У Тернополі масово зрізають дерева: жителі проти. Зелених насаджень у місті бракує, каже еколог

У Тернополі масово зрізають дерева: жителі проти. Зелених насаджень у місті бракує, каже еколог

Тернополяни, які проживають на вулиці 15 Квітня,17 повідомляють, що у міжбудинковому дворі зрізають масово дерева під екопарковку. За їх словами, минулоріч відбулися збори, на яких проти зрізання дерев виступали мешканці будинків 17, 19, 21. Дерева також зрізали і на Довженка, 7.

Журналісти «20 хвилин» запитали в управлінні ЖКГ, як підстави для зрізання дерев. Також ми вивчили ситуацію озеленення міста.

Мешканці погодилися?

Капремонти дворів за адресами вулиця 15 Квітня, 17, 19 та Довженка, 7 проводять у відповідності до проектно-кошторисної документації, якою передбачене розширення проїзду та облаштування екопарковок у цих дворах, говорять в управлінні ЖКГ.

В управлінні житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР пояснюють, проектанти та виконавці робіт завжди проводять попередні обговорення із жителями багатоповерхівок, де планують капремонти. Щоразу є прихильники зрізки дерев, і ті, хто вважає, що дерева необхідно залишити. Тому, мабуть, не було ще жодного випадку, коли б початок робіт і видалення дерев проходили безконфліктно. Здебільшого обурюються мешканці, які не відвідували зборів, під час яких обговорювали проект, просто перехожі, а то й жителі сусідніх будинків.  Свою незгідність із проектом жителі можуть озвучити проектанту безпосередньо під час зборів, або ж задокументувати відповідним актом із підписами жителів багатоповерхівки, на основі якого проект переглянуть.

Відео дня

- Якщо жителі мають сумніви у законності видалення зелених насаджень, вони можуть телефонувати в патрульну поліцію, до муніципалів чи до управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР. Тоді роботи призупиняють. Але 22 квітня не було звернень від мешканців, отже у них немає претензій до виконання даних робіт. Наголошуємо, що невдоволення жителів сусідніх будинків не розглядають, - пояснюють в управлінні. – Проектанти при розробці документів завжди намагаються  зберегти максимальну кількість насаджень, але розширення проїзду чи облаштування екопарковки вимагає їх часткового або й повного видалення. Крім того, дерева часто висаджені на комунікаціях, і їхня коренева система пошкоджує і комунікації, і фундаменти багатоповерхівки. Виконавці робіт розуміють усю відповідальність за незаконне видалення дерев, відтак ніколи не беруться за роботу без наявності відповідних дозволів. Але знову наголошуємо -  мешканці повинні дійти до згоди і запропонувати оптимальне рішення при проведенні капремонту.

Ті, хто вболіває за зелені насадження у дворах, після звершення капремонту можуть звернутися до обслуговуючого підприємства із проханням провести озеленення та здійснити висадку молодих дерев. Після цього у дворі висадять нові деревця із дотриманням всіх вимог, адже перед висадкою необхідно врахувати ряд обставин, як-от віддаленість від фундаменту чи комунікацій тощо.

Зелених насаджень в місті не вистачає

─ Якщо казати загалом, то кількість людей, яка приділяє увагу навколишньому середовищу, постійно збільшується. Люди бачать. Ще багато зелених насаджень зникає, - каже еколог Олександр Філь. – Площа Тернополя складає 5852 гектари – це географічні межі. Нормативними документами визначено, що норма озеленення міст повинна складати щонайменше 40 відсотків.

Пан Олександр розповів, що вчені педагогічного університету зробили розрахунок, аби визначити на скільки відсотків Тернопіль забезпечений зеленими насадженнями. З джерел міської ради попередніх каденцій, у Тернополі не вистачає для норми 918 гектарів зелених насаджень.

Еколог пояснив, що за словами міської ради, площа зелених насаджень в межах Тернополя складає 32 відсотки від загальної площі міста, однак насправді за розрахунками вчених площа таких насаджень складає всього 24 відсотки.

─ Міська рада прийняла програму озеленення Тернополя, там є 11 об'єктів: сквер по вулиці Текстильна, сквер по вулиці Спортивна і так далі. Влада повідомляє, що якщо озеленити ці сквери, то буде площа зелених насаджень в 40 відсотків, від загальної площі міста, - розповів пан Олександр. - Це маніпулювання цифрами, замість вирішення проблеми вони займаються маніпуляцією, тому що той дефіцит, який є в розрахунку, він не зменшується, а збільшується.

Дерева зрізають під забудови. За останні чотири роки зникли більше 80 гектарів зелених насаджень у місті, каже еколог.

─ Ви тільки уявіть собі шкоду довкіллю, якщо один гектар зелених насаджень лісопаркової зони за сезон очищує 18 мільйонів кубометрів атмосферного повітря.

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Іваніван Титинський

    Бардак як завжди!
  • Руслан Семенчук

    Лібшеб ями латали
  • гср

    а що, різунів дерев карантин не стосується?
  • Ирина Шалайда

    Кожен квадратний метр в центрі тільки під забудову. Жодного нового кущика чи скверика. А на  другому боці озера в зеленій зоні,  де завжди відпочивали люди виглядають хмарочоси справа від готелю "Галичина".Просто жах! Скоро і трави не лишиться. А потім сидимо на карантинах  і напевне вже назавжди. Вся екологія зруйнована."Подякуємо владі міста за маски,  бо скоро до скафадрів дійдемо.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 11:33 Присвоєння почесного звання - «Герой України» (посмертно). 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up