Чорна п'ятниця у Тернополі: реальні знижки чи обман? Ми перевірили (РЕПОРТАЖ)

Чорна п'ятниця у Тернополі: реальні знижки чи обман? Ми перевірили (РЕПОРТАЖ)
  • Традиційно остання п'ятниця листопада особлива великими знижками, які пропонують різноманітні магазини, адже це – "Чорна п'ятниця".
  • Що ж реально можна купити дешевше, цікавилися «20 хвилин».

Журналісти пройшлися магазинами міста, а також завітали на Центральний ринок і перевірили, де знижки більші, а товари дешевші.

Знижки можуть діяти не на весь товар

Тернополянка Ольга розповіла, що перед Чорною п'ятницею придбала в магазині одягу одного з торгових центрів міста куртку старої колекції та гольф з нової колекції. Наступного дня пані Ольга також відвідала торговий центр і виявила, що в магазині почали діяти знижки до Чорної п'ятниці.

- Я зайшла в магазин та хотіла повернути частину коштів принаймні за гольф з нової колекції, - каже вона. 

Відео дня

Продавці магазину пояснили тернополянці, що знижки в магазині діють тільки один день, в Чорну п'ятницю і лише на речі нової колекції. На запитання чому тоді на плакаті написано, що акція діє декілька днів, продавці відповіли, що плакати розвішували не вони, а працівники торгового центру.

Які знижки пропонують

Найменші знижки, як ми переконалися, пропонують на книги – десять відсотків. Наприклад, книга "Справа Василя Стуса" вартувала 260 гривень, а сьогодні - 234. Як розповіли в одній з книгарень в центральній частині міста, такі знижки будуть кінця тижня. Однак не впевнені, чи працюватимуть у вихідні.

І якщо ціна на книги відрізняється несуттєво, то, придбавши деяку побутову техніку, ви  реально зможете зекономити одну, дві, три та більше тисяч гривень, залежно від покупки. Однак обвал цін - лише 27 листопада. Зокрема, крісла. які вартували раніше 4 999  та 5 999 гривень, зараз в п'ятницю вартують 4 199 та 4 999 гривень відповідно. А телевізор, ціна якого раніше була майже 13 000 гривень, вартує 10 999.

На ювелірні вироби також пропонують знижки - від 30 до 60 відсотків. Продавці декількох ювелірних магазинів розповіли, що покупці матимуть змогу придбати вироби за зниженими цінами до шостого грудня.

– Залежно від металу, з якого зроблений виріб, знижка також буде різнитися. Наприклад, срібні вироби вартуватимуть на 60 відсотків менше. До того ж, на ложки у нас знижок немає, а от на решту товарів є, - розповіла нам продавчиня одного з ювелірних магазинів.

Так, срібне кільце, яке раніше коштувало 960 гривень, зараз вартує 384 гривні. Біле золото дорожче і вже зі знижкою вартуватиме 1 800 гривень за грам. Тобто, якщо вага кільця два грами, то вартуватиме воно 3 600 гривень.

Але, зауважте, що акції на ювелірні вироби діють постійно! Навіть не в чорну п'ятницю.

Магазини взуття також пропонують придбати свій товар дешевше. Однак ми не помітили магазинів, що пропонують знижку понад 40 відсотків на свій товар. Так. в одному з магазинів взуття черевики, які вартували 3 300 гривень, тепер коштують 2 310, економія 990 гривень, або ж 30 відсотків. А туфлі можна придбати за 1 499 гривень, при старій ціні в 2 399.

Сьогодні, 27 листопада, особливо багато людей було в магазинах одягу. Це і не дивно, адже саме там знижки найбільші, подекуди навіть 80 відсотків. Насправді ж знижки не перевищують 20-30 відсотків і можуть розповсюджуватися не на весь товар, тому перед покупкою варто про цей нюанс поцікавитися у продавців.

Так в деяких магазинах діє знижка на джинсові штани у 20 відсотків. Їх ціна складає 800 гривень, колишня вартість - 999 гривень. Така ж знижка діє і на сорочки.

Деякі магазини одягу виставляють одразу прайс-лист своїх товарів. 

Також на плакатах з розмірами знижок часто малим шрифтом зазначають, що така ціна є лише на обраний товар.

На ринку продавці пишуть великим шрифтом мінімальну ціну на наявний у них товар: кофти - 200 гривень, куртки зимові - від 500 гривень, осінні - 350 гривень. Вартість можна зменшити, якщо вмієте торгуватися.

Що думають про Чорну п'ятницю експерти

Володимир Мартинюк, професор, кандидат економічних наук:

– Почнемо з того, що Чорна п'ятниця зараз потрібна магазинам, оскільки ми маємо карантин вихідного дня, та й люди менше відвідують різноманітні заклади у зв'язку з коронавірусом. Частина людей, наприклад, купують лише товари першої необхідності і стараються заощадити. А таке явище як Чорна п'ятниця допоможе продавцям збільшити кількість продажів.

Чорна п'ятниця в Україні відрізняється від тої, яка є в США. В нас магазини пропонують знижки перш за все на сезонні товари та розпродають старі колекції. Лише одиниці пропонують знижки на всю серію товарів.

В нас спостерігається таке явище, коли за декілька тижнів перед Чорною п'ятницею продавці піднімають ціну на товар, щоб в останню п'ятницю осені виставити цінник зі знижкою, а насправді така ж ціна на товар була умовно місяць тому. Але про цей спосіб знає досить багато споживачів. Та й якщо людина завчасно придивляється до товару і чекає саме день знижок, вона відслідковує ціну ще за деякий час до чорної п'ятниці.

Гадаю, що досить мало людей роблять необдумані покупки. В Україні їх менше, аніж в США у відсотковому співвідношенні, оскільки в нас важчі умови для життя і люди звикли обдумувати як житимуть далі, наскільки їм потрібен той чи інший товар.

Михайло Козюк, психолог:

– В основі Чорної п'ятниці лежить ідея розпродажу товару, який буде вважатися залеглим у наступному році. На пострадянському ринку суть такої події полягає не в розпродажі, а в психологічному методі впливу на натовп.

Діє масовий психоз, коли за допомогою великих білбордів та реклами на телевізорі і радіо людей змушують думати стадним розумом, коли реальна критика потрібності товару знижується. Другий момент полягає в тому, що відбувається підміна понять, коли напередодні ціна товару зростає, а в день знижок ціна на нього вже менша. В такому випадку люди думають, що ніби вигідно візьмуть товар.

До того ж, пострадянське населення історично хоче більше благ, приклавши до цього менше зусиль. За допомогою неспроможності людини придбати якусь річ протягом всього року продавці наживаються, виставляючи знижки. Іноді люди скуповують речі, які їй навіть не потрібні, але їх нібито вигідніше придбати, це спрацьовує механізм жадібності.

Як діяти? Все просто! Чітко плануйте свій власний бюджет. Перед рішенням щось придбати, не обов'язково у Чорну п'ятницю, обдумайте, чи дана покупка потрібна вам саме сьогодні та наскільки вона необхідна загалом.

Подумайте, чи покращиться ваше життя, чи життя ваших близьких, якщо ви придбаєте дану річ. І ще один момент, обдумайте, чи зможете ви прожити після покупки даної речі, чи вистачить вам коштів на подальше життя, чи не буде залежності від кредиторів.

А ви чекаєте Чорну п'ятницю чи, можливо, для вас це такий же день як і інші? Діліться своїми думками в коментарях

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (12)
  • Бодя Олегович

    Розводняк для лохів!!!
  • Val Val

    Стаття ні про що! Знижки ОБМАН, відомо усім ще за царя гороха.
  • Марта Паюл

    В Юску реальні знижки
  • Iryna Maksymiuk

    В магазині бісмарт знижки сьогодні були на все 30%, купила дуже круту настільну гру, на яку вже давно оком кинула. Також кенвуд зробив мега круті знижки на деякі кухонні машини
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
11:25 ДТП поблизу Тернопільської митниці – на дорозі не розминулись два авто 11:00 Для дачників в Тернополі курсуватимуть спеціальні маршрутки (ГРАФІК) 10:02 По всій країні розшукують двох чоловіків, які розстріляли поліцейських на Вінниччині 10:00 Синоптики попереджають про заморозки у вихідні на Тернопільщині Від читача 22:30 В новому мікрорайоні "Північний" жителі кількох будинків можуть залишитись без під'їзної дороги 09:01 Рум’яні пиріжки: як приготувати смачні та пишні смаколики без дріжджів на кефірі 22:01 Прикрашає тарілки тернопільською вишивкою та архітектурою: історія майстрині Софії Демків 21:00 У ДТП на Тернопільщині постраждали п'ятеро людей 20:01 Поранений, але незламний: історія воїна-лісівника з Тернопільщини, який готується до протезування photo_camera 19:00 Жінки на керівних і бойових посадах в армії: що про це думають тернополяни? (ОПИТУВАННЯ) play_circle_filled 18:00 У Тернополі має запрацювати креативний простір OPEN SPACE 17:01 У центрі Тернополя квітне магнолія (ФОТО ДНЯ) photo_camera 16:23 Бучацькі поліцейські затримали 16-річного студента, який прийшов в навчальний заклад з наркотиками 15:40 Оприлюднили відео конфлікту судді і поліції play_circle_filled 14:50 У Тернополі інспектор отримав майже сто тисяч за «правильне розмитнення»: що йому загрожує 14:10 У Тернополі 19 квітня падав сніг. Яку погоду чекати найближчими днями photo_camera 13:37 На Тернопільщині 19 квітня діятимуть графіки відключення світла для підприємств 13:05 «На щиті» повернувся захисник Сергій Михалко з Почаївської громади. Вічна пам'ять Герою! 12:18 Посмертно шестеро захисників отримали звання «Почесний громадянин міста Тернополя»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up