Мандрівників більше, ніж минулоріч. Як в умовах війни на Тернопільщині розвинувся туризм?

Мандрівників більше, ніж минулоріч. Як в умовах війни на Тернопільщині розвинувся туризм?
  • Попри вторгнення, яке триває майже шість місяців, туристична галузь в Україні продовжує функціонувати. Тернопільщина не стала винятком.
  • Куди за кордон їдуть тернополяни? Чи є в нас іноземні туристи? Які локації в області найпопулярніші? Як сума туристичного збору перевищила минулорічний показник більш, ніж в 2 рази?  «20 хвилин» дізнались все про літній туристичний сезон на Тернопільщині.

Кількість охочих до мандрів особливо зросла в літній період. Чимало людей мають відпустки та прагнуть відпочити від щоденних клопотів. Через заборону авіаперельотів та обмеження перетину кордону для чоловіків добре розвинувся внутрішній туризм. Як цьогоріч минає туристичний сезон, про його особливості та скільки людей наважуються на мандри – читайте далі у нашому матеріалі.

Чи багато людей на Тернопільщині подорожує

У лютому 2022 року, напередодні повномасштабного вторгнення, Державне агентство розвитку туризму України оприлюднило два великі дослідження стосовно в’їзного, внутрішнього та виїзного туризму в країні. Аби дізнатись, скільки українців обирають мандрівки рідною землею замість закордоння (залежно від області, в якій мешкають), респондентам поставили одне запитання: «Як часто ви подорожуєте Україною з туристичною метою?». Цікаво, що жителі Тернопільщини зайняли 20 місце в рейтингу серед інших областей, та відповіли наступним чином:

Відео дня

– Попередні два роки пандемія коронавірусу та вжиті протиепідемічні заходи продовжували мати стримуючий вплив на розвиток туристичної сфери області. З об’єктивних причин влітку 2022 року відпустку також планує мала кількість працюючих громадян Тернопільщини. Значна частина втратили роботу через війну, а тому не збираються відпочивати, – розповіли нам у Департаменті культури та туризму Тернопільської обласної держадміністрації.

На запитання, скільки жителів області цього літа помандрували за кордон як туристи, а також чи були в нас мандрівники з інших країн, в Департаменті нам пояснили, що в Україні відсутня офіційно затверджена система туристичної статистики. Збір даних не проводиться, тому немає змоги показати динаміку кількості внутрішніх та іноземних туристів, які відвідують Тернопільщину.

Куди жителі області їдуть найчастіше

Через відсутність авіасполучення з Україною, цього літа популярними залишаються автобусні тури за напрямками: Болгарія, Греція, Чорногорія, Меджугор’є (Боснія та Герцеговина). Тернополяни найчастіше обирають морський відпочинок у поєднанні з екскурсійними програмами. Натомість минулого року з області їздили відпочивати здебільшого на курорти Європи, у Туреччину та Єгипет, розповідають у Департаменті культури та туризму.

Щодо в’їзного туризму, то з перших тижнів вторгнення іноземні громадяни, які проживали та навчались у вишах України, виїхали. Станом на сьогодні іноземці також не відвідують Тернопільську область з метою мандрівок.

Аналізуючи ситуацію з внутрішнім туризмом, у Департаменті кажуть, що в час війни Тернопільщина є однією з умовно найбезпечніших областей для відпочинку.

Тому місцеві туристичні організації цього літа напрацьовують нові та вдосконалюють вже існуючі маршрути активного пішого і велотуризму. Пізнавальні екскурсії з локальної історії для ВПО регулярно проводяться у різних населених пунктах області. Але зазвичай туристичні групи на 70% складаються з тернополян, і всього на 30% – з переселенців.

– В Тернополі, Теребовлі, Чорткові та Заліщиках туристично-інформаційні центри популяризують локальні туристичні продукти. Вони створюють туристичні маршрути, що містять екскурсійні програми з майстер-класами та елементами гастротуризму. Також в умовах війни ТІЦ реалізують волонтерські проєкти для внутрішньо переміщених осіб зі східних та центральних регіонів України, котрі тимчасово перебувають на Тернопільщині, – розповідає Світлана Байталюк, директорка Департаменту культури і туризму.

За інформацією туроператорів, в червні-серпні 2022 року найпривабливішими для мандрівників на Тернопільщині є такі маршрути і туристичні локації:

  • лавандові поля у селі Деренівка та Джуринський водоспад;
  • печера Вертеба і урочище Монастирок;
  • Русилівські водоспади та місто Бучач;
  • замки та палаци Тернопілля (Збараж, Вишнівець, Кременець, Білокриниця).

– Традиційно популярний відпочинок в садибах сільського зеленого туризму, організація риболовлі. Територіальні громади, на території яких є водойми, облаштовують спеціально відведені місця, пляжі з рекреаційними зонами та стоянками для автотуристів. На жаль, зменшився попит на водні сплави. Аби їх організувати, потрібен дозвіл Тернопільської ОВА. Заборонено сплавлятись під мостами, бо це об’єкти критичної інфраструктури, – додають у Департаменті.

Відвідування музеїв та об’єктів культурної спадщини проходить в штатному режимі з урахуванням вимог Закону «Про правовий режим воєнного стану» і відповідно до затверджених графіків.

Сума туристичного збору цьогоріч б’є рекорди!

Вже понад 12 років, відповідно до Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження державного регулювання господарської діяльності», ліцензування турагентської діяльності скасовано. Це, за словами директорки Департаменту Світлани Байталюк, призвело до неконтрольованості турагентів щодо надання ними послуг.

Згідно закону, державним органам статистики подають інформацію тільки суб’єкти, які є юридичними особами. Натомість більшість суб’єктів туристичної діяльності в Тернопільській області є ФОП-ми.  Рахувати кількість мандрівників, які цього літа скористались послугами турфірм – марна трата часу. Це можна зробити лише на основі їхньої звітності, але це не відображає реальної ситуації з туристичними потоками в області.

Однак, одним із показників діяльності цієї галузі є сплата туристичного збору. За даними Департаменту культури та туризму Тернопільської ОДА, у першому півріччі 2022 року суб’єкти господарювання області (зокрема ті, хто надає послуги з розміщення), загалом сплатили 731,6 тис. гривень збору. Сума вражає, адже за відповідний період 2020 року туристичного збору нарахували на суму всього лиш 264,2 тис. гривень, а за 2021 рік – на 298,04 тис. гривень.

– Це рекордний показник, який навіть попри війну більш ніж удвічі перевищив аналогічний торішній і майже догнав збір за цілий 2021 рік, коли сплатили 987,3 тис. гривень. Приріст коштів за першу половину 2022 року в порівнянні з 2021 роком складає 245%. Лідирують за сплатою туристичного збору Тернопіль і околиці, Почаїв та Кременець, – кажуть експерти Департаменту.

Підрахувати загальну кількість гостей, які сплатили туристичний збір складно, адже кожна територіальна громада має свої ставки цієї суми. Департамент культури та туризму ОДА проводить постійний моніторинг ринку туристичних послуг в області з неофіційних джерел.

Журналістці «20 хвилин» розповіли, що на Тернопільщині цього літа (порівняно з 2021 роком) ситуація з галуззю мандрів дуже хороша, бо тенденція першого півріччя свідчить про приріст туристів, а «гарячий» сезон досі у розпалі...

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (4)
  • Pavlo Sanani Popyk

    Дівчина на фото перевершує красою водоспади 😍😍😍🔥🔥🔥
  • Polina Daineha

    Навіть і не знала, що на Тернопільщині є класні туристичні місця.

    Про лавандові поля у селі Деренівка та Джуринський водоспад вперше чую. Невже реально є там на що подивитись?

    Олеся Барановська reply Polina Daineha

    Polina Daineha

    Олеся Барановська reply Polina Daineha

    Polina Daineha

keyboard_arrow_up