Як самостійно утеплити оселю до зими? «20 хвилин» проаналізували ціни

Як самостійно утеплити оселю до зими? «20 хвилин» проаналізували ціни
  • Ми промоніторили інтернет-пропозиції щодо утеплення будинків у Тернополі та порівняли ціни на різні види утеплювачів та вартість ремонтних робіт.
  • У скільки вам обійдеться тепло у власній оселі взимку – читайте у матеріалі.

Лише на сервісі оголошень OLX.ua вдалось знайти 37 актуальних пропозицій. Усі ці варіанти розмістили на сайті за літній період 2022 року.

Мінвата чи пінопласт

Зазвичай майстри пропонують утеплити фасад мінеральною ватою або пінопластом. Обидва варіанти мають свої плюси та мінуси. На сервісі замовлення послуг «Кабанчик» (https://kabanchik.ua/) є калькулятор, де можна розрахувати ціну утеплення оселі певним матеріалом відповідно до площі.

Відео дня

Отож, зробити це мінватою або пінопластом коштує 280 гривень/м2 за повний комплекс послуг. Також можливе утеплення екструдованим пінопластом, або як його ще називають – стиродуром. Матеріал досить поширений, абсолютно водонепроникний та зберігає свої якості у вологому середовищі. Він маркується латинськими буквами XPS та є кращим утеплювачем, ніж звичайний пінопласт. Така послуга коштуватиме трохи дорожче – 290 гривень/м2.

За інші роботи доведеться доплачувати окремо (декоративна штукатурка, фарбування стін, пристрій укосів тощо). Ціни – від 50 до 80 гривень/ м2.

Щодо умов, то на OLX.ua більшість місцевих фахівців вказують, що бригади працюють у Тернополі та на околицях. Спершу спеціаліст виїжджає на місце для консультації та визначення об’єму робіт. В окремих пропозиціях приблизна вартість послуг обговорюється по телефону або за фото. Це безкоштовно. Також безоплатні заміри, розрахунок і комплектація матеріалів. Бригади можуть доставити власні, або утеплювати оселю матеріалами замовника. Фінішна шпаклівка також різна: «бараник», «короїд», звичайне фарбування, мозаїка, «крокодил», «набризк», травертин тощо.

Вартість послуг на сайті здебільшого не вказують, її можна дізнатись лише зателефонувавши до майстрів. Часто ціна договірна або за утеплення фасаду мінватою чи пінопластом просять 170-190 гривень/ м2. Діють сезонні знижки.

Технологія «мокрий фасад»

Сьогодні найпопулярнішим методом утеплення зовнішніх стін є «мокрий фасад», в монтажі якого використовуються розчини на водній основі. Його переваги – спрощена конструкція, довговічність та хороший теплозахист (зберігає до 30% тепла) будь-якої будівлі. Вважається, що при дотриманні всіх нюансів утеплення «мокрий фасад» експлуатуватиметься навіть 20-30 років.

Ціна також послуги коливається у межах 220-300 гривень/ м2. Вартість залежить від марки і товщини пінопласту, яким здійснюють утеплення, дизайну декору (декоративна чи моделююча штукатурка), складності роботи, кількості додаткових матеріалів тощо. Найдорожча пропозиція за «мокрий фасад», яку ми знайшли, обійдеться вам у 650 гривень за квадратний метр. Натомість косметичний ремонт утеплення коштує від 150 грн/м2.

Термопанелі

Виготовляючи фасадні термопанелі, застосовують матеріал, що складається з утеплювального шару та декоративного покриття, скріплених між собою. Як утеплювач, використовують пінопласт або листовий пінополіуретан (поролон). Для декоративного покриття беруть штучний камінь, керамограніт, глазуровану кераміку тощо. Термопанелі мають високі показники збереження тепла, вони стійкі до гниття, утворення цвілі та розмноження мікроорганізмів.

Вартість утеплення зовнішніх стін термопанелями залежить від типу плитки та товщини утеплювача, оздоблювальних робіт. Наприклад, на сайті компанії Тернопіль.Промобуд пропонують аж 82 варіанти послуги. Її ціна стартує від 304 гривень/м2.

На інших сервісах утеплення значно дорожче і коштує 510-774 гривні за квадратний метр. Обіцяють термопанелі підвищеної міцності з якісної сировини, за потреби можуть надіслати готові зразки. Попередній виїзд технолога на заміри та консультація безкоштовна. Безоплатною є й адресна доставка по області при замовленні продукції від 100 метрів квадратних.

Ми порівняли ціни

Яким матеріалом дешевше утеплити свій будинок дивіться на нашій інфографіці. 

А як Ви утеплюєте свою домівку до зими?

У скільки грошей це обійшлось? Поділіться власним досвідом у коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up