Як у Тернополі після карантину працюють заклади харчування. Ексклюзив "20 хвилин"

Як у Тернополі після карантину працюють заклади харчування. Ексклюзив "20 хвилин"
  • Уряд дозволив  закладам громадського харчування знову працювати, щоправда, на виніс, або ж літніх майданчиків кафе та ресторанів просто неба.
  • «20 хвилин» перевірили, як в Тернополі працюють заклади громадського харчування з відкритими літніми майданчиками.

Журналісти «20 хвилин» відвідали декілька закладів і перевірили, чи дотримуються офіціанти маскового режиму та як часто дезінфікують поверхні.

«Резерву столів поки не приймаємо»

У музейній ресторації «Старий млин» одразу на вході до літньої тераси стоїть дезінфектор та є одноразові рукавички. Меню в закладі розміщене на стіні.

Відео дня

Адміністратор закладу Олена розповіла, що в них працює дві тераси, але тільки за сприятливої погоди. Якщо надворі дощ, то працює лише одна тераса, яка розташована зверху. Усіх відвідувачів наголошують про наявність у них маски. У «Старому млині» дитячі кімнати поки не працюють.

– Столи ми дезінфікуємо кожні дві години та ведемо бланк дезінфекції. Усі працівники працюють в рукавицях та масках, – каже пані Олена. – За столиком може сидіти не більше чотирьох осіб. У випадку коли компанія велика, ми садимо їх за різні столики.

Замовлення приймають через додаток, або ж офіціант на певній відстані може прийняти замовлення. На зміні працює один офіціант.

– Гарячі напої подаємо в одноразовому посуді, а ресторанні страви можемо подати за бажанням гостя: у ресторанному посуді, який проходить термічну обробку в посудомийній машині, але не всі страви ми можемо подати саме в ньому, або ж в одноразовому посуді.

Адміністратор зізналася, що людей, які бажають відвідати літню терасу менше, ніж було. Резерву столів в закладі поки не приймають, однак гість може зателефонувати та повідомити, що він хоче пообідати і замовити обід по телефону.

Щодо утилізації використаних масок та рукавиць, у «Старому млині»  для цього виділили окремий сміттєвий бак, розповіла пані Олена.

«Офіціанти працюють в масках, рукавицях та окулярах»

У «Клубі Файного міста» одразу при вході, а також на відкритій та літній терасах стоять антисептики. Меню в руки відвідувачам не дають, з ним вони можуть ознайомитися біля входу на літній майданчик та відкриту терасу. Відстань між столиками складає півтора метра, тобто з дотриманням дистанції. Гості поки не можуть наперед забронювати столики.

На зміні працює п'ять офіціантів - на літньому майданчику у вихідні, а в будні дні – четверо. На відкритій терасі - двоє офіціантів. Усі вони одягнені в захисні маски, рукавички, а також окуляри.

Адміністратор закладу Яна каже, що не очікувала такої великої кількості відвідувачів.

– Столи ми не сунемо, а якщо прийшла велика компанія, то садимо їх максимум по чотири особи за один стіл, – говорить Яна. – Протирають столи після кожного гостя спеціальними дезінфікуючими засобами.  Власники поставилися з розумінням до того, що на час карантину багато людей залишилися без роботи, тому ціни не змінилися.

«Продукцію видаємо в одноразовому упакуванні»

Директор «МакДональдзу» в Тернополі Василь розповів, поки що в закладі працюють на виніс. Підхід до роботи кардинально змінили. Працівникам проводять температурну перевірку. У закладі працюють у масках та рукавицях.

Контактні поверхні дезінфікують кожну годину згідно з графіком, а столи протирають після кожного відвідувача. Так само і маски та рукавиці працівники змінюють щогодини, запевнив пан Василь.

– Ми спілкуємося з нашими працівниками та цікавимося щодо того, чи контактували вони з хворими людьми та чи є здоровими їхні члени родини.

Кількість гостей цього закладу залишилася сталою. Директор розповів, що потрохи люди знову починають частіше відвідувати «МакДональдз».

Замовлення приймають перед входом в заклад, також для додаткового захисту перед касою встановили захисні екрани. Засоби дезінфекції знаходяться, як перед входом в «МакДональдз», так і на касі. Для більшого захисту перед касою встановили безконтактний дезінфектор. Для того, аби відвідувачі дотримувалися дистанції, на землі зробили спеціальну розмітку.

– Усю продукцію видаємо в одноразовому упакуванні, – каже пан Василь. – До тої їжі, яку ми звикли їсти руками, додаємо одноразові ножі та вилки. Для відвідувача наявність захисної маски є обов'язковою умовою. Якщо він її немає, ми можемо надати. Також заклад може забезпечити одноразовими рукавичками та провести температурний замір безконтактним термометром. Ігрова зона в закладі поки що повністю закрита.

Деякі столики на літньому майданчику забрали, аби зробити дистанцію між рештою столів у півтора метра.

Частина працівників знаходиться поки що у відпустках, а інша частина повернулася до робота. Директор «МакДональдзу» зазначив, що під час початку епідемії тих працівників, які через страх, або відсутність можливості дістатися до роботи не могли працювати, відправили на оплачуваний простій.

А ви вже відвідуєте заклади громадського харчування? Як ви гадаєте, чи не зарано їх відкрили? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
10:15 На два дні перекриють рух транспорту на Гайовій 09:50 У списку — понад 20 адрес: що відремонтують цього року в житловому фонді Тернополя 09:05 Студентка з Тернополя перемогла на чемпіонаті України з боксу 08:00 НБУ знижує офіційний курс долара Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 22:00 У Катедрі організовують благодійний збір на автомобіль швидкої допомоги для ЗСУ 21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up