Свято з ялинкою та вогниками. Добірка ялинок від тернополян і тих, хто знайшов прихисток у нашому місті

Свято з ялинкою та вогниками. Добірка ялинок від тернополян і тих, хто знайшов прихисток у нашому місті
  • Чи на часі ставити вдома ялинку на новорічно-різдвяні свята?
  • Таке запитання цьогоріч ставив собі чи не кожен українець. І настрій до свята не той, що раніше, і ситуація з електроенергією складна, та для багатьох містян ошатна новорічна «красуня» в кімнаті є сімейною традицією.
  • «20 хвилин» зібрали підбірку світлин, як до Нового року-2023 це дерево креативно прикрасили тернополяни. Читайте матеріал, надихайтесь святковими нотками, а ще – діліться у коментарях фото Ваших ялинок.

Чимало людей підготувались до зимових свят ще задовго до 25 грудня. Попри повномасштабну війну, у магазини завезли безліч іграшок та гірлянд, у понад 15 локаціях в різних мікрорайонах Тернополя можна придбати ялинку, і варіантів, аби її прикраси були максимально економні у плані електроенергії, теж немало. Містяни, які хотіли наповнити свою домівку атмосферою зимової казки, знайшли для цього лайфхаки. Отож, ми промоніторили соцмережі та підготували для вас добірку креативних ялинок, а ще новорічних композицій.

Ялинка асоціюється з дитинством

Ірина Белякова, журналістка «20 хвилин», розповідає, що ялинку вдома ставить, відколи себе пам’ятає. Змалечку це дерево викликає у неї спогади про Новий рік, завдяки ньому з’являється святковий настрій. Раніше ялинка завжди була «живою», а іграшки на ній – скляними. Та все змінилось, коли жінка вийшла заміж і народила дитину. Малюк почав повзати, і його батьки придбали прикраси з матеріалів, які не б’ються. Обрали три кольори: синій, срібний та білий.

Відео дня

– Доки синові не виповнилось 12 років, ми щороку вбирали «живу» ялинку. Йшли втрьох її обирати й купувати. Це наша сімейна традиція. А потім життєві обставини склались так, що довелось одного року поставити вдома штучну ялинку. Так повелось і надалі. Якщо раніше ми прикрашали її у переддень Нового року, то тепер робимо це перед Миколаєм. Ялинка стоїть у нас до кінця січня. Намагаємось продовжити собі свято бодай трішки, – каже тернополянка.

Ірина Белякова додає, що в її родині люблять, коли на новорічному деревці горить багато ліхтариків. І цього року вирішили не обмежувати себе, тому вчепили на ялинку однотонні гірлянди. Однак, вмикали їх лише раз – на Різдво 25 грудня. Далі вимкнули, бо економлять електроенергію.

– Бракує запаху хвої, яка асоціюється зі святом та дитинством. Рятуємось так: гілочки ялинки ставимо у воду та прикрашаємо іграшками, або якщо є час, робимо ікебану, а навколо – свічки. Все залежить від настрою, – говорить жінка.

У сина ялинка викликає настрій свята

Павло Посохов, журналіст та автор ютуб-каналу Stargorod Sport, у перші місяці повномасштабного вторгнення з сім’єю приїхав до Тернополя з Харкова. Розповідає, що вдома завжди ставили ялинку. Це теж їхня традиція, щороку мали справжню пригоду, бо з дружиною та сином їздили купувати її до лісництва.

– Тут ми думали придбати маленьку штучну, але глянули ціни на них, і вирішили, що краще «живу» невеличку візьмемо. Довго чекали, щоб їх почали продавати у Тернополі. Вже думали, що нічого не буде. 19 грудня об’їхали усе місто і тільки одну точку продажу знайшли. То там відразу взяли ялинку, привезли додому, поставили, ввімкнули Френка Синатру і компанію (це також традиція) і прикрасили. Іграшки з Харкова, зрозуміло, не везли, тому купили в супермаркеті дешевих, – ділиться передсвятковими клопотами Павло Посохов.

Чоловік говорить, що колись мав на думці не ставити новорічну ялинку, та це було давно. Наближалися свята і вони все більше міркували, що ялинка потрібна. У сина, зауважує Павло, свята з ялинкою асоціюються, та й у них з дружиною теж.

Закохалася в маленьку «красуню» з ринку

Поліна Дайнега, журналістка «20 хвилин», родом з Херсона і теж знайшла прихисток у нашому місті. Вона вагалась, чи варто цьогоріч встановлювати вдома новорічну ялинку. Але бажання створити атмосферу свята таки перемогло.

– Розумію, триває війна, ми не у рідному Херсоні і зовсім відсутній новорічний настрій. Та в один момент на ринку я просто закохалась в маленьку «красуню», зібрану з гілочок. Вирішила не стримувати себе і ось – вона вже вдома! На ялинці всього три янголятка. Я кажу, що біленький — символ добра, сіренький — символ віри, а рожевий — символ кохання. Також додала гірлянду на батарейках. Нехай вона буде символом світла нашої України! – усміхається Поліна Дайнега.

Дехто поставив «повоєнну ялинку»

Анастасія Усовниченко – переселенка з Харкова. Жінка каже, що поставили ялинку, бо дитину потрібно хоч якось втішити. А це деревце додає новорічного настрою й відчуття свята. Донька Анастасії залюбки позувала біля цієї ялиночки.

– У рік Водяного кролика ми вирішили прикрасити її фіолетовими та білими кульками. Це щасливі кольори. Також засвітили на ній вогники, – додає жінка.

Катерина Юрасова врятувалась до Тернополя зі Скадовська з двома дітками. У приміщенні, де наразі мешкає родина, мають аж дві ялиночки. Перша – це невелика штучна «красуня», яку прикрасили кольоровою мішурою та іграшками.

– Незважаючи на те, що ми зараз не вдома, все ж поставили ялинку. Нехай вона маленька, та мій крихітний синочок бачить її вперше. Це його перша новорічна ялиночка! А ще тішить око зимова композиція, котру власноруч зробив мій старший син, 15-річний Олександр, – говорить Катерина.

Наталія також переселенка. Вона до останнього думала, що ялинку у 2022 році ставити недоречно. Війна й постійні повітряні тривоги — взагалі не до святкувань.

– Але ось ця композиція підкорила моє серденько і я вирішила, чому б не придбати. Тому у нас стоїть така повоєнна ялинка. А ще гном! – каже нам жінка.

Очікують миру та Перемоги

Тернополянка Людмила Юрчак опублікувала на своїй Фейсбук-сторінці фото із пишною новорічною «красунею», жартівливо підписавши його: «Я і ялинка. Я зліва». Це красиве, велике деревце стоїть не у неї вдома, а в холі Тернопільського національного педагогічного університету імені В. Гнатюка.

Журналістка, волонтерка і зоозахисниця Олена Мудра теж розмістила на своїй сторінці святковий допис. «Тепло, світло, різдвяно, казково, бо країну захищають справжні герої, велети карбують історію…» – підписала фото жінка.

Надія Качуровська, яка працює у Тернопільській центральній дитячій бібліотеці, прикрасила ялинку вдома саморобними іграшками та поділилась спогадом, мовляв, колись з читачами збирались на заняття творчої майстерні «Рукотвори».

Жителька міста Катерина Будзівула пише, що вдома поставили штучну ялинку, а гірлянди замінили на ті, що працюють на батарейках. У Новорічну ніч дівчина вже знає, чого побажає. За її словами, в усіх українців 31 грудня бажання одне…

– Ми очікуємо миру та перемоги! Цей рік змінив бачення на буденні нам речі: спокійне небо, світло, рідні поруч та ще багато висновків, які кожен зробив в глибині душі. Цінуємо досвід, обираємо краще, йдемо далі… – каже Катерина.

А у вас стоїть ялинка вдома?

Ми заздалегідь провели опитування серед читачів на інстаграм-сторінці «20 хвилин». У людей запитали, чи поставили вони вдома ялинку. Більшість, тобто 54%, відповіли ствердно – «Так». 38% опитуваних проголосували за варіант «Ні», і ще 8% тернополян лише планують купувати її й встановлювати у домівці.

Опитування

А ви поставили ялинку вдома?

А як Ви вбрали свою новорічну «красуню»? Пишіть у коментарях, а ще надсилайте фотографії. Давайте трішки піднімемо собі новорічний настрій!

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up