«Буде клімат, як на Півдні України»: на Тернопільщині міліють річки та зменшується запас прісної води

«Буде клімат, як на Півдні України»: на Тернопільщині міліють річки та зменшується запас прісної води
  • Зниження рівня води фіксують екологи по всій Україні і на Тернопільщині. Малі водойми вже починають пересихати, а підприємства досі неконтрольовано використовують воду.
  • Що є причиною маловоддя та які заходи допоможуть це зупинити? Відповіді на ці питання шукали "20 хвилин".

Незважаючи на те, що ми зараз всі перебуваємо на карантині, глобальні проблеми від нас нікуди не поділися. За місяць-два всі зможуть спостерігати суттєве зменшення кількості водних ресурсів: висихають малі водойми та річки, а також зменшується площа підземних вод, ─ каже еколог Леонід Бицюра.  ─ За останні десятиліття такого ще не було. 

Водойми пересихають, а їх ще й забруднюють

Пан Леонід вважає, що іще одним фактором зміни кількості водних ресурсів є маловоддя, яке спричинили декілька факторів:  зміна кліматичних умов, адже останні нормальні зимові опади були ще у 2013 році, неконтрольований процес витрачання води в сфері виробництва сільськогосподарської продукції та відсутність очисних споруд практично у всіх районних центрах України.  Інша проблема – це те, що ніхто не контролює санітарні та водозахиснисні зони, а також узбережжя русел річок.

Відео дня

─ Якщо говорити саме про Тернопіль, то річка Серет – одна з головних водних артерій міста, дуже забруднена з боку громад та сіл, які знаходяться вище за течією річки. Потрібно, перш за все, домовитися, яким чином ми проведемо регулювання рівня води в Сереті, а для цього скоординуватися з іншими громадами, ─ повідомляє Леонід Бицюра. ─ Також необхідно оглянути стан берегової лінії річки і провести виховну роботу з тими громадами та селами, які неконтрольовано забруднюють водойму. Так, якщо говорити про Тернопільський став, то попередні дослідження показали, що біологічне забруднення у нас вже відбувається на ділянці, коли Серет потрапляє у став.

Леонід Бицюра повідомляє, що Україна за рівнем забезпеченості прісною водою знаходиться в «червоній зоні» у Європі, тобто постачання прісної води незадовільне. Існують навіть прогнози, що за певний період Україна буде імпортувати воду.

На Тернопільщині вже є річка, яка може скоро зникнути

Еколог Орест Сінгалевич розповів, що останнім часом дійсно вчені спостерігають зниження рівня води в басейнах річок Дністер та Дніпро.

─ Нам довелося вжити обмежувальних заходів, наприклад, заборонити спуски води у водоймах області в літній та весняний період. Ми запропонували також сектору державного агентства водних ресурсів у Тернопільській області зупинити режим роботи водних об’єктів, якими передбачено спуски води у літньо-весняний період, ─ каже еколог.

Орест Сінгалевич пояснив, що є речі, на які людина може вплинути, наприклад, процеси водокористування, а є речі, на які людина вплинути не може – обміління та зникнення малих річок. Найяскравішим прикладом слугує обміління річки Довжанка, що протікає в межах Тернопільського та Зборівського районів. Річка зникає через відсутність опадів.

Як охороняють водні ресурси на Тернопільщині?

30 квітня регіональна комісія з питань ТЕБ та НС при Тернопільській ОДА розглянула питання щодо використання водних ресурсів та встановлення оптимальних режимів роботи водних об’єктів в умовах низької водності.

У результаті комісія прийняла низку рішень:

терміново ліквідувати сміттєзвалища в прибережних зонах річок;

забезпечити контроль наповнення водосховищ і ставків загального водокористування;

посилити контроль за створенням водоохоронних зон і прибережних захисних смуг тощо.

Про ці та інші рішення регіональний офіс водних ресурсів у Тернопільській області повідомив на своїй сторінці у Facebook.

 Екологи закликають тернополян та жителів області економити кожен літр води. Пам'ятайте, що в умовах маловодності важливо зберігати річки чистими. Якщо водні ресурси використовувати нераціонально, то цілком можливо, що на Тернопільщині буде клімат, як на Півдні України, кажуть експерти.

А ви економите воду, чи вважаєте, що її вистачить ще надовго? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Галина Древніцька

    Я економлю воду, але в нас на Бережанщині вода , як прориває труба, то може по три тижні витікати  і нікому немає до цього справи. І людям також.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera 19:00 По 15 років тюрми присудили трьом депутатам держдуми Від читача 13:58 На платформі Мегого вийшов короткометражний фільм Віталія Кікотя «Сумні портрети». 18:15 На «Дружбі» ремонтують аварійні сходи: що змінилося? 17:33 Як в Україні буде відбуватись мобілізація ув'язнених. Пояснює юрист 16:50 Неймовірні магнолії та сакури розквіли в Кременецькому ботанічному саду. Як туди дістатись photo_camera 16:10 У Тернополі засудили екскерівника податкової та його сина, які вимагали 40 тисяч доларів неіснуючого боргу 15:35 В Україні презентували законопроект про відбудову та відновлення 14:53 Видання «20 хвилин» на мапі рекомендованих медіа в Україні. Читайте лише перевірені факти! photo_camera 14:30 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:17 На Тернопільщині — штормове попередження 13:45 У Тернополі виділили майже 2,6 млн гривень на техніку для школярів 13:08 У Тернополі зустріли колону «На щиті» із полеглим Героєм Василем Друзюком (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 12:40 У Тернополі пенсіонерка травмувалась в маршрутці, коли водій раптово пригальмував 12:05 Суддю не каратимуть за перевищення швидкості, а тернопільського поліцейського, який його зупинив — звільнили 11:25 У Тернополі водійка на LEXUS в'їхала у перешкоду прямо перед відділком поліції. Була напідпитку 10:50 У Ланівцях зустрічатимуть кортеж «На Щиті»: загинув Герой Василь Друзюк 10:10 В Україні прогнозують зростання зарплат. Кому на нього розраховувати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up