У деякі страшно заходити! Як виглядають ліфти у різних багатоповерхівках Тернополя – ми перевірили

У деякі страшно заходити! Як виглядають ліфти у різних багатоповерхівках Тернополя – ми перевірили
  • Багатоповерхівки міста годі й уявити без ліфтів. Вони безперервно курсують, забираючи донизу та доверху квапливих жителів.
  • Та в різних будинках і ліфти виглядають по-різному, одні чисті та доглянуті, а в інші страшно навіть заходити.
  • Журналісти "20 хвилин" обійшли багатоповерхівки у різних мікрорайонах. І ось що ми побачили. 

Виявилося, що навіть в нових будинках, ліфти знищують самі мешканці.

Розпочали з мікрорайону «Дружба», а саме з вулиці Громницького, 2. Дев’ятиповерхівку, очевидно, збудували в 90-их роках.

Відео дня

Ліфт в одному з під’їздів виглядає чистим, але видно потерті стіни, оббиті ламінованим ДВП, та й на наличниках ззовні ліфта фарба вже потроху обдирається, а під нею – старий шар історії будинку.

Кнопки ліфта металеві, а отже, більш захищені від вандалів, які часто підпалюють пластмасові. Від часу, а можливо, ще з якихось причин, оригінальні цифри біля кнопок вже стерлися і маркером написали нові.

Тут же ми помітили камеру відеоспостереження. Тепер стає зрозуміло, чому ліфт перебуває у доброму стані, не засмічений, добре освітлений і не розмальований.

Далі прямуємо на вулицю Надзбручанська, 10, у будинок, що виглядає старшим за попередній і бачимо разючий контраст. Ліфт у відверто жахливому стані, і питання навіть не тільки в часі його експлуатації, а й у тому, яким його зробили люди.

Навіть ще не заходячи всередину, можна помітити, що наличники перефарбовували декілька разів, а двері ліфта вже ржавіють.

Всередині картина не ліпша. Тут ми зустрічаємо самих себе, а вірніше, наше відображення, адже одразу навпроти дверей розмістили дзеркало, що вже розбили. Освітлення бажає бути кращим, адже піднявши голову вверх, помічаємо пропалений захист ламп, що мав би ліпше розсіювати саме світло, але тільки не через задимленість. Стеля також не в ліпшому стані, починає лущитися.

Стіни з ДВП в задовільному стані. Вони не так сильно постраждали від людей та часу. До того ж, тут ми помітили і поручні, за які можна триматися. Кнопки виклику і всередині ліфта металеві.

Побували на «Дружбі» і  у відносно новому будинку, що на вулиці Просвіти, 10.

Ліфт виглядає новішим за попередні, але на ньому вже є графіті. До слова, випробували його в 2011 році, принаймні, це написано над дверима. Також там є інформація про вантажопідйомність, а також телефон механіка та аварійної служби.

Всередині він обладнаний поручнями, просторий та чистий. На відміну від попередніх, цей ліфт оббитий металевими листами.

У ньому ж видно, і який поверх проходить ліфт, коли підіймаємося чи опускаємося ним.

Далі ми пішли на «Бам». А почали з будинку, що знаходиться за адресою: проспект Злуки,37.

Ззовні ліфт в одному з під’їздів цього будинку має привабливий вигляд. Видно, що він далеко не новий, але ще справний і заходити в нього не страшно.

Всередині ліфта більш видно його потертість, а фарба на дверях вже потрохи лущиться, знизу він починає ржавіти.

Ліфт доволі чистий, але світло є, хоча дещо тьмяне. Кнопки ліфта металеві і також чисті.

Одразу перевіряємо сусідній будинок за адресою: проспект Злуки, 39. На вигляд він старший. Заходимо всередину.

Одразу помітно погане освітлення. Дуже темно.

Зате мешканцям нагадують про святкові, новорічні дні, які вже минули, навішеним на дзеркало дощиком.

Розгледіти себе в дзеркалі важко через тьмяне світло, як і розгледіти кнопки. Можливо, жителі вже звикли до темряви в ліфті і навіть з закритими очима можуть вибрати потрібний їм поверх, але їхнім гостям годі і розгледіти, куди вони підіймаються.

Від старого будинку переходимо одразу до новобудови на розі проспекту Злуки та Вулиці Мирона Тарнавського.

Ліфт десятиповерхівки в ідеальному стані. Чистий, доглянутий, новий та просторий. У ньому є зручні поручні. Кнопки металеві, добре видно цифри поруч з ними.

Сам ліфт оббитий металевими листами срібного кольору, а тому навіть тьмяне світло вдосталь відбивається від них і створює рівномірне освітлення.

Продовжуємо подорож масивом «Канада». Та заходимо в будинок на вулиці Євгена Коновальця, 19. Будинок цей дещо старший за попередній, але також новий, як і ліфт у ньому.

Сам ліфт пофарбували у світло-блакитний колір. У ньому є поручні, кнопки металеві, але фарба біля них вже починає здиратися з металу.

Вулиця Євгена Коновальця, 2.

Ззовні двері ліфта виглядають щонайменше зношеними від постійних відкривань та закривань, а фарба на наличниках обдирається.

Всередині темно. Хоча освітлення і є, воно дуже маленьке і ледь помітно жевріє. Ліфт виглядає старим, оббитий ДВП, яке і дряпали, і розмальовували, але частіше на нього ліпили якусь рекламу. Сліди від неї і досі є.

До того ж ліфт ржавий, а щоб розгледіти, як виглядають двері, довелося вмикати спалах на телефоні.

Швидко виходимо з нього, адже шум, з яким він рухається, не вселяє надії та оптимізму.

Йдемо на вулицю Рєпіна, 14а. Будинок тут новий, цегляний.

Ззовні на дверях ліфту є інформація з правилами користування.

Всередині він просторий, з дзеркалом та поручнями. Що важливо, закриваються двері в ньому через довший проміжок часу, аніж в звичайних ліфтах. Ймовірно, для того, щоб старенькі люди та люди з інвалідністю змогли зайти всередину.

Ліфт випробували в 2014 році. Принаймні, так йдеться в інформації про даний ліфт над кнопками поверхів.

Останній ліфт перевіряємо вже на «Східному» масиві. Будинок на проспекті Степана Бандери, 72.

Сам будинок видно, що будували в радянські часи. Від того й ліфт в ньому виглядає далеко не новим.

Його дерев’яне облицювання вже не раз перефарбовували, це помітно за товстим, але відносно  шаром фарби. Біля кнопки виклику ліфту брудно від постійних натискань на неї мешканцями будинку.

Всередині є дзеркало, щоправда, розбите. В ліфті темно, попри світлі стіни, тому ми ввімкнули ліхтарик на телефоні.

Це єдиний ліфт, серед тих, що ми оглянули, у якому в жахливому стані перебуває підлога. Від старого лінолеуму всередині не залишається й сліду.

Більшість ліфтів вже перетнули вікову межу

Як йдеться на сайті Управління ЖКГ, термін експлуатації ліфтів становить 25 років, та значну частину ліфтів встановлювали у 80-их роках і їм вже понад 30 років.

Таким ліфтам відповідно до договорів, укладених із Управлінням Житлово-Комунального Господарства, благоустрою та екології ТМР експертне ЕТЦ «Держпраці» проводить експертне обстеження з метою встановлення можливості, доцільності, умов, терміну подальшої експлуатації. За результатами діагностики ходової частини і систем безпеки та стану обладнання ліфта вираховується термін подальшої експлуатації (звичайно 2- 4 роки, залежно від зносу основних вузлів). Раз у рік фахівці проводять технічний огляд ліфта.

А однією з зупинок ліфта є вандалізм: підпалювання кнопок в пульті керування, нищення та розмальовування кабін, заліплення жуйками стелі та вищезгаданих кнопок.

До слова, ліфт в багатоквартирний житловий будинок вартує недешево – понад 300 тисяч гривень, таку цифру вказують на сайті фірми, що виробляє ліфти.

Дітям шкільного віку дозволено користуватися ліфтами тільки в супроводі батьків, відповідно до закону Про затвердження правил побудови та експлуатації ліфтів

Правила користування ліфтом

Для виклику кабіни натисніть кнопку виклику;
після автоматичного відкриття дверей треба пересвідчитись, що кабіна знаходиться перед вами.

Увійшовши до кабіни, поверніться обличчям до двірного отвору, пересвідчившись, що нічого не заважає зачиненню дверей;
натисніть кнопку потрібного поверху. Двері зачиняться автоматично та кабіна прийде у рух. Якщо двері зачинились, а кабіна не прийшла у рух, натисніть кнопку «Стоп» і двері автоматично відчиняться для виходу;
при русі донизу кабіна може зупинитись на проміжних поверхах для посадки інших пасажирів;
для перевезення дитини у колясці необхідно перед входом до кабіни обов’язково взяти дитину на руки та увійти з нею до кабіни, після чого завезти за собою пусту коляску;
при виході з кабіни спочатку вивезіть пусту коляску, а потім вийдіть самі з дитиною на руках;
при поїздці дорослих з дітьми до 12 років першими до кабіни повинні заходити дорослі, а потім діти;
при виході першими повинні вийти діти;
припускається перевозити вантажі великих габаритів тільки в присутності обслуговуючого персоналу.

Чи є у вашому будинку ліфт? У якому він стані? Діліться фото в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олег Базар

    Є, в хорошому стані, кілька років тому зробили капремонт кабіни (заміна внутрішнього оздоблення - панелей, лінолеума-стелі, створок дверей кабіни, пост приказів, тощо). Але загалом ті "капіталки" ніщо інше, як суто естетична мета і по факту окозамилювання. Бо самі рухомі і несучі аргрегати залишаються ті ж - рама кабіни/противаги, направляючі, канати, лебідка, станція управління, тощо. Хоча буває, що і це все замінюють, але як правило, окремо, коли не придатність до експлуатації. Тому не оцінюйте ліфти по вигляду всередині і тому, чи іржаві двері. Технічно вони можуть бути в кращому стані, аніж ті, які виглядають гарно.
  • Анатолій Солтис

    Вул. Лесі Українки 10...ліфти в жахливому стані.
  • Volodymyr Pavliv

    Куди можна поскаржитись на стан ліфтів?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE Від читача 11:51 День кар’єри в ЗУНУ: крок у професійне майбутнє 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя» 11:36 Волонтерка Христина Феціца пояснила, чому вирішила відмовитися від депутатства 11:03 Мобілізація автомобілів: що варто знати про новий закон. Для «20 хвилин» коментує юрист 10:18 Найнижчі пенсії в Україні отримують мешканці Тернопільської області (РЕЙТИНГ) 09:40 Що з реабілітаційним центром на Чумацькій, на який виділяли 8 мільйонів 09:02 Ранкові обстріли Дніпропетровщини. Є загиблі та постраждалі, серед яких — діти 08:01 Чи варто в найближчі дні чекати потепління в Тернополі та області 22:01 «У ногу прилетів осколок боєприпаса»: 47-річний захисник з ампутацією проходить реабілітацію у Тернополі
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up