Який антикваріат продають тернополяни аж за мільйон? ТОП найдорожчих речей

Який антикваріат продають тернополяни аж за мільйон? ТОП найдорожчих речей
  • В Інтернеті можна знайти тисячі оголошень, у яких продають рідкісні, старовинні й часто дивні речі.
  • Ціни на них «кусаються», тож дозволити собі таку розкіш зможе не кожен. Ми зібрали у матеріалі ТОП-9 найдорожчих речей, які продають тернополяни.  А ще читайте про інші унікальні експонати, які можна придбати онлайн.

Для того, аби розповісти про найдорожчі антикварні товари, які продають тернополяни, ми промоніторили найбільшу в Україні онлайн-платформу оголошень ОЛХ.

Там є спеціальна рубрика під назвою «Антикваріат/колекції». У ній кілька категорій, зокрема «Антикварні меблі», «Букіністика», «Живопис», «Предмет мистецтва», «Колекціонування» і «Витвори майстрів/рукоділля». Загалом товарів, які станом на січень 2023 року виставлені на продаж, налічується понад 6 тисяч. За допомогою фільтрів, ми відсортували найдорожчі пропозиції. Спершу читайте про ТОП-9 товарів з найбільшою ціною, а тоді – про інші цікаві речі, які знайдете на онлайновій «барахолці».

Журналістка «20 хвилин» вибрала найдорожчі речі, вартість яких зазначена або у національній валюті, або у доларах. Ціни на антикваріат коливаються у межах від кількох тисяч гривень до навіть мільйонів. Відразу попереджаємо, що чимало оголошень були російською мовою.

Відео дня

Ми переклали всю інформацію, вміщену в їх описі, на українську, проте надписи на товарах залишили без змін.

Колекція пивних кружок і кухлів

Вартість: 1 000 000 гривень.

Це найбільш дороге оголошення, яке розмістили на сайті ОЛХ. Тернополянин пропонує придбати колекцію пивних кружок і кухлів, яка складається з понад 1300 екземплярів. Це великі і маленькі кухлі, авторські і з лімітованим випуском, українські й із майже 80 країн світу, керамічні та скляні тощо. Найменша посудина має розмір квасолини, а найбільша – місткість у 5 літрів.

Є тематичні зібрання, багато кружок, унікальних формою й стилем, або виготовлені за рідкісною технологією. Всього у колекції біля сотні кухлів з харчового олова вартістю понад 5 тисяч доларів, півтисячі кухлів, які коштують по 10 тисяч доларів, 500 тематичних та 200 скляних кухлів, понад 600 штук тих, які виготовлені в Україні. Продавець зазначає, що можливий частковий продаж, великими партіями або вся колекція. Також продає вітрини, на яких вона стоїть.

Картина «Ісус Христос стукає в двері»

Вартість: 400 000 гривень.

Її автором є заслужений художник УРСР Зеновій Флінта, який жив у 1935-1988 роках.

Митець належить до тих, які у свій час визначали рівень і тенденції українського образотворчого мистецтва. Він є центральною постаттю серед львівських живописців. Роботи Флінти зберігаються у Національному музеї Львова, Львівській галереї мистецтв, Львівському музеї етнографії та художніх промислів, Муніципальній художній колекції, Національному художньому музеї, приватних колекціях в Україні, Канаді, США, Франції тощо.

З кожним роком вони набирають більшої цінності, особливо у діаспори. Тож купівля картини, радить продавець, «буде хорошим капіталовкладенням на майбутнє». Картина виконана олією на полотні і датована 1963 роком. Має дерев’яний підрамник. За бажанням, уточнює власник, можна провести художню експертизу, вартість якої він заздалегідь вирахує із загальної вартості картини.

Зібрання творів Лева Толстого

Вартість: 260 000 гривень.

Колекція книг, виданих І. Д. Ситіним ще у 1912-1915 роках, є єдиним дореволюційним зібранням творів класика з великою кількістю ілюстрацій. Вона, за словами продавця, має відмінний стан. Видавничі палітурки виконані з карбуванням та золотим тисненням.

Обкладинки добре збереглись, нічого не відірвано, на деяких книгах підклеєні корінці. Всі сторінки на місці, надписи чи позначки відсутні. З дефектів – на деяких сторінках невеликі плями й відриви. Повний комплект складається з десяти книг: у трьох томах ювілейне видання «Війна і мир», у двох – «Анна Кареніна» і «Повісті та оповідання», «Драматичні твори», «Дитинство, юність і юність», «Воскресіння». Є багато фото книг з усіх боків. Також власник покаже колекцію по відеозв’язку.

Філателійна колекція

Вартість: 190 000 гривень.

В оголошенні продають велику кількість марок. Всі нереально викласти для фотографії, тому на світлинах лише частина колекції. Всі марки, зауважує власник, нові й у хорошому стані, різної тематики. Є деякі з монетного двору і виконані у рельєфному друці. Замість продажу можливий обмін.

Картина «Літні подаруночки»

Вартість: 180 000 гривень.

Це оригінальна картина художниці Євгенії Гапчинської, куплена на виставці у Галереї магазину «Срібні дзвони» в 2003 році. Має розмір 40x40 сантиметрів й молочного кольору дерев’яну рамку. На звороті полотна є підпис мисткині.

Антикварний сейф «H.Meinecke» Breslau

Вартість: 4 900$ (за курсом станом на 13 січня – приблизно 178 000 гривень).

Сейф відреставрований, зроблений орієнтовно у 1880-1900-х роках. Має подвійні стінки, засипаний піском-порохом, тому вогнетривкий. Більше інформації продавець розкаже потенційному покупцю по телефону. Також він пише, що готовий обміняти річ на мотоцикл BMW GS або Honda Africa Twin.

Ігрова футболка «Шахтаря»

Вартість: 150 000 гривень.

У цій футболці захисник команди Микола Матвієнко зіграв товариський матч з «Олімпіакосом» (грецький футбольний клуб) 9 квітня 2022 року. Автограф на ній залишив нападник «Шахтаря» Андрій Борячук. Того дня футболісти обох команд вийшли на матч із написами STOP WAR.

Гравці з Донецька тримали у руках українські прапори, а на їхній формі замість прізвищ були написані назви міст-героїв, які постраждали від бойових дій ворога. Серед них також Херсон.

Антикварний сейф «Wiener Kassenindustrie»

Вартість: 3 800$ (за курсом станом на 13 січня – приблизно 138 000 гривень).

У наш ТОП знову потрапила річ від продавця, про якого писали вище. Цей сейф є австрійським, його продають після реставрації. Має три замки і ригельну систему з подвійними стінками. Він засипаний піском-порохом. Можливий торг і нижча ціна, або обмін на мототехніку марки BMW чи Honda.

Рукопис пасічника кінця ХІХ ст.

Вартість: 135 000 гривень.

В оголошенні продають рукописну книгу Миколи Цвіта «Кублик – Крицький». Цей чоловік у 1818-1890 роках проживав на Чернігівщині. Він заснував хутір, який назвав Миколаївкою, і утримував там пасіку, яка налічувала 1000 вуликів. Микола Цвіт розробив конструкцію аж дванадцятьох вуликів, робив також спроби винаходу й удосконалення іншого пасічницького приладдя.

Його перові належить кілька книжечок з пасічництва і статей в часописах. На хуторі Цвіта побували Леонід Глібов, Пантелеймон Куліш, Тарас Шевченко, багато відомих лікарів, етнографів, географів, художників тощо. Цей рукопис – це єдиний вцілілий літературний твір Миколи Цвіта, що має культурно-історичну цінність. Книга з твердою обкладинкою і тисненням коштує 135 000 гривень.

Інший не менш цікавий антикваріат

Серед інших цікавинок, які розмістили на розпродажі старожитностей, є багато меблів. Це, приміром, буфет у стилі нео-рококо 19 століття. Він зроблений з горіха і потребує незначної реставрації. Коштують такі меблі 125 000 гривень.

Продають також вінтажну пічку-камін. Продавець каже, що це репродукція оригінальної пічки, якої випустили тисячу екземплярів. Річ вартує 100 000 грн.

Ціна на столовий гарнітур у стилі бюргер з Австро-Угорщини, датований 1910-ми роками, становить 100 000 гривень. В набір входить буфет, вітрина, розкладний стіл та п’ять стільців зі шкіряним сидінням. Гарнітур витесаний з дуба, а внутрішня частина буфета та вітрини шпон з червоного дерева. Фурнітура бронзова. За словами продавця, першою власницею меблів була заможна родина, яка мешкала на Закарпатті.

За 900$ (приблизно 33 тисячі гривень) можете придбати додому стіл 1860-1880 років у стилі Louis-Philippe. Він вже відреставрований. Зроблений з горіха і палісандру. Продавець зауважує, що може обміняти стіл на «металошукач XP Deus 2, на грамофони, біткойни чи криптовалюту».

У значній кількості оголошень на ОЛХ тернополяни виставляють на продаж рідкісні монети. Наприклад, старовинні 20 злотих POLSKA RZECZPISPOLITA LUDOWA 1986 року обійдуться колекціонерам у 100 тисяч гривень.

Монета 1893-1942-х років, випадково знайдена під землею, вартує 100 тисяч.

А ось монету 5 PTAS JUAN CARLOS I REY DE ESPANA 1975 року можна придбати за 50 тис. грн.

В одному з дописів тернополянин виставив на продаж міні-колекцію монет правління імператора Миколи ІІ Романова разом з альбомом. Вона коштує 40 000 гривень. Більшість монет у колекційному стані, серед них є рідкісні. Монети датовані 1895-1916 роками. Продавець надає перевагу продажу при особистій зустрічі у Тернополі.

Дехто продає колекційні 2 долари США 1917 року. На них зображений президент Томас Джефферсон — 3-й по рахунку у Сполучених Штатах, один із засновників держави. Рідкісна купюра обійдеться покупцю у 30 000 гривень.

Чимало пропонують й антикварної техніки. Приміром, за 2600$ (приблизно 95 519 гривень за актуальним курсом) можна стати власником фонографа Едісона «Edison Home Model E». Це колекційна і рідкісна на сьогодні річ. Продавець запевняє, що фонограф досі працює. Цікаво, що серед умов продажу зазначено, що можна поміняти пристрій на біткойни чи криптовалюту.

В одному з оголошень – дерев’яний годинник, виготовлений у Швейцарії, з унікальним механізмом всередині. Має четвертний бій, три режими мелодій та режим без звуку. Власник привіз його з Німеччини у відмінному стані, тож зараз продає за 49 999 гривень.

Інший годинник – вже німецького виробництва, із «зозулею», коштує 25 тисяч.

За 42 000 гривень є шанс придбати старовинний грамофон. Власник випадково знайшов його на своєму горищі. Зараз він на реставрації.

Інший житель нашого міста виставив на продаж власну колекцію фотоапаратів, яку збирав впродовж багатьох років. Продає усе разом. Серед колекції є робочі й камери, які не працюють, професійні з різними об’єктивами, наприклад макро і телескопічний, є антикварні фотоапарати і також сучасні цифрові. До деяких додаються шкіряні чохли. Продавець віддає колекцію разом із поличкою за 40 000 гривень.

Для поціновувачів музичних інструментів теж є цікаві оголошення. Наприклад, продають акордеон Weltmeister Caprice – повний набір на 120 басів (на праву руку 11 регістрів і на ліву 5). Він виготовлений у Німеччині, зберігся у хорошому стані, компресія як у нового. Акордеон купуєте разом із ремінцем та оригінальним футляром. Це обійдеться вам у 25 000 гривень.

Дехто продає на ОЛХ навіть авторські скульптури. Приміром, фігура Покрови має ціну 105 000 грн. Її висота – 2 метри, а вага – 65 кілограмів. Матеріали, з якого витесана скульптура – гелькоут і поліефірна смола, мають високу механічну міцність, стійкі до атмосферних впливів і зберігають первісний вигляд багато років. Виріб можна тонувати під бронзу або мідь за бажанням.

Скульптура Богородиці з Ісусом вартує 75 000 гривень. Вона трішки менша, у висоту 170 метрів, важить 50 кілограмів. Виготовлена з тих же матеріалів, поверхня блищить, фігура не чутлива до ультрафіолету й перепадів температур.

Деякі містяни пропонують купити у них вишуканий сервіз. В одному з оголошень продають колекцію «кавового» англійського посуду з приблизно 270 елементів. Сервіз фарфоровий, розрахований на 18 персон. Такий посуд британська компанія Johnson Brothers Richmond Hill виробляла з 1982 до 1986 року. У набір входять молочники, заварники, чашки, блюда, соусники, піали, супниці, маслянки, миски й тарілки, чайники тощо. За сервіз відповідна ціна – 60 000 гривень.

Окремі оголошення дивують, або й відверто шокують та лякають. Скажімо, німецьку суглобову ляльку старих часів можна купити за 45 тисяч гривень. Усі деталі продавець обіцяє розповісти в особистій розмові і просить не турбувати його без причини.

Нас вразило те, що в одному з дописів продають нижню щелепу з фрагментами шерсті. Кому вона належить – не вказано. В описі пише, що «це цікавий предмет у колекцію, вагою 40+ кілограмів, в чудовому стані, не розсипається». Щелепа вартує 39 000 гривень.

На продаж виставили також рельєфну ікону із зображенням святого князя Володимира, виготовлену свого часу на Тернопільському фарфоровому заводі. Цей унікальний експонат відомий у єдиному екземплярі. Автор ікони невідомий. Робота весь час зберігалась у коробці, тому дефектів не має. На ній присутні хіба пічні тріщини. Ікона зроблена з фарфору, рама – дерев’яна. Вона коштує 50 000 гривень.

Колекційна точна модель Ferrari F430Spider у масштабі 1:10 від виробника D’Agostini – видавничого дому Італії, вартує 54 000 гривень і потішить будь-якого колекціонера-автомобіліста.

Ми побачили у стрічці й чимало картин ручної роботи, вишитих хрестиком. Ціни на них коливаються у межах 25-60 тисяч гривень. Скажімо, картина «Осінь в старому парку» коштує 57 000 грн., а от вишивка «Олені» – 26 000 грн. Витвори багатоколірні, вишиті на канві технікою «хрестик» та «півхрестик». Рама пластикова або з дерева, скло звичайне чи антиблікове.

Що вас найбільше здивувало з нашого огляду? Як вважаєте, ціна на антикварні речі виправдана? Поділіться своєю думкою у коментарях. 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач80

    Робота з фарфору виконана тернопільським художником Миколою Боярком.

keyboard_arrow_up