Ми опитали представників місцевого бізнесу, які зміни відбулися у їх роботі, відколи Тернопіль вкотре «червоний». Як виявилося, дехто відчув негативні наслідки, відколи місто опинилося в «червоній зоні», у інших справи ідуть трохи ліпше. Та всі підприємці згодні в одному, що закривати заклади не варто, адже це призведе до краху малого та середнього бізнесу та економіки.
Представників місцевого бізнесу ми запиталися:
Микола Онищук
Студія краси Blonda Studio
1. Звичайно, зміни є. Власники приміщення збільшили вартість оренди. Деякі клієнти почали фарбуватися у нас не кожного місяця, а раз в два місяці.
2. За час карантину приблизно на 30 відсотків відвідувачів стало менше.
3. Паніка та невідомість, адже люди не знають, на що чекати. Клієнти розуміють, що коронавірус нікуди не дінеться і досить лояльно ставляться до обмежень.
4. Коронавірусом перехворіють всі, і заборона роботи закладів не стане на заваді, тому я вважаю, що вони мають працювати. Якщо закриють заклади як весною, половина від всього малого та середнього бізнесу не відкриються знову.
Андрій Салагорник
Власник стоматологічної клініки
1. Зі змін можу сказати лиш, що зараз все робимо згідно з вимогами «червоної зони».
2. За час карантину кількість клієнтів зменшилася вдвічі.
3. Потрібно постійно підтримувати чистоту, дотримуватися карантинних норм.
4. Обмежувати роботу місцевого бізнесу не потрібно, адже це нічого не дасть. Постраждає лиш сам бізнес, а поширенню хвороби це не завадить. Зараз перевіряють заклади на дотримання карантинних вимог, але подивіться на громадський транспорт. Наскільки він чистий і чи дезінфікують його насправді?
Ігор Подоляк
Салон краси Sofit
1. В принципі, майже нічого не змінилося. Волосся росте завжди, а отже, стригтися треба. Люди хочуть навпаки - зняти маску, коли їх стрижуть, адже волосся може потрапляти туди, і людині доводиться ним дихати.
2. Не скажу, що клієнтів побільшало, але їх кількість не зменшилася.
3. Якщо говорити про постійне проведення дезінфекції, то її я проводив і раніше, адже це безпека не тільки клієнтів, але й моя. Хіба що додалася маска.
4. Якщо і закривати, то закривати всіх, і супермаркети, і ресторани, і кафе та бари, не робіть пародії. У такому випадку впаде економіка. Перукарі ще зможуть заробити на хліб з маслом, але інші не зароблять. Люди не матимуть роботи. А якщо не закривати, то не чіпайте нікого, бо людям нема за що жити.
Назар Андрушко
Кав'ярня «Скаварідка»
1. Звичайно, що «червона зона» вплинула на мою роботу. Людей стало, в рази менше. До мене приходили з перевіркою на дотримання карантинних вимог. Але ми стараємося працювати більше на виніс, готуємо в одноразовий посуд, вимірюємо температуру, прибираємо, дезінфікуємо.
2. Втратили близько 70 відсотків відвідувачів.
3. Немає людей. Це відзначається на роботі закладу. Працівники виходять на роботу, хочуть працювати, отримувати заробітну плату, а звідки її дати, як нема відвідувачів.
4. Люди і так обмежують себе у відвідуванні закладів харчування. Не потрібно закривати заклади, адже працівникам потрібно ходити на роботу, а нам необхідно їм платити зарплатню. Що зміниться від того, якщо люди сидітимуть вдома, і їм навіть ні на що буде купити ліки?
Володимир Харкавий
Гастропаб Natura
1. Ми настільки звикли до цього абсурду із зонуванням, що навіть не звертаємо увагу. Перевірки відповідні служби роблять, але абсолютно не прогнозовано і хаотично, логіки в перевірках немає.
2. Гостям закладів «червона зона» абсолютно нецікава, від цього кількість людей не зменшилася.
3. Головною складністю є те, що ми не можемо працювати повною мірою та обслуговувати банкети та святкування і змушені відмовляти людям в цьому.
4. Роботу обмежувати не треба. На мою думку, саме формулювання «червона зона» є абсурдним. Зонування не потрібне, адже воно просто неефективне.
А які зміни в роботі місцевого бізнесу помітили ви? Чи дотримуються в закладах карантинних вимог? Діліться своїми думками в коментарях.
Стежте за новинами Тернополя у Telegram.
№ 4 від 22 січня 2025
Читати номер
Юрій Теслюк
Чукас Любов
Оксана Вагіна