Власноруч, за кошти держави чи з міського бюджету. Яка ситуація з утепленням будинків у Тернополі? (ОГЛЯД)

Власноруч, за кошти держави чи з міського бюджету. Яка ситуація з утепленням будинків у Тернополі? (ОГЛЯД)
  • Тернополянам радять утеплювати свої будинки до настання холодів.
  • Варіантів безліч, однак таке задоволення не з дешевих.
  • Чи можна зараз утеплити цілу багатоповерхівку? Розповідаємо у матеріалі. 

Прийдешній опалювальний сезон назвали найскладнішим в історії України. Нам радять запасатись теплими речами, ковдрами, а ще (хоч надворі триває літо) вже утеплювати власні будинки. 

Які є програми 

У період 2015-2020-х років у Тернополі діяла програма співфінансування енергоефективності в житлових будинках «70/30». Згідно з нею, мешканці будинку самостійно оплачували 30% всіх робіт з утеплення цілого будинку, мали зробити проєкт та державну будівельну експертизу. Міська рада натомість шукала підрядника і виплачувала йому решту 70% з бюджету. Для цього мали укладати тристоронній контракт.

Термомодернізацію у 2019 році провели у будинку на вулиці Будного, 20.

– Але зараз пілотна програма «70/30», яка працювала в Тернополі раніше, завершилась. Упродовж 2015-2020 років утеплювалось 60 будинків, з яких 12 – повністю. Щодо решти, там здійснювали дрібні заходи з енергоефективності, як от заміна вікон та освітлення, встановлення індивідуальних теплових пунктів тощо. Невдовзі почався «ковід» і можливість що-небудь впроваджувати зникла. Елементарно, люди не могли прийти на збори через пандемію. Два роки в Тернополі активно будинки не утеплювались, – розповідає Павло Савечко, завідувач сектору з енергоефективності Тернопільської міської ради.

Відео дня

Згодом запрацювала нова державна програма модернізації багатоповерхових будинків «Енергодім». Умови для ОСББ покращились, стали вигіднішими.

Згідно з нею, 70% робіт з покращення енергоефективності фінансувала держава, 10% коштів йшли з міського бюджету, а решту – 20%, оплачували співвласники. Однак, якщо програмою «70/30» мали шанс скористатись всі будинки, то подати заявку на цей проєкт – виключно ОСББ.

– Від Тернополя на «Енергодім» подались 11 ОСББ. Два з них ще минулоріч проводили дрібні заходи з утеплення осель. Ще два повністю утепляються. З сімома об’єднаннями ситуація незрозуміла, адже досі не зібрали необхідного пакета документів. Міська рада виділяє кошти для тих ОСББ, які пройшли відбір державного Фонду Енергоефективності. Більше ОСББ не набираємо. Також ми не затверджуємо іншої програми з утеплення осель! – пояснює Павло Савечко.

Утеплюють будинок на вулиці Володимира Великого. Фото Управління ЖКГ, благоустрою та екології ТМР

Завідувач сектору з енергоефективності додає, що тернополянам треба думати про утеплення домівок ще у квітні, коли починається будівельний сезон. Проте, є ще пів серпня та вересень-жовтень, аби щось вдіяти. Звісно, мова йдеться не про масштабні роботи, а невеликі заходи з поліпшення енергоефективності.  

– А на майбутнє, отримання гранту у розмірі 80% для власного житла – це чудова нагода здобути такі переваги, як: зменшення тепловтрат в зимовий період, а в літній період відсутній перегрів; продовження терміну експлуатації будівель; підвищення комфорту; зменшення комунальних витрат; утеплене житло стає дорожчим. Сподіваємось, що після завершення війни у Тернополі розпочнеться масштабна термомодернізація в межах теплових районів. Це той фронт робіт, який вкрай необхідний для нашого міста, – каже пан Павло.

Що роблять в рамках «Енергодому»

На даний момент ця державна програма від Фонду Енергоефективності функціонує лише з тими ОСББ, які встигли подати заявку до початку російського вторгнення. У Тернополі є ряд будинків, мешканці яких згуртувалися і зараз провадять роботи згідно з проєктом, інформує Михайло Мельник, представник фонду на Тернопільщині. Це ОСББ за адресами:

  • Київська, 7 – там відбувається комплексна термомодернізація. На центральній системі опалення встановлюють балансувальні клапани, які рівномірно розподіляють тепло між всіма мешканцями будинку;
  • Вільхова, 2 – проводиться утеплення стін та горища, перекриття підвалу і заміна вікон в під’їздах;
  • Івана Франка, 23 – замінили вікна та двері в під’їздах, утеплюють стіни;
  • Зелена, 3 – найскладніший, за словами пана Михайла, випадок, але найкраще зроблений. Там переробляють систему опалення з однотрубної на двотрубну, відтепер в кожній квартирі буде індивідуальний тепловий пункт, утеплюють та ремонтують горище, стіни тощо.

– Мешканці цих осель потенційно в цьому році можуть завершити роботи з енергомодернізації. Фонд Енергоефективності призупинив прийом заявок від всіх ОСББ в Україні 25 лютого. Відповідно, нових заявок на час воєнних дій ми не приймаємо. Можливо, все зміниться. Слідкуйте за інформацією на нашому сайті (https://eefund.org.ua/) – коментує пан Михайло.

Як інші будинки готуються до зими

У Тернополі, станом на 9 серпня 2022 року, є 658 ОСББ. З них фактично тільки чотири (ми згадували про них вище) утеплюють багатоквартирні будинки до зимового періоду завдяки Фонду Енергоефективності. Інші чомусь не активізуються, говорить Сергій Лупак, голова ГО «Рада Голів ОСББ міста Тернополя».

– На Франка, 23 утеплення почали минулого року, коли отримали кошти від міської ради, а тепер завершують ремонт. Така ж ситуація з Київською, 7. Панельний будинок тепер не впізнати! Щоправда, вони одержали гроші з бюджету минулого тижня. Там обіцяють завершити ремонт до жовтня. Утеплення розпочали на Вільховій, 2. Потрібні документи вже зібрали жителі будинку на Макаренка, 7. Можливо, братимуться за утеплення й цього року відчують суттєву економію коштів, – ділиться здобутками Сергій Лупак.

Фото Управління ЖКГ, благоустрою та екології ТМР за 2017 рік

У Тернополі також є два будинки, які повністю переходять на індивідуальне опалення – на Лучаківського і на Просвіти. ОСББ провели загальні збори і вирішили зробити два заходи газу в оселю: якщо бракує з однієї сторони, то буде з іншої.

Минулого тижня, каже пан Сергій, відбулися збори з співвласниками домівок із централізованим опаленням, та КП «Тернопільміськтеплокомуненерго». Отже, до 1 вересня мають запустити гарячу воду, а до 1 жовтня – виконати акти готовності будинків до опалювального сезону. Тепломережі повинні мати законні підстави запустити теплоносії в багатоквартирні будинки міста.

– Ми маємо обдивитися систему внутрішньобудинкових мереж, оглянути, чи ніде немає проривів. У місті є будинки, які тільки-но створили ОСББ і ще не проходили зимового періоду. Окремі об'єднання хочуть «відрізати» батареї на зиму. Тому ми попередньо зібрались та все обговорили, – додає Сергій Лупак.

Голова «Ради Голів ОСББ міста Тернополя» зауважує, що чомусь співвласники не спішать утепляти домівки. Вони забувають, що це спільна власність, і слід якнайкраще забезпечити обігрів будинку та менше споживання енергії. Живуть з думкою, мовляв, якось буде, але ніхто не знає ситуації наперед. «Латкове» утеплення – не добре, бо можна зробити тільки гірше для сусідів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Ирина

    Цікаво, а якщо з центральним опаленням температуру у квартирах обіцяють +16*, то і оплата за нього буде не 2-3 тис., а 1-1,5 тис. за місяць?...
  • Alexandr Sasha

    Опять паніку садять як з продуктами, нормаль буде зима

keyboard_arrow_up