Де у Тернополі замовити продукти через смартфон та чи не влетить це у копієчку? «20 хвилин» дізнались

Де у Тернополі замовити продукти через смартфон та чи не влетить це у копієчку? «20 хвилин» дізнались
  • Через війну український ринок фудтех-стартапів, які займаються доставкою продуктів та їжі, зазнав значних змін. Окремі компанії взяли паузу у бізнесі, деякі працюють, але обмежено й не в усіх містах країни.
  • Які відомі сервіси з доставки продуктів та готових страв наразі діють у Тернополі, а які призупинили роботу? Скільки в середньому коштує замовити «їжу в телефоні»? Що можна придбати онлайн та чи є певні обмеження? Про все читайте у матеріалі.

Ринок доставки продуктів харчування та їжі в Україні в нашій державі шалено   розвивався під час активної фази пандемії коронавірусу. Діяли різні карантинні обмеження, замовити страви дистанційно можна в кілька кліків, це економило час та сили, відповідно онлайн-сервіси швидко набирали популярність.

Тернопіль – не виняток. Тут окрім локальних компаній з доставки, котрі створені у місті, працювали також всеукраїнські й міжнародні.

Повномасштабне російське вторгнення значно «прорідило» ряди місцевих фудтех-стартапів – вони буквально виживали в нових умовах або тимчасово (чи назавжди) поставили бізнес на паузу. Для розквітлих під час пандемії сервісів найважче стало у березні, коли масово закривались заклади харчування, не було товарів або їх асортимент зменшився. Попри це, зараз ситуація налагодилась.

Відео дня

Ми дізнались нинішню ситуацію з компаніями з доставки продуктів та їжі у Тернополі. Що сервіси пропонують покупцям і які є нюанси? Чи все можна замовити, і чи не влетить це вам у копієчку? Скільки часу чекати на доставку?

Zakaz.ua

Цей міжнародний сервіс доставки продуктів з гіпермаркетів був заснований у 2010 році. На даний момент замовити що-небудь у Тернопіль можна лише з десяти великих роздрібних продуктових мереж: NOVUS, «Ашан», «Пчілка маркет», «Восторг», «Еко Маркет», КОСМОС, «Таврія В», VARUS, «Мега Маркет» та ULTRAMARKET. Ми обирали товари з супермаркету NOVUS.

Оформити онлайн-замовлення на сервісі можна цілодобово. Для отримання замовлення треба вказати номер телефону виключно українських провайдерів зв’язку. При оформленні покупки можна залишити коментар для збирача, як до кожної позиції товару, так і до замовлення в цілому. Також є шанс попросити збирача зателефонувати до вас, коли він пакуватиме продукти.

При отриманні замовлення, згідно із Законом України про права споживачів, можна відмовитись від будь-якого доставленого товару. Не повертаються лише підакцизні товари: алкогольна та тютюнова продукція. На сайті Zakaz.ua зазначено, що товари групи «суперфреш»: кулінарія, свіжі м’ясо, риба, фрукти-овочі, незавакуумовані ковбасні або делікатесні вироби – перевіряються в присутності кур’єра. Їх повернення теж можливе за умови збереження чека.

Залежно від об’єму замовлення та категорій обраних товарів, ваше замовлення упаковують в один чи більше пакетів обраної мережі (їх вартість оплачується окремо). Під час транспортування заморожені та охолоджені продукти везуть у термоящиках. Побутову хімію кладуть окремо від їжі. 

На сервісі є три способи доставки – кур’єром, самовивіз та «Новою Поштою». Ми обрали варіант «кур’єром», і виявилось, що ця послуга наразі у Тернополі недоступна. Доставляють продукти тільки у Києві, Миколаєві та Рівному.

Натомість на Zakaz.ua отримати придбану їжу можна через самовивіз або доставку «Новою Поштою» на 19 тернопільських відділень. Обмежень щодо ваги замовлення немає. Купити можна майже все: фрукти та овочі, «молочку», м’ясо, рибу, птицю, дитяче харчування, напої, бакалію, засоби гігієни, товари для тварин, одяг та взуття, речі для хобі та відпочинку тощо. Є обмеження – «Новою Поштою» не відправляють швидкопсувні продукти, алкоголь і тютюнові вироби. На сайті діє чимало акційних пропозицій та знижок.

Ми взяли набір рандомних продуктів, аби подивитись, скільки вартує доставка. Вона не залежить від номеру й адреси відділення НП, а від маси замовлення й тарифів, встановлених поштою. Ціна доставки до Тернополя стартує від 98 гривень. Вартість може змінитись після збірки товарів, як пише на сайті.

Під час оформлення замовлення є змога обрати зручний для вас час доставки на відділення. Про прибуття замовлення туди вам надішлють СМС-повідомлення. Товари зберігаються у відділенні «Нової Пошти» 5 календарних днів.

Важливо, що ціни та наявність товару в гіпермаркеті здатні змінюватись, тому фактична сума замовлення може відрізнятися, особливо, якщо Ви обрали доставку на майбутній день. При зміні ціни більше, ніж на 5 гривень за одну позицію, чи зміни «вагового» товару більше ніж +/- 200 грамів від вказаної у замовленні маси, збирач інформує про це покупця.

Bolt Food Україна

Це європейська компанія, яка стрімко розвивається не тільки в аспекті доставки продуктів та їжі, а й в інших напрямках. В Тернополі вона, на жаль, поки не працює, ми вводили різні адреси, аби перевірити. Це не пов’язано з війною. Як вказано на офіційній сторінці Bolt Food у Фейсбуці, зараз доставка та самовивіз з улюблених ресторанів і маркетів доступні лише у Києві, Львові, Дніпрі, Одесі, Харкові та Вінниці. Можливо, невдовзі сервіс з’явиться і у нас.

Glovo

Іспанська компанія з доставки їжі та інших покупок діє у більш, ніж двадцяти країнах світу. У жовтні 2018 року вона почала свою роботу на ринку України.

Тернополяни можуть замовити на цьому сервісі кур’єрську доставку їжі з закладів і супермаркетів, речі з магазинів, ліки, косметику та багато іншого.

З Glovo у нашому місті тісно взаємодіє багато ресторанів і кафе. На сайті є багато фільтрів, за якими можна обрати бажану їжу. Час доставки залежить від вашого місця розташування. Ми ввели у пошуковий рядок випадкову адресу «вулиця Руська», кур’єр привезе туди страви за період від 5 до 60 хвилин. Одразу показує вартість доставки, вона коштує 30 гривень.

На сайті компанії подані дані про те, які місцеві заклади харчування наразі не працюють. Вони виділені чорно-білим кольором. Їх усього п’ятнадцять.

Доставка продуктів можлива лише з трьох супермаркетів: АТБ, ОККО та ОККО Alcostope. Вартість – 40 гривень, час – від 15 до 55 хвилин. Є багато акцій. Замовити можна абсолютно всі категорії товарів. В магазині АТБ ми взяли набір продуктів на певну суму, аби перевірити чи співпаде ціна доставки при оформленні замовлення із тією, яка зазначена в умовах.

Вона справді становить 40 гривень і є фіксованою, тобто не залежить від адреси покупця. Можна запланувати доставку на зручний вам день і годину.

Слід пам’ятати, що вартість пакету буде додана до загальної суми замовлення. При купівлі вагових товарів до чека також рахується вартість пакувальних матеріалів. Glovo залишає за собою право в будь-який час змінювати ціни на своєму сайті. Вони вступають у силу одразу після публікації. 

Ціна доставки харчів також може включати чайові для кур’єра та/або місцевого закладу, розмір яких визначається виключно на розсуд замовника. У разі дощу або поганих погодних умов покупець зобов’язується сплатити додатковий збір за послуги кур’єрської доставки.

Rocket

Українська компанія з доставки їжі та продуктів під брендом Rocket за допомогою мобільного застосунку довгий час діяла у Тернополі. Але у зв’язку з війною сервіс ще в березні припинив роботу на всій території держави. Цей проєкт заморожено до моменту, коли знайдеться нове джерело фінансування.

Fozzy Group

Доставку з власних супермаркетів «Сільпо» компанія відновила нещодавно. У Тернополі сервіс повноцінно працює, пропонує клієнтам замовити продукти, піцу, суші і велику кількість готових страв. Ви можете обрати «планову» доставку або скорегувати час приїзду кур’єра.

Вартість доставки фіксована і становить 49 гривень. Вона не залежить від адреси по місту. Ми пробували замовити продукти на вулицю Руську і на Максима Кривоноса, ціна залишалась незмінною. Мінімальна сума для замовлення 300 гривень.

Діє умова, що при купівлі товарів на 1500 гривень, доставка вартує всього 1 гривню. Вага замовлення має бути до 100 кг.

У «Сільпо» використовують мінімум пластику, тому фірмові й одноразові пакети коштують як у магазині. Їхню вартість додають у чек за узгодження з вами. Так як у деяких містах діє закон про заборону продажу алкоголю вночі, через це відповідні часові проміжки недоступні для доставки та самовивозу замовлень, які містять алкогольні напої. Така інформація є на сайті сервісу.

Metro

Це міжнародна торговельна компанія, що спеціалізується на обслуговуванні власників закладів роздрібної торгівлі. Зайшовши на сайт і обравши адресу маркету в Тернополі, одразу «вибиває» повідомлення: «Шановні клієнти! Наразі сервіс доставки не працює!». 

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up