«У пана Юзека» чи «Гадючник»: історія кафе, у якому зависали розбишаки та поети

«У пана Юзека» чи «Гадючник»: історія кафе, у якому зависали розбишаки та поети
  • 90-ті подарували Тернополю чимало «культових» закладів, але не менша їх кількість тоді ж і закрила свої двері для відвідувачів назавжди.
  • Цього разу розповімо про заклад, що змінив чимало офіційних та неофіційних назв, найвідомішими з яких були «Коктейль Бар», «У пана Юзека» та «Чайка».
  • Про це кафе писав Анатолій Дністровий. Неймовірно цікава історія, радимо до прочитання.

«Коктейль Бар» став одним з тих закладів, що «лихі» 90-ті не пережили. Розташовувався неподалік від готелю Тернопіль, за адресою: вул. Старий ринок, 3.

Заклад мав багато назв

Як нам вдалося знайти у вільних джерелах, відкрили заклад всередині 70-их років. Дехто називає датою відкриття 1974 рік. Назва «Коктейль Бар», що була на вивісці перед входом, серед відвідувачів не прижилася. Це місце більше називали «У пана Юзека», «Гадючник» чи «Пістолет».

Назва «Пістолет» пішла від форми зали, а «Гадючник», ймовірно, через те, що тернополяни полюбляли хильнути чарку-другу саме тут, а тому і контингент був відповідним.

Відео дня

Та і це ще не все, адже перед тим як стати «Коктейль Баром», заклад розпочинав роботу під вивіскою кафе "Автомат". Ця назва пішла від того, що у двох торгових залах продавали пиво на розлив за ціною 22 коп./бокал (0,5л), і разом з тим стояло купа автоматів, де пиво продавалось за ціною 20 коп./бокал, та 10 коп./стакан. Про це згадує користувач під ніком aleko2007 на одному з форумів, звідки ми взяли інформацію.

Автомати на пиво відрізнялись кольором (деякі були кольору слонової кістки). Щоб помити стакан чи бокал, не потрібно було натискати на мийку, а лиш перекинувши посуд, натиснути на кнопочку, і бокал мився автоматично.

Після ремонту більшу частину автоматів прибрали. Бар перейменували на кафе "Чайка". А після наступного ремонту - на "Коктейль Бар"

Щодо народної назви «У пана Юзека» версії різняться. Дехто розповідає, що ще за часів Польщі в тому районі розміщувалася корчма з такою ж назвою.

Тернополянин Михайло Биць розповів сайту «20 хвилин», що з 1986 року працював у цьому закладі. І в нього є  інша версія походження назви.

– Назвали бар «У пана Юзека», бо у вісімдесятих ним завідував старий поляк Юзек, – каже тернополянин. – Тоді тут стояли апарати з вином. Люди вкидали монети і отримували напій. А пан Юзек один їх ремонтував, заправляв та знімав касу. Полюбляли в цей заклад ходити письменники, журналісти, художники. Тернополяни брали за звичку випити філіжанку кави.

Згадують і те, що в часи «сухого закону» там можна було хильнути «соточку» хорошого коньяку.

Тернополянка Світлана Тепцова розповіла, що пан Юзек був двоюрідним братом її дідуся і жив у Петриках.

– На жаль,я погано його знала,бо на той час мені було років 12 і бачила я його лише раз, коли він прийшов до бабусі і дідуся на Великодні свята, – каже тернополянка. – Я запам'ятала,як дорослі тоді сиділи надворі і сміялися з боргового зошита Юзека. А той жартував, що в ньому записав половину Тернополя.

Також відомо, що пан Юзек був худорлявий, а прізвище його було Павліковський. 

«Гадючник» славився асортиментом та цінами

Історик Володимир Ханас додав, що окрім автоматів для пива, у «Гадючнику» були автомати з газованою водою, а також музичний автомат.

– За пару копійок ми могли послухати музику. Це було цікаво і незвично, – каже історик. – Так, заклад мав назву і «Коктейль Бар», а раніше «Чайка», а в народі скільки назв було. Та він виділявся не назвами, а тим, що був у підпорядкуванні «КООП ТОРГ».

У радянські часи заклади підпорядковувалися трьом інституціям – Комбінату громадського харчування, кооперативній торгівлі («КООП ТОРГ»)  та відділу робочого забезпечення.

– І саме заклади, що підпорядковувалися «КООП ТОРГ», постачали краще, і там був ліпший асортимент, зокрема, алкоголю. Так, «У пана Юзека» подавали закарпатський коньяк, якого у радянські часи у звичайних ресторанах не було.

Та на думку пана Ханаса, найбільше популяризував заклад журналіст родом з Тернополя Володимир Сушкевич, який наприкінці вісімдесятих років запровадив у газеті «Вільне життя» цікаву рубрику «Кухня пана Юзека». Автор давав поради в приготуванні різноманітних страв.

Володимир Сушкевич

– Газета виходила тиражем 100 тисяч примірників. Її читали по всій Україні, а разом з тим рубрику «У пана Юзека», – продовжує історик. – З самим закладом вона не мала жодних спільностей, та, можливо, назву автор запозичив від славнозвісного кафе, і тим самим зробив його дуже популярним.

Заклад не вирізнявся особливим інтер’єром, але був доступним для всіх, зокрема завдяки цінам.

Зачинили «У пана Юзека» в 2001 році через нерентабельність. Та заклад залишився в спогадах тих самих письменників та журналістів 80-их і розбишак та молоді 90-их.

Зараз в приміщенні «Гадючника» знаходиться кафе Joint.

Про нього згадують в романі

«Гадючник» згадує і письменник Анатолій Дністровий у своєму романі «Пацики». Він розповідає про молодіжні банди Тернополя в останні роки радянської імперії.

Нижче наводимо цитати з роману:

«Після пари Риня каже, що сьогодні всі наші збираються йти в центр, просто тинятися, може, забіжимо в гадючник над озером або в «Музу». Да, підемо».

«Пішли з нами. Ми в гадючник над озером валимо. Може, дєвок цепанем. Пішли!»

«Зсуваємо чотири квадратних столики до купи й сідаємо за них. Нас — до двох десятків. Скидаємося, купуємо п'ять снарядів «столичної», три трилітрові банки абрикосового соку, а ще купу бутербродів із сиром. У гадючнику стовпом стоїть цигарковий сморід.»

Також одна з героїнь цього роману згадує, що в «Гадючнику» «гарно колись було, там не курили не пили було смачне морозиво». Ймовірно, героїня розповідає про заклад в період 70-80-их.

Щиро дякуємо за інформацію, надану для матеріалу Володимиру Ханасу, Михайлу Бицю та Володимиру Окаринському.

 

А ви пам’ятаєте цей заклад? Які ще кафе та ресторани ви полюбляли відвідувати у 80-90-их роках? Діліться в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (7)
  • Olexandr Osipov

    Зошит був і був в 80-ті. Особисто бачив.
    90-ті то вже інше кіно..
    Культові заклади Тернополя (їх не багато,)
    Хутір!!!!!
    Калина!!!!
    Українська ніч
    Україна,
    Тернопіль
    ЖД Вокзал
    Галичина
    Це культові ресторани 80-х не 90-х.
    90 ті то трошки інше...
  • Алиса Свит

    Конец 70-х,начало 80-х выпали на студенческие годы. Частенько с подружками там"зависали") Называли Гадюшник. Продавали вкусные алкогольные коктейли. Название одного помню:Полёт. Можно было купить Шампанское на вынос,10 рублей за бутылку . Пили кофе,ели мороженое. Было весело) С грустью вспоминаю это время,и.к. это была молодость)
  • Wasyl Kalabura

    В 90 борг вибивали
  • Wasyl Kalabura

    Нема ніякого зошита в 90
    Все мусиш віддати

keyboard_arrow_up