«Громадський бюджет 2021»: тернополяни пропонують проєкти від 200 тис. і до 1,5 млн. Що хочуть зробити?

«Громадський бюджет 2021»: тернополяни пропонують проєкти від 200 тис. і до 1,5 млн. Що хочуть зробити?
  • У Тернополі стартувало голосування за проєкти «Громадського бюджету 2021».
  • Проголосувати можна за 84 задуми жителів міста, з них: 46 малих та 38 великих.
  • Бюджет у проєктів також різний:  від 210 тисяч до 1,49 мільйона гривень.

Як йдеться на сайті міської ради, голосування триватиме до дев'ятого листопада включно. Віддати свій голос можуть усі громадяни України, віком від 16 років, які зареєстровані на території Тернопільської міської територіальної громади.

Ознайомитися з проєктами, які беруть участь у голосуванні можна за посиланням.

Проголосувати за задум, який вам сподобався, можна декількома способами:

Відео дня
  • через Е-сервіс «Громадський бюджет»;
  • шляхом заповнення друкованої версії бланку для голосування, відвідавши Центр надання адміністративних послуг у Тернополі (ЦНАП) в робочий час (понеділок, середа, четвер – з 9:00 год. до 16:00 год., вівторок – з 11:00 год. до 20:00 год., п'ятниця - з 8:00 год. до 15:00 год., субота – з 8:00 год.  до 15:00 год., неділя- вихідний), пред’явивши паспорт або ID-картку (з довідкою про реєстрацію місця проживання особи);
  • через чат- боти у додатках: ViberTelegram, а також через чат-бот ПриватБанку;
  • у  терміналах самообслуговування (ТСО) ПриватБанку за допомогою картки ПриватБанк.

Проєкти, що наберуть менше 300 голосів до дев’ятого листопада, не будуть допущені до реалізації.

Для реалізації задумів у міській раді виділили понад 15 мільйонів гривень.

Що пропонують тернополяни?

Найбільше проєктів в «Громадському бюджеті 2021» тернополяни представили у категорії «Освіта» (20) та «Спорт» (32).

Що стосується категорії «Освіта», то тут здебільшого пропонують створити або відремонтувати локації на території однієї із шкіл міста. Наприклад, зробити кінотеатр просто неба, спортивний майданчик, легкоатлетичний стадіон тощо. Або ж відремонтувати старе гімнастичне спорядження чи впорядкувати внутрішнє шкільне подвір’я.

У  категорії «Спорт» тернополяни в основному пропонують побудувати спортивні або дитячі майданчики на території певної школи чи прибудинкової території. Є ідеї зробити деякі райони міста безпечнішими та встановити камери відеоспостереження.

Проєктів дуже багато і обирати дійсно є з чого. Станом на 29 жовтня, лише 13 з них набрали потрібну кількість голосів.

Серед масштабних та незвичних проєктів - облаштування відпочинкової зони у парку "Топільче". 

Дана ділянка парку потребує капітального ремонту та облагородження території. Оскільки поруч знаходить ДЮСШ "Футбольна Академія " Тернопіль", пішохідна ділянка, яка з'єднує ринок та масив Дружба, потреба у ремонті стоїть досить гостро, йдеться в описі проєкту.

В тому ж парку "Топільче" пропонують також реставрувати та доповнити дерев'яні скульптури різбляра Івана Мердака. 

Ще один незвичний проєкт - створення локації молодіжного дозвілля. Саме там молодь зможе проводити свій вільний час.

Молодіжний центр буде обладнаний сценою, музичними інструментами, на яких можна буде навчатися або проводити репетиції. Тут будуть відбуватися творчі вечори і, тематичні вечірки. Наявність сучасної бібліотеки надасть доступ до найкращих здобутків української та зарубіжної літератури. Різноманіття розвиваючих настільних ігор, комфортні відпочинкові зони стануть хорошою альтернативою для проведення дозвілля, йдеться в описі проєкту.

Як визначають переможців?

Відповідно до положення про Громадський бюджет, що дійсне у 2021 році, кошти для реалізації проєктів розподіляються у співвідношенні 30 на 70 відсотків. 30 – для малих та 70 для великих проєктів.

Саме проєкти, які набрали найбільшу кількість голосів, втілять у життя. До того ж, виконавцями проєктів-переможців визначаються головні розпорядники коштів  бюджету – виконавчі органи Тернопільської міської ради, які повинні здійснювати контроль за реалізацією проєкту на будь-якому етапі

Торішні пропозиції, що втілили у життя

21 проєкт-переможець реалізовують в рамках програми «Громадський бюджет 2020». З них – сім великих та 14 малих. Загалом виділили майже 14 мільйонів гривень для їх реалізації. 19 проєктів вже реалізували, а два знаходяться на стадії завершення, станом на 11 жовтня.

Серед реалізованих проєктів: комплексне трансфер-містечко, силовий майданчик, встановлення вуличних тренажерів, шкільний дворик імені святої Ядвіги.

Детальніше про самі проєкти та відведені для кожного окремо кошти ви можете дізнатися за посиланням.

А ви вже взяли участь у голосуванні «Громадський бюджет 2021»? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Читач12

    треба підземно  надземний паркінг в центрі. щоб розгрузити місто
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі 13:25 Військова прокуратура розслідує напад з ножем у Бережанах — потерпілий у реанімації 12:50 У маршрутках Тернополя можна безоплатно зарядити гаджети: розповідаємо про умови 11:45 У школі №18 вшанували пам'ять випускників, які загинули у російсько-українській війні
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up