Які інтернет-провайдери в Тернополі готові надавати послуги, коли немає світла? Ми порівняли ціни

Які інтернет-провайдери в Тернополі готові надавати послуги, коли немає світла? Ми порівняли ціни
  • З вимкненням електроенергії зникає й бездротовий інтернет. І навіть після того, як вона з’являється – не всі роутери відразу забезпечують хороше з’єднання, тому доводиться чекати.

  • Чимало тернополян працюють віддалено або ж їхня професія вимагає весь час бути на зв’язку. То які рішення існують, аби мати вдома безперебійний інтернет, що не залежить від світла? «20 хвилин» запитали у місцевих інтернет-провайдерів.

  • Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів.

Через періодичні обстріли об'єктів енергетичної інфраструктури, тернополяни змушені миритися з віяловими відключеннями електрики. Новим викликом стала й нестача інтернету разом з тим. Якщо у провайдера немає світла, то у всіх будинках, які він постачає доступом до мережі, незважаючи на наявність електроенергії, інтернету не буде. Тому необхідне резервне живлення для комутаторів і обладнання у самих домівках. Рятівним рішенням для інтернет-провайдерів може стати перехід з активної технології на пасивну, у коментарі для «Детектор медіа» розповів Юрій Мацик, директор Департаменту з розвитку фіксованого інтернету Мінцифри України. Що це таке? 

Для пасивної технології потрібно значно менше електрики для доступу до інтернету у користувачів. Серед варіантів – підключення технології PON (Passive Optical Network). Її давно використовують деякі провайдери, які підключають абонентів до Мережі за допомогою волоконно-оптичного кабелю і повноцінно працюють в умовах блекауту. А людям вдома слід лише забезпечити резервне джерело електрики для роутера. А крім PON, є й інші технології для безперебійного інтернету.

Що пропонують містянам тернопільські інтернет-провайдери і скільки це коштує? Ми дізнались.

Відео дня

TerNet

Ця компанія обслуговує приблизно 10 тисяч абонентів у Тернополі, яким надає послуги з підключення домашнього інтернету. Її фахівці ще до повномасштабної війни, і, відповідно, до старту щоденних вимкнень світла, почали підключати клієнтів до «всесвітньої павутини» за технологією GPON (це оптична мережа доступу – прим.).

Оптоволокно заходить у будинок кожного клієнта, при цьому швидкість передачі даних може досягати 1 Гб/с, а інтернет буде безперебійним, незалежно від живлення. Хоча, є один нюанс – користувача підключають до мережі через оптичний мережевий термінал ONU (його ще називають повербанком для Wi-Fi-роутера). Цей пристрій обов’язково має бути всередині будівлі. У разі зникнення світла в оселі, він автоматично переходить на роботу від внутрішнього акумулятора, і ви матимете стабільний інтернет, каже маркетолог TerNet Ірина Піняк.

– Наші основні вузли по місту теж були перероблені таким чином, що коли вимикають світло – вони працюють на генераторах. Тобто, ми волею долі завчасно підготувались до блекауту. І відразу після проблем зі світлом почали проводити для абонентів інтернет за GPON. Ми були першими у Тернополі, хто впровадив цю технологію. І зараз маємо величезну кількість заявок. Клієнти записуються вже на квітень. Оптоволокно дуже популярне серед споживачів, – розповідає жінка.

Аби вас під’єднали до оптоволоконної мережі, що необхідно мати? Ірина Піняк пояснює – заживляти обладнання (роутер і термінал ONU) можна різними способами. Приміром, генератор – це не завжди вдале рішення для багатоквартирного будинку, бо він працює на бензині і є небезпека загоряння. Можливі інші варіанти альтернативного живлення: повербанки, акумуляторні системи тощо. Якщо ви зібрались заживляти обладнання у квартирі через повербанк, інтернет-провайдер пропонує перехідні кабелі, які дозволяють фактично збільшувати напругу в мережі (роутер має специфічний вольтаж – 9В або 12В). Ці кабелі, за словами маркетолога, недорогі, один коштує 250 гривень. Але, наголошує вона, кожен випадок заживлення індивідуальний, тому тернополяни можуть звертатись за консультацією до TerNet і їм детально пояснять, як краще це реалізувати у конкретній ситуації.

Що відбувається далі? Спочатку фахівці перевірять технічну можливість прокласти оптоволокно. У приватному секторі це можна зробити всюди. Проблеми виникають у  багатоповерхівках, говорить Ірина Піняк. Є фактори, які треба узгодити, приміром, взаємовідносини в ОСББ. Та якщо усе добре – ви залишаєте заявку, і за графіком спеціалісти TerNet виїжджають на адресу та підключають інтернет. Залишити заявку можна при дзвінку на «гарячу лінію», у соцмережах чи на сайті цього провайдера.

– Сьогодні ми часто відмовляємо абонентів від підключення оптоволокна в окремі квартири. Пропонуємо їм зацікавити у цьому своїх сусідів, бо тоді послуга виходить дешевшою для тернополян. Коли декілька квартир об’єднуються, підключення коштує 1000 гривень з клієнта. А якщо інтернет проводимо лише для одного жителя будинку – послуга вартує 3000 гривень. Тариф за підключення оптоволокна у нас досить високий, бо гарантуємо безперебійний інтернет, – зауважує Ірина Піняк.

І насамкінець, запитуємо у маркетологині, чи TerNet змінював тарифи на інтернет в умовах вимкнень електроенергії. Жінка каже – тарифікація для абонентів (помісячна оплата) у їхнього провайдера ніяк не зросла – ні через війну, ні через світло. Єдиний виняток: абонентів із найнижчого тарифу (за 70 грн/міс.), перевели на інший мінімальний тариф (100 грн/міс.), бо попередній два роки не актуальний.

Aljaska.net

Ми залишили повідомлення у Viber інтернет-провайдера. Нам відписала офіс-менеджерка Наталія. Вона розповідає, що «Аляска.нет» регулярно працює над тим, щоб забезпечити стабільним зв’язком усіх користувачів, навіть при умові відключення електроенергії в будинках. На даний момент у частині багатоповерхівок у Тернополі вже зробили безперебійний інтернет для тих людей, які до них звернулися. 

«Загальна кількість абонентів, яких обслуговуємо, налічує у Тернополі до 10 тисяч осіб. Ми також використовуємо технологію РОN і за бажанням можемо підключити людям. Послугу можна замовити по телефону, або онлайн, у нас на сайті. Ми проведемо оптичне волокно у квартиру чи будівлю. Потрібно заживити лише ONU та роутер (це можливо навіть від звичайного повербанку), і опісля інтернет працюватиме 24/7 незалежно від наявності світла», – пише представниця провайдера Наталія.

Ціна на підключення інтернету за технологією PON у цій компанії становить 2600 гривень. Термін виконання послуги – до 7 днів. Підключення оптоволокна від «Аляски.нет», запевняють там, дасть можливість користуватись інтернетом незалежно від наявності світла у квартирі чи будинку. Тобто інтернет буде повністю безперебійним. Ми запитали, як це вплине на щомісячний тариф. Чи зросте він і наскільки приблизно?

– Через те, що провайдерам слід забезпечувати безперебійну роботу вузлових майданчиків та модернізовувати обладнання для безперебійної роботи (аби у кожного абонента був інтернет без світла), вартість тарифних планів буде збільшуватись. В умовах вимкнень світла наші тарифи зросли на 10-15%, – наголошує офіс-менеджерка. 

«Колумбус»

Інтернет-провайдер «Колумбус» працює у режимі 24/7 та прикладає максимум зусиль, аби забезпечити безперебійну роботу мережі, розповідає головний інженер компанії Віталій Левчук.

«Центром» інтернет-зв’язку від провайдера є головна станція. Вона забезпечує надійність надання послуг інтернету та телебачення. Станція працює завжди і у разі відсутності електропостачання живиться від потужного генератора. Від головної станції інтернет-сигнал надходить до районних оптичних вузлів. Їх, зауважує пан Віталій, також  максимально забезпечили резервним живленням. Бригади майстрів систематично замінюють розряджені акумулятори, посилено працюючи. На даний момент вже встановлено понад 500 таких акумуляторів. Часто тернополяни скаржаться на те, що у зв’язку з вимкненнями світла інтернету довгий час немає. Віталій Левчук пояснює – провайдер не в силі вплинути на графік віялових відключень електроенергії, які впливають на роботу локального будинкового обладнання абонентів. Зі своєї сторони компанія, кажуть тут, зробила все можливе: не припиняють пошуки і купівлю обладнання – генераторів, акумуляторів, блоків безперебійного живлення, щоб і далі забезпечувати роботу мережі. Проте, попит на обладнання дуже високий, терміни поставки з-закордону не швидкі, тому все це реалізувати досить складно через дефіцитом на ринку.

Аби інтернет у будинках жителів нашого міста був безперебійним, компанія має деякі рішення. «Колумбус» наразі рухається двома шляхами.

– Перший – частину будинків, де це можливо, ми забезпечуємо безперебійним живленням. А де це зробити складно, паралельно розпочали побудову мережі за технологією GPON. Це пасивна оптична мережа, тобто між абонентом і провайдером немає активного обладнання. Воно розміщене у ядрі чи на магістральних вузлах, де легше встановити резервне живлення чи підтримувати їх генераторами. Оскільки побудова нової мережі потребує значного людського та фінансового ресурсу – це сповільнює темпи будівництва і створює великий попит, – пояснює головний інженер.

Заявки на підключення абонентів до інтернету таким способом компанія опрацьовує по мірі їх надходження та за технічною можливістю підключення. Віталій Левчук каже, що якщо ви бажаєте мати вдома стабільний інтернет-зв'язок, то можете залишити заявку за номером 0800 607 407 для нових абонентів. А для тих, хто вже користується послугами провайдера, це можна зробити також за допомогою мобільного додатку «Мій Колумбус».

– Ціна за підключення нижча собівартості, бо ми розуміємо, у яку складну ситуацію сьогодні усі потрапили. Вартість підключення за даною технологією становить 1000 гривень, – каже інженер.

Ціна за послугу у них стала, уточнює чоловік. Тобто, якщо людина хоче підключити до оптоволоконних ліній лише свою квартиру, вона платить 1000 грн. Аналогічна сума й тим, хто замовляє підключення за технологією GPON на цілу багатоповерхівку (наприклад, якщо сусіди об’єднались і хочуть інтернет для будинку).

За допомогою цієї технології можна користуватись інтернетом незалежно від наявності електрики у загальній мережі. Для цього містянам слід під’єднати абонентський оптичний термінал (ONU) та Wi-Fi роутер до зарядного пристрою, наприклад повербанку. Щодо деталей та особливостей підключення інтернету вдома, вас проконсультують фахівці «Колумбуса». 

CanadaNET

Цей провайдер також має пропозиції для містян щодо безперебійного інтернету. Найпоширеніший спосіб отримати послуги, якщо немає живлення в будинку – це підключення за технологією PON. Для цього треба прокласти оптичну лінію у квартиру. Менш поширений спосіб – встановлення джерела безперебійного живлення на клієнтському вузлі будинку. Якщо у домівці присутнє живлення, то інтернет буде за замовчуванням, оскільки магістральні вузли «Канади.нет» із резервним живленням.

– Є рішення і для будинків, і для окремих клієнтів зокрема. Інтернет за технологією PON не залежить від живлення у кінцевих оселях. Потрібно лише, аби працювало наше магістральне обладнання і пристрої у квартирі абонента (роутер та ONU-термінал). Зараз ця технологія застосована не на всьому нашому покритті, але ми працюємо над тим, щоб така можливість стала доступною якнайшвидше у всіх будинках. Замовити послугу можна, зателефонувавши на нашу «гарячу» лінію, або залишивши заявку на нашому сайті чи написати листа на поштову скриньку, – розповідає представник компанії.

Щодо тарифів, зауважує він, вимкнення світла на них поки не вплинули. Вартість послуг намагаються втримати на довоєнному рівні, та жителям Тернополя слід приготуватись, що ціни почнуть рости.

– Для будь-якого провайдера робота за умов проблем з електропостачанням – це гігантські додаткові витрати. Якби провайдер почав компенсовувати відсутність зв’язку, він би припинив своє існування миттєво. А згідно закону, ненадання послуги за причини відсутності живлення є форс-мажорною ситуацією. А ще гривня падає, а ціни на обладнання ростуть, – кажуть від CanadaNET.

«Київстар» 

Ми упродовж тижня очікували даних про роботу компанії або бодай якоїсь відповіді від компанії. «Київстар» чітко дав зрозуміти, що інформації від них не буде, або ж можемо надіслати новий лист, оформлений за їхніми вимогами, і чекати місяць. 

Volia

– Ми забезпечили ключові мережеві об’єкти системами безперебійного живлення. В останні місяці закупили велику партію генераторів для підтримки безперебійної роботи міських мереж. Також побудували 11 резервних ліній, аби оперативно перемикати трафік зі знеструмлених частин мережі на інші. Зараз продовжуємо процес закупівлі генераторів та АКБ для роботи мережі під час відключень світла. Замовляємо комплекти літієвих АКБ, які мають більшу ємність і швидший цикл перезаряду. Фокусуємось на закупівлі мобільних, а не стаціонарних генераторів, які можна перенаправляти туди, де в них є більша потреба. Синхронізували роботу технічних служб із графіками відключень світла, щоб вони оперативно усували проблеми на об’єктах, – кажуть технічні спеціалісти «Волі».

Ми так і не змогли зв’язатись із представниками компанії, аби ті розповіли, які варіанти безперебійного інтернету існують для тернополян.

Опитування

А Ви задоволені послугами свого інтернет-провайдера в умовах віялових вимкнень світла?

Послугами якого місцевого інтернет-провайдера користуєтесь Ви? Напишіть у коментарях, чи задоволені ними в умовах віялових вимкнень світла.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (25)
  • Boda Oleg

    Вже місяць висить заявка у колумбусі на встановлення додаткового живлення у будинку-жодного результату. На мій дзвінок щодо статусу виконання заявки відповідь: чому ви нам телефонуєте? Ми ж вам сказали, що перетелефонуємо самі коли будемо ставити акумулятор." Так що їхні заяви, що фірма робить щось там робить і десь там ставить живлення-то пусті слова. І враховуючи коментарі на сторінці колумбуса у фб таких будинків як мій безліч.
  • Ірина Яценко

    Шановний Тернет, ви проплатили собі статтю і написали про те які ви "хороші"?

    А чому не вказали, що після 19 години ви не працюєте і трубку піднімаєте аж на другий день після 9 ранку. Скільки разів до вас потрібно звертатися щоб ви почали надавати якісні послуги??? Як мають студенти навчатися дистанційно коли інтернету нема цілий вечір, а додзвонитися нема куди, бо в 19 вже все закрито???

    Як тільки до вас прийдеш в офіс, то стандартна відповідь "ми проводимо модернізацію обладнання" і тому інтернет у вас пропадає через день.

    Це шарашкіна контора, яка навіть не укладає договір з абонентом, а натомість підсуває читати публічну угоду на сайті.

    НЕ рекомендую!!!

    Буду від вас відмовлятися і переходити на Київстар або Колумбус. Краще переплачувати, але знати за що я плачу гроші!

    Олег Кравець reply Ірина Яценко

    100% Тернет це шарашкіну контора
  • Ірина Юрчак

    Користуюся послугами Колумбус незмінно вже декілька років - лояльні ціни, якісні послуги. Рекомендую!
  • Val Val

    Гарно боти строчать повідомлення. З інтервалом 1-2хв. Молодці

    Misha Shofer reply Val Val

    Ботферма оплачена

keyboard_arrow_up