"Тусувалася" богема або любителі похмелитися. 9 культових закладів Тернополя, які працювали у 90-х

"Тусувалася" богема або любителі похмелитися. 9 культових закладів Тернополя, які працювали у 90-х
  • Раніше в Тернополі точно було де поїсти і провести час. Заклади на будь-який смак та для всіх вікових категорій. А левова їх частка розміщувалася в Центрі.
  • І якщо одні кафе люди згадують, ніби були там вчора, про інші пам'ятає хіба старше покоління.

Для вас ми зібрали другу підбірку культових закладів, що функціонували у 90-их та 2000-х. У цьому матеріалі локація – Центр. 

"Реанімація"

Чи знали ви, що колись на місці книгарні "Є", був заклад, що обслуговував переважно тих, хто полюбляв випити, а особливо перед роботою?

Відео дня

Як розповідає історик з Тернополя Володимир Окаринський, цей заклад відчиняв свої двері для відвідувачів о восьмій годині ранку, тому можна було похмелитися і йти на роботу.

Краєзнавець Володимир Ханас згадує, що "Реанімацію" відчиняли тоді, коли ще інші заклади були закриті. А в народі заклад охрестили "гадюшник".

"Підводна лодка"

Офіційна назва – просто "Бар", а "підводною лодкою" його назвали через те, що розміщувався він в підвалі. Там наливали та подавали лише пиво.

Місце розташування – там, де зараз "Хінкальня", у центрі міста, поблизу арки, що веде до Головного управління Національної поліції. Тоді – міської міліції.

"Варенична"

На місці ресторану «Європа», був не менш популярний заклад, який відкрили ще в 1958 році. Це – звичайна варенична, що приваблювала відвідувачів простотою, стравами  та цінами.

– Пам’ятаю, ще там були алюмінієві столові прибори з просвердленими дірками в них, щоб ніхто не вкрав, – розповідає Володимир Ханас. – Заклад функціонував приблизно до 1993 року.

 "Сніжинка"

Кафе, що функціонувало ще від 80-их років.  Зручне розташування на розі вулиць Валова та Сагайдачного зробило його дуже популярним, а особливо серед дітлахів. Дехто зі старшого покоління з теплом згадує те смачне морозиво, яке подавали в цьому закладі, а інші кажуть, що цьому морозиву просто не було альтернативи, тому і здавалося воно дітлахам дуже смачним.

Заклад функціонував до початку нульових років. Потім на місці "Сніжинки" збудували піцерію "Челентано".

"Анастасія" ("Анестезія")

Як йдеться у вільних джерелах, будівлю, де розміщувався заклад "Анастасія" спорудили ще у 80-их роках, до кінця 90-их там було кафе "Пиріжкова", а потім - "Анастасія". Розташовувалося кафе на вулиці Олени Кульчицької. Зараз на місці "Анастасії" торговий центр, який будували в середині 2010 року. До слова, заклад назвали за ім’ям власниці.

– Вдень це була стандартна їдальня для школярів школи №1 та інших центрових шкіл, студентів та пролетаріїв. А ввечері — дискотека зі стриптизом і мордобоями, – розповідає пан Окаринський.

"Женя-Женєчка"

Дитяче кафе в центрі Тернополя. Коли саме його закрили, нам знайти не вдалося, та відомо, що в 2012 році в міськраді представили проєкт нової п’ятиповерхової будівлі. У 2014 році у приміщенні колишнього дитячого кафе розміщувався передвиборчий штаб партії Петра Порошенка.

Зараз на місці "Жені-Женєчки" триває будівництво.

"Космос"

Кафе, що функціонувало від 80-их років. Воно користувалося великою популярністю завдяки великим залам на 350 осіб.

Розташовувалося кафе на розі вулиць Руська та Острозького. В 80-90-их керував закладом громадського харчування Петро Нєжєнський.

Коли точно заклад закрили нам невідомо. Але сталося в нульових роках. Потім кілька років в приміщенні екс-кафе функціонувала пиріжкова "ПАЖ". Були навіть чутки, що там функціонуватиме "МакДональдз".

"Пінгвін" та "Муза"

Заклади, що функціонували між вулицями Сагайдачного та Руська.

– Перша назва — тому що там було морозиво. У цих закладах "тусувалася" тернопільська «богема», там читали свої вірші Василь Махно та його побратими із угруповання "Західний Вітер", – розповідає Володимир Окаринський.

 

Читайте також:

"Культові" заклади Тернополя, яких вже немає: чому зникли та що тепер на їхньому місці

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач14

    Анастасію відкрили 20-25 грудня 1995 року,перед самим Новим роком.

    Вдень була пиріжкова, на ніч картини на стінах переертали іншою стороною ( там були двохсторонні картини) і з 20 чи 21 години функціонувала дискотека. Стриптиза там не було, стриптиз був в Лас-Вегасі в БК Будівельник, а це вже 2000 рік і зовсім друга історія)))
  • Читач40 Катрук Наталя

    Цікава публікація. Це також історія нашого міста.

    Тільки кафе «Анастасія» відкрилось на прикінці 90-их.

    Федір Восінський reply Читач40 Катрук Наталя

    Дякуємо за зауваження)
    Дійсно, "Анастасію" відкрили в 90-их роках, але саму будівлю збудували в 80-их
  • Ярослав Капчинський

    Дуже приємні спогади. Дякуємо!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:35 У Тернополі чоловік продавав наркотики під виглядом електронних сигарет 12:01 Яку роботу пропонують в Тернопільському центрі зайнятості 11:30 Чи має шанс 2024-ий рік бути мирним? Що думають українці(ОПИТУВАННЯ) 10:50 ВЛК для людей з інвалідністю: кому треба пройти повторно і кого розраховують мобілізувати Від читача 08:18 Ефективна співпраця на допомогу людям 10:15 Рідні полеглих Героїв отримали відзнаки «Почесний громадянин міста Тернополя» photo_camera 09:35 У Чорткові з'являться сонячні електростанції за пів мільйона євро 09:00 НБУ підвищив офіційний курс долара 08:00 У Тернополі мають відремонтувати дорожнє покриття на шести вулицях 22:00 У Зарваниці відбудеться Хресна дорога 21:00 Житлова субсидія на неопалювальний сезон: кому призначать автоматично, а кому — за заявою 20:00 У Тернополі ймовірно отруїли собаку: тварина померла дорогою до ветеринара 19:00 Посмертні нагороди вручили рідним полеглих воїнів з Тернопільщини photo_camera 18:00 100-літній ювілей відзначила довгожителька з села Конюхи 17:05 На фронті загинув військовослужбовець з Великоберезовицької громади 16:50 Салон краси «RIDANA» – ваш незмінний бюті-помічник! (новини компаній) 16:20 У Тернополі відбудеться фестиваль «Великодні мотиви» 15:35 100 років виповнилося довгожительці з Тернопільщини 14:35 Військовий зробив символічний удар по мʼячу у матчі «Нива» Тернопіль — «Чернігів» 14:00 16 квітня не буде води на Подільській, а 18 квітня — на Новому Світі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up