«Кричить з вікна на дітей»: як реагувати на «весняні загострення» у людей з порушенням психіки

«Кричить з вікна на дітей»: як реагувати на «весняні загострення» у людей з порушенням психіки
  • Тернополянка Людмила звернулася у редакцію "20 хвилин" та розповіла, що кожної весни вона змушена спостерігати "весняне загострення" у сусідки. За її словами, сусідка пережила велику втрату, у ДТП загинули її чоловік та дитина, але вона не змогла змиритися із цим, у неї порушився психічний стан.
  • «20 хвилин» поцікавилися, як варто реагувати, коли ви бачите людину, яка поводиться дивно, як діяти, коли потрібно допомогти, а коли - і викликати поліцію. 

─ Недалеко від дому, де живе ця пані, знаходиться дитячий майданчик, і малюки раніше змушені були часто слухати її крики та лайки, ─ каже пані Людмила. – Сусіди її шкодують та кажуть, що вона нікого не образить. Вони говорять, що раніше вона викидала з вікна свої речі, але зараз того немає. Весною крики цієї жінки почастішали.

Пані Людмила розповіла, що ті, хто живе в одному будинку з її сусідкою, уже звикли, однак незнайомі люди дійсно жахаються і бояться. Її раніше возили на лікування, і це допомогло на деякий час, однак ненадовго.

«Не критикуйте, а постарайтеся заспокоїти таку людину»

Відео дня

Поліцейський-психолог Михайло Козюк впевнений, що в ситуації, коли ви стали свідком агресії людини з «весняним загостренням», варто не критикувати її, а висловити слова підтримки.

─ Варто заспокоїти людину, сказати, що є багато важких життєвих ситуацій, але вони тимчасові. Життя продовжується, і воно завжди буде приносити позитивні та хороші барви, ─ каже психолог. ─ Не ображайте людську гідність людини, та не говоріть, що людина погана чи хвора. Тоді не буде певної підтримки негативного стану людини.

Пан Михайло радить спілкуватися з людиною лише словами емоційної підтримки. Однак, якщо ви бачите, що людина несе загрозу комусь, або ж собі, варто звернутися до спеціалістів.

─ Старайтеся якось допомогти такій людині, якщо ви живете недалеко від неї, і вона живе сама, або ж поговоріть з її родичами, - пропонує він. 

З настанням весни, коли людина бачить, що все оживає та розцвітає, у неї міняється емоційний фон, вважає психолог. Дехто переносить це абсолютно нормально, а декому важко внаслідок того, що він був фактично в замкнутому просторі та ізоляції. Коли така людина виходить на вулицю, то не знає або не може контролювати свої думки та емоції стосовно інших..

Як діяти, коли стали свідком агресії?

─ Якщо ви, наприклад, гуляли з дитиною, і вона стала свідком агресії людини з "весняним загостренням", варто пояснити, що це людина, якій тимчасово погано. Все минеться, усе буде добре. Поясніть, що така особа не є причиною злості, ─ каже Михайло Козюк. – Відмежуйте свою дитину від агресії тої людини.

Якщо ж вашу дитину дійсно якось налякали, попередьте ту людину, що до неї застосують більші заходи впливу, наприклад вплив поліції, або ж попередьте, що ви будете змушені фізично захистити себе та свою дитину.

Психолог Андрій Дзіковський радить обдумати всі свої дії, перед тим як щось робити.  Якщо ви, наприклад, прогулювалися вулицею і побачили, що людина кричить без причини на дітей, ви можете дати їй зауваження. У такому випадку будьте готові до того, що саме ви можете стати об’єктом агресії з боку людини із «весняним загостренням».  Або ж ви можете пройти повз.

─ Якщо у вас є така самотня сусідка, у якої «весняне загострення» спробуйте до неї навідатися у квартиру. Ви можете стати для неї авторитетом, а тоді вже вона може вас послухатися, ─ каже Андрій Дзіковський. – Ви можете якось подбати про таку людину, висловити підтримку.

«Скажіть дитині, що ви завжди її захистите»

Якщо ваша дитина стала об’єктом викриків, агресії з боку людини із порушенням психіки, але при тому не кричіть та не проявляйте зустрічну агресію.

─ Якщо ви знаєте, що дитина винна в ситуації, постарайтеся розібратися та пояснити, що вона зробила не так. Поясніть їй, що так робити не можна, ─ каже пан Андрій. ─ Якщо ж ваша дитина ні в чому не винна, то ваша задача – пояснити, що це не в ній проблема. Розкажіть їй, що є такі люди, які можуть на неї накричати, навіть якщо вона нічого поганого не зробила.  Поясніть, що таким людям треба вміти протистояти, і поки ваша дитина ще маленька, то її захисником будете ви.

Андрій Дзінковський вважає, що причинами загострення може слугувати відсутність прийняття та згоди в тій ситуації, яка у людини склалася. Зазвичай, люди не люблять виходити з зони комфорту, а як наслідок, вони відчувають певну заздрість до тих людей, які не такі як вони, або живуть по-іншому.

При агресивних проявах ─ викликайте поліцію

Заступник головного лікаря обласної психоневрологічної лікарні Надія Фарійон розповідає, що станом на 5 травня збільшення кількості людей із психоневрологічними захворюваннями поки немає. Хоча загострення станів все таки припадає на цей період.

Якщо є психічне захворювання, це питання здоров'я. Якщо є агресивні прояви, то люди можуть викликати поліцію, а правоохоронці ─ швидку медичну допомогу, повідомляє речниця міської ради Мар'яна Зварич.

А як ви реагуєте на  «весняне загострення» у людей з порушенням психіки? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ігор Дуда

    А як реагувати на хронічну психічну аномалію регулярного "засирача" сайту Саші Креста (це лише одна з його численних "кликух")?  Ну, звичайно ж, лише добром, терпимістю, ласкою: "Сашко, ну не копирсайся пальчиком у носі і, тим більше там... де ти поліз зараз. Ану витягни негайно! І не пхай після цього палець до рота!!....Заспокойся і не переживай - роги не в тебе одного на світі..."
    Цей світ порятують лише доброта і любов - правда, Саша Крест? Тьху, знову запхало палець в зад! Ну, скільки ж можна?!
  • Luhomanka

    Підтримати, заспокоїти, зрозуміти....це можуть казати ті, хто з таким не зіштовхувався. У мене через стіну така сусідка живе, неможливо влітку вікно відкрити, крик о 6 ранку, о 8 вечора, о 2 ночі, наче свиню ріжуть. Рахую, що таких потрібно примусово госпіталізувати і лікувати по можливості, а ось ці ваші "терпіть" собі в одне місце можете засунути.

    Ігор Дуда reply Luhomanka

    P.S. Luhomanka це жодним чином не стосується.

    Ігор Дуда reply Luhomanka

    А як реагувати на хронічну психічну аномалію регулярного "засирача" сайту Саші Креста (це лише одна з його численних "кликух")?  Ну, звичайно ж, лише добром, терпимістю, ласкою: "Сашко, ну не копирсайся пальчиком у носі і, тим більше там... де ти поліз зараз. Ану витягни негайно! І не пхай після цього палець до рота!!....Заспокойся і не переживай - роги не в тебе одного на світі..."
    Цей світ порятують лише доброта і любов - правда, Саша Крест? Тьху, знову запхало палець в зад! Ну, скільки ж можна?!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:05 На Тернопільщині 18 квітня вводять в дію графіки обмеження енергопостачання для окремої групи підприємств 22:00 Погрожував вбивством, отруїв собаку і підкинув наркотики — на Тернопільщині родичі не можуть поділити хату 21:02 Двотижневий фестиваль «Великодні мотиви» стартував у Тернополі (ФОТОРЕПОРТАЖ) photo_camera 20:00 З висоти пташиного польоту: розвідник розповів, як розквітають «Піони» і «БУКи» у вогні артилерії Від читача 17:19 У квітневому топі вакансій на Тернопільщині - водій, продавець, кухар, швачка, медсестра, лікар 19:02 Ніхто не скаржився на витік газу, а він був: скільки нарахують в третій платіжці за перевірку мереж 18:30 Біля дамби Тернопільського ставу висадили катальпи 17:50 На вісьмох вулицях «Нового Світу» 18 квітня не буде води 16:30 «На гарячому» затримали чоловіка, який за $ 12 000 обіцяв домовитися з ВЛК Тернопільського військкомату 16:05 Бійці 55 батальйону: Дрони від тернопільської міської ради знищують окупантів (пресслужба Тернопільської міської ради) 15:53 «Поділили на «своїх» і «чужих»? Переселенка з Харкова скаржиться, що синові не видали книги в бібліотеці 15:45 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 17 квітня 15:30 Сім’я полеглого воїна Миколи Пителя пожертвувала дзвін для храму play_circle_filled 14:48 На Тернопільщині розшукують чоловіка з Бережан 14:07 Удар по Чернігову: 14 загиблих, 61 людина постраждала play_circle_filled photo_camera 13:55 Куди після школи? Огляд закладів освіти для вступу (партнерський проєкт) 13:00 На фронті загинув Герой з Почаєва 12:05 Куди піти, що подивитися у Тернополі 17-21 квітня 11:30 У Тернополі відбудеться сесія міської ради — які питання вирішать 11:20 Лазерна епіляція Сandela 2+1. Кожна 3-тя процедура в подарунок! (новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up