Є ті, хто досі слухають російські пісні. Як змінилось ставлення тернополян до музики під час війни?

Є ті, хто досі слухають російські пісні. Як змінилось ставлення тернополян до музики під час війни?
  • З осені 2022 року в Україні набув чинності закон про обмеження російської музики у публічному просторі. Під забороною опинились фонограми та кліпи  співаків із російським громадянством. Їх не можна слухати чи співати на вулиці, вмикати з колонок тощо.
  • Журналістка «20 хвилин» дізналась, яка ситуація із новими обмеженнями у Тернополі станом на лютий 2023 року.
  • Як у час війни змінилося ставлення містян до російських пісень? Чи багато людей досі їх слухають? Як діяти, коли чуєш таку музику у закладі чи на вулиці, куди скаржитись і яка відповідальність за це передбачена?

Верховна Рада України 19 червня 2022 року прийняла «Закон про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки національного музичного продукту та обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора» (або проект № 7273-д), яким заборонила російську музику в медіа і громадському просторі. 20 червня його направили на узгодження Президента Володимира Зеленського. Закон був підписаний очільником держави ще 5 липня, можновладці оголосили, що він набуде чинності через три місяці з дати опублікування. Це трапилось у жовтні. Тобто, пісні російських виконавців заборонені в Україні вже п’ятий місяць. Про обмеження, закладені у Законі, і яка відповідальність чекає за їх порушення, далі у матеріалі.

Чи слухають російську музику тернополяни?

Спершу про інше. Ні для кого не секрет, що до повномасштабної війни у плейлисті багатьох українців була (а іноді й домінувала) російська музика. Вона лунала в навушниках, у громадському транспорті, закладах харчування, караоке. Не помітити авто, звідки на повну гучність звучали трендові треки російських артистів, теж було важко. Ситуація змінилась після 24 лютого…

Ми вирішили запустити опитування у соцмережах і попросили аудиторію відповісти на одне запитання: «Як змінилося ваше ставлення до російської та російськомовної музики, а також російських виконавців, після початку повномасштабного вторгнення?». Тернополяни активно долучились до голосування, адже тема актуальна. Чимало людей в коментарях навіть обурювались.

Відео дня

Отож, станом на 30 січня у телеграм-каналі «20 хвилин» участь в опитуванні взяли 296 осіб, а у Viber-спільноті – 360. Підсумовуючи результати, всього свій голос у дописі залишили 656 містян. За варіант «Не слухав/ла російських виконавців і зараз не слухаю» проголосували 430 опитуваних, а це майже 66%. Дехто з респондентів слухає композиції лише тих співаків, які офіційно висловились проти війни. Таку позицію висловили 125 респондентів, тобто 19%. Слухали російські пісні раніше та продовжують це робити зараз, бо музика поза політикою і війною (ця теза досі поширена серед частини українців – прим.), 33 особи або 5% опитаних. За варіант «Інше» проголосували 68 людей (10%). 

А ви як гадаєте – чи доречно у час війни досі слухати російську музику! Напишіть у коментарях під матеріалом!

Переважно містяни вкрай негативно налаштовані як до російської музики та виконавців, так і до російськомовних співаків і пісень. У багатьох виникла справжня відраза і ненависть до будь-якого контенту з країни-вбивці. Це стосується не лише пісень, але й фільмів російського виробництва та кінострічок з російською озвучкою. Люди пишуть, що умисне ігнорують російську мову, якщо чують.

@Nancy_Callahan пише: «Ті, хто слухає музику з боліт. Увімкніть крики з Дніпра і подумайте ще раз, чи варто слухати. Музика, культура, релігія, мова – все важливо. «Какая разніца» ідуть за кораблем».

Оля Рогів додає: «Зовсім не слухаю російської музики, і мова російська , яка ніколи не звучала на вулицях нашого міста, зараз дуже разить вухо. Дивно це все, бо коли їдеш у країни Європи – вчиш мову країни, у якій перебуваєш, а нам у наших містах і далі нав'язують мову окупантів і ще звинувачують нас в небажанні відповідати, або ж навіть підтримувати розмову рос...кою. Наша державна мова українська, ми нація України і не зобов’язані розуміти російську, не те, щоб нею спілкуватись. Це мова чужинців, а тепер ще й окупантів, вбивць, насильників і ворогів. Крапка!».

Катерина Мердак коментує: «Не дивлюсь, не слухаю, навіть фільми з російською озвучкою!».

Олександр Лисенко каже: «Ставлення до роzzійської музики і роzzійських виконавців було поганим (якщо не сказати ще влучніше) навіть до повномасштабної агресії. Таке ж ставлення і роzzійськомовних українських виконавців. Повний ігнор і canceling (виключення – прим.)!

@l_morozova49 обурюється: «Не розумію тих, хто вважає музику поза політики. Багато російських співаків підтримують путіна, вбивство і знищення України. І після цього «музика поза політикою»?»

Деякі тернополяни написали, що раніше російську музику слухали, але тепер, у час війни, припинили. Наприклад Тарас Гуменюк висловився так: «До повномасштабної війни я слухав виконавців, які не підтримали владу росії. Наприклад, групу ДДТ із солістом Юрієм Шевчуком. Він часто був проти політики. Але тепер я перестав слухати цю музику! Відраза до усього російського».

Mia Vikluk пригадує: «Не слухаю зовсім і дуже соромно, що раніше слухала...  А ті, хто до цих пір слухає, мене просто дивують... Чи до них може дійде, коли ракета на голову впаде? Хто знає…».

@Людмила Бородуліна пише: «Слухала, а зараз навіть мову російську чути не хочу».

@Наталія Михайлівна залишила під опитуванням у Телеграмі такий коментар: «Раніше слухала різне, типу інтернаціональне. Зараз –слухаю лише українське. Та й то сьогодні не до музики…».

Також велика кількість коментарів була про те, що жителі міста перейшли на українську музику.

Галя Чернявська: «Всі російські пісні видалила, тепер слухаю тільки українські!»

Оля Филима: «Тільки наші українські пісні! Російської музики не слухаю…»

Іванна Маліцька: «Не слухаю російську музику, стараюся виключати, як чую! Тепер лише українська».

Яка музика сьогодні у ТОП-50?

Сайт Apple Music щодня формує новий список музичних композицій, найпопулярніших в Україні на даний момент. Аби подивитись, чи серед них досі є пісні російських виконавців, наша журналістка 31 січня 2023 року промоніторила перші ТОП-50 позицій. Відразу помітно, що українці здебільшого слухають вітчизняних співаків. Це відомі в нашій державі артисти: DOROFEEVA (сценічний псевдонім Наді Дорофєєвої), Артем Пивоваров, переможці Євробачення реп-гурт Kalush, нинішні представники від України на  пісенному конкурсі – дует TVORCHI, співачка KOLA.

Також за кількістю прослуховувань наразі лідирують менш знані українські співаки й співачки, як от: Parfeniuk (Ілля Парфенюк), Wellboy (Антон Вельбой), SadSvit (Богдан Розвадовський), «Структура Щастя» (Ліза Углач), YAKTAK (Ярослав Карпук), Skofka (Володимир Самолюк), ENLEO (Нікіта Леонтьєв) тощо. Всі пісні виконані національною мовою, ба більше – містять патріотичні або етнічні мотиви, піднімають бойовий настрій. Поширена музика, у якій мінімум слів, проте максимум бітів.

У «п’ятдесятці» треків, які найчастіше звучать у навушниках українців, чимало зарубіжних композицій. Це пісні Майлі Сайрус, Сема Сміта, Леді Гаги, Емінема, Тома Оделла, Kanye West, The Weeknd й інших.

Але є й протилежна сторона медалі. Через майже рік повномасштабної війни росії проти України, коли окупанти заледве не щодня обстрілюють наші мирні міста ракетами й намагаються занурити домівки у суцільну темряву, у ТОП-50 найпопулярніших пісень ми зустрічаємо аж 8 музичних композицій, автори яких є громадянами російської федерації. Зокрема, на десятому місці опинилась INSTASAMKA з треком «За деньги да». А ще одна її пісня «КАК MOMMY» знаходиться на 40-му місці. За інформацією сервісу https://theylovewar.com/ (нагадаємо, в Україні створили сайт, на якому зібрали кілька сотень артистів, інфлюєнсерів і політиків, які підтримують російське вторгнення), INSTASAMKA звинувачена в активній «підтримці путінського режиму».

На 11 місці чарту опинилась пісня «Монро» реп-виконавця Slavik Pogosov. Його справжнє ім’я – В’ячеслав Погосов, і хоч даних про його позицію щодо війни немає, достатньо й того, що це російський співак, який родом з республіки Адигея. На 21 місці у «топі» – композиція «Моя Хулиганка» від Xolidayboy (український тіктокер і співак Іван Мінаєв веде творчість російською мовою і теж жодного разу не виступав проти війни), а на 22 місці – пісня під назвою «Орки» від Скруджи (що цікаво, цей андеграундний співак народився у місті Великі Мости на Львівщині, а кар’єру поїхав робити у москву і зараз він учасник лейблу Black Star).

На 29 місці за прослуховуваннями – «Приятная» від Ендшпіля. Він «замовчує дії агресора та реальну ситуацію в Україні». На 42 місці рейтингу стоїть трек Te la pass, записаний Іваном Дорном. Це український виконавець та продюсер, який за інформацією медіа, приміром «Вікна.tv»), записує пісні підтримки Україні і бере участь у благодійних концертах. Та більшість його пісень російською, тож чи правдиве його ставлення проти воєнних дій – стверджувати не можемо. І наостанок на 43 місці пісня «Положение» Скриптоніта, який «мовчки підтримує путінський режим».

Не вся російська музика під забороною 

Проектом № 7273-д на території України повністю та безстроково заборонили публічне виконання і показ фонограм та музичних кліпів, виконаних та/або вироблених співаками, які є або були у будь-який період після 1991 року громадянами росії. Виняток становлять лише ті виконавці, які є або були громадянами України на момент смерті і не мають (чи не мали на той час) російського громадянства.

Під заборону не підпадають пісні, які використовуються: під час трансляції програм іноземних організацій мовлення (крім організацій держави-агресора), у складі фільмів; як технічні елементи звукового ряду телевізійних передач (створених до 20 лютого 2014 року); у випадках, визначених окремими пунктами Закону України «Про авторське право та суміжні права». Також досі можна слухати музичний контент співаків та співачок, яких включили до Переліку музичних виконавців (співаків) держави-агресора, які засуджують агресію проти України. До нього входять лише ті громадяни росії, які подали заяву і декларацію на підтримку суверенітету й територіальної цілісності України, а ще закликали російську федерацію негайно припинити агресію. Процес включення артистів до Переліку контролює СБУ. Іншими словами, у нас сформували «чорні» і «білі» списки музикантів з росії. У чорний потрапляють всі артисти рф. У білий можна перейти, підписавши вищезгадану заяву.

Якщо перечитати новий Закон, стає очевидним, що чимало його положень потребують уточнень і доопрацювання. Наприклад, чому слухати російську музику з колонок заборонено, але такі пісні досі існують на усіх стрімінгових сервісах України? Яка відповідальність очікує на порушників Закону? За відповідями на ці запитання журналісти з онлайн-медіа «Слух» звернулись до Олександра Санченка — співавтора законопроєкту, голови підкомітету музичних індустрій та президента «Всеукраїнської асоціації музичних подій»Ключові моменти з їхнього матеріалу подаємо.

1. Заборонили публічне виконання російської музики. Що це означає?

– У законі є обмежувальна норма про публічне виконання, під цю категорію підпадає виконання на вулиці та програвання музики з колонок (тобто цього робити не можна – прим.)

2. Чи будуть штрафувати за російську музику в громадському місці?

– Наразі відповідальності за це порушення не прописані, для цього потрібен ще один закон. Але поліцейські можуть вимагати припинити вчинення правопорушення, або свідомі громадяни можуть апелювати до порушників.

3. Від українців закриють контент російських артистів на Apple Music, Spotify, YouTube тощо?

– Пряма мова Олександра Санченка: «На жаль, ми не можемо контролювати ці стримінгові платформи, ми можемо впливати на радіо та телебачення. Проте після набуття чинності закону Мінкульт буде звертатись до адміністрацій таких платформ із проханням закрити такий контент на території України. Закон поширюватиметься на провайдерів програмної послуги, що здійснюють ретрансляцію передач (програм) організацій мовлення держави-агресора».

4. Чи вже сформовані «білий» і «чорний» списки артистів?

– З «чорними списками» (перелік осіб, які створюють загрозу нацбезпеці)  можна ознайомитись за посиланням. Вони були введені раніше. «Білі списки» сформують за результатами розгляду заявок артистів держави-агресора. Вони дадуть цим співакам можливість бути присутніми в українському телерадіопросторі та гастрольних заходах (вже лютий 2023 року, а «білих списків» досі немає).

5. Чи заборонена музика, випущена громадянами СРСР?

– Закон не поширюється на таких громадян, проте їх можна внести до «чорного списку», адже немає положень, які забороняють вносити туди громадян, які на сьогодні уже померли, або є громадянами інших держав. Ключове — створення загрози національній безпеці України.

Що робити, якщо почули російську музику?

Попри заборону, навіть сьогодні у деяких закладах харчування чи на вулиці інколи можна почути російськомовні пісні. Що робити у таких випадках і куди скаржитись – ми запитали у тернопільської юристки Тетяни Дракохруст.

Жінка наголошує – відповідно до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який набув чинності 16 січня 2021 року, абсолютно вся сфера обслуговування зобов’язана перейти на державну мову, себто українську. Це стосується не лише спілкування з клієнтами, але й музики у закладах. А з 16 липня 2022 року набули чинності зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Ними запровадили адміністративну відповідальність за всі порушення закону — набрав чинності підпункт 1 пункту 7 розділу «Прикінцеві та перехідні положення». Саме цей підпункт вніс зміни у Кодекс України про адмінправопорушення. Вони, за словами Тетяни Дракохруст, передбачають можливість накладати штраф не лише на окремі заклади, як досі, але й на: посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування; керівників та працівників підприємств, установ та організацій усіх форм власності; інших фізичних осіб, які порушуватимуть закон.

Тих, хто ігнорує закон про мову, очікуватимуть штрафи: від 3400 до 8500 гривень, якщо порушення вчинено вперше, за повторне — від 8500 до 11900 гривень. Такий штраф має право накладати уповноважений із захисту державної мови. Його представники зможуть складати адміністративні протоколи, а мовний омбудсмен розглядатиме їх і виноситиме постанови, які передбачають або попередження, або штрафи.

 – То що робити, якщо тебе обслуговують російською чи звучить музика на російській мові у закладі? Варто тримати свою позицію та діяти послідовно.  Спочатку необхідно звернутись до працівника, який не виконує норми мовного закону. Якщо ж він не виконав прохання, тоді звертайтесь до керівництва закладу, магазину тощо. Далі слід вчасно зафіксувати докази відмови надавати послуги українською чи вимикати російську пісню за допомогою фільмування чи диктофону. Опісля напишіть звернення до мовного омбудсмена і очікуйте результату, – каже юристка.

Яким чином можна звернутись до омбудсмена? Для цього треба зробити лише кілька кроків:

  • Зафіксувати факт відмови спілкуватися українською мово. (або вимикати російську музики) через відео- чи аудіофіксацію, або мати письмове підтвердження очевидців;
  • Записати дані закладу: географічна локація, контакти та назва;
  • Створити звернення (письмове чи електронне) не пізніше, ніж за 6 місяців після інциденту. Щоб його подати, слід  заповнити електронну форму за лінком: http://surl.li/ernft, або надіслати інформацію про порушення на електронну скриньку: [email protected].

А чи можуть жителі Тернополя, які випадково почули російську музику в публічному місці, звернутись до поліції? Чи передбачена кримінальна відповідальність для порушників Закону – чи то власників закладу, де звучали пісні російських артистів, чи  людей, які слухали їх на вулиці? Ми запитали у речниці Патрульної поліції в Тернопільській області Катерини Метельської. 

 – Патрульна поліція реагує на всі звернення тернополян, які почули у громадських місцях російську музику. Однак, через те, що Законом не передбачено відповідальності за відтворення такої музики у громадських місцях, патрульні не можуть притягнути порушників до відповідальності чи скласти на них адмінпротокол. Аналогічно, немає затвердженої постанови на рівні міської ради. Тому патрульні можуть виключно прийняти звернення від особи, яка поскаржилась, і провести роз’яснювальну роботу з власниками закладів чи людьми, які ввімкнули російські пісні, – каже Катерина Метельська.

Отож, через те, що питання покарання за російську музику в публічному місці не врегульоване на законодавчому рівні, поліція, на жаль, не може притягувати порушників Закону до відповідальності. Тому залишається сподіватись на громадську порядність і те, що після злочинів, які країна-агресор здійснила в Україні, її артисти вже не мають місця у «завантаженнях» та плейлистах тернополян.

Опитування

Як змінилося ваше ставлення до російської та російськомовної музики, а також російських виконавців, після початку повномасштабного вторгнення?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Дары Моря Икорка

    Скруджі давно в Україні мешкає і з 2019 року не є учасником Блек Стар, ви хоч інформацію вивчіть нормально
  • Читач75

    Слухав, і буду слухати, а ви кончені свинойоби не кукурікайте.

    Polina Daineha reply Читач75

    Як так хочете послухати російську музику, то відправляйтеся на болота
  • David Starr

    Слухайте AC/DC і не морочте собі голову )
  • Volodimira Zajac

    Неслухаю музику взагалі тільки новини а москальске ненавижу

keyboard_arrow_up