Чи вигідно ставити індивідуальне опалення. Які ціни та умови влітку?

Чи вигідно ставити індивідуальне опалення. Які ціни та умови влітку?

Індивідуальне опалення у квартирі – задоволення не з дешевих, однак на ньому можна потім добре заощаджувати. 

Через непередбачувані зими, часто тернополяни змушені мерзнути перед початком опалювального сезону та відкривати вікна через задуху вже наприкінці сезону. І попри це, вони змушені будуть сплатити кошти за послугу з централізованого опалення. Індивідуалку потрібно встановлювати лише у міжопалювальний період. Тому зараз саме час це зрбити. 

«Зекономила на опаленні більш ніж вдвічі»

Тернополянка Світлана живе в багатоквартирному будинку,  і ось уже декілька років, як в її квартирі встановили індивідуальне опалення.

– Ця процедура доволі довга і робиться не за один день, – каже пані Світлана. – До індивідуального опалення у нас на той час уже підключилися більше половини мешканців , а тому нам було простіше. Всім домом ми також вирішили зробити собі «індивідуалку».

Відео дня

На збори документів і встановлення системи індивідуального опалення у тернополянки пішло чотири місяці.

– Якщо раніше я платила 2200 гривень в опалювальний сезон за тепло та 380 за воду, то тепер я сплачую не більше 1100 гривень за обидва рахунки.

Чи вигідно ставити та яка ціна у Тернополі?

За сам котел та його встановлення платить споживач. Також треба замінити радіатори і трубопроводи у квартирі. Таку послугу можуть надавати майстри, що займаються подібними роботами. Вони кажуть, що ціна є різною, адже залежить від багатьох чинників.

Як зазначають на одному з сайтів, де люди можуть замовити сантехніка, рого робота з монтажу газового котла вартуватиме 1000-1700 гривень.

Діапазон цін на газові котли для квартир коливається в діапазоні 1200-1800 Євро, в залежності від побажань замовника, розповів директор ПП «Опалення Ніагара» Дмитро Варода.

– Якщо людина за місяць в опалювальний сезон платить 1500 гривень в місяць за тепло, то з індивідуальним опаленням вона платитиме за газ 500 гривень, – каже директор. – Звісно, є різні умови, якщо будови є сирими, то цифри будуть дещо інші. Загалом газові котли окупаються за шість-сім років.

Як правило, ціни на обладнання є стабільними впродовж року.

Встановити зможуть не всі

З 2010 року уряд встановив заборону на встановлення індивідуального опалення в багатоквартирних будинках. Проте минулого літа Кабінет Міністрів України фактично дозволив встановлювати автономне опалення жителям будинків, де в більш ніж половині квартир вже є «індивідуалка». Тому не всі можуть автономно опалювати свою квартиру.

Можливість відмовитися від централізованого опалення і гарячого водопостачання передбачена Законом про ж/к послуги, який введено в дію з першого травня 2019 року

У багатоквартирних будинках, у яких на день набуття чинності Закону про ж/к послуги не менше половини квартир і нежитлових приміщень відокремлена від централізованих мереж, власники квартир і приміщень, приєднаних до таких мереж, мають право відключити свою квартиру та облаштувати систему індивідуального теплопостачання.

У Тернополі є список таких багатоквартирних будинків, мешканці яких можуть підключити індивідуальне опалення.

Як зазначають в управлінні ЖКГ, мешканці всіх квартир у цих будинках повинні погодитися на індивідуальне опалення, якщо хоча б в одній з квартир відмовляться від цього, то і іншим мешканцям «індивідуалку» встановити не зможуть.

Також важливо пам'ятати, що відключення від центрального опалення здійснюється тільки у міжопалювальний період, але не пізніше за 1 вересня.

Які потрібні документи:

  • Рішення виконавчого комітету місцевої ради на відключення квартири/будинку від системи центрального опалення та гарячого водопостачання.
  • Проєкт реконструкції газопостачання житлової квартири та встановлення системи індивідуального газового опалення.
  • Акт про відключення централізованого опалення.
  • Акт про відповідність нормам системи газопостачання після реконструкції.
  • Договір про сервісне обслуговування котла.
  • Акт про обстеження димоходу.

А яке опалення у вашій квартирі? Як ви гадаєте, за скільки часу індивідуальне опалення зможе себе окупити? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (9)
  • Маховик правди

    А ,що ж не згадують ,що ще і мережі треба міняти бо газові стояки були розраховані під газові плити ,а це ще додаткові витрати . Питання ж стане особливо у тих будинках де 50% перейшли на ІО.  А там і стояки на холодну воду треба буде збільшувати .
  • Маховик правди

    Котел котлом ,але мусить бути ще обовязкове технічне обслуговування . В Києві бачили, які діла наробив газ . Всі ці котли передбачені суто для приватних хат ,а не для багатоповерхівок . Для багатоповерхівок треба ставити дахові котельні ,а не котли в кожну квартиру. В старих будинках вентиляція фактично не працює . Треба додатково на котел ставити відсікаючий  газовий клапан і газосигналізатор на метан і чадний газ, плюс ще нормальний стабілізатор  і всі ці примочки це додаткові витрати  . Все це задоволення як мінімум на 50-60 тисяч гриваків потягне і ціна буде залежити  від котла ,а ще додаткова обладнання .  Щодо ремонтів і запчастин ,то в перші роки можливо і без ремонтів обійдеться ,але далі прийдеться щось міняти і запчастини всі ідуть в євро  . Тепер що стосується ціни за газ ,то вона постійно коливається і вже були випадки ,коли газ планували зробити по 12 грн за куб . Тим більше газ у нас бодяжний і його калорійність завжди коливається тому лічильник і буде намотувати кубатуру . А чому тут людей схиляють лише до газового є ж електричні котли і не на великі кіловати там і поломок меньше і електрика має тільки два параметри це напруга і частота, яку можна контролювати ,що не скажеш про газ.
  • Володимир Мацко

    Пане Варода.Вартість імпортного котла на 24 квт складає рівно половину від тієї суми,що ви вказали.Не китайського.
  • час

    економія а скільки коштує обладнання і встановлення а дозвіл як отримати

    Ростислав Гарасимчук reply час

    ігор reply час

    "Загалом газові котли окупаються за шість-сім років." Напевно якось так, але за такий строк ще треба думати про платне обслуговавання - чистка і т.д., запчастини, а потім певно пора починати думати і про новий котел (скільки у вас в інструкції написано термін роботи приладу?). Крім того ще економія за рахунок того що сидиш в холоді - бо ж економиш і треба відбивити гроші за обладнання;) В кого ви бачили дома з інд. опаленням щоб приходив, роздівався і ходив в одній футболці, Крім того вентиляцію треба прикрити, бо ж тепло вихожить на вулицю. Хто відкриває постійно форточки на провітрювання з інд. опаленням? Чи коли індопалення то ви не дихаєте тим повітрям і домашні прилади не псують повітря? Тому не все настільки однозначно і щасливо.

    час reply ігор

    це точно тільки в рекламі все окуповується за рік два а реальність інша

    Маховик правди reply ігор

    Потім через таку економію у людей грибок на стінах зявляється .  Позакривають вікна ,двері ,вентиляцію , виключать котел і думають що вони економлять . Така економія потім боком вилазить .

    Ростислав Гарасимчук reply ігор

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі 21:03 Мрію повернутия до Тернополя: де зараз американський співак який виступав у центрі міста play_circle_filled photo_camera 20:01 У Тернопільському музеї влаштували Великодню майстерню photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up