критичного мислення, повторний огляд фактів і даних, озвучених політиками. Відносно конкретних політиків ми лише можемо прослухати всі їхні виступи, віджати з них воду, перевірити факти, проаналізувати конотацію мови. І розповісти, про що люблять говорити прем’єр, президент і колишній глава Одеської ОДА; в якому контексті вони правдиві, а на які теми брешуть, чого більше в їхній мові – позитиву чи негативу.

Таку роботу VoxCheck буде проводити весь передвиборний 2018 рік.

 

Ознаки брехні та маніпуляції

Аналіз VoxCheck показав: якщо український політик когось лає, то швидше за все це буде брехня або маніпуляція. Розпізнати правду без перевірки даних теж досить просто: її найчастіше говорять в позитивному контексті — коли чимось хваляться, наприклад. 70% цитат з позитивною конотацією — правдиві. Разом з тим, якщо політик посилається на статистику і дані, не факт, що він не бреше. Велика ймовірність, що він зманіпулює або використає недостовірні дані. Аналіз VoxCheck показав: представники влади в Україні — принаймні на даний момент — значно частіше говорять правду, ніж опозиція. Єдиний виняток з цього правила — Міхеїл Саакашвілі. Втім, правдивість не означає кристальну чесність. Це лише вміння вибрати тему, у якій політик дійсно компетентний. Тому VoxCheck рекомендує орієнтуватися не тільки на слова політиків, але й на їхні вчинки.

VoxConnector, спеціально для 20minut.ua Тернопіль

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:36 Волонтерка Христина Феціца розповіла, чому складає депутатські повноваження 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 млн грн Від читача 10:01 Набір до патрульної поліції Тернопільської області триває 09:02 Окупанти вдарили по багатоповерхівці в Дніпрі. Є загиблі, серед них — дитина 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up