Які безкоштовні гуртки та секції є в Тернополі (ОГЛЯД)

Які безкоштовні гуртки та секції  є в Тернополі (ОГЛЯД)
  • Стартував новий навчальний рік. Попри те, що дехто досі не звик до школи «офлайн», чимало тернополян замислюються, куди віддати свою дитину після уроків та як організувати їй цікаве й корисне дозвілля.
  • Які безкоштовні заняття, секції й гуртки діють у Тернополі та куди ви можете записати сина чи доньку вже нині – розповідаємо у матеріалі.

Вивчити іноземні мови, пограти на бандурі, веслувати на байдарках чи каное, створити мультяшного 3D-персонажа і навіть досконало освоїти графічний дизайн у нашому місті може малеча від 5 років, і все це – цілком безоплатно. Ми для зручності поділили можливості для тернопільських дітлахів за темою й локаціями.

Спорт

ДЮСШ №1

У комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі №1, що на бульварі Дмитра Вишневецького, 8А, загалом є 7 відділень. Це такі секції, як: волейбол, карате, велоспорт, вільна боротьба, плавання, шахи, важка атлетика. Всі безкоштовні, окрім плавання. Точніше, з цим видом спорту є нюанси. В ДЮСШ №1 діють спортивні і оздоровчі групи. Перші – безоплатні, для дітей, які демонструють певні результати та виступають на змаганнях. Другі – для малечі, яка прийшла навчитись триматись на воді і плавати. За оздоровчі заняття доведеться заплатити. Абонемент коштує 500 гривень.

Відео дня

Для запису на плавання потрібна медична довідка, фотографія 3*4 та свідоцтво про народження дитини. На інші секції – кожен тренер має власні критерії відбору малечі: вік, зріст, майстерність. Важливо: в школі розміщені секція плавання і карате. Решта відділень розкидані по ЗОШ міста.  

Аби записати дитину на заняття, зателефонуйте за номером: 067-55-688-45 (методичний кабінет, інструктори-методисти – Дем’ян Шевчук та Володимир Газилишин). Вони скерують вас до тренерів, котрі натомість уточнять графік і локацію занять. Остання залежить від місця проживання дитини, бо наприклад тренери з волейболу є і в центрі, і на «Дружбі», і на Східному тощо.

Спортивна школа «Екстрім»

Комунальний заклад «Спеціалізована дитячо-юнацька спортивна школа олімпійського резерву «Екстрім» Тернопільської міської ради набирає малечу 6-9 років на тренування зі сноубордингу та фристайлу. Заняття відбуватимуться тричі на тиждень за адресою: вулиця Київська, 3б.

Сноубординг – це олімпійський вид спорту, що полягає в спуску із засніжених схилів і гір на сноуборді. Фристайл (або могул) – це олімпійський вид спорту, полягає у спуску з гори на лижах спеціальною горбистою трасою, виконуючи акробатичні стрибки через трампліни. Уроки включатимуть тренування діток на батуті, скейтах і роликах, в спортивних залах, а взимку на сноубордах й лижах у «Савич-парку». За інформацією щодо запису звертайтесь до тренерів:

  • сноубординг – 067 554 54 78 (Уляна), 097 636 31 04 (Ніна);
  • фристайл – 067 129 65 56 (Анна), 097 217 26 32 (Сергій).

Правила набору: діти мають здати вступні нормативи. На них необхідно також принести довідку від сімейного лікаря про стан здоров’я малечі.

Велоклуб

Заняття призначені для дітей віком 10-12 років – як хлопців, так і дівчат. Учні практикуватимуться здебільшого у велоспорті-шосе та велоспорті-трек. В клубі наявні велосипеди для тренувань. Графік, на жаль, «плаває» у зв’язку з тим, що тренер лише один. Навчання проходитимуть після обіду, а запитати про точну годину й запис можна за номером: 098 265 51 44 (Володимир).

КДЮСШ з водних видів спорту

У комплексній дитячо-юнацькій спортивній школі з водних видів спорту ТМР містянам пропонують віддати дітей на заняття по веслуванню на байдарках та каное, а також на віндсерфінг (вітрильний спорт). Віковий критерій – з 10 років.

– Навчання безкоштовне. Восени та взимку заняття проходять у спортзалі. Це тому, що займаємось водними видами спорту, а тепер надворі холодно, отож дітей вчити на воді нереально і небезпечно. Практика влітку. Також є певні вимоги до учнів. Вони повинні пройти відбір. Ще мають принести дозвіл на участь в заняттях від лікаря, – розповідає директор школи Богдан Балабан. 

Тернополяни можуть приводити малечу на тренування за адресою: вулиця Білецька, 54. Тренери щодня на місці з 16:00 і до вечора. Якщо щось цікавить вас детальніше, можете запитати за номером телефону: (0352) 25-47-56.

Футбольний клуб Дем’янчука

На заняття з футболу набирають дітей від 5 до 15 років. Тренування проходять на базі загальноосвітньої школи №10, на вулиці Лесі Українки, 3А, адже там є майданчик зі штучним покриттям. При поганій погоді, а також взимку навчання відбувається у спортивному залі школи. Вимог до малечі немає. У цей клуб набирають охочих займатися футболом професійно.

Діє три вікові групи: наймолодша (5-7 років), середня і старша. В клубі працює чотири кваліфіковані тренери. Є перше пробне заняття, на якому дитина сама вирішує – подобається їй футбол, чи ні, буде ходити на тренування далі чи ні. Графік занять: середа – 14:30-17:30, субота – 14:00-17:00, неділя – 12:00-15:00. Стартові уроки безоплатні, а далі батьки вносять благодійний внесок на розвиток клубу у розмірі 400 гривень на місяць.

Звертайтесь за телефоном: 068 880 79 56 (клубний номер, вам нададуть повну інформацію).

Бібліотеки

Тернопільська обласна бібліотека для молоді

Прийти до них за адресою: вулиця Д. Нечай, 29 (Новий Світ) можна будь-коли. Бібліотека працює щодня, крім суботи, з 10 до 18 години. З жовтня для дітей проводитимуть уроки з англійської мови. Початок навчання ще анонсують на сайті бібліотеки. Також діють клуби з вивчення польської і німецької, до яких є змога долучитись підліткам. Варто мати читацький квиток. У цих клубах можна освоїти рівні мови, як В1, В2, С1 і так далі. Заняття з німецької от-от стартують 26 вересня і будуть щопонеділка о 16:00. Польська – щонеділі о 14:30.

Для дітей віком 2-4 роки і 5-7 років влаштовують розвиваючі заняття «Цікаві малюки». Вони відбуваються у вівторок о 17:00 та у четвер об 11:00. Зустрічі спрямовані на розвиток дрібної моторики і психомоторних здібностей. Малеча ліпитиме з пластиліну, складатиме пазли, гратиме пальчикові ігри тощо.

Сьогодні набирають дві групи охочих на навчальний курс «Графічний дизайн» для вікової категорії 10-15 років. Він розпочнеться 1 жовтня. Розклад занять: понеділок о 16:00, п’ятниця об 11:00. Формат: офлайн. У ході курсу дитина вивчить програму Adobe Illustrator (векторна графіка), поняття та правила дизайну, основи ілюстрування та комп’ютерної графіки (створення власного аватара, пейзаж, розробка календаря) тощо. Заняття будуть раз на тиждень у мультимедійній лабораторії «МедіаСтарт» (0 поверх бібліотеки для молоді).

Щодо інших можливостей, які тут пропонують, а також для запису на вже наявні навчання для дітей, звертайтесь за цим номером: 068 912 16 68.

Тернопільська обласна бібліотека для дітей

Для малечі в бібліотеці на вулиці Миколи Коперника, 17, пропонують такі варіанти крутого дозвілля: творча майстерня «Талановиті пальчики» (креативні завдання, читання книг за тематикою заходу), англомовна студія «Peppa Pig. Fun and games» (для дітей 3-6 років); «English start» (6-10 років).

Також у секторі літератури іноземними мовами раз на місяць маленьким тернополянам проводять країнознавчі мандрівки – щоразу інша держава. Натомість у секторі естетичного виховання регулярно є майстер-класи: паперопластика, розпис вази, лялька-мотанка, писанкарство, патріотичні аксесуари тощо. З розкладом занять ознайомтесь на сайті odb.te.ua, або на сторінках у соцмережах. Запис на заняття обов’язковий: 096 096 79 92.

Гуртки

Тернопільський ОКЦНТТШУМ

В обласному комунальному центрі науково-технічної творчості школярів та учнівської молоді працюють 23 різнотематичних гуртки для дітей.

Надаємо їх перелік: «Фотоаматори», «Операційна система WINDOWS», «Модернізація та ремонт офісної техніки», «Основи комп’ютерної графіки і анімації», «Дизайн», «Основи робототехніки на платформі Arduino», «Ерудит», «Технічний дизайн», «Початкове технічне моделювання (до 10 років)», «Школа юних журналістів та ведучих», «Радіоелектронне конструювання», «Спортивна радіопеленгація», «Загальнотехнічне моделювання з елементами інженерного конструювання», «Юний автомобіліст», «Технічне моделювання (до 10 років)», «Електроніка», «Основи програмування: мобільні застосунки (додатки) в ОС Android», «Судномоделювання», «Історико-технічне стендове моделювання», «Початкове технічне моделювання з елементами англійської мови», «Юний дослідник», «Учнівське самоврядування» та «Робототехніка, перші кроки».

Заняття на усіх гуртках відбуваються за адресою: вулиця Січових Стрільців, 13. Записатись на гуртки можна, заповнивши Google-форму: https://cutt.ly/OC40SLu чи за номером: 096 033 16 85. Які знання малеча здобуде на окремих гуртках?

  • «Юний автомоделіст». Керівник гуртка: Богдан Майка. Заняття спрямовані на дітей шкільного віку (9-18 років). Увага приділяється виготовленню спортивних трасових і радіокерованих моделей авто.

  • «Основи комп’ютерної графіки та анімації». Керівник гуртка: Олег Курнатович. Гуртківці оволодіють інформацією про види комп’ютерної графіки, можливості програмного забезпечення, про растрову та векторну графіку, анімацію і принципи її створення, 3D-графіку тощо.
  • «Робототехніка, перші кроки». Керівник гуртка: Богдан Майка. За допомогою візуальних та графічних мов програмування діти здобудуть навички алгоритмізації і програмування. Програма гуртка передбачає: складання на макетній платі електричного кола; програмування роботів; написання та редагування програм в середовищі Arduino IDE тощо.
  • «Картинг». Керівник гуртка: Юрій Петько. Заняття орієнтовані на дітей шкільного віку (9-16 років).
  • «Дизайн». Керівник гуртка: Роксана Кирпа. Гурток запрошує на заняття дітей шкільного віку. Разом з вчителем створюватимете дивовижні речі. Заняття включають в себе живопис і графіку, паперопластику, витинанки, різноманітне майстрування, освоєння Photoshop, моделінг, фотографію, а також інші неординарні майстер-класи та організацію веселих заходів.

  • «Ерудит». Керівник гуртка: Наталія Попович. Це гурток з гармонійного розвитку інтелектуальних здібностей і творчих задатків підлітка. Дітям пропонують ігри на командоутворення, інтелектуальні батли, кросворди, ребуси, графічні завдання, настільні ігри, квести, а також виготовлення цікавих виробів, фотографування, відеозйомку та багато іншого…

Станція юних техніків

Комунальний заклад Тернопільської міської ради «Станція юних техніків» запрошує на безкоштовне навчання малечу віком 6-18 років. Мають на базі закладу аж 28 гуртків для як найменших тернополян, так і для старших.

Працюють такі: «Авіамоделювання», «Автомоделювання», «Початкове технічне моделювання», «Паперопластика та конструювання», «Технічний дизайн», «Радіоелектронне конструювання», «Комп’ютерна графіка», «Основи робототехніки на платформі Arduino», «Картинг», «Виготовлення сувенірів», «Моделювання іграшок та сувенірів», «Декоративно-ужиткове мистецтво та малювання», «Образотворче мистецтво», «Ракетомоделювання», «Прикладна графіка», «Основи візуального програмування», «Інформатика і ІТ-технології», «Основи робототехніки та комп’ютерного моделювання», «Конструювання повітряних зміїв», «Технічне моделювання», «SMART-KIDS», «Геометричне моделювання», «ROBOKIDS», «IT START», «Користувачі ПК», «Цифрова фотографія», «Основи робототехніки» і «Lego-конструювання».

За довідками телефонуйте на номер: 068 827 08 69.

Інше

Тернопільський музичний коледж імені С. Крушельницької.

Містяни можуть віддати дитину на безкоштовні уроки гри на бандурі. Вони відбуватимуться двічі в тиждень в приміщенні коледжу. Записатись можна до кінця вересня. Усі деталі за номером телефону: +38 097 115 63 05.

It STEP Academy

Академія IT STEP – це міжнародний навчальний заклад, який спеціалізується на комп’ютерній освіті різнорівневої підготовки та віку, зокрема для дітей 7-14 років. Вони пропонують безкоштовні онлайн-уроки для малечі в умовах війни.

Тематика занять: безпека в інтернеті, створення та перші кроки для заробітку на NFT, розробка комп’ютерних ігор та сайтів, робота в графічних редакторах тощо. Щоб отримати посилання на трансляції, переходьте на сайт Академії – https://bit.ly/3q7chF. Кожен із уроків малеча може переглянути і, повторюючи за викладачем, створити свого персонажа, змоделювати 3Д-об’єкт, зробити свою гру чи спробувати якийсь інший напрям з ІТ-сфери.

А який гурток або секцію відвідує ваша дитина? Напишіть у коментарях.

Коментарі (1)
  • Читач29

    Чому у місті з 220 тис населенням нема бадмінтону? Олімпійський вид спорту, не потребуючий дорогого обладнання, та спеційних преміщень. На утримання теж потрібно зовсім мало грошей.

keyboard_arrow_up