Тернопільські політики переймаються, як змінити існуючу політичну еліту в країні

Тернопільські політики переймаються, як змінити існуючу політичну еліту в країні

Як забезпечити рівноцінний доступ до політики, обговорювали тернопільські депутати, активісти, підприємці, громадські діячі на круглому столі в ОДА 13 червня.

Які виборчі правила дозволять запустити зміну політичних еліт в країні та забезпечити рівноцінний доступ до політики на національному та регіональному рівні, обговорювали тернополяни в ОДА.

Звучало багато різних пропозицій від учасників круглого столу. Зокрема була пропозиція змінювати Конституцію України, вводити у партійні списки щонайменше 25% автовців, які будуть контролювати діяльність партій та різних посадовців. Також була ідея відбору посадовців за рівнем IQ та освітою. Пропонували відбирати кандидатів у владу, які мають дипломи світових навчальних закладів як: Оксфордський чи Гарвардський університети тощо.

Викуп права голосу державою

Відео дня

З незвичайною пропозицією виступив депутат місцевої ради Іван Сороколіт.

- На мою думку, доцільно розробити механізм офіційного викупу права голосу державою, щоб ліквідувати можливість підкупу виборців, - пропонує депутат Сороколіт. - Часто виборці продають свої голоси. Тому доцільно державі надати таке офіційне та легальне право викупу голосу. 

Всі, хто здатні продатись - продаються, продовжує депутат, і тоді рішення на виборах приймають Громадяни (з великої літери), а не люди без гідності, котрі здатні продаватись.

Щодо більш реального шляху, то Іван Сороколіт зазначив, що необхідно вводити практику відкритих виборчих списків.

- Відкриті списки потрібні для того, аби в середині партії утворилася внутрішня конкуренція, а не “договорняки” з власниками партій, які є зараз, - продовжує він. - Також, при впровадженні відкритих списків, партії були б зацікавлені брати в свої команди авторитетних людей. 

На думку депутата, після введення цих змін, якість депутатського складу у радах буде значно вища.
 


 

Зменшити роль грошей у виборах

- В Україні немає кризи ідей чи кризи людей, - коментує голова тернопільської організації політичної партії ДемАльянс Віталій Кудлак. - В нас існує криза правил, які не дозволяють достойним людям дійти до влади. Вибори повинні бути боротьбою ідей, а не так як в нас - боротьбою грошей. В Україні більшість партій – фактично є політичними проектами. 

Політик каже, що партія це перш за все - ідеологія та програма. На думку ДемАльянівця, аби вдосконалити інснуючу виборчу систему, необхідно зменшити роль грошей у виборах. 

- Доцільно заборонити політичну рекламу на телебаченні, - вважає Віталій Кудлак. - Також повинна бути пряма боротьба ідей. Це може бути реалізовано через механізм дебатів. Доцільно вводити відкриті списки та забирати “мажоритарку”, оскільки це прямий підкуп голосів на місцях.


 
Піднімати політичну культуру

Сьогодні в українській політиці існує дві проблеми - низька політична культура і великий вплив грошей, переконаний інший депутат Тернопільської міської ради Петро Ландяк.

- Підвищити політичну культуру не так просто, - каже Петро Ландяк. - Для цього потрібно багато часу. Щодо впливу грошей у політиці, то зробити це легше. Оскільки для цього можна застосувати законодавчий апарат. Тобто прийняти ряд законів, які обмежать цей вплив. 

Політик вважає, що якщо би ми мали тривалий час одну і ту ж виборчу систему, то вона б весь час вдосконалювалася. Щодо партійних списків, то депутат вважає, що вони повинні бути закриті. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Olexander Varakuta

    Досить актуальне питання. І дуже добре, що це вже, НАРЕШТІ, усвідомлюють самі політики. А шлях до одужання хворого , власне лежить , через усвідомлення хворим своєї хвороби! Найбільш  предметне бачення цього питання у Петра Ландяка .  Рівень КУЛЬТУРИ нашого суспільства  потребує м'яко кажучи, перезавантаження. І про це ми говоримо на вже традиційній науково-практичній конференції КУЛЬТУРА БЕЗПЕКИ на базі ТНПУ імені В.Гнатюка. Запрошую до обговорення цього питання на сторінці Фейсбуку - КУЛЬТУРА БЕЗПЕКИ де є чотирі основні напрямки: ДУХОВНА КУЛЬТУРА , КУЛЬТУРА ПРАЦІ, КУЛЬТУРА ВІДПОЧИНКУ, ПОЛІТИЧНА КУЛЬТУРА . Власне , чого нашому соціуму так бракує "завдячуючи" політтехнологам різних напрямків !!!
  • Олександр Башта

    Зустріч та обговорення були не такими нудними, навіть часом цікавими ...

    Шкода, що у Віталія Ониськіва, автора цього допису, не вистачило сміливості більше написати про те, що відбувалось ...
  • Петро Білецький

    Абсолютно дибільна ідея. Може в дурці це хтось би і підтримав, але тут ше не всі хворі на голову. Підкуп виборця це кримінальна відповідальність і то шо ніхто не займається тим, нікого не саджають - це не означає шо не треба
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати 09:30 18 квітня світло вимикати не будуть, але ситуація може змінитись 09:00 У Чорткові підняли тариф на воду
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up