Як депутати на баяні грали, колядки співали і в Діда Мороза перевдягались

Як депутати на баяні грали, колядки співали і в Діда Мороза перевдягались

Новорічний святковий дух ще не вивітрився з тернопільських осель. Як зустрічали рік Жовтої Собаки, де провели новорічні свята та що готували, журналісти «RIA плюс» поцікавились і в місцевих обранців.

Депутат міської ради від «Об’єднання «Самопоміч» Андрій Шкула цьогоріч вирішив згадати давню звичку і перевтілився у Діда Мороза.

Пошив костюм Діда Мороза

- Ще років сім тому в мене виникла думка: «А чому б не привітати похресників та рідних зі святами в ролі Миколая чи Діда Мороза?», - розповідає Андрій. – Почав втілювати задум у реальність. Тоді ж я і замовив пошиття костюму. Хотів саме блакитний. Пошили за декілька тижнів знайомі. Уже на свята я пішов з мішком по дітиськам. Сподобалось і їм, і мені. Наступного року робив так само. Але згодом, навіть не знаю, чому, але відмовився від «новорічного хобі». А цього року нагадав, як то чудово було, і вирішив повторити.

У батьківському селі на горищі співрозмовник відшукав свій костюм. І вже 31 грудня разом із дружиною Христиною пішли вітати знайомих і друзів на масиві «Дружба».

Відео дня

- Діти були в захваті, бо для них ми мали і мандаринки, і цукерки. А ще – справжній Дід Мороз на порозі. Символічні подарунки від нас виявились надто цінними, адже головне - це щирі побажання добра в Новому році, - каже він. – Мішок був важким, бо ж навмисно більше взяли, аби вітати тих, кого зустрінем на вулиці. Я настільки ввійшов у роль святкового персонажа, що ще довго відчував себе Дідом Морозом.

У знак подяки тернополяни дарували Андрію чудесні вірші, і новорічні привітання.

- Так класні емоції отримав, не можу словами передати, - наголошує він. – Відчув справжній дух свята. А вже першого січня  разом з колегою Віталіком Попківим, який також вбрався у свій костюм Мороза, ми поїхали привітати ще кілька друзів. Наступного року, напевне, присвячу більше часу такій традиції, бо цього разу не встиг навідатись до багатьох хороших людей. А приносити новорічну настрій в оселі, виявляється, так приємно!

Приїхав син з Одеси

З величезним нетерпінням чекає новорічних свят і депутат політичної партії «Громадський рух «Народний контроль» Вікторія Шараськіна.

- Новий рік ми зустрічали в родинному колі. Адже з навчанні із Одеси приїхав мій вісімнадцятирічний син. Тож ми хотіли побути разом,  каже вона.

У пані Вікторії – троє діток. Двом меншим донечкам – чотири і сім рочків, але не дивлячись на свій вік, вони із захватом чекали бою курантів та святкували домашні голубці та олів’є.

- Ми обожнюємо новорічні свята, - продовжує вона. – На Святу вечерю обов’язково йдем в гості до моїх батьків, несемо калач та солодощі. Вони також живуть у місті. Традиційно син читає молитву. Але цьогоріч він був змушений повернутися в Одесу, тож разом із другом записав нам відеопривітання з колядками і надіслав по вайберу. Смакуваи 12 пісних страв. А Різдво також провели у родинному колі з батьками, але вже в нас вдома. Донечки радісно колядували. Дітям дуже подобаються народні звичаї.

Вечеряли у військовій частині

Уже другий рік поспіль на Святу вечерю секретар міської ради разом зі своїм 9-річним сином Андрієм, 12-річною донькою Вікторією і дружиною Іриною їдуть у військову частину Національної гвардії України. Після того, як помолилися та скуштували кутю із військовослужбовцями, вирушають до батьків пана Віктора у село Озеряни Борщівського району.

Після пісної вечері, ми всією родиною йдуть на службу у місцевий храм. Триває вона з 23.30 до 03.00. 7 січня з рідними зустрічають Різдво.

- Батьки традиційно готують кутю, окремо ставимо халву, горіхи, родзинки, мед, аби кожен міг додати собі за смаком. Я вже більше року не їм м’яса, тож Свята вечеря – мені на радість, - посміхаючись говорить секретар міськради. – На Різдво зустрічаємось з родичами, яких давно не бачили, колядуємо, вітаємо зі святами. Дітям дуже подобається. Вони вже самі ходять з друзями по сусідам колядувати, за виручені гроші купують собі іграшки чи що хочуть.

Наступного дня пан Віктор разом із сім’єю їдуть до батьків дружини у Підгаєцький район. Звичаї там, каже, майже не відрізняються. Зустрічі із ріднею коханої також завжди чекають з нетерпінням. Новорічні свята єднають ближніх, каже він.

Розкладають часник і кладуть сіно

По-сімейному зустрічали Новий рік та Різдво і Назар та Наталія Зелінки.

- Діти ще маленькі, тому ми хотіли побути з ними вдома, - каже депутат від «Об’єднання «Самопоміч» Назар Зелінка. – На Святу вечерю традиційно пішли до батьків. Дотримуємось традиції, які ще пішли від діда-прадіда. У чотири кути кладемо часник, аби захистити помешкання від нечистої сили. А на стіл, під скатертину – сіно. Адже Ісус Христос сповивався на сіні. Ще колись дід під стіл клав різне залізяччя, аби техніка в домі справно працювала. 6-го січня увечері дітиська залазять під стіл, кажуть «ко-ко-ко» і кличуть Різдво (сміється – прим. авт.).

На столі, за словами пана Назара, обов’язково має бути кутя. При чому, у нього вдома готують густу кутю, а в дружини – рідку. Серед страв мають бути і пампушки з вишнями та маком, і вареники з різною начинкою.

- Для нас дуже сімейне, камерне свято, - каже він. – Ми його проводимо у вузькому колі близьких. Співаємо, колядуємо, згадуємо приємні моменти.

Грав на баяні та ходив по селу

Різдво – найулюбленіше свято і для екс-свободівця Романа Навроцького. На його сторінці у Фейсбуці можна знати чимало фото і відео із новорічних святкувань.

- Я обожнюю це свято, на Святу вечерю незмінно їдемо до моєї мами у село Токи в Підволочиському районі, - розповідає він. – Готуємо 12 традиційних українських страв. Я навіть маю стару книжку, як правильно готуватися до Святвечора та Різдва. Мама варить багату кутю. Вона обов’язково має бути рідкою. Я чищу горіхи. Поки дружина допомагає з приготуванням, розкладаю по кутам часник та роблю хрест із сіна. Запалюємо свічки та вечеряємо.

До Різдва родина також готується завчасно. Бабуся пана Романа відповідає за все печене – сало, м'ясо, шинку, курку, ковбаси. Мама найкраще робить торти та іншу випічку. А дружина готує салати, робить нарізку та додає до святкового меню сучасні страви.

Після пишного застілля дорослі разом ходять вулицею та колядують по сусідам. Коляду передають на потреби місцевої церкви. Цьогоріч пробував колядувати і трирічний син Романа Навроцького – Роман. Віз бабусею ходив до знайомих. І наколядував аж тисячу гривень. Тепер просить батьків, аби ті купили йому іграшки.

Депутат, виявляється, ще і на баяні чудово грає. А його синочок підспівує таткові.

- Я обожнюю бувати в селі, люблю українські традиції і хочу по максимуму передати їх синові, - завершує він.

Отак депутати колядували. А редакція «RIA плюс» вітає всіх тернополян з прийдешніми святами, Божого благословення, миру та затишку в кожну родину!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:15 Не стало воїна з Тернопільщини Володимира Леськіва 17:00 Магазини побутової та цифрової техніки: Все для Вашого дому та офісу (партнерський проєкт) 16:30 На вулицях міста відновлюють дорожню розмітку на пішохідних переходах photo_camera 15:30 Куди піти, що подивитися у Тернополі 25-28 квітня Від читача 17:01 Багаторічна співпраця ОЦЗ з газетою «Вільне життя» 14:40 На Театральному майдані працює вакциальнький автобус: від яких хвороб можна щепитися photo_camera 14:00 Суд звільнив від покарання чоловіка, який ухилився від призову, бо він добровільно пішов служити у ЗСУ 13:32 У Страсну П'ятницю в Зарваниці відбудеться Хресна дорога 13:03 З квітами, прикрасами та стрічками: скільки коштують вербові букети на ринках Тернополя photo_camera 12:15 Помер колишній головний тренер тернопільської «Ниви» 11:35 У Тернополі збільшили кількість тролейбусів та автобусів до кладовищ на Великодні свята 11:00 За забиття брата до смерті обвинувачують чоловіка з Тернопільського району 10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up