Чи відновили роботу кафе, магазини та перукарні Тернополя? Ми перевірили (РЕПОРТАЖ)

Чи відновили роботу кафе, магазини та перукарні Тернополя? Ми перевірили (РЕПОРТАЖ)
  • Представники влади центральних та західних областей закликають жителів виходити на роботу. 

  • У мирному та спокійному Тернополі свою роботу запрацювали низка закладів, щоправда, з певними змінами.

  • Як відновлює роботу малий та середній бізнес нашого міста, читайте у нашому матеріалі.

15 та 16 березня журналісти «20 хвилин» пройшлися вулицями Тернополя та перевірили, чи оговтався місцевий бізнес від війни і як наразі функціонують заклади.

Магазини працюють без дефіциту

— Ми відновили свою роботу 10 березня. Змінили графік роботи. Раніше працювали з 10 до 20 години, а у вихідні з 10 до 19, то тепер з 11 до 16 години, — каже продавчиня магазину дитячого одягу  Nashi Ditu У ТЦ «Орнава» на ім’я Діана. — Від попередньої кількості клієнтів лишилося 15 відсотків. Щодо цін, то вони не змінилися, попри зростання долара. Вибір великий, тому що товар ми замовляємо наперед. Наприклад, з січня, отримали весняний одяг, з лютого — літній.

Відео дня

Деякі салони краси також відновили роботу. У торговому центрі працівниця салону краси DVS розповіла, що великих змін у роботі не відбулося, хіба що змінили графік.

— Працюємо в умовах воєнного часу, тому і такий графік роботи — 0 9 до 17 години. Щодо кількості клієнтів, то нічого не змінилося. Це пов’язано з тим, що в Тернопіль прибули багато біженців. Тому записуються до нас на стрижки, манікюри тощо, — каже вона. — Ціни ми також не змінювали. 

Чи зросли ціни в зоомагазинах та на ринку

Зоомагазини також працюють. Продавці кажуть, що, окрім режиму роботи, змінилася і кількість клієнтів.

— Покупців більше, це переважно переселенці, — каже продавець зоомагазину навпроти ТЦ «Орнава». — Ціни змінилися, у більшу сторону, майже на все. Закінчилися і деякі корми для тварин, та коли їх підвезуть, ми поки не знаємо.

Ринок також продовжує продавати, хоча на ряд продуктів ціни змінюються ледь щодня.

Так, у порівнянні з 15 березня, вже наступного вартість кілограма бананів зросла з 50 до 60 гривень на одній з торгових точок. 

— Ну це ж не від мене залежить, — відповів продавець.

У центральній частині міста продовжують працювати тільки деякі обмінники валют з курсом долара від 31 до 32 гривень, як і на масиві «Дружба».

У яких закладах покупців стало більше

У магазинах з дитячими іграшками нам розповіли, що клієнтів стало більше. Пов’язують це, перш за все з переселенцями, які приїхали з дітьми. 

У магазинах, де продають побутову хімію та косметичні засоби розповідають, що від початку війни особливо зріс попит саме на побутову хімію.

— Люди з інших регіонів, коли приїжджають у Тернопіль, шукають засоби, аби прибрати у квартирі, облаштувати її для себе. Також багато спочатку купували товари для особистої гігієни, підгузки, туалетний папір тощо, — каже керуюча одного з магазинів побутової хімії та косметики Софія. — Зрозуміло, що клієнтів з інших областей стало більше. 

Щодо кав’ярень, МАФів, кафе та ресторанів, то у центральній частині міста з кожним днем все більше з них відновлюють роботу.

— Ми бачимо, що у Тернополі з’явилося багато нових людей. Стараємося працювати в тій ситуації, що зараз є і підтримувати економіку, — каже власник мережі кав’ярень «Скаварідка» Назар Андрушко. — Не можемо сказати, чи стало клієнтів більше, адже наразі і працюємо інакше, відповідно до умов воєнного часу доти, доки звечоріє, та й коли є сигнал повітряної тривоги в місті, ми також не обслуговуємо відвідувачів. Тому в цьому плані все досить відносно.

В кафе "Лампа" офіціантка на ім’я Олена розповіла нам, що відвідувачів не стало менше, а навіть навпаки.

— Ми не припиняли свою роботу, — каже офіціантка Олена. — Людей багато, особливо в обідню пору. Дуже багато відвідувачів із областей, де ведуться бойові дії. Шість з восьми столиків зайняті саме ними.

А деякі заклади продовжують працювати не тільки як заклади харчування, але і як тимчасовий притулок для біженців. Наприклад, заклад «Три Миколи».

— Коли розпочалася війна, приймали в закладі 70 та більше переселенців, розміщували їх. — каже власник сімейної ресторації «Три Миколи» Микола Дерецький. — Селили цілі сім’ї з дітьми і продовжували працювати як заклад харчування. А нещодавно для переселенців викупили продуктовий магазин поблизу і тепер їх розміщуємо у ньому, якщо не лишається місця у закладі. З понеділка у нас стало більше відвідувачів. Наразі ми працюємо у звичному режимі і готові приймати нових гостей у нашому закладі.

Ще один позитив — у місті відновлюють роботу книгарні. 

— Так, ми працюємо. Покупців у нас стало більше, люди більше цікавляться книгами, — говорить консультантка книгарні «Є» Ольга.

Отож, як бачимо, Тернопіль поволі оговтується від війни. Малий та середній бізнес поволі пристосовується до роботи під час воєнного стану. Більшість продавців, з якими ми поспілкувалися, зізналися, досить тяжко працювати, коли щохвилини може зазвучати сирена, але вони виконують свою роботу, тому що місто повинно жити.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ліля Козачук

    Скоро люди не зможуть хліба купити не то що піти в перукарню чи салон краси.  Спускайтеся в реальність

    Ксюша Федів reply Ліля Козачук

    Ліля Козачук сьогодні  стригла дитину,то місця не має 5 майстрів працює.
    Манікюр 3 майстра всі зайняті.
    А що найбільше здивувало,що мужчини робили в такий тяжкий час педикюр.
    Я чуть не впала😂😂

keyboard_arrow_up