Мільярди гривень на ЗСУ, бойові автівки та інше. Як волонтерять відомі інста-блогери з Тернополя (ОГЛЯД)

Мільярди гривень на ЗСУ, бойові автівки та інше. Як волонтерять відомі інста-блогери з Тернополя (ОГЛЯД)
  • З перших днів вторгнення кожен українець намагається наблизити нашу перемогу. Особливо активні інфлюенсери, або простіше: блогери.
  • Вони займаються волонтерством, донатять на потреби ЗСУ та ведуть інформаційну війну, показуючи реальні події в державі.
  • Як у воєнний час допомагають відомі тернополяни, яких ви чи щодня бачите в своєму інстаграмі? Читайте у нашому матеріалі.

Блогери-мільйонники з Тернополя транслюють все, що насправді відбувається в Україні, для своєї величезної аудиторії, виступають проти звірств російської армії та прихильників «путінського» режиму, організовують дійсно масштабні ініціативи у підтримку українських захисників, ВПО тощо.  

Як змінили кваліфікацію на волонтерів у період війни? Чим діляться у сторіс та в інстаграм-дописах? Про що звітують своїм підписникам? Журналістка «20 хвилин» промоніторила сторінки блогерів з Тернополя і про все дізналась. 

Аліна Френдій

Відео дня

Жінка має аудиторію в 1 мільйон підписників. Регулярно публікує дописи, в яких наголошує, що російсько-українська війна досі триває, щодня гине безліч цивільних, а окупанти продовжують нещадно нищити наші населені пункти.

Коли розпочалось повномасштабне вторгнення, блогерка була за кордоном – поїхала на тиждень моди у Мілані. Історію про те, як замість відвідувати там гламурні покази, вийшла на мітинги за Україну, Аліна розповіла в дописі.

– Ця поїздка мала змінити моє життя. Я отримала багато запрошень від міжнародних агенств на тиждень моди у Мілані. Набрала цілу валізу образів, бо хотіла потрапити в міжнародну пресу. Ставила собі великі цілі і плани. Але ця поїздка дійсно ЗМІНИЛА моє життя. Вже 4-ий день в Мілані образ, який я представляю на тижні моди — це український прапор, а презентації і покази брендів, які відвідую — мітинги за Україну. Я вивчила усі лозунги італійською, а гімн України співаю крізь сльози. Ця війна мені показала хто є хто і серед українських інфлюенсерів та зірок, і простих людей. Під час війни мовчати і «зберігати нейтралітет» — це сором, друзі. Але рада, що хтось почав говорити аж сьогодні. Дякую. Надія є! Зараз я їду автобусом з Італії додому. На мене чекає дорога 25-30 годин. Але я хочу обійняти сина, чоловіка, батьків, друзів навіть під звук сирен. Бо вірю, що ми переможемо! – написала Аліна Френдій.

Блогерка постійно закидає сторіс із різноманітними запитами на купівлю автівок, амуніції, зброї, всіх необхідних речей для наших військовиків на фронті. Вона весь час допомагає іншим волонтерам, комунікує з ними.

Також 28 квітня Аліна Френдій провела у Варшаві благодійну лекцію на тему «Особистий бренд у соцмережах». Послухати блогерку можна було як онлайн, так і офлайн. 100% зібраних коштів перевели на допомогу ЗСУ. Вдалося зібрати аж 171 100 гривень у фонд «Повернись живим».

– Ви неймовірні! У мирні часи я вела лекції, щоб поділитися досвідом та знаннями, побачитись з підписниками. А зараз насамперед, щоб бути корисною для України. Перемога скоро! – наступного дня подякувала Аліна.

Петро Заставний

Чоловік Аліни Френдій – теж інфлюенсер, має 364 тисячі підписників в Інстаграмі. Він долучається до ведення інформаційної війни, пише дописи та поширює сторіс про ситуацію в державі. Крім того, публікує перевірену інформацію про волонтерські ініціативи – як українські, так і закордонні.

Наприклад, Петро опублікував допис про фонд «Бабин Яр», колектив якого упродовж п’яти років досліджував Голокост, а сьогодні сконцентрувався на допомозі громадянам нашої країни, які опинились у скруті.

– «Бабин Яр» збирає кошти для допомоги людям з інвалідністю, пенсіонерам. Для людей, які 80 років тому пережили Голокост, а тепер змушені ховатися від обстрілів російської армії. А також – на броньовані автомобілі швидкої, щоб поранені вчасно потрапляли до лікарень, – повідомив блогер у своєму дописі.

Ще у березні в Україні з ініціативи Петра Заставного з’явився сайт, де можна побачити, хто з відомих людей підтримує російську агресію і війну, або ж мовчить, не звертаючи на події увагу. Сайт за лінком: https://theylovewar.com/. До списку увійшли артисти, блогери, політики, спортсмени та лідери думок, які пропагують або «мовчки заохочують» війну. Це здебільшого росіяни: Басков, Канделакі, Лєпс, Тіматі та інші, але є й українці, зокрема, Регіна Тодоренко, Лорак,Стужук тощо.

– Коли путінський фашистськй режим буде повалено, ми почуємо мільйон відмазок: ми переживали за сім’ю, в нас не було вибору, зламали сторінку, це не я, ми такого не публікували, це фотошоп. На їхніх руках кров наших героїв та дітей. Ми все пам’ятаємо. І коли після наступного пакету санкцій в них припече і буде масово закуплятись реклама в підтримку режиму – вони двічі подумають, перед тим як погодитись, – висловився в Інстаграмі Петро.

Цікаво, що 23 березня нашим хакерам вдалося запустити п’ятихвилинний ролик про theylovewar.com на одному з найбільших російських державних каналів.

Таня Пренткович

Інфлюенсерка поширює дані про волонтерські ініціативи щодо допомоги українським військовим, пошуку житла та роботи для переселенців, сайтів для пошуку квартир за кордоном тощо. Маючи 1,1 мільйон підписників, жінка активна в інформаційній війні, не боїться говорити правду про злочини росії.

– Війна триває, як би нам не хотілося зберегти war-life balance, але з кожним днем це все складніше. Ми продовжуємо жити! Щодня дякуємо захисникам і ніколи не знаємо, куди прилетить клята ракета наступного разу… Ми не маємо права забувати! Точніше, ми маємо продовжувати кричати про війну! Давайте говорити про це не лише у сторі, але й у постах, щоб світ пам’ятав, щоб світ продовжував нам допомагати! – так Таня звернулась до своєї аудиторії.

Блогерка є власницею школи інстаграму newbiz.community. Нещодавно її команда повернулась до роботи. Понад місяць вони аналізували ринок і шукали вихід як спеціалістам різних професій відновити свій дохід і діяльність у час війни, не опановуючи нові професії. Невдовзі поділяться напрацьованим. Також команда Тані розробила ресурс, який допомагає координувати всі волонтерські групи в Україні: https://g-tag.pro/ Тут можна знайти інформацію на основні запити – «Як стати корисним у час війни» та «Нам потрібна допомога».

Разом з коханим Андрієм Гонковським блогерка запустила проєкт «а так можна було», де зібрані експерти, які колись допомогли їй покращити своє життя. 50% прибутку від занять з експертами передають на потреби армії. Також гуртом з небайдужими людьми Таня зібрала та надіслала для ЗСУ 400 тисяч гривень.

– Все життя нам говорять, що допомагати потрібно тихо… Але з приходом війни у наш дім ми маємо голосно кричати! Ми волонтеримо інформаційно чи фінансово, хтось класно виконує свою роботу і тримає тил. За перші 2 тижні вторгнення росії на територію нашої країни, я з особистих рахунків переводила гроші на потреби армії та волонтерів і ця сума сягнула близько 200 тисяч гривень. Весь прибуток з @insideshop.ua за березень ми надіслали у фонд Маші Єфросініної, який допомагає жінкам, дітям та людям похилого віку, які постраждали від війни. Це 55 тисяч гривень. Це все ви! Дякую кожному! – у дописі за 3 травня Пренткович звернулась до підписників.

Наталі Литвин

Маючи 932 тисячі підписників, жінка не лише бере участь в інформаційному протистоянні з ворогом, а й волонтерить з перших днів повномасштабної війни. Вона ввійшла в так званий «львівський батальйон блогерів», де збирають кошти на потреби ЗСУ та закупляють на них необхідні для військових речі: термобілизну, бронежилети, берци, тепловізори, рюкзаки тощо.

– У сумі закуплено амуніції та допомоги на понад 500 000 гривень (не враховуючи авто за 6000€). Ці цифри зараз асоціюються з чимось неможливим, але завдяки вашій колосальній підтримці та допомозі небайдужих людей – разом швидко закривали потреби захисників! Ми не зупиняємось! Щодня спільно з вами пришвидшуємо перемогу, допомагаючи хлопцям у гарячих точках! Якщо ви думаєте, що ваші 20, 50, 100 грн. нічого не змінять – змінять. Саме такі суми найчастіше надходять і саме з таких внесків ми купили останній тепловізор, – в одному з постів написала Наталі Литвин.

Також для нашої армії вже купили й передали 41 автівку на передову! Кожна з них вже закріплена за окремим підрозділом. Пікапи поїхали у різні точки по лінії фронту, аби виконувати важливі бойові завдання і рятувати сотні життів.

Ще блогерка провела кілька благодійних аукціонів. На першому розігрувала власноруч намальовану патріотичну картину (полотно на підрамнику, акрилові фарби, 30х50) з листівкою та символічним подарунком від себе.

– Це не просто лот, це моя душа і любов! Я не художниця, але дуже старалася! Всі кошти – на амуніцію нашим військовим. Прозвітую особисто! – повідомила.

На іншому – мега-аукціоні, популярні львівські інфлюенсери представили унікальні трофеї з найгарячіших точок від наших військових: стугну, каску, уламок СУ-35, сухпайок, марки, комікс, футболки тощо. Деякі експонати вже мають велику цінність. Лоти розігрували за донати.

Фото, яке Наталі Литвин зробила у квітні, в благодійних цілях, аби виручити кошти на NFT-аукціоні в підтримку української армії, розлетілось по пабліках. Його використовували на мітингах в Італії, взяли на виставку у Німеччині, Франції, на концерт у Португалії, де зібрали кошти для України.

– Для мене це був дуже показовий випадок, як фотосесія, що отримала порцію хейту від своїх, розлетілася по світу та допомогла. І як треба не зважати на негатив, а робити те, що робиш. Та водночас дуже страшно і боляче, що від банального нерозуміння, українці нападають на українців. Тому перш ніж виливати свою агресію, варто подумати глибше або промовчати. А замість безпідставної критики – зробіть добро, – звернулась до аудиторії блогерка.

Також Наталі провела прямий ефір з радником Міністра МВС Ростиславом Смірновим про відбудову держави, добровільний будівельний батальйон «Добробат», який працює над відновленням України, співпрацю волонтерів та органів державної влади та інші питання. 

Що ви думаєте про ініціативи тернопільських блогерів?

Поділіться своєю думкою у коментарях?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (13)
  • Liydmila Krivobok

    Усі не можуть воювати, потрібні також ті, котрі допомагають, без допомоги ніяк.
  • Katrysja Nagirna-pohodaj

    А чому їхні чоловіки не ідуть на фронт.вони ж такі як усі .жінки можуть допомагати а вони вперед на передову.чи вони не такі

    David Starr reply Katrysja Nagirna-pohodaj

    Тебе забули спитати, що їм робити.
  • Анна Сова

    Дякую вам,молодці
  • Katarina Vitkova

    Оця Пренткович ..фейс її повсюди...хороша реклама,так. Про посіч її?- ні,не чула і не читала ніде. Лиш про те,яка вона хороша мама і красива,після численних операцій по зміні...от би ще вимову свою виправила. А то бубонить там щось під ніс,не розбереш про що.

keyboard_arrow_up