Лань, буйволи, олені, кози та інші: як живуть тварини в зоокутку «Топільче». Репортаж "20 хвилин"

Лань, буйволи, олені, кози та інші: як живуть тварини в зоокутку «Топільче». Репортаж "20 хвилин"
  • Олені, вівці, поні, лебеді, яких тільки тварин в парку «Топільче» немає. А їх тут понад пів сотні. І за всіма потрібен догляд, особливо перед настанням холодів.
  • Журналісти «20 хвилин» перевірили, як живуть тварини в зоокутку та чи вистачить їм корму на зиму.

Екскурсію зоокутком провів завідувач гідропарку «Топільче» Юрій Бойко, що віддав догляду за парком 29 років.

Для всіх тварин на зиму є спеціальні укриття. Пан Бойко розповів, що постійно звірі тут перебувати не будуть, і час від час їх випускатимуть на свіже повітря.

Відео дня

Вхід до зоокутка сторонніх охороняє пес Тайга. Тому до гостей він не надто привітний, а от до працівників – навпаки.

– Перш за все, наголошу, що їжі на зиму для тварин вдосталь, є все: капуста, кукурудза, буряк, сіно тощо . Тварин ми відгородили сіткою одне від одного, щоб вони ненароком не побилися, - каже завідувач.  – У нас вони всі хоч і травоїдні, але важко передбачити, як будуть вживатися між собою, наприклад, олень і буйвол.

Олень, до речі, у парку поки один. Найближчим часом до нього в пару планують придбати самицю.

Не у всіх тварин в зоокутку є імена. Юрій Бойко пояснив, що раніше, коли їх було менше, імена давали. А зараз всіх і не запам'ятати.

– Раніше кіз було тільки двоє, у них були імена, а зараз їх чотири, - додав чоловік.

З досвіду минулих років завідувач розповів, що тварини цілком нормально переносять зиму.

Нещодавно зоокуток поповнився ще одним представником – маленькою козулею. Вона вже має своє накриття та відведену їй територію. Пан Бойко жартівливо називає козулю «Алісою, що потрапила в країну чудес». Їй ще планують придбати до пари самця.

– Вона дуже ручна, часто підходить до працівників, але й любить відпочити під накриттям, тому поки її не побачити, - продовжує директор.

Птахів у зоокутку також дуже багато. А найбільш примітними є лебеді. Деякі з них народилися в «Топільче».

Юрій Бойко пояснив, що тваринам тут дуже комфортно. Багато з них не є свійськими, як наприклад, олень, чи козуля, але повернутися в дику природу для них фактично означає померти, бо вони ніколи  не були в тому середовищі.

Буйволи, незважаючи на свій розмір, є найбільш дружніми з усіх мешканців зоокутка. Вони охоче підходять до людей.

– Вони живуть біля водойми, тому літом, а особливо в спекотну погоду, можна побачити їх по шию в воді.

А однією з улюбленців пана Юрія є лань-альбінос. В її раціоні улюблені ласощі – морква і капуста. Є в парку також пара австралійських страусів, а також пара лам.

Великою проблемою є те, що люди люблять підгодовувати тварин.

– У них є свій раціон, своя норма харчів, яку вони споживають. Повірте, тваринам вистачає їжі і те, що люди іноді люблять їх підгодовувати, тільки шкодить. А ще небезпечніше, коли серед трави, а може й навмисно, їм дають целофанові кульки.

Так, чотири роки тому в зоокутку померла вагітна плямиста лань. Ветеринар після розтину повідомив, що причиною смерті став целофановий кульок, який вона проковтнула.

Чи в безпеці тварини, що перебувають у зоокутку. Думка зоозахисників

Людмила Чеховська:

– Зоопарки і зоокутки ще й на відносно не просторій території, де люди можуть простягати до тварин руки і годувати їх їжею, яка їм може нашкодити (навіть якщо це умовно заборонено) - звичайно не є тим місцем, яке можна назвати безпечним і комфортним для тварин.

 Найкращий варіант для безпечного і гуманного утримання врятованих тварин є реабілітаційні центри, природні заповідники, де можна забезпечити максимально наближені до природних умови. З іншого боку, звісно, в нашому місцевому зоокутку також є врятовані тварини, за якими доглядають працівники, і яких не можна випустити на волю, не нашкодивши їм. Тому за браком інших альтернатив наш зоокуток - далеко ненайгірший варіант для цих врятованих тварин.

Важливо забезпечити тваринам належний догляд і запобігати небезпекам ззовні. Важливо зауважити, що зоозахисні організації категорично проти, до прикладу, спеціальної закупівлі, в тому числі екзотичних тварин і птахів, (які часто доставляються в Україну контрабандою), у подібні зоокутки просто заради розваги людей.

Мають бути дотримані вимоги для забезпечення видових потреб кожної тварини, є вимоги щодо площі утримання цих тварин і кількості їх одночасного проживання на певній території. Також ми проти виставляння на період різдвяних свят на Театральному майдані Різдвяної шопки із живими тваринами, тому що це жорстоко, небезпечно, а отже не по-християнськи, адже ніхто їх не охороняє цілодобово, люди всупереч забороні часто граються петардами і феєрверками і можуть спровокувати лихо. Крім того, надлишок яскравих світлових ефектів та постійний шум і гучна музика на майдані - це знущання над тваринами, для яких це неабиякий стрес...

А як вважаєте ви, чи безпечно тваринам жити в зоокутку парку "Топільче"? Діліться своїми думками в коментарях.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
19:03 Вісім років судиться з поліцією: тернополянин вимагає покарання для патрульних та компенсації photo_camera 18:06 Таксі у Тернополі: порівняли тарифи різних сервісів виклику авто photo_camera 17:20 У бучацькій школі діти били та цькували однолітків. Хто понесе відповідальність 16:40 Заснував сімейну майстерню дронів та допомагає ЗСУ: історія 21-річного тернополянина Від читача 13:35 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:05 Чи будуть в Україні додаткові вихідні на Великодні свята 15:28 Із 23 квітня тернополянам можуть вимикати світло у «пікові» години 14:55 Біля Тернополя зіштовхнулися автобус та бус: є постраждалі 14:40 У Тернополі віддали честь полеглому Героєві під час руху колони «На щиті» (ВІДЕО ДНЯ) play_circle_filled photo_camera 14:15 Якою буде ціна на газ з 1 травня: є рішення «Нафтогазу» 13:36 Тернополянин зняв в оренду неіснуюче житло. Як дізнатись чи квартира, яку ви знайшли — реальна 12:56 Українські консульства в Польщі та інших країнах призупинили роботу з чоловіками мобілізаційного віку 12:22 У яких лікарнях Тернопільщини можна отримати допомогу при інсульті 11:43 На Гайовій та Сахарова ремонтують двори та тротуари. Пишіть в коментарях вулиці, де це необхідно також 11:05 Омбудсмен перевірить дитячу бібліотеку в Тернополі після конфлікту працівниці та переселенців 10:25 В Тернополі чоловік отримав два роки тюрми за те, що чинив опір патрульним 09:37 Електронний кабінет військовозобов’язаного: коли має запрацювати та чи всі повинні створити 09:00 У лікарні помер 21-річний воїн Денис Каразія з Кременецької громади 08:01 Безоплатне житло, виплати та субсидія: як переселенцям отримати допомогу на Тернопільщині 22:00 На Тернопільщині цього тижня дощитиме
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up