Президент проти Верховної Ради: чи повторить Зеленський «фокуси» Ющенка

Президент проти Верховної Ради: чи повторить Зеленський «фокуси» Ющенка

Чи є рішення новообраного Президента про розпуск Ради законним, що буде в разі того, якщо Конституційний суд визнає його нелегітимним; та як розцінюють позицію Зеленського нардепи та високопосадовці із Тернополя, з’ясовувала журналістка «20 хвилин».

Прихід до влади Зеленського викликав немало дискусій не лише в колі високопоставлених чиновників, а й пересічних громадян. Інавгурація, яка відбулася 20 травня, одних потішила, інших розчарувала. Як результат - прогнозоване рішення президента про розпуск Верховної Ради та оголошення дострокових парламентських виборів у країні.

Розпочали передвиборчу кампанію

Нагадаємо, що Зеленський провів зустріч з лідерами фракцій і заявив, що головним аргументом для розпуску Ради є дуже низька довіра громадян України до цієї інституції та відсутність коаліції. Її таки нема з 2016 року, про це говорять лідери окремих політичних сил. Інші наполягають, що юридично коаліція існує, тож указ Зеленського не відповідає Конституції.

До Верховного суду уже надійшла позовна заява про визнання незаконним указу президента про розпуск Верховної Ради. Ще одне звернення депутати підготували вже до Конституційного суду.

Відео дня

Тим не менш, голова ЦВК Тетяна Сліпачук оголосила про початок виборчої парламентської кампанії з 24 травня. Пані Сліпачук також заявила, що ЦВК готова забезпечити прозорі та легітимні парламентські вибори. 

«Не можемо дозволити маніпуляцій»

Ситуація, у якій перебуває наша країна вже протягом кількох років, не дає нам права допускати будь-які маніпуляції щодо законності державотворчих процесів, говорить тернопільський юрист Ростислав Небельський.

- Основний аргумент Зеленського – відсутність коаліції у парламенті, депутати оскаржили це в Конституційному суді. Нині має бути швидка та чітка позиція суду, - говорить він. – На жаль, ми маємо великі прогалини у судовій системі, тому розгляд звернення може затягнутися, а це створює певні небезпеки.

Чи можливий сценарій, що вибори уже відбудуться, а суд визнає указ президента таким, що не відповідає Конституції?

- Аби не вийшло так, що і старий, і новий парламент будуть легітимними, Конституційний суд має швидко спрацювати, аби відпали всі сумніви щодо передвиборчої кампанії у ВРУ. Прозора система вирішення виборчих спорів – те, що нині потрібно, - каже він.

Сценарій нагадує дії Ющенка?

За словами Ростислава Небельського, розвиток подій нагадує сценарій 2007 року, тому адвокат припускає, що Зеленський може скористатися «фокусами» Ющенка.

- Тоді Президент України Віктор Ющенко підписав указ про розпуск Верховної Ради. Парламент і Кабмін назвали цей указ неконституційним і не виділили кошти на вибори. Парламент продовжував проводити засідання, але Президент вважав їх недійсними. Указ було оскаржено в Конституційному Суді України, який унаслідок різних юридичних причин так і не прийняв рішення по суті цієї справи. Розпуск Ради став можливим з волі опозиційних депутатів, які склали мандати. Ющенко скасував попереднє рішення та видав новий указ про дострокові парламентські вибори внаслідок відсутності в ній 1/3 депутатів від конституційного складу. Цілком можливо, що команда Зеленського діятиме за тим же сценарієм.

 

Позачергові вибори: чи потрібні вони

«RIA плюс» запитала у нардепів і посадовців з Тернопільщини, що вони думають про позачергові вибори до Верховної Ради

 

Михайло АПОСТОЛ, радник міністра МВС України:

«Потрібно дивитися в дзеркало»

- Правоохоронці уже розпочали процес підготовки до майбутніх виборів. Ми зробимо все для того, аби не допустити манупуляцій, спекуляцій, фальсифікацій та підкупу голосів.

Як громадянину, залишається сподіватися, аби далі не було гірше, ніж є. Дуже велика кількість «професіоналів знають», яка мала б бути влада,
як потрібно керувати державою, як треба вигравати війну, як проводити реформу поліції та інших структур, як непотрібно проводити вибори, яка риторика має бути у президента, щоб всі були задоволені, як створювати бізнес у державі, що робити із вітчизняними чорноземами... Знають, але чомусь не усвідомлюють, що саме і вони є цим джерелом влади і безпосереднім учасником цих усіх процесів. А може б пора не на телеекрани із цією риторикою, а до зеркала... Адже немає у світі такої ефемерної людини, яка задовольнила б усі ваші бажання і мрії, крім вас самих.
 

Тарас ПАСТУХ, член парламентської фракції "Об'єднання Самопоміч"

- Де-факто уся країна бачила, що коаліції немає, де-юре цей факт не встановлений. Тому виникли правові колізії. Перспектива прийняття рішення суду про скасування указу є досить високою, у правовій площині. Що відбуватиметься у політичній площині – важко сказати. Кампанія розпочалася і буде тривати. Є ризик, що рішення КС після завершення виборчої кампанії створить складну ситуацію, виходу із якої не зможе спрогнозувати жоден юрист. З одного боку, нібито вибори відбулися, з іншого – скасований указ про розпуск старої. Це не найкращий варіант для нашої країни в умовах війни.

Інший важливий момент – технічний. Оскільки парламентська кампанія скорочена – до 60 діб, дотриматися вимог тендерного законодавства для проведення закупівель фактично нереально. Цей момент, вочевидь, не врахувала команда Зеленського.

 

Роман Заставний, член партії "Народний фронт":

- Голова ВРУ гарантував, що є список із 227 депутатів, які входять у коаліції. Тому рішення про розпуск ВР є незаконним.

Новообраному президенту не подобається парламент. Але і більшості парламенту не подобається новий президент. Уявіть сценарій, що депутати не прийшли б на інавгурацію гаранта. Але народні обранці не можуть собі такого дозволити.

Є серед депутатів такі, які переметнулися до Зеленського, але заяви на вихід із коаліції не писали. Навіть після оголошення рішення «Народного фронту» про вихід із парламентської більшості, є 30 днів на створення нової коаліції. Найкращим досягненням України в цій ситуації має бути Верховенство права, незалежно від особистих симпатій чи антипатій.

 

А як думаєте ви - чи потрібні в Україні дострокові парламентські вибори? Відповіді залишайте у коментарях

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (35)
  • Oleksandra Karpinska

    Зміна влади це заміна одних що вже  наїлися на інших  що ще дуже голодні
  • Olga Balaban

    Tak
  • Слава Агаркова

    Обовязково  і  депутатів має  бути  1від області і доста держава  в боргах великих в стані війни а цих злодів 450  у корита
  • Svitlana Kolisnyk Düsterhus

    Так!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up