Чи є привиди у старому будинку «колійовців» біля Шостого магазину? Перевірили, що всередині (ФОТО)

Чи є привиди у старому будинку «колійовців» біля Шостого магазину? Перевірили, що всередині (ФОТО)
  • Колоритний будинок на вулиці вояків дивізії «Галичина» окутаний історіями та здогадками про його використання. Деякі тернополяни з упевненістю кажуть, що там живуть привиди, хоча мало хто бував всередині.

  • Нам  вдалося туди потрапити та поспілкувалися з працівником залізниці про те, чи дійсно в ньому є щось містичне і як використовують будівлю зараз.

Будинок «колійовців», тобто працівників, які перевіряють залізничні колії та переводять їх стрілки, розташований в кількох десятках метрів від кільця поблизу магазину №6. Старий, з розбитими вікнами, по його стінах вже давно плетуться рослини аж до самого даху. 

Що всередині будинку

На перший з чотирьох поверхів потрапити неможливо, вікна хоч і розбиті, однак за ними знаходяться металеві ґрати. З вікна лише видно, що всередині давно ніхто не бував, і тим паче не прибирав. На землі – дерев’яні ящики з металевим брухтом, а біля обдертої стіни – старий умивальник. 

Відео дня

До дверей на перший поверх ведуть сходи, однак потрапити до них не можна, адже прохід обгородили огорожею і замурували цегляною стіною у людський зріст.  Та й по непритоптаному снігу видно, що сюди давно ніхто не йде.

А на третій та четвертий поверхи дістатися можна від залізничних колій по металевому мосту, та викладених на ньому старих дерев’яних дошках.

Одразу перед входом – зачинені двері до третього поверху, справа сходи, що ведуть на четвертий поверх, там так само двері на замку. 

На щастя, біля будинку «колійовців» ми зустріли одного з працівників залізниці на ім’я Ігор. Розповідаємо йому, що про цю будівлю ходять різні чутки, однак мало хто бував всередині, аби перевірити. 

Той тільки засміявся і сказав, що привидів у старій будівлі точно нема. Принаймні, за чотири роки поки він працює на залізниці, у цьому будинку він їх ще не зустрічав, та й його колеги також.

Просимо його увійти та подивитися як все облаштовано зсередини. Ігор погоджується, хоча пояснює, що потрапити ми зможемо тільки на третій поверх, бо четвертий давно ніхто не використовує, та й ключів до нього працівник не має.

Для чого використовували та використовують будинок

Третій поверх будівлі залізничники використовують як майстерню.

– Ми працівники служби, що перевіряє залізничні колії. От для інструментів, деяких деталей і застосовуємо будівлю, – каже Ігор.

Всередині дійсно дуже багато ключів та різноманітних інструментів і деталей, назви яких знають, напевно, тільки працівники залізниці.

Передує невеликому приміщенню майстерні ще менше, що використовують як «каптерку». Тут знаходиться різноманітна документація, кухонне приладдя. Тут же працівники і відпочивають.

Пан Ігор розповів, що споруду будували ще німці, і слугувала вона для різних цілей. Що відомо точно, раніше в ній перебували працівники, які перемикали стрілки колій, а сама будівля слугувала диспетчерською. 

– Раніше стрілки колій переводили вручну на місці їх встановлення. Потім ними керували дистанційно, з допомогою стальних дротів, що були протягнуті від стрілки до диспетчерської. Саме таку роль виконував цей будинок. А зараз все можна робити однією кнопкою, – каже співрозмовник і додає. – Наскільки знаю, то на четвертому поверсі раніше знаходилися радисти, але більше про це мені нічого не відомо.

Старші тернополяни також розповідають, раніше будівлю використовували для іншого призначення. Це була перша поштова станція. Коли їхав поїзд, від будівлі до нього несли пошту та закидали на ходу.

А зараз в будинку використовують тільки один поверх. Решта – закриті. Незвичність і краса споруди й надалі продовжує притягувати фотографів. Щоправда, привида вони навряд чи зможуть сфотографувати. Та й навряд вони тут є, легенда про їх існування виникла через незвичний вигляд будинку.юудинок

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • ярослав заблоцкий

    Цей будинок поставили ще за час1в бабки  Австро -Угорщини.
  • Віктор Лилик

    Око лягло!
  • Iгор Внук

    Це наша історія
  • Анатолій Ковальський

    Як страшно зробили заголовок, я чуть не надзюрив у штанці🤣🤣🤣🤣🤣

keyboard_arrow_up