Степан Барна: Ходжу без охорони і це вважаю найбільшим своїм здобутком (прес-служба)

Степан Барна: Ходжу без охорони і це вважаю найбільшим своїм здобутком (прес-служба)

Нові дороги, робочі місця, футбольні поля... У 2018 році у Тернопільській обалсті зроблено немало. Голова ТОДА Степан Барна у відвертій розмові поділився своїми думками щодо пріоритетних напрямків роботи у наступному році та окреслив основні досягнення у поточному.

– Які сфери будуть пріоритетними у 2019-ому і чому?

– Основне – це питання державного значення – пріоритет безпеки. Багато років ми говорили про проблемні питання, пов’язані з розвитком народного господарства, з розвитком країни, політичним курсом, але, на жаль, не говорили про безпеку. Тож кроки, що здійснюються тепер Президентом України Петром Порошенком, Кабінетом Міністрів України, визначають концептуальні засади. А це означає: бізнес починає розвиватися там, де люди почуваються комфортно. Треба розуміти, що Тернопільська область не є на передовій і ми також не є прилеглою областю до кордону з Росією. Тому маємо скористатися ситуацією, яка нам дає можливість сьогодні працювати в напрямку залучення інвестицій, капітальних вкладень та створення нових робочих місць.

– А як із розвитком дорожньої інфраструктури? Скільки коштів у новому році область отримає на відновлення як головних магістралей, так і місцевих доріг?

– Без сумніву, ми будемо працювати в цьому напрямі. Капітальні вкладення у 2019-ому в розрізі доріг місцевого значення складатимуть майже 390 мільйонів гривень і ми вже формуємо перелік доріг, які ремонтуватимуть в розрізі кожного району. Щонайменше два мільярди гривень спрямуємо також на продовження будівництва дороги Тернопіль-Кременець і початок будівництва дороги Тернопіль-Чортків-Заліщики-Чернівці та Тернопіль-Бучач.

– У 2018-ому область отримала 220 млн. грн. на реалізацію проекту «Сільська медицина»? Як працюватимете для того, щоб медичні послуги у селах були якісними та доступними?

– Завдяки ініціативі Президента України, за ці кошти ми плануємо збудувати 19 нових амбулаторій, здійснити переоснащення майже 130 амбулаторій і придбати близько 130 автомобілів для сімейних лікарів у сільській місцевості. Щодо організації інших інфраструктурних проектів, на них буде спрямовано: по фонду регіонального розвитку – 200 мільйонів гривень, планується також залучення коштів соціально-економічного розвитку в межах 100 мільйонів гривень. Це кошти, які залучаються в регіон у співпраці з народними депутатами України.

– Активно цього року будували й футбольні поля зі штучним покриттям…

– За підсумками 2018 року, нам вдалося побудувати 19 футбольних полів зі штучним покриттям на умовах співфінансування 50% з державного бюджету та 50% з місцевого. У наступному році плануємо зробити не менше. Тож, одним з пріоритетів буде також розвиток спорту. Вважаю, що нам треба вкладати сьогодні кошти в здоров’я, а не в лікувальні заклади. Зрозуміло, що все це має відбуватися в контексті реалізації державних реформ.

– Особливо актуальною є реформа децентралізації, яку почали впроваджувати у 2015 році. Що уже вдалося зробити за ці роки і які здобутки є найвагомішими?

– На цей момент 48% території і 57% жителів області охоплено громадами. Якщо аналізувати в розрізі залучення капітальних вкладень, то впродовж останніх трьох років в розвиток інфраструктури ОТГ нам вдалося залучити 400 мільйонів гривень. З точки зору показників, то якщо у 2014 році ми стартували по загальному фонду всіх рівнів бюджетів з 1,1 мільярда гривень, 2018-ий ми завершимо з 3,9-4 млрд. грн. На наступний рік моя позиція – загальний фонд має бути не менше 5 мільярдів гривень.

– А як змінилася в області середня зарплата?

– Для нас пріоритет – це створення нових робочих місць. Цей рік у цьому плані був комфортний, тому що було створено майже 7,5 тисяч нових робочих місць. Вперше ми показали позитивну динаміку щодо збільшення кількості реєстрації суб’єктів господарювання. Умовно кажучи, якщо суб’єктів господарювання у 2015 році було більше трьох тисяч, то в 2017 – понад 5 060. Цього року очікуємо в межах 5 300. Це відповідно позитивний баланс по підприємствах, які реєструються за підсумками року в області. Це є найкращим показником в оцінці роботи всіх без винятків органів державної влади на місцях.

– Яку мрію хотіли б реалізувати наступного року?

– Мрій багато. Ми реалісти. Спільними зусиллями зробимо багато.

– Ви вважаєте, що маєте таку команду і маєте на кого опиратися, щоб зробити те, що не вдалося раніше?

– Невже ви думаєте, що я ідеаліст? Я став абсолютно прагматичною людиною. Прагматичність полягає не в тому, що у мене є бажання збільшити свої можливості чи статки. Я себе комфортно почуваю в тих умовах, в яких я є. Я відчуваю комфорт від того, що йду по землі, ніхто в мене не кидає каменем і кожному маю що відповісти. Тому ходжу без охорони і це вважаю найбільшим своїм здобутком. Що стосується життя – і далі планую жити в Тернопільській області. Може щось і зміниться, але з точки зору світоглядних позицій – ні. Я відстоював і буду відстоювати позицію Тернопільської області.

– Що побажаєте нашим краянам напередодні Нового року?

– Бажаю віри! Віри в себе і віри в майбутнє України!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Іван

    та ніхто не хоче руки марати об це лайно, тому і ходить без охорони
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up