Надірвані упаковки та сліди рідини. Ми перевірили, у якому стані заморожені продукти в магазинах

Надірвані упаковки та сліди рідини. Ми перевірили, у якому стані заморожені продукти в магазинах
  • Навіть якщо у маркеті є генератор, часто йому бракує потужності, аби забезпечити ще й повноцінну роботу всіх холодильників. А вдруге товари заморожувати не рекомендовано, згідно з описом на звороті, бо це шкідливо.
  • Чи безпечно купувати заморожену продукцію у маркетах Тернополя? Чи вся вона у належному стані і чи не завалялись на полицях протермінові товари? Ми перевірили.

Журналісти «20 хвилин» 2 лютого обійшли кілька найбільших супермаркетів нашого міста, а також невеликі продуктові крамниці. Це «Рукавичка» на вулиці Миру, «Сільпо» на Торговиці, «АТБ», що розташоване на території центрального ринку, «Новус» на вулиці Перля, один із маркетів мережі «23/7» на Театральному майдані, SPAR на вулиці Митрополита Шептицького, магазин «Продукти» на вулиці Гетьмана Сагайдачного та «Продмаркет» на Валовій.

Ми перевірили умови, у яких зберігаються заморожені овочеві суміші і ягоди, напівфабрикати (вареники, пельмені, нагетси і не тільки), масло, а ще різноманітні солодощі – морозиво, торти, тістечка, еклери, «горішки» тощо. Без належного температурного режиму ці продукти швидко псуються і втрачають товарний вигляд. Це легко помітити навіть не експертам в харчовій галузі, а звичайним покупцям. Тому журналісти звернули увагу ще й на термін придатності і чи добре працюють холодильники, у яких лежить продукція.

Що ми побачили – читайте у матеріалі.

Відео дня

«Рукавичка»

На момент відвідин тут було світло, тому всі холодильники працювали. А їх тут кілька: в одному зберігається молочна продукція, солодощі і снеки для перекусу (сандвічі, роли, гамбургери, салати, упаковані готові страви); в іншому – у розділених відділах морепродукти, напівфабрикати, заморожені овочі; є чотири холодильники з морозивом – три великих і маленька морозильна вітрина.

Із сумішами овочів все було добре. Вони у належному стані, якщо взяти до рук – не відчувається, що всередині є намерзлий лід. Терміни придатності актуальні.

Рибні продукти (рибні палички, креветки, крабові палички, мідії, філе, цілі шматочки риби) теж не протерміновані, замерзлі й виглядають акуратно.

Чимало морозива має термін придатності аж до 2024 року і може зберігатись у морозилці 24 місяці. Це стосується як фасованих смаколиків, так і упаковок, у яких продається по кілька штук морозива, і де його пів кілограма чи кілограм. 

Насамкінець снеки і солодощі. На печінковому торті, салаті «Олів’є» й інших салатах стояла позначка «Вжити до 03.02.2023». Термін придатності ролу із сиром виходив 2 лютого (тобто на момент нашої перевірки до вечора товар був хорошим). Пиріг «Спартак» та сирник у пластмасових лоточках теж можна вживати.

Але ми знайшли у «Рукавичці» протерміновану продукцію. Це кілька упакувань тістечок «Еклер білий». Їхній термін придатності вийшов за день напередодні, тобто 1 лютого 2023 року. Та солодощі досі лежали на полиці і їх звідти не забрали.

«Сільпо»

У цьому супермаркеті холодильних камер доволі багато. На стінках помітний намерзлий «сніг». На напівфабрикатах – варениках, пельменях, нагетсах тощо з термінами придатності все у порядку.

Овочеві суміші мають товарний вигляд, торкнувшись упаковки, льоду на складниках не відчуваєш.

А от із замороженими ягодами проблема. Наприклад, «Вишня без кісточки швидкозаморожена» була напів розмерзла. Ми взяли пачку до рук, і вони залишились мокрими. Теж саме з чорною смородиною, полуницею і журавлиною. При цьому термін придатності ягід цілком нормальний.

На момент перевірки внизу на холодильнику висвічувалась температура мінус 20 градусів.

Ягоди, згідно з інформацією на звороті упаковки, слід зберігати за температури не вище мінус 18 градусів і повторно не заморожувати. Отож, якщо температурний режим морозильної камери відповідає вимогам, а вигляд ягід не належний, це свідчить про одне – вони вже не раз заморожені.

Аналогічна ситуація з морозивом. Особливо це стосується смаколиків у ріжку, адже відразу бачиш. Приміром, пломбір LASKA був скривлений, на пластиковому покритті напівстерлись терміни придатності, а всередині залишились намерзлі «патьоки». Зрозуміло, що солодощі вже танули і замерзали знову. 

Натомість морозиво у блоках і «циліндрах», яке лежало в сусідньому холодильнику, виглядало добре.

Торти, рулети й іншу випічку, яка швидко псується, зберігають окремо. Є чимало товарів зі знижками. Солодощі свіжі. На акційній продукції, де є наклейки «-25%», термін придатності закінчувався 3 лютого (тобто наступного дня після нашого перевірки). Та всі товари виглядають свіжими, на стінках немає «талого» шоколаду або крему, протермінованої продукції ми не знайшли.

Ми перевірили також масло у морозильних камерах цього супермаркету.  На всіх упаковках побачили по три дати і роз’яснення до них. Але на упаковці масла від «Премія» роз’яснень не було. Сумнівною видалась перша дата – 31.01.2023. Навпроти неї стояла позначка «1». Ми поцікавились у працівника Владислава, який термін придатності у масла, та він не знав відповіді на запитання. 

Також перевірили стан заморожених морепродуктів – крабових і рибних паличок, мідій та креветок. Ці товари виглядали нормально.

«АТБ»

На час нашого візиту в цьому маркеті була електроенергія, отож усі холодильники працювали. Асортимент тортів та тістечок на полицях не надто великий, але вони свіжі й з актуальним терміном придатності, виглядають апетитно.

Неподалік у морозильній камері – котлети й нагетси. Вони у хорошому товарному вигляді, добре заморожені. Хоча у деяких пачках і видно «сніг» всередині. 

А от з морозивом та ж проблема, що й у «Сільпо». Смаколики у ріжку, вочевидь, вже розморожувались. І хоч із терміном придатності все в порядку, тобто морозиво свіже, його паперова й пластикова упаковка містять сліди від танення. Це помітно й на 500-грамових «циліндрах» морозива від «Лімо» та «Рудь». Упакування нерівне, краї перекошені.

Терміни придатності поштучного морозива цілком актуальні, зверху воно виглядає акуратним і замороженим, але от що всередині – ми не знаємо.

Ще в одній морозильній камері – суміші заморожених овочів та ягід. Вони мають товарний вигляд. Ця продукція, а ще пельмені, хінкалі і вареники зберігаються окремо.

Однак у цьому супермаркеті ми знайшли протерміноване масло. 

Це дві партії солодковершкового масла екстра від «Галичини». На старішій партії три дати: 29 грудня 2022 року, 23 січня 2023 року та 7 лютого 2023 року. Першою є дата виробництва, а друга і третя — «вжити до» за відповідних температур. На свіжішій партії дати, яка вже минула, ми не побачили. Масло старішої партії лежало у правому куті морозильної камери, а нової — посередині. Більше протермінованих товарів не знайшли.

NOVUS

Холодильники, у яких зберігаються різні заморожені напівфабрикати (вареники, пельмені, сирники, нагетси) – працюють добре. Товар не протермінований, виглядає апетитним.

А ось на морозильних камерах, де лежать овочеві суміші, заморожені млинці, хінкалі тощо зверху на вітринах видніється намерзлий лід.

Деякі дверцята через товстий шар льоду навіть не відчинялись. З термінами придатності на овочах все в нормі, але якщо взяти до рук окремі упаковки, відчуваєш, що всередині є лід, намерзлий на складниках. Та й самі упакування виглядають не дуже.

Попри це, на холодильниках внизу 21 градус. 

Термін придатності морозива актуальний. Розфасоване поштучно, виглядає акуратним.

А ось те, яке в ріжку – мабуть, у найгіршому стані серед схожої продукції всіх магазинів, які ми перевірили за день. Упаковки надірвані й напіврозлізлись, адже папір був мокрим і його структура порушилась. Всередині ріжка патьоки й «сніжинки». Морозиво не викликає довіри, розумієш, що воно тануло і зворотно заморожувалось, а може й не раз. Те ж саме видно по пломбірі «Моно» у прямокутному бруску, й пломбірі «Ескімос», фасованому в паперовому пакеті, які далекі від ідеально рівної форми.

Заморожені ягоди, швидше всього, теж танули. Сліди від ягід залишились на упакуваннях. Це помітно на 300-грамовій «Чорниці замороженій». Але товари мають нормальний термін придатності.

З маслом було все добре.

Ще ми перевірили стан солодких виробів у холодильнику (торти, тістечка, еклери). Термін придатності тістечок «Еклери французькі» і тістечок «Заварні з кремом» від ТОВ «КИЇВСЬКИЙ БКК» до 3 лютого (на момент перевірки все свіже). Торти від ТОВ «КИЇВСЬКИЙ БКК» «Три молока» та «Празький» з вишнею, придатні до 5 лютого. Тож порушень ми не побачили.

Заморожені морепродукти (креветки, крабові палички, мідії, рибні палички) теж не вийшли з терміну придатності.

Що у невеличких магазинах?

SPAR на вулиці Шептицького

Ми також перевірили тут морозиво і заморожену продукцію. Таких товарів у магазині невелика кількість. Стан упаковок заморожених пельменів і овочів хороший, термін придатності не вичерпався. Однак «Креветки в паніруванні» всередині буквально обліплені «снігом».

Вареники, овочеві суміші і пельмені мали товарний вигляд, вони не протерміновані.

Ми перевірили і якість морозива. Одна з упаковок «Ескімо» (ріжок) була пом’ята та надірвана.

Подібна ситуація і з морозивом «Пролісок». Але термін придатності солодощів не вийшов. 

Морозиво «Белая Бяроза» (ще стара назва цієї торгової марки) в ріжку виглядає так, ніби вже тануло і замерзло повторно. Воно з дефектами, на пластиковому «верху» залишились патьоки.

А ось пломбір «Белая Бяроза» (777 грам) у «циліндрі» – протермінований. Його термін придатності вийшов ще 5 вересня 2022 року. Тобто, понад п’ять місяців тому. Однак воно досі лежить у холодильнику. На пачці зверху наліпилось багато снігу.

Ми запитали у касирки, чи є у «Спарі» генератор. Працівниця відповіла, що так. Генератор мають, вмикають його, коли немає світла, але він не надто потужний. Наприклад, кавомашину не «стягує».

«23/7» на Театральному майдані

У магазині було дуже мало замороженої продукції – всього одна вітрина, де лежало трохи масла, кілька пачок овочевих сумішей і морозиво. Асортимент невеликий. На стінках холодильника багато «льоду», він повноцінно працює. Видно, що продукція тут немає ознак розмороження.

З термінами придатності товарів також все добре. Ми перевірили й солодощі. Тут є «Київський торт», вафля зі згущеним молоком, «горішки», еклери, профітролі. Протермінованої продукції не помітили.

«Продукти» на вулиці Сагайдачного

Біля магазину на вулиці стоїть генератор. Холодильники працюють, всередині багато льоду.

Замороженої продукції невелика кількість. Єдине – у магазині великий вибір морозива. Його терміни придатності у нормі. Також було масло, воно не протерміноване. Солодощі тут не упаковані, а вагові.

«Продмаркет» на вулиці Валова

З морозивом у цьому магазині все добре, воно свіже, виглядає привабливо, має актуальний термін придатності. Наприклад, морозиво від ТОВ «Біла береза» придатне до вживання. 

Заморожені овочі теж у хорошому стані.

А от з маслом не все так просто. Масло кисловершкове «Селянське», 73% жиру, має три терміни зберігання за різних температур: до 22 грудня 2022 року за температури зберігання від 0 °C до -6 °C включно; до 21 січня 2023 року за температури зберігання -6 °C до -10 °C включно; до 21 квітня 2023 року за температури зберігання від -10 °C до -15 °C включно. Така ж історія і з маслом селянським «Клуб сиру», що має 73% жиру. Терміни придатності такі: 16.12.2022; 15.01.2023; 15.04.2023. Чи за належної температури зберігали цей молочний продукт – нам невідомо.

Продукти, які викликають сумніви, краще не брати

Тож у яких умовах повинна зберігатись заморожена продукція, аби її можна було споживати без шкоди для власного здоров’я? Ми звернулись у Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. Нам пояснили, що при відключенні електроенергії у повній морозильній камері продукти залишаються безпечними до 48 годин, а у напівпорожній — 24 години. Тобто, якщо світла не було, скажімо, 6 годин, морозильні камери у той час не працювали — нічого страшного, продукти не зіпсувались і їх можна спокійно купувати. А от після 48 годин без електроенергії товари слід викинути. Після розморожування продукти треба термічно обробити (приготувати) упродовж доби. Повторне заморожування не допускається!

Виконуючий обов’язки начальника Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Олександр Леськов зауважує – оператори ринку харчових продуктів, які займаються їх виробництвом та обігом, мають враховувати перебої в постачанні електроенергії та періоди її тривалої відсутності. Вони повинні робити все для того, аби споживач придбав безпечний харчовий продукт. Серед дієвих кроків до належного зберігання товарів є:

  • придбання генератора або інших альтернативних джерел електроенергії;
  • організація роботи потужностей з урахуванням графіків віялових відключень електроенергії;
  • дотримуватись виконання програм-передумов системи НАССР (це організація процесів так, аби обладнання працювало правильно, а приміщення не становило загрози для безпечності харчових продуктів – прим.), а особливо щодо чистоти поверхонь, здоров’я та гігієни персоналу, контролю за технологічними процесами, зберігання та транспортування,  лабораторного контролю готових харчових продуктів;
  • виконувати вимоги ст. 20 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» – оператори ринку зобов’язані вилучати та/або відкликати харчові продукти, які перебувають в обігу, якщо ці продукти можуть спричинити шкідливий вплив для здоров’я людини та у строк не більше двох робочих днів письмово інформувати про виявлену невідповідність компетентний орган.

– Головне управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області застерігає містян не купувати харчові продукти невідомого виробництва, з невластивими смаками та запахами, порушенням маркування, значно нижчою ринковою ціною, а також вживати продукти, які у вас, як споживача, викликають сумніви щодо їхньої придатності та безпечності. Звертайте увагу на зовнішній вигляд, колір, консистенцію та запах товару, – рекомендує Олександр Леськов.

Куди звертатись зі скаргами?

Чи слідкує Держпродспоживслужба за замороженою продукцією або тією, яка швидко псується? Чи має ця державна структура механізми впливу на місцеві супермаркети чи продуктові магазини?

Представник Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області Олександр Леськов каже – згідно з законодавством України, зокрема пунктом 2 постанови Кабінету Міністрів  від 13 березня 2022 року №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану», є визначений перелік підстав для здійснення заходів державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти (а також корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин) на період воєнного стану. Серед них, зокрема, такі:

  • подання суб’єктом господарювання (магазином, супермаркетом) заяви до органу державного нагляду про здійснення заходу державного контролю за його бажанням;
  • звернення фізичної особи про порушення, яке спричинило шкоду її правам, інтересам, життю чи здоров’ю, навколишньому середовищу чи безпеці держави, з додаванням документів чи копій, які підтверджують такі порушення (за наявності);
  • доручення Прем’єр-міністра України про перевірку суб’єктів господарювання у певній сфері у зв’язку з виявленими системними порушеннями та/або настанням події, що має негативний вплив на права, інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Тобто, якщо тернополяни помітили у місцевих маркетах чи магазинах заморожену продукцію, яка не відповідає товарному вигляду, або протерміновані продукти (або якщо ви їх вже придбали, з’їли і це, на жаль, мало шкідливий вплив на ваш організм і здоров’я) – можна сміливо звертатись зі скаргами до Головного управління Держпродспоживслужби в Тернопільській області. Фахівці Управління проведуть перевірку і здійснять відповідні заходи.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (8)
  • Тетяна Гарбуз

    заморозку краще не брати, хоч і зі знижками - мерзле перемерзле
  • Vitalii Surmatiuk

    Автор, а прокоментуйте, будь ласка, такий момент: чому на упаковці еклеру написано, що зазначена дата виготовлення, яку ви прочитали як дату кінцевого споживання?
  • Mykola Fedoriy

    Магазини не винні, що нема світла і несуть збитки..Треба самим покупцям зараз дивитись за якістю продуктів що купляти..
  • Валентина Григоришена

    Краще не купляти,ще весною в АТБ купила заморожену рибу,всю викинула,а зараз то тим більш.

keyboard_arrow_up