Сергій Надал до голів ОСББ та ЖЕКів: «Буду особисто здійснювати перевірку укриттів у Тернополі» (пресслужби)

Сергій Надал до голів ОСББ та ЖЕКів: «Буду особисто здійснювати перевірку укриттів у Тернополі» (пресслужби)

У Тернополі відбулась зустріч голів ОСББ та керівників ЖЕКів з міським головою Тернополя Сергієм Надалом, щодо наявності та стану укриттів.

Міський голова Тернополя гостро поставив питання утримання та доступу до укриттів звичайних тернополян під час повітряних тривог. «Російські варвари нічого не можуть протиставити нашим героям на фронті, натомість вдалися до справжнього ракетного тероризму. Орки обстрілюють центральні частини українських міст, торгові та офісні центри, ринки та житлові будинки. Вінниця, Кременчук, Миколаїв, Харків – назви цих міст стали сумно відомі у всьому світі. А кадри вбитих українських дітей показали по всіх світових ЗМІ».

 

Не ігноруємо тривогу

Відео дня

«Цьому тероризму ми маємо протидіяти спільно. У Тернополі, звичайно, що працює система протиповітряної оборони, але маємо зробити все від нас залежне, щоб ніхто не постраждав. під час сигналу оповіщення «Повітряна тривога» необхідно не сидіти у кафе, на лавочках чи гуляти по вулиці, а негайно пройти в найближче укриття. Це обов’язок кожного з нас, відвести загрозу від себе, своїх рідних та близьких.» — зазначив міський голова Тернополя.

«Я отримую багато звернень тернополян щодо стану захисних укриттів: немає доступу, зачинені, захаращені, немає відповідального за укриття. Ви маєте розуміти, що найближче укриття — це підвал будинку. Не лише жителі будинку, але і люди, які йдуть поруч дорогою, також можуть скористатися цим укриттям. Діти, яких тривога застала на вулиці, також мають ним скористатися»

 

Розпочато масове маркування сховищ написами «укриття»

У соцмережах тернополяни писали, що в деяких районах міста недостатня кількість вказівників, де розташовані укриття. Людям важко зорієнтуватися, де шукати укриття, особливо, якщо вони не в своєму районі.

У мерії оперативно відреагували на звернення тернополян. На вимогу міської вдали, управителі багатоквартирних будинків та суб’єкти господарювання, які відповідають за інші укриття у нашому місті, починають оновлювати вказівники та маркування розміщення найпростіших укриттів. Так, поблизу укриттів розміщені надписи яскравими кольорами, завдяки яким громадяни можуть зорієнтуватись щодо найближчого безпечного місця. Але цього замало.

«Я буду особисто здійснювати перевірку, щоб ви не думали, що так пройде. Зараз в Україні воєнний стан і ми в першу чергу маємо думати про безпеку тернополян і я особисто буду перевіряти укриття будинків майже щодня» — зазначив Сергій Надала на зустріч голів ОСББ та керівників ЖЕКів».

Також негативні відгуки часто стосувалися керівництва кафе, барів, торгових комплексів, інших установ та закладів, які, під час тривоги, банально виганяли людей на вулицю. Замість того, щоб забезпечити їм доступ до укриття.

 

Негайна вимога Сергія Надала — вільний доступ до всіх сховищ

Саме для вирішення цієї проблеми, під керівництвом міського голови Сергія Надала, цими днями відбулася ще одна нарада, але на цей раз з представниками сфер житлово-комунального господарства, торгівлі, освіти, спорту та культури щодо посилення заходів безпеки та влаштування додаткових укриттів для населення. Були прийняті декілька важливих рішень.

Заклади торгівлі та ресторанного  господарства повинні на вхідних дверях розмістити інформаційні повідомлення про найближчі укриття для населення.

Власники площ, які знаходяться у торгових приміщеннях і можуть бути використані як укриття — зобов’язані забезпечити загальний доступ мешканців.

Заклади культури, спорту, освіти повинні провести інвентаризацію приміщень для облаштування додаткових укриттів, які можуть бути використані як сховища для населення.

 

Виключення — медичні заклади та садочки

Багато тернополян наголошують, що людей не пускають у сховища лікарень, поліклінік та дитячих садочків.

Тут відповідь проста. Відповідно до норм з надзвичайних ситуацій, сховища, які розміщені у міських лікувальних закладах (поліклініках, лікарнях), призначені лише для медперсоналу і хворих, які перебувають у медзакладі. А укриття у дитячих садочках —  виключно для евакуації дітей під час відвідування закладу дошкільної освіти. Такі сховища розраховані лише на визначену кількість людей. Але це не означає, що відвідувачів мають просто вигнати з лікарні чи садочка. Керівництво має проінформувати їх про адресу найближчого іншого укриття.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

keyboard_arrow_up