Набирають популярності цифрові SIM-карти. Чи є вони у Тернополі і скільки коштують? (ОГЛЯД)

Набирають популярності цифрові SIM-карти. Чи є вони у Тернополі і скільки коштують? (ОГЛЯД)
  • Українські мобільні оператори пропонують людям підключити електронну SIM-картку. Послуга стала популярною у час повномасштабної війни, адже дає переваги для спілкування з рідними за кордоном і можливість не купувати нову фізичну «сімку» на зміну.
  • Цифрова SIM-карта вже вбудована у деяких смартфонах, які продають магазини, або її можна встановити на телефон, яким ви користуєтесь. Та модель має підтримувати цю функцію.
  • Ми дізнались про переваги оновлення, чи можна купити його у Тернополі і які ціни.

Сьогодні порівняно невелика кількість мобільної техніки підтримує цифрові «сімки». Це здебільшого дорожчі моделі смартфонів. Однак, поширення цієї сучасної технології – це питання часу, адже її купують все більше і більше користувачів мобільних послуг.

Зокрема, за даними компанії lifecell, у 2022 році попит на електронні SIM-картки зріс у п’ять разів порівняно з попереднім роком. Кожний десятий абонент оператора підключився до мережі через eSIM. Найбільше підключень спостерігали серед тих, хто опинився у ворожій окупації (наприклад, мешканці Херсонщини), та українців, які вимушено покинули свої домівки і виїхали за кордон.

Також частка проданих цифрових «сімок» дуже зросла під час масштабних вимкнень електроенергії. Це тому, пояснюють у дослідженні компанії, що електронні SIM-картки дають чимало зручностей. Приміром, не треба шукати офлайн-точку продажу, якщо картка вийшла з ладу, цифрова «сімка» захищена від фізичних пошкоджень, у разі втрати телефону зловмисник не скористається даними, а ще на пристрій можна встановити не одну еSIM.

Відео дня

Серед тернополян ця новинка поки не популярна. Можливо, більшість жителів міста навіть не знають про неї і де її можна придбати й підключити. Користувач Фейсбуку Alexandr Sasha залишив коментар: «Мало хто у Тернополі користується електронною «сімкою», або й зовсім ніхто, бо для еSIM ще треба, щоб телефон підтримував цю технологію. А ціна її куди дешевша, ніж звичайної сімки».

Що таке еSIM і кому вона доступна?

Електронна SIМ-картка – це вбудована на материнську плату смартфона «сімка», яка знаходиться всередині пристрою. Її не можна втратити (тільки якщо разом з телефоном), і вона не потребує заміни. Щоб купити віртуальну сім-карту, не обов’язково йти в магазин стільникового зв’язку.

Оператори, які поширюють таку технологію, дають змогу користувачам зробити це через мобільний додаток або на їхніх офіційних сайтах, не виходячи з дому. Треба замовити картку онлайн, одержати QR-код і все. Це доволі зручно. Крім того, можна оперативно переключатись на інших операторів, якщо перестали подобатись послуги вашого. І купувати стартовий пакет у магазині окремо не треба.

Проте, не всі смартфони наразі підтримують цифрову сім-карту. Вона доступна для підключення в iPhone X, Google Pixel 2, Samsung Galaxy S20, Huawei P40 та Huawei P40 Pro та новіших моделях мобільної техніки. Та позитив є – список постійно оновлюється і розширюється завдяки поширенню і рекламуванню послуги. Якщо хочете дізнатись, чи підтримує телефон електронну сім-карту, найлегше запитати про це в офіційного представника вашого оператора – або зателефонувавши у call-центр, або відвідавши магазин. Також на багатьох сайтах операторів можна ввести свою модель пристрою – і вам покаже, чи підключиться до нього цифрова «сімка». Шанс перевірити це є й у налаштуваннях.

«20 хвилин» поцікавились, які моделі телефонів (і не тільки) підтримують підключення віртуальної сім-картки, як активувати її на вашому пристрої, яким ви користуєтесь, де можна купити таку «сімку» (чи тарифний план, який її передбачає) та скільки це коштує. Ми розпитали про все популярних мобільних операторів, які впроваджують нову технологію в Україні – «Київстар», Vodafone і lifecell.

«Київстар»

На сайті оператора пише, що компанія підключає еSIM онлайн лише за декілька хвилин і до магазину йти не потрібно. Крім смартфона, віртуальну сім-картку можна під’єднати до планшета й деяких інших гаджетів. Вона повністю замінить звичайну. Перевірити, чи підтримує телефон еSIM, можна відразу на сайті «Київстар» – просто ввести свої бренд та модель, і ви дізнаєтесь результат за лічені секунди. Цей оператор пропонує два варіанти переходу на цифрову «сімку»: або підключити новий номер за допомогою спеціальних тарифів, або купити смартфон, у якому вже вміщений крихітний чіп.

Стосовно першого. Спочатку перевірте свій телефон, він обов'язково має підтримувати електронну сім-картку та бути сертифікований в Україні. Далі придбайте тариф з eSIM на сайті «Київстар». Після оплати вам надійде QR-код, який допоможе активувати тариф. Завершіть активацію за підказками на пристрої. Тарифи, звісно, платні, а перевести номер зі звичайної «сімки» на цифрову – безкоштовно!

Для eSIM компанія пропонує три різні тарифи. «eSIM LOVE UA На максимум» передбачає безлім на дзвінки в мережі оператора, 15 ГБ мобільного інтернету, 150 хвилин на інші номери, додатки без плати за трафік тощо. Вартість підключення становить 150 гривень. Тариф «eSIM СуперГіг» включає безлімітний мобільний інтернет та інші вищезгадані зручності. Вартість підключення – 300 гривень. І «eSIM LOVE UA Без меж» – це безлім на дзвінки у мережі «Київстар», на мобільний інтернет, 275 хвилин дзвінків на інші номер і другу SIM-картку для планшета. Вартість підключення – 275 гривень.

Щодо переваг цифрової «сімки», на сайті йдеться про те, що людина може одночасно користуватися двома SIM-картами: звичайною і електронною; підключити більше 5 номерів на смартфон (кількість залежить від моделі), та поширити тариф на свій планшет, тому не доведеться більше шукати WI-FI.

– Ваш номер завдяки послузі еSIM можна перенести безпосередньо у телефон. Послуга у нас безкоштовна, достатньо лише обрати у застосунку «Мій Київстар» перехід на електронну сім-картку. Після виконання легких інструкцій, ваш номер перенесеться на вбудовану сімку. Він залишиться без змін, як і тарифний план. За бажанням, тариф реально змінити на той, що передбачає еSIM. Це теж швидко робиться самостійно. А дізнатись, чи ваш смартфон підтримує цифрову карту, можна у налаштуваннях, або просто в Інтернеті, або глянути в переліку моделей на нашому сайті. Список постійно змінюється, – розповів нам оператор довідкової служби «Київстар» Дмитро (номер – 466).

Vodafone

Оператор пропонує замінити звичайну сім-картку на електронну для вже існуючих номерів. Для цього слід перевірити девайс на підтримку eSIM, купити її для заміни, пройти авторизацію і додати картку на ваш телефон (останнє – перезавантажити пристрій). Також можна підключити її до нового номера. У такому разі слід купити eSIM зі спеціальним тарифом і активувати його. Схема підключення легка: зайти у «Параметри», натиснути «Стільникові дані», «Додати стільниковий план», відсканувати QR-код і дотримуватись вказівок. На сайті Vodafone є список девайсів, які підтримують цифрову «сімку».

Серед них: iPhone 11 і вище, Pixel 3 і вище, Samsung Galaxy S20 і вище, Motorola Razr і Razr 5G, Huawei P40 та P40 Pro, Xiaomi 12T Pro і вище, Nokia G60 та багато інших. Також можна під’єднати електронну сім-картку до iPad 5 та вищих моделей.  Раніше eSIM ще можна було встановити у смарт-годинники, та це наразі неможливо. Коректно «сімка» працюватиме лише на сертифікованих в Україні пристроях.

Щодо цін. Віртуальна eSIM для заміни звичайної SIM-карти обійдеться вам у компанії Vodafone в 100 гривень. Тарифний план залишається без змін, абонплата також. Цифрову картку автоматично надішлють на вашу електронну пошту протягом години після оплати. Ця «доставка» безкоштовна.

Натомість замовити віртуальну eSIM зі спеціальним тарифом «Joice Pro Рейтинг» коштує 200 гривень. Тарифні умови передбачають 25 ГБ мобільного інтернету, безлімітний трафік на майже чотири десятки застосунків, необмежені дзвінки тощо. Абонплата становитиме 230 грн/4 тижні. Цифрову «сімку» теж відправлять на електронну пошту. Придбати eSIM можна в інтернет-магазині Vodafone, в онлайн-сервісі IВox, напряму у магазинах оператора, або ж вона вже буде вбудована у новому телефоні, який ви купите. Ще один нюанс – електронні ваучери не можна повернути чи обміняти!

Перевагами електронної «сімки» у компанії вказують можливість мати кілька карт у пристрої, простоту підключення (ви купуєте eSIM дистанційно і самі її налаштовуєте), високий рівень безпеки (дані більш захищені) і турботу про природу – адже у віртуальній картці немає жодного пластику.

– Всі ціни на сайті актуальні. Серед «плюсів» eSIM те, що вона знаходиться у самому телефоні, тобто її не можна втратити. А так від звичайної «сімки» цифрова не відрізняється. Ще коли ви перенесете номер на електронну карту, у вас звільниться слот, і туди можна вставити «сімку» іншого мобільного оператора, якщо треба. Дійсно, не всі моделі телефонів підтримують технологію. У смартфоні має бути чіп, який імітує роботу сім-картки. Раджу вам перевірити це у налаштуваннях вашого пристрою, або зайти на сайт Vodafone, і у розділі «Послуги» наведено список девайсів, які підтримують функцію. Ще можете подзвонити на «гарячу лінію», – пояснює нам оператор call-центру оператора Артем.

lifecell

У цього оператора мобільного зв’язку дещо відмінна позиція щодо встановлення електронної сім-карти. В першу чергу, від компанії кажуть, що це чудовий лайфхак. «Адже якщо у вас усі комірки для SIM та карт пам'яті зайняті, eSIM – ідеальний спосіб користуватися перевагами зв'язку lifecell нічого не міняючи!». Ваш номер зберігається за вами, лише переноситься на цифрову «сімку».

Від компанії можна купити й телефон із уже вбудованою eSIM. Її підтримують понад 20 одиниць смартфонів Samsung, понад два десятки від Apple, Google-смартфони, різноманітні пристрої брендів Xiaomi, Huawei, Microsoft Surface Pro, Motorola тощо. Повний перелік є на офіційному сайті lifecell. Там же можна прочитати, чи є шанс додати таку функцію на ваш смартфон. Крім того, поставити віртуальну «сімку» можна на Apple планшети та ноутбуки і на смарт-годинники від Xiaomi, Huawei, Google Pixel…

У разі, якщо не знайшли свій телефон у списку, пам’ятайте, що він постійно оновлюється, а ще деякі пристрої можуть не підтримувати eSIM на території України у зв’язку з обмеженнями від виробника.

Від «Лайфселл» можна придбати звичайну електронну сім-карту, яка коштує 25 гривень. Далі на вибір можна взяти тариф. А ще є варіант купити тариф «eSIM Бонус». Він дорожчий і обійдеться у 150 гривень, але має багато різних «додатків» (хвилини на розмови, мобільний інтернет тощо). Доставка цифрової карти відбувається на вашу «електронку» безпосередньо після онлайн оплати. Вона безкоштовна. Ми кілька разів упродовж двох днів намагались додзвонитись на «гарячу» лінію lifecell, аби уточнити ще нюанси у працівника компанії, однак нам це не вдалось.

Серед переваг eSIM на сайті оператора виділяють те, що користувач може встановити декілька карт в один пристрій, і ще й з вибором номера. Не потрібно нікуди ходити, адже знадобиться лише 2 хвилини, щоб замінити карту на електронну. А ще вона цілком захищена від фізичних пошкоджень.

Цікаво, а Ви користуєтесь електронною SIM-картою? Якщо так, то поділіться досвідом у коментарях. Які переваги карти виділили і чи дорожча вона за звичайну?

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Петро Беріт

    Зручно переходити між операторами, не потрібно кудись йти по нову сім. Обідно що працювати може лише 1 есім, а не всі додані...
  • Tanya Medynskya

    Дуже зручно є есімка і ще одна картка

keyboard_arrow_up